Rautakautista?

Olipa löytämäsi aarre sitten pieni tai suuri, nappi tai kolikko, tämä on paikka missä voit siitä kertoa mahdollisen kuvan kera.
Avatar
Tri Tuonela
Metallinetsijä
Viestit: 369
Liittynyt: 26 Touko 2011, 17:48
Paikkakunta: Satakunta

Rautakautista?

Viesti Kirjoittaja Tri Tuonela »

Tällaista esineistöä löytyi, kun tein veljeni kanssa etsintäreissun. Kaikki esineet olivat melko pienellä alalla pellolla ja aika pinnassa. Kaikki tämän alan ulkopuolelta löytyneet tavarat olivat aivan "tavanomaisia". Voi siis jopa olla, että kyntösyvyyden alapuolella on jotain mielenkiintoista. Tuolla paikalla ei nyt sitten enää kaivella. Otsikkoa lukuunottamatta en rupea arvailemaan esineiden käyttötarkoitusta tai ikää, mutta toivon valistuneita kommentteja aiheesta. Museoväki on saanut kuvat ja tiedot aiheesta, ja kohta myös itse esineet. Palaan sitten joskus myöhemmin tähän aiheeseen, kun asiat etenevät. Laitoin museolle myös kuvat aiemmin löytämästämme kääntöveitsestä ja kammasta.

Kuva

Samat toiselta puolelta:

Kuva

Tässä suurin kappale. Taustapuolella on lähellä kärkeä tappi. Harmi että joka ikinen tavara on vain katkelma alkuperäisestä.

Kuva

Tuo on mielenkiintoinen. Vaikka lupasinkin olla johdattelematta, niin kannattaa verrata alla linkitettyyn esineeseen:

http://suomenmuseotonline.fi/en/kohde/A ... emIndex=38

Kuva

Sitten nappi.

Kuva

Tässä ohutkuorinen pallero. Parikin eri käyttötarkoitusta tulee mieleen.

Kuva

Tuo on mielestäni piikiveä. Kvartsia se ei ole. Voi osua ihan eri aikakaudelle kuin muut löydöt. Deussiinhan saa netistä kivi-iskos päivityksen, kai olette ladanneet? Ei vaan, saatumalta osui silmiin kaivaessa.

Kuva
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Näyttäis äkikseltään siltä että olet osunut paikkaan missä on valmistettu pronssiesineitä eli siis pronssikautinen tai vähä uudempi paikka vois olla kyseessä. Tuossa ketjunkantajassa osuit kyllä ihan oikeaan. Nuo pari ylempää kuvaa vois kannattaa laittaa museolle. Eivät ehkä ihan noita tavaroita kaipaa kokoelmiin mutta varmasti ovat kiinnostuneita löytöpaikasta.

Onnittelut hienoista löydöistä.

Deussin muuten saa antamaan signaalia hyvinki monelle kivelle :roll:
ilkkap
Kunniajäsen
Viestit: 2158
Liittynyt: 16 Elo 2007, 16:35

Viesti Kirjoittaja ilkkap »

Tuo voisi myös olla uudemman pajan pohja. Olen Halikosta löytänyt vastaavia, pronssiroiskeita, uudempaa materiaalia, rautakautista yms hyvin pieneltä alueelta..
Eli historiallisella ajalla vanhat löydetyt rautakautiset esineet myytiin pajoihin raaka-aineeksi. Pajojen läheltä löytyy myös herkästi kuonaa, joka piippaa selvästi etsimeen.
Paja tarvitsi myös vettä, joten paikan valinnassa oli myös tämä elementti mukana.
Avatar
Tri Tuonela
Metallinetsijä
Viestit: 369
Liittynyt: 26 Touko 2011, 17:48
Paikkakunta: Satakunta

Viesti Kirjoittaja Tri Tuonela »

Kuulostavat hyvin loogisilta nuo molemmat tarjotut metallin uudelleensulatusteoriat. Se selittää hyvin, miksi esineitä on vain yhdessä kohtaa ja miksi ne ovat kaikki rikki, ja toisaalta miksi osa esineistä ei ehkä suoralta kädeltä näytä esihistoriallisilta, mutta osa sen sijaan näyttää (tai varmasti on). Paikalta löytyi myös hieman sulanutta lyijyä, joka oli muotonsa perusteella jähmettynyt tasaiselle alustalle. Etsimen tunkeuma maahan tuntui olevan paikalla todella heikko, mihin viittasinkin tavallaan kertoessani löytyöjen tulleen aivan pintamaasta. Samaan ilmiöön törmäsin aiemmin toisella pellolla (eri paikkakunnalla), johon tiedän ajetun joskus rautakuonaa.

Ja vettä on aivan lähellä: sekä järvi että pieni oja.
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10504
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Kyllä tuo ylärivin toinen oikealta näyttäisi todella vanhalta, kun tuo "rinkula" kuviokin viittaisi siihen.
Tuollaiset sulaneet pronssimöhkäleetkin viittaisivat samaan.
Ainakin lähes kaikissa omissa rautakautisissa löytöpaikoissani on ollut samanlaisia möhkäleitä.
Tuo suurin esine tosin muistuttaa paljon löytämiäni hevosvaljaitten koristeita.
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Vastaa Viestiin