Metallinilmaisimessa vikaa-ko ?

C- Scope, Garrett, Minelab, Viking, Whites, Fisher, Tesoro, Bounty Hunter ja muut metallinilmaisin merkit. Kerro kokemuksista, kirjoita arvio. Oletko hankkimassa uutta laitetta. Motion vai non-motion ilmaisin? Kaikkea metallinpaljastimista.
Avatar
retune
Innostunut Etsijä
Viestit: 96
Liittynyt: 19 Tammi 2007, 18:17
Paikkakunta: Pohjanmaa

Metallinilmaisimessa vikaa-ko ?

Viesti Kirjoittaja retune »

Muilla metallinilmaisimet tuntuu toimivan moitteettomasti, mutta siitä huolimatta laitan tämmöisen topiikin, jonka alla voi myös keskustella mahdollisista viosta ja huoltokäynneistä.

Ostin melkein kaksi vuotta sitten Whites`s GMT Goldmasterin, lähinnä malmikivien tunnistamiseen.
Viime kesästä alkaen Gain ( herkkyys ) säätöä ei saanut ”arvoa 7” isommalle, koska näyttöön ilmestyi teksti ” Bad ground Reduce gain” Ja kuulokkeista kuului kova ääni, vaikka kelan lähettyvillä ei ollut mitään.

Annoin silloin asian olla, koska vika ei alussa ollut aina ”päällä” sillä useimmiten Gain säädön sai tarvittaessa täysille.

Runsas viikko sitten lähetin laiteen mistä olin sen ostanut, koska 2 vuoden takuu ”metalliboxin” osalta menee umpeen kesäkuussa - 09
Laite tuli viikossa takaisin työselosteen kera, josta ruksattu kohdat
-huolto
- korjaus
-tarkistus
- Kojeen puhdistus
-Metallinetsintäkyvyn testaus ulkona käytännössä vertailulaitteena vastaava laite
- Toimintojen testaus
Työ+ tarvikkeet 66 euroa + alv
Kela ( käytetty) 190 euroa + alv


Alv:n saa toki takaisin !
Eli vika olikin kelassa, jota vähiten epäilin. sillä kelassa oli aina kelasuojus paikoillaan.

Tosin kelan takuu-aika oli mennyt umpeen :(

Sanoivat, että uuden kelan vaihto on yleensä puolet laitteen hinnasta, :shock: Tosin arvelen jos siihen kuuluu työ, joka kuluu vian paikallistamisesta

Näköjään kela voi ajan mittaan vaan pimahtaa itsekseen, vaikka kelassa on aina kelasuojus.

Olen miettinyt voisiko olla mahdollista, että ajan mittaan metallinilmaisimien ominaisuudet ilman huollossa käyntiä heikkenee ja itse käyttäjä ei sitä helposti huomaa ?

Kommentteja !
Whites´s GMT Goldmaster + Kohteina mineraalit, relic, kolikot...
Avatar
Etsijä82
Kunniajäsen
Viestit: 6255
Liittynyt: 27 Touko 2008, 14:26
Paikkakunta: Siilinjärvi

Viesti Kirjoittaja Etsijä82 »

Jospa kela ei ollut vesitiivis ja kelan sisään on sitten päässyt jostain kosteutta,kun olet sitten pitänyt kelasuojaa paikkoillaan kelassa,kosteus on muhinut sitten siellä ja pistänyt kelan pilalle. 8)
Xp Deus.
11" dd kela.(207,7e)
Golden mask 5+ 9x10 kelalla.(374,55e)


Vanhin kolikko: Gotlantilainen skilling vuodelta 1523.
Vanhin metalliesine: kammanpuolikas 800-1250 luvulta.

Top 60 kolikot: 25 penniä 1871 ja 25 penniä 1867.
Avatar
retune
Innostunut Etsijä
Viestit: 96
Liittynyt: 19 Tammi 2007, 18:17
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja retune »

Etsijä82 kirjoitti:Jospa kela ei ollut vesitiivis ja kelan sisään on sitten päässyt jostain kosteutta,kun olet sitten pitänyt kelasuojaa paikkoillaan kelassa,kosteus on muhinut sitten siellä ja pistänyt kelan pilalle. 8)
Ei ole tarvetta ollut pitää kelaa koskaan vedessä, tosin voihan kosteutta muutoinkin päästä kelan ja suojuksen väliin.
Säilytän ilmaisinta aina kuivassa ja lämpimässä paikassa, joten luulisi mahdollisen kosteuden haihtuvan.

Kelassahan voi olla halkeama jo uutena käämeihin saakka, mutta en oikein jaksa uskoa siihen.

Vian alkaminen liittyi eräs tapaus, jota hieman epäilen. Vaihdoin ensimmäistä kertaa uudet paristot ja siinä välillä käytin ladattavia. Jospa uusissa paristoissa olisi ollut ylijännitettä, joka olisi vahigoittanut käämejä ?

Jatkossa käytänkin tämän epäilyksen takia ainoastaan ladattavia 1,2 voltin AA-akkuja joita menee 8 kpl koteloon.
Whites´s GMT Goldmaster + Kohteina mineraalit, relic, kolikot...
Ekomasteri
Kunniajäsen
Viestit: 1606
Liittynyt: 10 Loka 2008, 13:29

Kela

Viesti Kirjoittaja Ekomasteri »

Yleisin syy kelan vioittumiseen on se, että kelan sisällä olevat käämit pääsee liikkumaan kovakouraisen käsittelyn tai rakenteen heikkouden takia. Tämä "käämien" liikkuminen on estetty onnistuneesti ainakin c.scopen laitteissa. Käyttävät jotain uretaani-painevalua osien "pakkamiseen" ja luonnollisesti anturi on vesitiivis 8)
Avatar
Yki
Kunniajäsen
Viestit: 1005
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:54
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Yki »

Pitäisi tietää ensin syöttääkö ko. laite kelalle virran suoraan paristoista vaiko elektroniikkaboksin kautta regulaattorin läpi. Jälkimmäinen menetelmä lienee nykyään yleisempi koska yleensä laitteiden suorituskyky pysyy vakiona aina paristojen totaaliseen hyytymiseen saakka.
Muutenkin kun paristojen toiminta perustuu varsin hyvin tunnettuihin kemiallisiin reaktioihin voi kyllä sanoa ettei sieltä ihmeempiä ylijännitteitä tule. Ja vaikka tulisikin niin tarvitaan aika paljon potkua että kelan käämien suojalakat kärähtää puhki.
Kosteuden aiheuttama korroosio tai vaikka valmistusvaiheessa jäänyt kylmä juotos tuntuu todennäköisemmältä.

Yki
White's MXT + 950 kela + Super 12 + 10x12 SEF + Vibraprobe 560
Nautilus DMC-2Ba + 6/10/15" kelat
Avatar
teksako
Kunniajäsen
Viestit: 1985
Liittynyt: 23 Helmi 2008, 17:25
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja teksako »

Kyllä toi Ykin ajatus tuosta asiasta on varmaan lähimpänä totuutta ja luulisi että ne käämit on tosiaan jonkun massan sisällä siellä kelan kuoren sisällä
ettei ne pääse siellä mitenkään liikkumaan.Mulla oli aikanaan sellainen pieni käsi etsin, joka oli tarkoitettu johonkin turvatarkastuksiin ja kun katsoin mitä se oli syönyt, siinä käämit oli ihan irrallaan sisällä ,mutta se ei kyllä ollutkaan mikään kovin laadukas peli.
Avatar
aar1pne
Kunniajäsen
Viestit: 1029
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 20:13
Paikkakunta: Keskipohjanmaa.

Retune.

Viesti Kirjoittaja aar1pne »

Retune Hei. Malmiharrastajana kysyisin tämmöstä,miten hyvin piippari erottelee sulfidimalmit toisistaan"Arseenikiisu,Kuparikiisu,Rikkikiisu" ja entä Sinkkivälke,Mangnetiiti,Hematiitti,Ilmeniitti. Ja miten hyvin se löytää ne ?
Avatar
Etsijä82
Kunniajäsen
Viestit: 6255
Liittynyt: 27 Touko 2008, 14:26
Paikkakunta: Siilinjärvi

Viesti Kirjoittaja Etsijä82 »

Mulla on tommonen n.3.5 cm kokoinen rikkikiisu kappale ja sain pistää x-terrassa täydet herkkyydet päälle,ennenkuin ilmoitti mitään ja silloinkin vaivoin.
Prospecting tilassa myöskin huomasi todella huonosti kappaleen,joten saattaa olla melko tiukkaa kullanetsintä laitteeltakin löytää ko. tavaraa. :?
Xp Deus.
11" dd kela.(207,7e)
Golden mask 5+ 9x10 kelalla.(374,55e)


Vanhin kolikko: Gotlantilainen skilling vuodelta 1523.
Vanhin metalliesine: kammanpuolikas 800-1250 luvulta.

Top 60 kolikot: 25 penniä 1871 ja 25 penniä 1867.
Avatar
retune
Innostunut Etsijä
Viestit: 96
Liittynyt: 19 Tammi 2007, 18:17
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: Retune.

Viesti Kirjoittaja retune »

aar1pne kirjoitti:Retune Hei. Malmiharrastajana kysyisin tämmöstä,miten hyvin piippari erottelee sulfidimalmit toisistaan"Arseenikiisu,Kuparikiisu,Rikkikiisu" ja entä Sinkkivälke,Mangnetiiti,Hematiitti,Ilmeniitti. Ja miten hyvin se löytää ne ?
Sulfidimalmien ja yleensä rautaa sisältävistä ja sähköä johtavien mineraalien EROTTELUSTA TOISISTAAN pelkästään metallinilmaisimella en osaa sanoa muuta kuin, että omat taidot ei siihen riitä, ainakaan toistaiseksi.
Mineraalien ”erotteluun” kannattaa etenkin vasta-alkajien ( en suinkaan tarkoita "aar1pnea" ! ) käyttää GTK:n ilmaista palvelua, eli lähettää näytepala geologin tutkittavaksi ja analysoitavaksi, jotta saa täyden varmuuden.

Whites´s GMT Goldmaster havaitsee mielestäni ällistyttävän pienet määrät mm. sulfidimalmia. Pidän tätä ominaisuutta yhtenä parhaimmista, ellei parhaimpana sillä mm. rikkikiisua ( FeS2 ) pidän tärkeänä viitemineraalina malmeille, vaikkapa kullan etsimisessä.

Usein maastossa ilmaisin reagoi kiveen, enkä löydä pikaisesti merkkejä sulfideista ( mm rikkikiisu) ruosteesta yms malmeista, mutta kotona paremmissa olosuhteissa, joskus luupilla tarkasteluani havaitsen kiisuja heikkona pirotteena metallittomassa isäntäkivissä ( silikaatit, kvartsit yms ) Ilman Whites´s GMT Goldmasteria useat mielenkiintoiset kivilöydöt olisi minulla jääneet huomiotta.

Kyseisen laitteen herkkyydestä pieniin metallikohteisiin kuvaa se, että en voinut testata sitä pihaympäristössäni laisinkaan, koska melkeinpä joka paikassa oli jotakin ihmisen tuottamaa pientä metallia.
Vertailun vuoksi tavallinen kolikkoetsimeni ei kyseisissä pihapiirini lukuisissa kohdissa reagoinut millään tavalla.

Vielä varsinaiseen topiikin aiheeseen !
Alussa upouutta laitetta yrittää käsitellä maastossa huolella, mutta ajan mittaan, se ei vaan minulta onnistu, etenkin jos meinaa saada hommia ripeästi eteenpäin. Tällöin laite altistuu melkoisille iskuille, kolhuille, tärinöille., putoamisille. kosteudelle. pölylle...yms. Sitä on todellinen metallinilmaisimen arki minun käytössäni. Jopa kahden millin paksuisessa metalliboxissakin löytyy pieni lommo !

Tämän vuoksi epäilykset laitteen luotettavasta ja kunnollisesta toiminnasta alkaa ajan mittaan arveluttamaan, joten itse pidän laitteen merkkihuollossa ja testattavana käyntiä jatkossakin aiheellisena, vaikka en ilmaisimessa mitään havaittavaa vikaa itse löytäisikään.
Merkkihuolto toimii kokemukseni mukaan ripeästi, ammattitaidolla ja asianmukaisilla testilaitteilla ja vieläpä Suomessa. Tämän vuoksi toisen varakoneen hankkimista rikkoutumisen varalle en enään edes pohdiskele

Merkkihuollon ja testauksien jälkeen tietää varmuudella, että kyseinen vuosiakin rankassa käytössä ollut metallinilmaisin herkkänä laitteena toimii , kuten se on suunniteltu ja se on aina ilo tietää :D etenkin kun harrastus menee vakavaksi :wink:
Whites´s GMT Goldmaster + Kohteina mineraalit, relic, kolikot...
Avatar
aar1pne
Kunniajäsen
Viestit: 1029
Liittynyt: 22 Huhti 2007, 20:13
Paikkakunta: Keskipohjanmaa.

Arkikäyttö.

Viesti Kirjoittaja aar1pne »

Kyllä piippari joutuu koville lohkare-etsinnässä,kun ei niitä juuri nurmikoilta ja hiekkarannoilta etsitä. Yleensä kiviset metsäautotien penkat ja ojat ja tietysti pääte hakkuun jälkeiset mätästykset ja auraukset,kyllä kolhuja tulee. R1:nen reakoi aika heikosti sulfidimalmiin,säädöllä"kaikki metallit" 5 sentin rikkikiisu palaseen hyvin heikosti,puhtaaseen arseenikiisuun ei ollenkaan ,hematiittin ei,mutta mangnetiitia tarvii olla vain lähes näkymätön hieno pirote ja kyllä piippaa. Kokeilin nyrkin kokoiseen kuparihohteeseen piippas voimakkaasti. Ehkä siinä on metallista kuparia mukana. Samoin Seinäjoen Antimonihohde piippas voimakkaasti,luultavasti siinäkin on metallista Antimonia..
Avatar
RJR
Kunniajäsen
Viestit: 1180
Liittynyt: 08 Loka 2007, 21:54
Paikkakunta: Oripää Finland

Viesti Kirjoittaja RJR »

Kyllä sitä varmaan markkinoilla on joku mineraalinetsintään erikoistunut etsinkin. Mikä etsin se olisi ei mulla ole vielä aavistustakaan. Epäilemättä kyseisen etsimen ominaisuudet eroavat 'rantaharavista'.
X-Terra705, Garret AT pro, C-Scope 990 (eläkkeellä :) ) Fiskars kenttä ja puutarha, Minelab Pro Find 35 ja Sherlock pinpointterit. Panasonic Lumix FT-5 kamera. NMF-jäsen.
Mehis
Viestit: 4
Liittynyt: 24 Kesä 2008, 17:59
Paikkakunta: Espoo

Re: Kela

Viesti Kirjoittaja Mehis »

Juuri näin. Yleisin syy kelojen vikaantumiseen on käämien liikkuminen. Kaikista valmistajista en tiedä miten nuo kelansa valmistavat, mutta kuten Ekomasteri mainitsi C.Scope:n keloissa on käytetty uretaaniseosta, joka tekee lautasesta kivikovan ja näin ollen erittäin kestävän.
Esimerkiksi työkäytössä olevissa ilmaisimissa tämä on melkein ehdoton, kun laitteet joutuvat autoissa lojumaan ties minkä alla.
Alkuperäiseen kysymykseen vastaisin, että voi jos valmistaja ei tee laadukkaita ilmaisimia.
Vastaus ei sitten liity mihinkään tiettyyn merkkiin, niitä en lähde kommentoimaan.


Ekomasteri kirjoitti:Yleisin syy kelan vioittumiseen on se, että kelan sisällä olevat käämit pääsee liikkumaan kovakouraisen käsittelyn tai rakenteen heikkouden takia. Tämä "käämien" liikkuminen on estetty onnistuneesti ainakin c.scopen laitteissa. Käyttävät jotain uretaani-painevalua osien "pakkamiseen" ja luonnollisesti anturi on vesitiivis 8)
Maahantuoja: C.Scope Metallinilmaisimet sekä kaapelin- ja putkenhakulaitteet
Vastaa Viestiin