Vaan mikäjottei kupari? Ainakin mitä olen katsonut näitä löytöjä täältä, niin kuparikolikoitakin on löytynyt huikean hyvin luettavina monen sadan vuoden takaa.
Wikipediasta lainattua:
Kupari ei reagoi veden eikä useimpien happojenkaan kanssa. Ilman hapen kanssa se reagoi hitaasti niin, että sen pinnalle muodostuu hyvin ohut tumma kuparioksidikerros, joka hiilidioksidin vaikutuksesta muuttuu lopulta vihreäksi kuparikarbonaatiksi eli patinaksi (CuCO3). Toisin kuin rauta, joka saattaa ruostua kokonaan, kupari hapettuu ainoastaan pinnalta, ja sen pinnalle syntynyt oksidi- tai karbonaattikerros suojaa sitä hapettumasta syvemmältä.
Kuparikaan ei tietenkään kestä todella pitkiä aikoja vääränlaisessa maaperässä. Taitaa tärkein seikka olla se maaperä mihin aarteensa upottaa, kun se mitä materiaalia aarre on.
Tosin taas tässäkin on se pointti, ettei alumiinista taida olla tehty mitään esineitä ennen 1800-lukua.
Wikipediasta lainattua:
Yleisyydestään huolimatta se on tullut tunnetuksi vasta 1800-luvulla, sillä se esiintyy luonnossa ainoastaan yhdisteinä ja vasta elektrolyysin keksiminen teki mahdolliseksi eristää sitä vapaana alkuaineena.
Alumiini kestää melko hyvin ilman ja veden vaikutusta eikä siis ole altis korroosiolle, ja siksi sitä käytetään usein teräksen sijasta. Alumiinin korroosiokestävyys perustuu pintaan muodostuvaan suojaavaan oksidikerrokseen. Alumiinin pinta siis hapettuu, mutta pintaan muodostuva tiivis oksidikerros suojaa alempia kerroksia korroosiolta.
Tarkemmin ottaen alumiinin suurimittainen tuottaminen alkoi vasta 1800-luvun lopussa (1886). Siispä, ongelma lienee siinä että kuinka paksu hapettumakerros alumiiniin tulee vaikkapa 200-300 vuodessa.
Ymmärtääkseni alumiini(kin) menee hapettuessaan liuskaiseksi tai murenevaksi, jolloin siitä vähitellen irtoaa pintakerros toisensa jälkeen niin kauan kun siitä on vain ohuen ohut liuska jäljellä ennen kun sekin murenee maaperään? Vähän niinkuin rauta, mutta reaktio on hitaampi?
Hopeakaan ei ole hyvä, koska se reagoi äkäisesti rikkiyhdisteiden kanssa. Tästä johtuen ihan uusikin hopeaesine alkaa pilaantua jo muutamien vuosien sisään sen reagoidessa ilmassa oleviin rikkiyhdisteisiin.
Mitä ilmeisimmin, jos ruvetaan hakemaan sitä parasta pisimpään kestävää materiaalia, pitäisi optimaalisinta vaihtoehtoa etsiessä suorittaa suht täydellinen vertailu metallien kemiallisiin ominaisuuksiin, niiden suhtautuminen eri maalajeihin, ja lähteä siitä liikkeelle.
Itselläni voisi mielenkiinto jopa riittää tälläisen tutkimuksen tekemiseen, mutta toinen yhtälön haittatekijä on aika. Sitä kun ei ole. Ja onhan tässä melkoisen monta muutakin rautaa jo nyt tulessa, en välttämättä tarvi enää enempää vaikka mieli tekisikin...
