Jotain vielä sentään löytyi lumen alta normiraudan lisäksi mutta kyllä tämän vuoden piippailut alkaa pikkuhiljaa olla pulkassa. Miettiessä näille ajoitusta jäin pohtimaan miten kansainvälisiä nämä varsin arkisetkin esineet itse asiassa saattavat olla. Takana ei lue Made in China mutta varsin mahdollista lienee että nämäkin ovat aikoinaan matkanneet jostain kauempaa päätyäkseen suomalaisen metsän kamaraan. Voisi ainakin kuvitella että tuollaisen napin valmistaminen ei ole aivan yksinkertaista kun siinä on valettu pohjaosa ja jotenkin (ehkä juottamalla?) kiinnitetty koristelevy. Sarjatyö ja sitä myöten kansainvälinen kauppa lieneekin ollut kova sana jo satoja vuosia ennen Henry Fordia.
Löytämisen riemun lisäksi onkin usein varsin mielenkiintoista pohtia paitsi esineen vaiheita ja päätymistä löytöpaikalleen. Arvailuksihan se lähinnä menee mutta saapahan ainakin mielikuvitus treenausta.
Sitä on aina hieno ajatella löytämästään esineestä, että tämmöinenkin on kuulunut jollekkin henkilölle kauan sitten ja lopuksi se on hävinnyt maastoon .
Yleensä napeista ja soljista on vaikea tunnistaa, että ovatko ne tuontitavaraa vaiko ei jollei niissä ole mitään leimoja tai tekstejä, mutta luulisi, että jotkut nappi tai solki asiantuntijat osaisivat päätellä esineiden ikähaarukan esineiden koristelun tai mallin mukaan ja ehkä ovatko tuontitavaraa vaiko ei . Hienoja löytöjä.
Totta, eipä noista varmaksi tiedä ellei pääse valmistajan jäljille tai saa kommentteja joltain nappi/solkiasiantuntijalta. Sinällään vaatetukseen liittyvät jutut ovat varmaan melko otollisia ajoitukseen kun pukeutumismuoti on vaihdellut ennenkin.
Yritin Googlen kuvahaulla etsiä josko vastaavaa nappia olisi jostain löytynyt (siis se haku mihin laitetaan kuvan url jonka perusteella hakukone yrittää löytää vastaavia kuvia) mutta ei tunnu olevan vielä riittävän kehittynyt kuvantunnistus. Näkyy aika pitkälti arpovan vastaavuuksia kuvassa esiintyvien värien perusteella joka tässä tapauksessa vei pahasti hakoteille, hieman kyllä auttoi kun lisäsi apusanoja "old button" jne. Jos tuon saavat joskus kehitettyä paremmaksi niin siitä voi olla iso ilo näissä etsinhommissakin!
Sikäli hauskaa että osui silmiin ainakin päällisin puolin samanlainen solki joka on löydetty Truthällanista todennäköisesti 1714 tapahtuneen haaksirikon löytöaluetta tutkittaessa. Löytyi siis omallekin soljelle mahdollinen ajoitus 1600-1700-lukujen vaihteeseen. http://www.starsoft.fi/bothnia/solkia94.jpg
Museoviraston rekisteriportaalista ote:
"Pietarsaaren museon ja Bothnia Navalis ry:n tutkimusten mukaan löydöt liittyvät venäläisten 1714 Pohjanlahden rannikolle ja Ruotsin puolelle tekemään ryöstöretkeen. Närpes Historia -teoksen mukaan useita venäläisiä aluksia haaksirikkoutui myrskyssä Truthällanin ympäristöön venäläisten ollessa palaamassa Ruotsin puolelta."
Eli jonkun verran on noita solkia seilannut ainakin Suomenlahdella suuntaan tai toiseen, jonkun sortin tusinatavarasta lienee ollut kyse.
Kausi tuntuu vielä hieman jatkuvan kun lumetkin sulivat pois eikä routaa ainakaan metsässä vielä juuri ole. Eiliseltä reissulta solki jollaista ei ole itsellä aiemmin tullut vastaan, messinkiä tai pronssia - ainakin vihreä patina paistaa muutamassa kohtaa ruskean kerroksen alta.
Kausi vielä jatkuilee ja tällainen nousi metsitetystä pellosta. Nappi tai kalvosinnappi - jonkinlaista kuviota tuossa voisi vihreän alta löytyä, sen verran epätasainen kerrostuma.
Jep, samaa tyyliä, hiukan pulskemmalta kuitenkin näyttää kuin tuo löytösolki. On varmaan maailman sivu tehty melko usein toisiaan muistuttavia solkia kun soljen perusidea on kuitenkin aika yksinkertainen.
Tänään sitten löytyi ensimmäinen sormus huispausuralla, muutaman vuoden aina silloin tällöin etsintä ulkoiluttaneena on tullut ihmeteltyä kun toiset tälläkin saitilla tuntuu sormuksia nostelevan kuin sieniä sateella. Materiaali on vähän outo, liekö jonkinlainen pinnoitettu sormus vai liekö tuo vihreä patinaa, tiedä häntä. Luulin aluksi että on niitä rautasormuksia mihin kultaiset sodan aikana vaihdettiin kun oli ympäriinsä ruskea mutta vesihuuhtelun jälkeen kuivuessa alkoi ruskea pintakuori irtoilla itsestään.
Edit: Patinoituneelta vaikuttaa sillä juotoskohta (jolla yhdistetty rinkulaksi) näkyy vaaleampana viivana vihreän joukosta eli sormus on mahdollisesti pronssia ja sitä myötä jo jonkun ikäinen eli ihan Kinder-sormus se tuskin on. Sitten kun tietäis jonkun kaavan miten nopeasti patinoituminen etenee niin vois arvuutella sormuksen ikää. Ja tuo juottamalla liittäminen antaisi myös jonkun ikärajan mitä vanhempi se ei voi olla kun vaan tietäisi korutekniikoiden historiaa.
Saman näköisen rinkulan löysin joku aika takaperin alueelta missä 1800 luvulla asutusta. Eli mahdollisesti myös samaa ikäluokkaa. Taitaa olla kuparia, joka mahdollisesti olut pinnoitettu...
Ihan mahdollinen ajoitus varmaankin. Tuossa ei paljon ole koristeluja, ilmeisesti noita viiruja menee siinä useampi ympäri sormusta, muutamassa kohdassa näkyy himmeämmin. Ja täytyy mainita että joskus typot on aika hauskoja, ehdin nimittäin jo googlata että mitä on kuparin olut-pinnoitus mutta tarkoitus taisi olla "ollut" Ja oluen väärinkäyttöähän se olisi ollut.
Tänään sitten aika mielenkiintoinen löytö läheltä mistä tuo sormuskin löytyi. Aloin puhdistaa kolikkoa juoksevan veden alla juurista mutta sitten aloin epäilemään että nuo saattaisivat jopa olla kangasta sillä ne ovat jääneet patinan sisään? Kenen lie pöksyt tai palttoo maatunut siihen kolikko taskussa. Periaatteessa se ainakin olisi mahdollista sillä pronssihome (lienee jotain patinan tapaista) säilyttää kangasta pitkään, rautakautisista tekstiileistähän on jopa saatu näytteitä kun tekstiiliin ommellut pronssikoristeet ovat säilöneet ympäröivää kangasta. Tämä ei toki välttämättä ole kovin vanha kun oli varsin pinnassa mutta kangasnäytteen ajoitus olisi ainakin varsin helppo saada. Vaikka tuskinpa tuo museopuoli tuosta kovin kiinnostunut on kun on noin pieni pala.
Löytyi sitten vielä lusikan kappalekin muutaman metrin päästä.
En tiedä oliko ennen köyhien kihlasormuksia. Löytynyt on muutama ilman koristeraitaa.Muutamassa taas on lukenut Eri tekstejä ja läpimittakin. Kihtisormuksia ruotsista. Kova huijaus ja rahasampo kun on noinkin paljon löytynyt. Oassa oli vähän hopeointia jäljellä. Eskilstuna lukee kahdessa näemmä. Tekstiä sulla?
Sodan jälkeen oli n.s. saunasormuksia. Pariskunnilla kun ei ollut kutupaikkoja nykyiseen malliin niin varasivat yleisestä saunasta perhevuoron, jonne päästäkseen kuitenkin piti olla "aviopari".
Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa
ne hämmästyttää kummastuttaa
pientä kulkijaa
No just, sisäpinta oli vielä ruskean kerroksen peitossa mutta lähti helposti ja sieltähän paljastui mikrofilmillinen tekstiä... ainakin jotain tyyliin: ÄKTA ELEKTRISK GIKTRING JW SUNDBERG ESKILSTUNA SMEDJEGATAN 9 ETABLERAD 1849 62 m/m
Eli kihtisormushan se. Enpä noista tiennytkään. No ei nyt päässytkään tuulettamaan millään vanhalla sormuksella. No jos toi vaikka toimis niin ei mene löytö hukkaan...
Parilta viimeiseltä keikalta mielenkiintoisimpia. Alkaa näyttää vähän siltä että kohta pääsee tekemään uuden ketjun "kauden ensimmäisiä" kun tammikuu kovasti lumetonna lähenee...
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.