Iso veli valvoo

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
orot
Viestit: 20
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 19:59
Paikkakunta: kajaani

Iso veli valvoo

Viesti Kirjoittaja orot »

Onko kenellekaan tietoa siita,valvovatko museoviranomaiset tai muut instanssit tata palstaa jos jollakin sattuisi vahingossa unohdus ilmoittaa heille jostakin todella arvokkaasta loydosta,mikaon tullut julki palstalla.Onko joku tuntematon ovella kolkuttamassa ja tarjoamassa ilmaista kyytia
Garret Ace 250
Avatar
Joness
Raavas Tonkija
Viestit: 623
Liittynyt: 03 Joulu 2010, 20:56

Viesti Kirjoittaja Joness »

Luulempa että isoveli valvoo, mutta en tiedä missä määrin. Ainakin jotkut tahot.
Garrett Ace 250
Garrett pro pointer
Minelab safari
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10545
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Kyllä tätä foorumia ilman muuta seurataan myös Museoviraston taholta, eikä siinä mitään, kun toimimme kuitenkin lain kirjaimen mukaan.
Olisi kuitenkin mukavaa, jos siltäkin taholta otettaisiin kantaa löytöihimme tunnistusavun yms. neuvojen muodossa.
Jonkin aikaa sitten Rahakammio olikin arvioimassa löytöjämme, mutta ei enää viime aikoina. :(
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Tästä asiasta keskustelin juuri männä viikolla yhden henkilön kanssa museovirastosta. Kyllä he käyvät katsomassa ajoittain meidän aikaansaannoksia ja myös muilla keskustelupalstoilla sekä esim. huutonetissä.

Minä otinkin asian itse esille siinä tarkoituksessa että saatais remmiin mukaan asiantuntijoita lisää tunnistamaan esineitä ja kertomaan meille lisää löydöistä. Tällä hetkellä se ei ole kovin helppoa koska esimerkiksi viranomaisena he eivät voi osallistua keskusteluun nimimerkin takaa vaan heidän pitäisi olla esillä omalla nimellään, mikä taas ei ole kovin mukavaa heidän kannaltaan kun me muut ollaan nimimerkin takana.

Nyt kuitenkin yritetään löytää tähän joku sopiva toimintamalli. Ehkä sit tulevaan yhdistyksen kotisivun yhteydessä toimivaan löytötietokantaan on helpompi sovittaa tällanen toiminta tai sit jos löydettäis sellasia arkeologeja joilla ois mielenkiintoa ihan vapaa-ajalla yksityisenä osallistua foorumille.

Katsotaan miten asia kehittyy. Uskon että tällasesta yhteistyöstä ois suurta hyötyä sekä meille että museovirastolle. Me saatais tarkempaa tietoa ja varmuutta siihen mitä esineitä pitäis toimittaa museovirastolle tutkittavaks. Tulis meille sellanen tunne että tosiaan saadaan osallistua ja varmuutta siihen että toimitaan oikein. Museovirastolla taas työtaakka hieman helpottuis kun tehtävät ilmoitukset ois paremmin arvioitu ennakkoon niin että mahdolliset "turhat" ilmoitukset jäis pois. Pitää muistaa että museoviraston työtekijät ovat velvoitettuja tekemään ennakkotutkimusta ja raporttoimaan esim. meille jokaisesta lähetetystä esineestä, oli se sitte tärkeä esine tai ei. Museovirastoa tällanen yhteistyö varsinkin yhdistyksen kanssa kiinnostaa kovasti koska määrärahoja ja sitä kautta henkilökuntaa supistetaan heiltä koko ajan. Siinä esimerkiksi syy miksei he voi lähteä heti tukimaan jotain löytöpaikkaa vaan heidän on kerättävä samalta suunnalta useampia tutkittavia paikkoja ennenkuin voivat lähteä paikan päälle.

Kylläpäs taas lähtee rönsyileen, sori :oops:
orot
Viestit: 20
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 19:59
Paikkakunta: kajaani

Iso veli valvoo

Viesti Kirjoittaja orot »

Kiitos perusteellisesta vastauksesta
Garret Ace 250
Avatar
kolmijalka
Metallinetsijä
Viestit: 240
Liittynyt: 12 Syys 2011, 12:52

Viesti Kirjoittaja kolmijalka »

Tänään saadun tiedon mukaan, osa Pohjois-Savon arvovaltaisesta museoväestä seuraa (huolestuneena) foorumiamme.
GM3+ ja Sennheiser HD440 kuulokkeet
ProPointer
Intin "se parempi" kenttälapio
Vanhin kolikko: 50p 1921
Avatar
Joness
Raavas Tonkija
Viestit: 623
Liittynyt: 03 Joulu 2010, 20:56

Viesti Kirjoittaja Joness »

Mitä huolestumista tässä nyt muka on? Monikin arvokas löytö olisi jäänyt meikäläisten toimesta löytämättä. Vai onkohan metodit jänyt ajalle kuokka ja lapio?
Garrett Ace 250
Garrett pro pointer
Minelab safari
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

kolmijalka kirjoitti:Tänään saadun tiedon mukaan, osa Pohjois-Savon arvovaltaisesta museoväestä seuraa (huolestuneena) foorumiamme.
Kyllä noita huolestuneita henkilöitä on vielä paljo museoväen piirissä. Juuri sen takia yritetäänki saada yhteistyötä museoviraston kanssa tiiviimmäks ja myös heidän osallistumisensa meidän keskusteluihimme auttais osaltaan hälventämään huolia. Tänään esimerkiksi olen keskustellut monen henkilön kanssa koulutuksen ja opastuksen järjestämisestä meille harrastajille. Se tulee olemaan tulevaisuudessa yksi suuri osa yhdistyksen toimintaa. Onhan se nähty täällä että lisätietoa kaivataan tähän harrastukseen sekä uusien että myös kokeneempien harrastajien osalta.

Meidän pitää päästä pikkuhiljaa eroon ajatuksesta että me harratajat ja museoväki oltais jotenki vastapelureita. Yhteisen asian hyväksi tässä tehdään hommia ja epäluulot kyllä hälvenevät ajan kanssa kun yhteistyö tiivistyy.
Avatar
Kapu75
Metallinetsijä
Viestit: 259
Liittynyt: 26 Syys 2011, 21:44
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Kapu75 »

Kuulostaa hyvältä. :!:
----------------------------
Ace 350 euro.
Ja jotain muita apuvälineitä...
Avatar
NÄÄTÄ
Kunniajäsen
Viestit: 1530
Liittynyt: 26 Huhti 2010, 12:52
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja NÄÄTÄ »

Toivottavasti mahdollisimman moni museoviraston edustaja seuraa nyt tätä keskustelua.
Pakko ottaa kantaa nyt ihan omien kokemuksien perusteella tähän.
Voisin kääntää asian toisinpäin;
Seuraan huolestuneena museoviraston toimintaa.
Käytännöt ovat tällä hetkellä niin sekavat, että niistä ei kukaan ota selvää. Milloin neuvotaan löydöstä ottamaan yhteyttä maakuntamuseoon, milloin suoraan museovirastoon. Kun taas museovirastoon ottaa yhteyttä, on minuakin parhaillaan pompoteltu viidelle eri henkilölle ja kaikille pitää asia selvittää uudestaan. Kun taas löytö on lähetetty, ei niistä tahdo kuulua mitään. Oliko esine kiinnostava? Aiheuttaako se jatkotoimenpiteitä? Pitääkö alue rauhoittaa ja kuinka suurelta alueelta. Laki sanoo 2 metriä kiinteästä kohteesta, jotkut saaneet ohjeet rauhoittaa 200m löydön ympäriltä.
Lisäksi vielä kun museon oma väkikin tuntuu järjestelmällisesti arvostelevan laitoksensa toimintaa.
Miten tässä osaisi oikein kaikki toimia?
Me olemme kuitenkin aivan ilmaista työväkeä, jota museovirasto voisi käyttää voimavarana, eikä nähdä uhkatekijänä. Kuitenkin kaikki merkittävämmät löydöt ovat täällä saaneet heti tunnistuksen ja saanut jäädä rauhaan odottamaan museon jatkotoimenpiteitä.
Museovirastolla pitäisi mielestäni olla yksi toimihenkilö, joka tuntee tämän paletin ja jolle kaikki löydöt voisi ilmoittaa. Hän voisi sitten ohjata asian eteenpäin, joko rahakammiolle, tietylle tutkijalle tai maakuntamuseolle, jos museovirastoa ei kohde kiinnosta. Välillä on ohjeistettu, että ilmoittaa löydöt omalle maakuntamuseolle, mutta kun näissäkään ei monissa ole henkilöä, joka osaisi/uskaltaisi asiasta sanoa yhtään mitään. ts. ei ole esim. argeologia töissä ollenkaan.
Sanoisin, että tällaisella toiminnalla kynnys löydöstä ilmoitamatta jättämiseen laskee, kun taas museoviraston pitäisi saada asia kääntymään juuri toisinpäin.
Mikä tahansa muu ala oli ikionnellinen, kun saisi ilmaista työväkeä, joka vielä innoissaan kuin pikkulapsi ottaa vastaan uutta tietoa, koulutusta, opastusta ja odottaa molemminpuolista yhteistyötä.
Rauta ruostuu maahan.
Golden Mask 4W Pro + Garrett ProPointer
(Entisiä vehkeitä: ACE250, Blisstool LTC48 ja 64 v1, AT Pro, XP Deus)
Avatar
Kapu75
Metallinetsijä
Viestit: 259
Liittynyt: 26 Syys 2011, 21:44
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Kapu75 »

Uskon että kyseessä ei ole arvovalta kysymys vaan epäluulo "kaivajan" osaamisesta "nostaa" löytö maasta oikeaoppisesti. Tässäkin asiassa pitäisi tietysti olla järjestelmällinen ja hankkia ensin tarvittava tieto jonka Maa/Museovirasto katsoo tarpeelliseksi. Henkilökohtaisesti kävisin miellelläni opettelemassa heidän tavat toimia kentällä. Ja tuo pyrokratia virastossa on taas toinen asia johon en ota kantaa kun en tunne.
----------------------------
Ace 350 euro.
Ja jotain muita apuvälineitä...
Avatar
jalkku
Metallinetsijä
Viestit: 262
Liittynyt: 25 Loka 2011, 19:54
Paikkakunta: Köyliö

Viesti Kirjoittaja jalkku »

nostamisesta: mahdollisesti ei suoritus ole aivan täydellinen, mutta monin kertaiset mahdollisuudet että esim. vanha kirves pysyy ehjänä kun se tiedostetaan maasta ja otetaan käsin ylös saati että se nostettaisiin vaikka kaivurin kauhalla ja jopa jäisi löytämättä.
mitä ilmaiseen työvoimaan tulee niin plussana jokainen hankkii työkalut itse :wink:
Avatar
kolmijalka
Metallinetsijä
Viestit: 240
Liittynyt: 12 Syys 2011, 12:52

Viesti Kirjoittaja kolmijalka »

Näätä puristi ajatukset hienosti sanoiksi. Vaikka itse olen aloitteleva piippari niin pidän itseäni myös museoväen "kenttätiedustelijana". Tarkoitukseni ei ole "tyhjentää pajatsoa" vaan etsiä tavaraa alueilta, joille museoväellä ei ole aikaa ja resursseja mennä. Mistä sitä tietää minkä kusiaiskeon katveessa se ennestään tuntematon rautakaudenkylän reuna on ...
Nuo muksujen uimapaikkojen putsaamiset korkeista ja mahdollisista kolikoista ovat sitten vapaaehtoista yhdyskuntapalvelua kaupungin puisto-osastolle.
GM3+ ja Sennheiser HD440 kuulokkeet
ProPointer
Intin "se parempi" kenttälapio
Vanhin kolikko: 50p 1921
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

NÄÄTÄ kirjoitti:Toivottavasti mahdollisimman moni museoviraston edustaja seuraa nyt tätä keskustelua.
Pakko ottaa kantaa nyt ihan omien kokemuksien perusteella tähän.
Voisin kääntää asian toisinpäin;
Seuraan huolestuneena museoviraston toimintaa.
Käytännöt ovat tällä hetkellä niin sekavat, että niistä ei kukaan ota selvää. Milloin neuvotaan löydöstä ottamaan yhteyttä maakuntamuseoon, milloin suoraan museovirastoon. Kun taas museovirastoon ottaa yhteyttä, on minuakin parhaillaan pompoteltu viidelle eri henkilölle ja kaikille pitää asia selvittää uudestaan. Kun taas löytö on lähetetty, ei niistä tahdo kuulua mitään. Oliko esine kiinnostava? Aiheuttaako se jatkotoimenpiteitä? Pitääkö alue rauhoittaa ja kuinka suurelta alueelta. Laki sanoo 2 metriä kiinteästä kohteesta, jotkut saaneet ohjeet rauhoittaa 200m löydön ympäriltä.
Lisäksi vielä kun museon oma väkikin tuntuu järjestelmällisesti arvostelevan laitoksensa toimintaa.
Miten tässä osaisi oikein kaikki toimia?
Me olemme kuitenkin aivan ilmaista työväkeä, jota museovirasto voisi käyttää voimavarana, eikä nähdä uhkatekijänä. Kuitenkin kaikki merkittävämmät löydöt ovat täällä saaneet heti tunnistuksen ja saanut jäädä rauhaan odottamaan museon jatkotoimenpiteitä.
Museovirastolla pitäisi mielestäni olla yksi toimihenkilö, joka tuntee tämän paletin ja jolle kaikki löydöt voisi ilmoittaa. Hän voisi sitten ohjata asian eteenpäin, joko rahakammiolle, tietylle tutkijalle tai maakuntamuseolle, jos museovirastoa ei kohde kiinnosta. Välillä on ohjeistettu, että ilmoittaa löydöt omalle maakuntamuseolle, mutta kun näissäkään ei monissa ole henkilöä, joka osaisi/uskaltaisi asiasta sanoa yhtään mitään. ts. ei ole esim. argeologia töissä ollenkaan.
Sanoisin, että tällaisella toiminnalla kynnys löydöstä ilmoitamatta jättämiseen laskee, kun taas museoviraston pitäisi saada asia kääntymään juuri toisinpäin.
Mikä tahansa muu ala oli ikionnellinen, kun saisi ilmaista työväkeä, joka vielä innoissaan kuin pikkulapsi ottaa vastaan uutta tietoa, koulutusta, opastusta ja odottaa molemminpuolista yhteistyötä.
Rauta ruostuu maahan.
Hyvin tiivistettynä ne suurimmat ongelmakohdat joihin minä yritän yhdistyksen nimissä saada muutosta aikaseks. Museovirastolta olen saanut erittäin positiivista palautetta ja eiköhän pikkuhiljaa saada jotain aikaseksikin.

Se meidän ykköstaho joidenka kans tehdään yhteistyötä on museovirasto. Maakuntamuseoiden toiminta on toimia tässä välissä helpottamassa meidän ilmoittelua kun ovat lähempänä ja tekemässä tarkastuksia paikanpäällä. Valitettavasti tämä ei kaikissa tapauksissa nyt toimi. Maakuntamuseoiden tehtävä on myös toimia "suodattimena" museovirastoon päin ja näin vähentää MV:n työtaakkaa. Tuokaan ei oikeen toimi.

Sekä museoviraston että maakuntamuseoiden puolustukseks on sanottava että heidän resurssit, sekä rahalliset että henkilökunnan puolesta, ovat erittäin rajalliset tällä hetkellä ja vieläpä huononevat koko ajan. Tästä seuraa että me joudumme toisinaan odottelemaan erittäin kauan ennenkuin saadaan tietoa ja palautetta heiltä. Sen ovat kuitenkin sanoneet että mitään tapausta ei unohdeta.

Nyt onkin tarkoitus pyrkiä luomaan sellanen järjestelmä ja ohjeistus joka helpottais kaikkien osapuolten tekemistä eli koko museotoimelle uudet ja selkeät toimintamallit mikä helpottais heidän työtään. Meille selkeät toimintaohjeet ja koulutusta siinä miten toimia kun jotain löytyy. Tämä poistais epävarmuustekijöitä ja nopeuttais toimintaa. Tätä kautta myös meille enemmän vastuuta löytöjen tunnistuksessa ja arvioinneissa jolloin tarpeettomien ilmoitusten määrä vähenis.

Yllämainitut asiat ovat ihan toteutettavissa nyt kun meillä on yhdistys mutta tietysti se vaatii aikaa ennenkuin kaikki asiat saadaan järjestykseen.

Jos joku haluaa keskustella näistä asioista mun kans tarkemmin niin laittaa viestiä tais soittelee suoraan. Ois mukavaa pallotella ajatuksia muidenki kans ja mahdollisesti saada lisää ideoita.
Vastaa Viestiin