Sivu 1/1

Elektrolyysi

Lähetetty: 10 Loka 2009, 20:25
Kirjoittaja pajur69
Aihe on siis otsikon mukainen. Olen itse virittänyt 12-volttisen muuntajan ja käytän ruokasoodaa veden jatkeena..ja käytän ruostumatonta terästä..se tässä hiukan huolettaa..kun olen jostain lukenut, että tuo viritys tuottaisi erittäin haitallista kaasua..jos vaikka joku minua viisaampi osaisi valaista asiaa?

Lähetetty: 10 Loka 2009, 20:32
Kirjoittaja ihis81
eikös elektrolyysitä tule yleensä Happea ja vetyä. En nyt muista kummasta tuli kumpaa. anodista ja katodista. Näin muistelisin.

Miksi soodaa? Suola tekee vedestä enemmän sähkönjohtavampaa. Mutta silloin pitää esine puhdistaa siitä suolasta lopuksi jos sitä käyttää.

Lähetetty: 10 Loka 2009, 20:36
Kirjoittaja pajur69
Luin jostain Foorumista...taisi olla Treasurenet ja siellä yksi ruotsalainen suositteli ruokasoodaa suolan tilalle..ja voin sanoa kokeilun jälkeen, että oikeassa oli!!..kolikosta tuli selvästi parempi kuin verrokkipenni suolalla. Onko ketään muuten kokeillut ketsuppia (vanhan ajan konsti) hopeamarkkojen..siis nuo 60-luvun markkojen putsaukseen? On muuten yliveto. 8)

Lähetetty: 10 Loka 2009, 20:50
Kirjoittaja ihis81
Kyllähän täällä joku ketsupilla noita kolikoita putsaili, mutta mihkään järisyttävään tulekseen ei päästy

Lähetetty: 13 Loka 2009, 00:10
Kirjoittaja RJR
No, hapettuneiden ja käypien kolikoiden putsaamiseen Suomessa ei vissiin ole yksinkertaisempaa keinoa kuin peliautomaatit. Kolikot sisään ja palautusnappi ja rahat on 'pesty' jos olen oikein ymmärtänyt.

Re: Elektrolyysi

Lähetetty: 13 Loka 2009, 17:06
Kirjoittaja Mc_Mursu
pajur69 kirjoitti:Aihe on siis otsikon mukainen. Olen itse virittänyt 12-volttisen muuntajan ja käytän ruokasoodaa veden jatkeena..ja käytän ruostumatonta terästä..se tässä hiukan huolettaa..kun olen jostain lukenut, että tuo viritys tuottaisi erittäin haitallista kaasua..jos vaikka joku minua viisaampi osaisi valaista asiaa?
Hmm.. Nyt en ole oikein virkeimmilläni, mutta muistaaseni jossain tosiaan puhuttiin, että voisi jotain haitallista kaasua syntyä. Oiskohan ollut jotain rikkiä? Muistaakseni sen tunnisti jotenkin keltaisesta väristä. Mahdollisuus tähän on kun käyttää anodina kromipitoista metallia. Voi olla, että höpisen puuta heinää.
Itse olen käyttänyt anodina eli elektroneja vastaanottavana palikkana haponkestävää metallipalasta. Justiinsa sitä epäterveellisintä vaihtoehtoa. Hengissä ollaan. Tiedä sitten onko se terveellistä.

Ruokasoodan sijasta olen käyttänyt suolaa. Jos tekee oikein kylläisen liuoksen ja puhdistettava esine on suuri kokoinen, niin virtaa tuntuu menevän paljon. Olen rikkonut jokusen ~500 mA muuntajan. Ensi kerralla kokeilen ruokasoodaa.

Lähetetty: 13 Loka 2009, 20:02
Kirjoittaja Maverick
Suolasta voi teoriassa irrota klooria joka ei ole kaikkein terveellisimpien aineiden joukossa.

Olen kännyllä netissä laitan illemmalla tarkempaa tietoa.

Lähetetty: 13 Loka 2009, 22:39
Kirjoittaja Maverick
Aiempaan viitaten:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kloori
http://prosessitekniikka.kpedu.fi/doc-h ... riumh.html

Eli kyseessä on tosiaan melko teoreettinen mahdollisuus. Tarvittais membraanikenno tuonne pyttyyn anodin ja katodin välille.

Lähetetty: 14 Loka 2009, 08:18
Kirjoittaja Tuoma SS
Työnpuolesta tullut noiden "rautojen" kanssa pelailtua ja se on tuo ruostumaton/haponkestävä teräs jonka sisältämän kromin takia sitä ei noissa puhdistushommissa tule käyttää. Prosessissa syntyy kaasuja jotka voivat sisältää mm. 6-arvoisia kromeja, eli varsin vi***maisia kovemmanluokan syöpää aiheuttavia ainesosasia.... Eli käyttäkää vaikkapa jotain -ei ruostumatonta- pellin palaa, jonka viskaatte käyttökerran jälkeen roskiin. Hieman vaivalloisempaa, mutta myös huomattavasti terveellisempää.

En tiedä kummassa prosessissa "irtoaa" enemmän myrkkyjä hengitysilmaan, ruostumattoman hitsauksessa vai elektrolyysikäytössä, mutta suosittelen ainakin tuossa puhdistushommassa käyttämään jotain muuta materiaalia.

Tuossa vielä linkki työterveyslaitoksen hitsaajan terveystarkastusta koskevaan ohjeistukseen, jossa asiaa sivuavaa infoa kohdassa kromi ja nikkeli ja googlella löytyy lisää...

http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Aihesi ... tukset.htm