Pitkästä aikaa

Olipa löytämäsi aarre sitten pieni tai suuri, nappi tai kolikko, tämä on paikka missä voit siitä kertoa mahdollisen kuvan kera.
Avatar
mipe
Metallinetsijä
Viestit: 227
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:08
Paikkakunta: Helsinki

Pitkästä aikaa

Viesti Kirjoittaja mipe »

Muutama päivä sitten tarjottiin mahdollisuutta lähteä piipparoimaan pellolle, josta oli löytynyt roomalainen kolikko ja 2500 vuotta vanha pronssinen solki. Sinänsä tuossa roomalaisessa kolikossa ei mitään ihmeellistä ole, mutta kirjoitettu historia ei tunne roomalaisten oleskelua Mansaarella. Noilla pohjatiedoilla piti odotella viikonloppua muutama päivä ja olo oli kuin Jouluaattona 1977... ei millään malttaisi odottaa.

Paikka oli suuri kukkula, joka laskeutui joka puoleltaan alas laaksoon, jossa sitten virtasi puro. Näkyvyyttä ympäristöön riitti, joten siinäkin mielessä varmaankin hyvä paikka jonkinlaisen leirin tai puolustusaseman pitämiseen.

Alue jakaantui selkeästi kukkulan huippuun ja rinteiden alaosiin. Huipulla oli todella paljon rautaroskaa, kolikkoja ja muita ihmisiltä pudonneita esineitä. Etsimenä oli ML Elite joten oikein piti itseään kiitellä moneen kertaan, ettei ollut Musketeeria mukana. Etsiminen oli todella hankalaa, koska toi Elite nollaa raudassa sekunnin pari ja tämän ajan kuluessa ei etsin reagoi muihin esineisiin. Kovin pitkään en huipulla etsiskellyt, juuri tuon nollaamisen takia. Parisenkymmentä kuoppaa kaivelin ja muutaman kolikon, napia yms. romua löysin. Joistakin kuopista paljastui hiiltä ja toisista saviastioiden palasia, joten selkeästi siellä on asustusta ollut.

Siirryin sitten tutkimaan rinteiden alaosia ja sieltä tuntui löytyvän paljon vanhoja luoteja. Osa oli litistynyt ja osa suht. hyvässä kunnossa. Nämä löydöt ja ylhäältä läytynyt kiväärin piipun palanen antoivat viitteitä, että paikalla oli joskus järjestetty jonkin sortin maaottelu. Ylhäältä varustuksien suojasta on paukuteltu alhaalta rynnivää vihollista. Piipunpalasen tunnistin sisäreiässä olevista rihloista ja siitä, että löydetyty luodit sopivat ko. reikään kuin nyrkki silmään. Jännä yksityiskohta oli palaseen kaiverrettu m-kirjain. Liekkö se kirjailtu siihen onnettumuuden jälkeen, luulen nimittäin että joku onneton soturi on saanut silmilleen piipunpalaset ylilatauksen yms. syyn takia.

Viimeisenä oli vuorossa purojen reinustojen ja pohjien piippailu. Ei kummempia löytöjä, kunnes tuli vahva signaali keskeltä puroa. Signaali oli selkeästi isompi kuin kolikolla, joten innokkaasti kaivamaan joskus ammoin hukattua tikaria. Kymmenen minuutin ähellyksen jälkeen signaali vaan voimistuin, joten siinä vaiheessa tikari muuttui jo miekaksi. Kun sitten esine lopulta nousi lapiossa pintaan, tuli otettua muutava vaihtoaskel ja päästettyä perisuomalainen voimasana. Ottaen huomioon paikan historian niin silmäni näkivät muinaisen rannerenkaan, mutta muinainen se ei ollut, eikä edes mahtuisi ranteeseen.

Kaiken kaikkiaan oikein mukavasti meni kuusi tuntia aurinkon lämmittäessä ja lintujen lauleskelua kuunnellessa. Pienoinen pettymys reissu odotuksiin nähden oli, mutta täytyy olla tyytyväinen tuohonkin saldoon. Vanhin mun nostama kolikko oli n. 1820 ja kaveri otti samanikäisen kolikon hopeisena versiona.

Kuvia löytyy galleriasta. Jos joku osaa kertoa kuinka kuvia voi tuolta Picasasta liittää tähän viestiin, kertokoon. Muuten täytyy ihastella niitä siellä Picasan puolella.

http://picasaweb.google.com/mipe70/Piip ... sinLHistLl



Yksi kummallinen löytö oli semmoinen luodin näköinen esine. Se ei kuitenkaan ole lyijyä vaan messinkiä ja siinä olevat uratkin ovat varsin suuria. Ei mitään käsitystä mikä se on voinut joskus olla...
ML Musketeer, Tesoro Vaquero
Ex: ML Sovereign Elite, Ace 250, CS 1220 XDP, CS 2MX
# Sormet savessa vuodesta 2004
jehu1
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:02

Viesti Kirjoittaja jehu1 »

Mielenkiintosia juttuja... Mitäs taisteluita Mansaarilla on aikojen saatossa käyty?
Avatar
Panda
Site Admin
Viestit: 339
Liittynyt: 11 Tammi 2007, 18:34

saari

Viesti Kirjoittaja Panda »

Hieno tarina, hienot löydöt ja hienot kuvat. Erittäin komeat puitteet taatusti etsimiseen.Onko saarella paljon harrastajia? Lääniä ilmeisesti sen verran että paikkojakin löytyy?
Viimeksi muokannut Panda, 02 Huhti 2007, 11:43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Tuoma SS
Metallinetsijä
Viestit: 249
Liittynyt: 14 Helmi 2007, 13:05
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Re: Pitkästä aikaa

Viesti Kirjoittaja Tuoma SS »

mipe kirjoitti:Yksi kummallinen löytö oli semmoinen luodin näköinen esine. Se ei kuitenkaan ole lyijyä vaan messinkiä ja siinä olevat uratkin ovat varsin suuria. Ei mitään käsitystä mikä se on voinut joskus olla...
tuli ensimmäiseksi kuvasta mieleen latauspuikon pää, niissä kun on yleensä jonkinlainen nutikka ollut. minkä kokoinen tuo on, onko kummassakaan päässä jälkiä siitä että olisi murtunut jotain irti tms? taitaa olla kyllä monta muutakin kohdetta missä moinen nuppi on voinut olla.
Avatar
mipe
Metallinetsijä
Viestit: 227
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja mipe »

Täytyy myöntää, että toi tarkempi historian tuntemus Mansaarista on mulla aika ohutta. Täytyy haastatella yhtä kaveria lisää, jonka mielestä ko. paikka on ollut eräs keskeisimpiä saaren historiassa. Toisaalta taas toinen sanoo pohjoisten alueiden olevan parhaita ja joku vannoo etelän nimeen. No, aivan sama, kunhan pääsee mukana piippailemaan.

Harrastajia meidän kerhossa taitaa olla tällä hetkellä 30-40, tarkkaa lukumäärää en tiedä. Selkeää kiinnostuksen lisääntymistä on ollut, kun paikallinen radioasema kävi haastattelemassa meitä kerhoillassa. Lääniä täällä todellakin riittää, täytyisi vaan poimia ne parhaat kohteet. Ja täällä ei todellakaan voi lähtee piipparin ja lapparin kanssa metsiä/peltoja kiertelemään, jos ei ole luvat kunnossa. Kyllähän semmoinen käsitys oli tänne tultaessa, että vanhempaa tavaraa löytyisi enemmän. Ehkä se vielä siitä...

Täytyy tutkia sitä klönttiä uudestaan ja vaikka vertailla niihin luoteihin. Osaako kukaan sanoa, mistä päin nettiä kannattaisi etsiä tietoja noista vanhoista aseista ja luodeista. Alkoi tuokin aihe kiinnostamaan, minkälaisilla torrakoilla noita on maastoon kylvetty.
ML Musketeer, Tesoro Vaquero
Ex: ML Sovereign Elite, Ace 250, CS 1220 XDP, CS 2MX
# Sormet savessa vuodesta 2004
Avatar
mipe
Metallinetsijä
Viestit: 227
Liittynyt: 12 Tammi 2007, 14:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja mipe »

No niin, kyllä se klöntti taitaa olla latauspuikon päästä. Löytyy kiinnitysreikä pohjasta ja läpimitta menee samoihin löytyneiden luotien kanssa. Olin jotenkin kuvitellut, että ne latauspuikot olisivat olleet tylppäpäisiä, ei tuollaisia kuin tuo kyseinen esine. Eikös sitä puikkoa käytetty ruudin kaatamisen jälkeen painamaan välilappu ruudin ja luodin väliin ja taas uudestaan painamaan luoti ruutipanokseen kiinni?

Muutama uusi kuva löytyy

http://picasaweb.google.com/mipe70/Piip ... sinLHistLl
ML Musketeer, Tesoro Vaquero
Ex: ML Sovereign Elite, Ace 250, CS 1220 XDP, CS 2MX
# Sormet savessa vuodesta 2004
Vastaa Viestiin