Yhdistyksen perustamisesta.

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
Yki
Kunniajäsen
Viestit: 1005
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:54
Paikkakunta: Lappeenranta

Yhdistyksen perustamisesta.

Viesti Kirjoittaja Yki »

Kun tästä nyt on puhuttu vähän siellä ja täällä sekä joskus muinoin niin laitanpa uuden ketjun. Jos missasin jonkun tuoreehkon ketjun aiheesta niin jospa moderaattori poistaa/yhdistää tarpeen mukaan.

Jos kerran nämä huhut uudesta muinaismuistolaista pitävät paikkaansa ja haluamme edes yrittää vaikuttaa asiaan niin yhdistys on ainoa keino. Normaalissa lainsäädäntöjärjestyksessä täytyy kuulla niitä tahoja joiden toimintaan laki vaikuttaa. Yksityinen henkilö voi aina tietysti lähettää oman lausuntonsa lainsäätäjille mutta valtakunnallisella yhdistyksellä saattaa olla suurempi painoarvo.

Lisäksi valtakunnallisen ry:n olisi mahdollista saada viranomaiset ottamaan kantaa siihen onko pienten kolojen kaivaminen ja peittäminen esim jokamiehenoikeuksiin kuuluvaa toimintaa. Teknisesti ottaen mehän teemme tuolla kololla jonkinlaisen vahingon, ainakin tilapäisesti joten hyvin ahdasmieliset lakien tulkitsijat voisivat hyvinkin löytää lisää moitittavaa.

Yhistyksen perustamiseen on ohjeita täällä: http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri.html
Tuolta löytyy esim valmiita sääntömalleja joihin ei juurikaan täydy lisätä kuin yhdistyksen kotipaikka ja tarkoitus. Netin kautta ilmoitettuna kustannus on 75€ mikäli sääntöjä ei ole esitarkistettu. Käytettäessä noita mallisääntöjä en uskoisi moisen olevan tarpeen. Oman pankkitilin avaaminen tietty maksaa myös jotakin ensi alkuun.

Nykyisin voidaan yhdistyksen hallituksen kokouksia pitää vaikka sähköisesti, vaikka jopa spostilla tai puhelimitse joten kaikkien jäsenten ei tarvitse olla samasta kaupungista. Lienee kuitenkin järkevintä että ainakin PJ ja kassanhoitaja ovat samalta paikkakunnalta tahi ainakin suht lähekkäisiltä paikkakunnilta?

Vuosikokouksia sitten joko 1 tai 2, näitähän olisi mahdollisuus pitää esim joukkopiippailun yhteydessä?

Tämä yhdistys olisi tietenkin toiminnaltaan valtakunnallinen ja voisi ottaa jäseneksi myös yhdistyksiä, mikäli tulevaisuudessa syntyy paikallisia järjestöjä. En nyt osaa tähän sanoa miten homma toimii jos jollain paikkakunnalla toimii rekisteröimätön harrastajayhdistys mutta kai moisetkin voisi ottaa jonkinlaisina paikallisosastoina mukaan.

Sääntöihin lienee aiheellista laittaa pykälä jossa jäseniltä edellytetään muinaismuistolain mukaista toimintaa? Tai kenties niinpäin että laista poikkeaminen on erottamisen peruste? Saattaisi lisätä uskottavuutta?

Tässä aluksi, kommenttia perään.

Yki
White's MXT + 950 kela + Super 12 + 10x12 SEF + Vibraprobe 560
Nautilus DMC-2Ba + 6/10/15" kelat
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10508
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Mitäpä tuohon muuta lisäämään, kuin todeta, että yhdistys olisi varmasti ainut mahdolliduus vaikuttaa, ettei nyt sentään tällainen harrastus, mistä on hyötyä etenkin museoille, loppuisi Suomestakin.
Täytyisikös tästä järjestää jonkinlainen äänestys,vai :roll:
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Avatar
hoyla
Kunniajäsen
Viestit: 1270
Liittynyt: 22 Syys 2007, 21:40
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja hoyla »

Olisiko esim niin että kun joku minimimäärä halukkaita jäseniä
ilmoittautuu, niin perustetaan yhdistys?
Sitten matkan varrellahan tulisi lisää jäseniä.
Äänestys tietysti myös kertoo onko asialla kannatusta.
XP GoldMaxx Power V4 +WS1,
Gator digger.
Avatar
Etsijä
Innostunut Etsijä
Viestit: 96
Liittynyt: 15 Tammi 2007, 12:22
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Etsijä »

No puuhamieheksi en lupaudu muilta harrastuksilta, mutta lupaan ainakin liittyä tulevaan yhdistykseen jos sellainen perustetaan ja ekan vuoden maksut ovat korkeintaan 50€ ja jatkossa n.20€ paikkeilla mikä aika tavallinen summa. En muutenkaan suosittele että yhdistyksestä tehtäisiin mikään rahankeruu kone koska se vähentää jäsenmäärää ja toimintaa ei lopuksi raha elätä vaan innokkaat harrastajat.

Ehdottaisinkin että porukka antaisi lupauksensa liittymisestä täällä foorumilla ja jos näyttää että nimiä tulee riittävästi että homma käynnistyy niin ilman muuta yhdistys pystyyn.

Yhdistys on myös minun mielestäni ainoa keino saada järki kuuluviin tässä asiassa.
-Minelab Sovereign GT-
-Teknetics T2-
Avatar
Jussi
Kunniajäsen
Viestit: 1178
Liittynyt: 29 Marras 2009, 13:11
Paikkakunta: Mäntyharju

Viesti Kirjoittaja Jussi »

Kannatan!

Ja mukana tietty.
garrett ace 250
GM3
XP Deus
Avatar
Yki
Kunniajäsen
Viestit: 1005
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:54
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Yki »

Juu rahaahan ei nyt ole tarkoitus tehdä. Näin mutu tuntumalla voisi kuvitella että jos parikyt jäsentä lähtee aluksi mukaan ja jäsenmaksu on se 20€ niin saahan sillä nämä pakolliset kulut katettua.
Jos tiedottaminen hoidetaan vain sähköpostitse ja sen lisäksi tehdään esim foorumille erillinen alasivusto tiedotuksille jonne pääsee vain erillisellä salasanalla niin kulujakaan ei noista tule.

Erään ry:n pj:nä tiedän että tuommoiselle 70:lle jäsenelle kun lähettelee kirjeitä niin siinä menee se viisikymppiä/satsi, eikä oikeastaan ihan riitäkään. Tälläisen kun laittaa liikkeelle parin kuukauden välein niin se haukkaa jo aika ison osan pienen yhdistyksen budjetista.

Fakta vaan on kuitenkin se, että jonkin verran mammonaa aina tarvitaan :)
Käytetään ylimäärä vaikka sitten ihan tiedotustoimintaan viranomaissuuntaan, foorumin tukemiseen, grillattavan hankkimiseen vuosikokousjoukkopiipparointiin tms ;)

Ei nyt vielä kuitenkaan äänestetä mistään, keskustellaan nyt ensin vähän enemmän.

Yki
White's MXT + 950 kela + Super 12 + 10x12 SEF + Vibraprobe 560
Nautilus DMC-2Ba + 6/10/15" kelat
Avatar
Etsijä
Innostunut Etsijä
Viestit: 96
Liittynyt: 15 Tammi 2007, 12:22
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Etsijä »

Täysin sähköinen tiedotus olisi järkevää eikä porukan hajanaisuuden takia mitään pikkujoulukaljoitteluja kannata ottaa yhdistyksen ohjelmaan vaan nimenomaan pyrkimys edustaan hyvinkin laajalla alueella asuvaa joukkoa yhteisessä asiassa.

Jäsenmäärän suhteen olisin aika toiveikas ihan foorumin 844 jäsenen suhteen jo 10% toisi aika hyvän jäsenmäärän ja sitä kautta vaikutusmahdollisuudet lainsäätäjiin paranisivat.
-Minelab Sovereign GT-
-Teknetics T2-
Avatar
Öhkömönkijä
Kunniajäsen
Viestit: 1378
Liittynyt: 26 Syys 2010, 19:37
Paikkakunta: Seinäjoki sekä Teuva

Viesti Kirjoittaja Öhkömönkijä »

Moi, siirsin viestini tänne toisesta puusta...

Itse olen jossain täällä kirjoittanut vastaavasta, että täytyisi saada jopa paikallinen yhdistys/seura. Ainakin Tampereen alueella harrastajamäärä kasvaa jatkuvasti ja on ollut ilo huomata, että metallinetsintä voi olla paljon muutakin kuin "yksilöurheilua". Sosiaaliset etsintä miitit ja löytöjen tarkastelumiitit puoltavat yhdessä, tämän palstan kanssa, yhdistystoiminnan puolesta. Lisäksi täällä on muutamia todella innokkaita harrastajia, jotka varmasti haluaisivat panostaa yhdistystoimintaan ja tuoda lajia tietoisuuteen. Järjestäytymisessä on aina voimaa.

Helpoin tietenkin olisi perustaa, ainakin aluksi, yksi valtakunnallinen yhdistys. Harrastajista ja jäsenistä tuskin olisi pulaa, jos ottaa huomioon mm. harrastuksen mahdollisen epävarman tulevaisuuden ilman yhdistystoimintaa.
Kulunut GM3,
ACE250 ja puhki kaluttu Pro-Pointer
__________________________
Vanhin löytö: Ketjunkantaja
The öre: IR 2ÖR vm. 1573
Parhaimpia: Kultasormus vm. 1905 11,3g (750), vm. -32 5g (969) ja -45 7g (750), Naamahopea, sekä Arabian WC pönttö.
Avatar
JK
Kunniajäsen
Viestit: 2165
Liittynyt: 10 Elo 2008, 21:23
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja JK »

Yki mainitsi noista toimintaohjeista/lakipykälien noudattamisesta.
Kaikilla ulkomaisilla järjestöillähän nuo näyttää olevan kirjattuna, varmaan juuri samasta syystä. Sieltähän ne saisi käännettyä.
Joillakin oli jonkinlainen paperi jossa oli samat teesit ja tietoa järjestöstä maanomistajille annettavaksi.
Rahan suhteen olen myös Ykin kanssa samoilla linjoilla.
Liittymismaksu saisi kuitenkin olla vähän korkeampi kuin vuosimaksu.
Joissain järjestöissähän on ollut käytössä systeemi, että esim 10v. jäsenyys oikeuttaa ilmaisjäsenyyteen, tätä vastustan.
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Kiitokset Ykille pelinavauksesta.

Yhdistystä me kyllä kovasti tarvittais ja ajatukset/mielipiteet mitä nyt on jo tullu esiin on minunki mielestä juuri oikean suuntaisia. Kirjottelen omia aatoksia lisää tästä kunhan pääsen parempaan aikaan koneelle.

Sen verran häiritsin ihmisiä museolla tänään että koitin selvittää vähän mistä on kyse. Kuten arvelinki kyse on lähinnä rakentamiseen ja maankäyttöön liittyvistä muutoksista mitkä ei sinäänsä vaikuta meihin, paitsi ehkä mahdollistaa joissakin tapauksissa yhteistyön museotoimen kanssa jos joku alue pitää pikasesti tarkistaa. Lisäksi sain kuulla että tunnettujen muinaiskohteiden ympärillä olevaa suoja-aluetta mahdollisesti oltais tarkistamassa.

Mitään varsinaista meidän harrastusta uhkaavaa en ainakaan vielä saanut selville mutta kannattaa edelleen pitää korvat auki.

Jos näitä asioita koskevaa lakia nyt aletaan korjaamaan niin mielestäni ois hyvä tilaisuus ottaa esiin parannusehdotuksia löydettyjen esineiden korvauksista. Tuskin kukaan tätä harrastaa ansaintamielessä mutta joskus ois mukavaa saada jonkinlaista kulukorvausta. Lisäksi korvauksissa ois museolle se etu että monet ns. pimeässä toimivat harrastajat voisivat olla rohkaistuneempia tulemaan esiin löytöjensä kanssa. Tätä auttais myös jos lunastamissäännöt ois selkeämpiä.

Tarvittaessa voisi avata uuden aiheen jos jollakin ois ehdotuksia miten lakia tulisi muuttaa meidän harrastuksen kannalta. Suoraa yhteyttä mulla ei ole päättäjiin/valmistelijoihin mutta hyvä keskusteluyhteys heitä lähellä olevaan henkilöön kuitenkin.
Avatar
ihis81
Kunniajäsen
Viestit: 1229
Liittynyt: 15 Helmi 2009, 18:42
Paikkakunta: Satakunta

Viesti Kirjoittaja ihis81 »

Teoriassahan nämä yhdistys ym jutut on aina hyvä juttu, mutta yleisimmin nämä kaatuvat valitettavasti ennenkuin huomaakaan.
Usein käy niin että kaikki asiat jää muutaman ihmisen harteille, ja siinä se olikin sitten.

Hyvä jos yhdistyksellä saa jotain aikaan mahdollisesti, mutta onko teillä nyt pelko että kohta meiltä kielletään piipparointi?
Kyllä taitaa mennä aika kauan ennenkuin joku tulee meitä kieltämään lailla tätä touhua.
Eiköhän meillä suomessa ole paljon vakavampiakin asioita joita tulee lailla rajoittaa ennemmin kuin tätä metallinpaljastinharrastusta.
-Fiskars kenttälapio
-Nokta Makro racer Pro pack
-Nokta The Legend Pro pack
-Garret Pro pointer

Vanhin löytö: Löytyisi nyt edes jotain...

"Tehän olette kuin kaksi marjaa; paskanmarja ja rusina"
ilkkap
Kunniajäsen
Viestit: 2158
Liittynyt: 16 Elo 2007, 16:35

Viesti Kirjoittaja ilkkap »

Minä olen hieman epäileväinen r.y:n suhteen. Se tuo mukanaan lakisääteisiä vaatimuksia mm vuosittaiset kokoukset pöytäkirjoineen ja tilinpitovelvollisuuksineen.
Kun mietitään vaikutuskeinoja niin parin tuhannen nimen adressi on vaikuttavampi kuin RY.
Miten saisimme nuo nimet adressiin? Ja onko mielessä muita vaikuttamiskeinoja tarpeen tullen?
Avatar
ihis81
Kunniajäsen
Viestit: 1229
Liittynyt: 15 Helmi 2009, 18:42
Paikkakunta: Satakunta

Viesti Kirjoittaja ihis81 »

mulla ei ole itellä tollasta yhdistystä mitään vastaan, mutta sellaiseen liityn vasta sitten kun tämä touhu vaatii lupia tms,tai muuten rajoitettua. Jos esim piipparointi sattuisi tulevaisuudessa menemään luvalliseksi, ja jäsenyys edesauttaisi tuota luvansaantia.

Piipparin kantolupa.hehehe
"Vain kaksi kolikkoa päivässä saa ottaa saaliiksi". Voisin kuvitella että noita lupia myytäisiin jossain kuten kalastuslupia. Ja olisi tuommoisia rajoituksia kuten joissain lohikoskilla
-Fiskars kenttälapio
-Nokta Makro racer Pro pack
-Nokta The Legend Pro pack
-Garret Pro pointer

Vanhin löytö: Löytyisi nyt edes jotain...

"Tehän olette kuin kaksi marjaa; paskanmarja ja rusina"
Avatar
Akke65
Raavas Tonkija
Viestit: 605
Liittynyt: 29 Elo 2007, 20:35
Paikkakunta: Vaasa

Viesti Kirjoittaja Akke65 »

Piipparin kantolupa.hehehe
"Vain kaksi kolikkoa päivässä saa ottaa saaliiksi". Voisin kuvitella että noita lupia myytäisiin jossain kuten kalastuslupia. Ja olisi tuommoisia rajoituksia kuten joissain lohikoskilla[/quote]

Vois alkaa soveltamaan kalastuksestakin tuttua Catch & Release tapaa :lol: :lol: Ei kamikset lopu maasta :)...Find & Release...
GoldenMask 4
Tesoro Vaquero


* Kaikki saa mutta komiat ensin*
Avatar
männer
Metallinetsijä
Viestit: 287
Liittynyt: 29 Tammi 2009, 17:54
Paikkakunta: Etelä-Suomi

Viesti Kirjoittaja männer »

Yhdistykseen valmiina!. i ehdi nyt sen tarkemmin kommentoimaan mutta kannatan sähköistä postia, muutamasta ry:stä saan spostilla jäsenkirjeet. Ja vuosikokous ilman muuta yhteispiipparoinnin yhteydessä.

Yhdistyksen etu lienee sen olemassaolosta jos sitä joskus tarvitaan, eli mieluummin nyt kun ei mitään haasteita harrastukselle näy. Mitä suuremmassa suosiossa tämä on, sitä suurempaa on tod.näk. harrastuksen säilymiselle.
En nyt ole tästä mitään massaharrastusta ajamassa, toisaalta eiköhän ne ekat rautanaulat, kaljapullon korkit, foliot, juuret ja saviset pellot estä yleisöryntäystä muutenkin. :wink:
Fisher F4
C. Scope CS1MX
Vanhin kolikko: 5mk 1937
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Näköpiirissä ei tällä hetkellä ole sellasta tilannetta että harrastus kiellettäisiin tai edes tulis luvanvaraiseksi. Se sotis jo ihmisten oikeustajua vastaan vaikka sellasiaki ihmisiä on jotka tän haluais kieltää. Enemmänkin on kyse siitä että harrastus vois joiltain osin vaikeutua mutta kunhan jokamiesoikeuksiin ei puututa niin ei pitäis olla suurta hätää. Muualla euroopassahan suuntaus on enempikin sallivampaan suuntaan.

Itse näen suurempana etuna yhdistymisessä mahdollisuutena vaikuttaa asioihin paremmin ja varsinkin parantaa yhteistyötä museoviraston kanssa. Ainakin täälläpäin on museon väellä sellanen asenne että yhdistyksen ja yhdistyksessä olevien henkilöiden kanssa on helpompi asioida. Liittyy ilmeisesti uskottavuuteen ja luottamukseen siitä että toiminta on asiallista sekä järjestelmällistä. Tällä hetkellä moni museoihminen näkee meidät enemmän tai vähemmän villeinä toimijoina lukuunottamatta muutamia henkilöitä jotka jo ovat olleet museoväen kanssa yhteistyössä.

Eräs yhteistyötaho mitä ei vielä ole otettu esille ois harrastelija arkeologit. Heidän kanssahan meillä on suunnilleen sama päämäärä, menetelmät vaan vähä poikkeaa. Yhdistyksenä yhteistyö heidänki kanssa vois olla helpompaa. Arkeologisia yhdistyksiähän on useita.

Harkinnan arvoinen asia on sekin yhdistyksenä voisi järjestää vierailuja ulkomaisiin yhdistyksiin jotka sitte vastavuoroisesti vierailisivat täällä. Tätä on minulta joskus kysytty englannista mutta piti valitettavasti vaan ilmoittaa ettei meillä ole yhdistystä.

Ihiksen pelko siitä että yhdistys vois kaatua aktiivisten tekijöiden puutteeseen on kyllä ihan aiheellinen. Siitä mulla on omakohtaisiaki kokemuksia, valitettavasti. Toisaalta tarvittava työ sen jälkeen kun yhdistys on saatu toimintaan ei ole aivan mahdoton ja jakamalla hommia niin ei pitäis olla liian rasittavaa.

Kokouksia ei tarvis olla kuin yksi vuodessa ja se hoituis kuten Yki sanoi vaikka kevättapaamisen yhteydessä. Tarvittaessa kokoustaa voi myös sähköisesti. Näin teen itse säännöllisesti yhden yhdistyksen puitteissa ja toimii hyvin. Tarvittavalle kirjalliselle työlle on jo ja syntyy melko nopeasti hyvät pohjat eli kaikkea ei tarvitse aina kirjottaa uudestaan. Taloudenpitokin ois aika pienimuotoista, riippuen tietenkin siitä miten yhdistys kehittyis.

Ensimmäinen askel eteenpäin olis selvittää paljonko on asiasta kiinnostuneita ja varsinki sellasia jotka olisivat valmiita olemaan aktiivisia asiassa.
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

<negatiivimoodi>
Eihän tässä sitten uskaltaisi tulla ensimmäiseenkään kevättapaamiseen, kun mulla on paha tapa joutua aina vastuutehtäviin tuollaisissa kokouksissa. En ole yhdistyksen perustamista vastaan mitenkään, päinvastoin, mutta pidetään tapaamiset tapaamisina piippailun yhteydessä ja pidetään kokoukset sähköisinä. Muuten voi kevätkokoontumisessa olla pieni osanotto. Yhdistyksellä voisi olla maksettu Skype-tili, jolla voi järjestää konferenssipuheluita. Tiedä sitten voiko tällaisia kokouksia pitää lakipykälien mukaan laillisina ja päätösvaltaisina, jos kaikilla ei ole mahdollisuutta ottaa niihin osaa ilman kohtuuttomia kuluja (jos esim. ei omista juuri nyt tietokonetta).

Mitä lisäarvoa yhdistys toisi harrastajille muutakuin uskottavamman vaikuttamismahdollisuuden? Vaikuttaminen on mahdollista myös tuolla ilkkap:n mainitsemalla addressilla. Seurojen vierailu ulkomailta tapahtuisi kuitenkin jossain päin Suomea johon ei olisi mahdollisuuksia ottaa osaa pitkien välimatkojen vuoksi. Tiedonjakoa yhdistys ei parantaisi tästä palstan tiedonjaosta. Työtä se lisäisi joillekin avainhenkilöille, joilla pitäisi olla valtavasti auttamisen- ja uhrautumishalua muiden eteen. Muuten lopulta seuraa kypsähtäminen ja pahimmassa tapauksessa menee kaverisuhteetkin. Miten yhdistykseen kuuluminen vähentäisi villeinä toimijoina näkymistä museoväen silmissä? Ei yksi jäsenmaksu sitä muuta.
</negatiivimoodi>

Sori, mä olen vuosien mittaan antanut parhaat palani yhdistystoiminnalle uhrautumalla ja tekemällä paljon töitä muiden eteen saamatta muutakuin haukut selän takana niistä asioista mitkä meni pieleen mutta ei tietenkään riittävästi kiitosta onnistuneista jutuista. Siksi tällainen näkökulma asiaan. Kaikesta huolimatta jos joku on valmis uhrautumaan yhdistyksen työn eteen niin kannatan asiaa ja tulen liittymään yhdistykseen.

t. patti
Fisher F5
Excalibur 2
GM3

- Gold found is four times as sweet as gold bought 8)
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Tuo uskottavuus asia on ihan suoraan työkavereiden eli museoväen kommenteista lainattua, jopa useamman. Mun silmissä sillä ei ole paljoakaan eroa onko järjestäytynyt vai ei mutta näiden ihmisten koulutus jo luo jonkinlaisen "byrokraattisen" ajatustavan järjestäytynyt toimija olisi jotenkin automaattisesti luotettavampi. Ehkä heillä on kans ajatuksena se että ns. ryhmässä toimivat olisivat jonkinlaisen "vertaisvalvonnan" vaikutuksessa. Tämä kyllä koskee kaikenlaista harrastustoimintaa eikä tämä meidän harrastus ole poikkeus. Yhistyksen/ryhmän jäsenenä on helpompi toimia kuin yksin.

Kokouksen pitäminen tapaamisissa on ihan aikataulukysymys. Kokous ennen sovittua piippailun alkamista.

Sähköinen kokoustaminen on ihan mahdollista ja laillistakin. Toteutustapoja löytyy sit aika monia.

Meillä taitaa Pattin kans olla samansuuntaisia kokemuksia yhdistystoiminnasta. Pitää vaan ottaa kokemukset kasvattavina ja puskea taas positiivisin mielin päätä seinään :twisted:
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

Keseppa kirjoitti: Meillä taitaa Pattin kans olla samansuuntaisia kokemuksia yhdistystoiminnasta. Pitää vaan ottaa kokemukset kasvattavina ja puskea taas positiivisin mielin päätä seinään :twisted:
Joo, se menee vähän niinkuin kunnalla töissä ollessa, että ahkerat ja tunnolliset katkeroituu ja laiskat ja ei-tunnolliset vaan laiskistuu entisestään.

t. burn out case
Fisher F5
Excalibur 2
GM3

- Gold found is four times as sweet as gold bought 8)
Avatar
Yki
Kunniajäsen
Viestit: 1005
Liittynyt: 11 Touko 2007, 15:54
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja Yki »

Nonnih, saadaan keskustelua aikaan.

Jk taisi mainita tuosta "maksa tarpeeksi, ole ainaisjäsen". Ei taida olla laillista nykyään. Jos ei ole rekisteröity yhdistys niin varmaan onnistuu, muuten ei kai. Ainakin tiedän tapauksista jossa käytäntö " jos maksaa 5 vuotta kerralla saa jäsenyyden 6 tai 7 vuodeksi" on jouduttu poistamaan.

Mitä tulee sähköiseen kokoustamiseen, niin se on mahdollista ainoastaan hallituksen jäsenille jos niin sovitaan, vuosikokouksessa sen sijaan täytyy olla läsnä fyysisesti. Näin sanotaan tuolla prh:n sivuilla.

Taas nuo adressit on vähän niin ja näin. Jos joku radikaali muutos olisi tulossa niin silloin tuommoisen voisi tehdä, mutta jos haluaa tehdä yhteistyötä pidemmällä tähtäimellä niin silloin tietysti adressit ovat aivan virattomia.

En muuten ole aivan samaa mieltä siitä että tämä harrastus olisi kovin vapaata Euroopassa. entiset 'kaalimaat' ovat olleet aika vapaita mutta mitä ole lueskellut niin aika monessa näissäkin alkaa tulla rajoituksia ja metallinetsimet mainitaan erikseen laeissa. Ruotsissa ei piippailla missään ilman lisenssiä, Espanjassa ja Kreikassa ollaan äkkiä linnassa jos piippailet muualla kuin hotellin uimarannalla..jne. Englanti taitaa olla se ainoa maa jossa on menty sivistyneempään suuntaan vaikka sielläkin yön hämärissä hippailevat piipparoijat ovat todellinen ongelma.

Paikallisosastoja kannattaa tietty aina perustaa eikä sellaisten tarvitse olla rekisteröityjä. Mutta jos tällainen maanlaajuinen ry perustetaan niin sen jäsenten täytyy olla oikeustoimikelpoisia eli rekisteröimätön yhdistys ei saa tuolloin äänioikeutta. Mutta ry voisi kuitenkin tunnustaa paikallisen kerhon alueosastokseen tms ja tätä kautta antaa tätä 'virallisuuden imagoa' :)

Yki
White's MXT + 950 kela + Super 12 + 10x12 SEF + Vibraprobe 560
Nautilus DMC-2Ba + 6/10/15" kelat
Avatar
NÄÄTÄ
Kunniajäsen
Viestit: 1530
Liittynyt: 26 Huhti 2010, 12:52
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja NÄÄTÄ »

Olen yhdistyksen puolesta, vaikka en välttämättä mitenkään aktiivinen ole ollut näissä järjestötouhuissa. Pelkään, että kun harrastaminen yleistyy, lainsäätäjätkin herää ja jotkut isosuiset saavat tämän homman näyttämään haudanryöstöltä. Silloin olisi parempi puhua yhdellä äänellä.
Toisaalta mietin voisiko saada helpommin yhteispiipparointi-alueita yhdistykselle, vaikkapa jotain korvaustakin vastaan, jos joku on semmoista vailla ja piippaajat ovat halukkaita maksamaan.
Edelleen, jos museovirasto/museo haluaisi joskus käyttää piippareiden palvelua, olisi helpompi ja jotenkin luotettavampi lähestyä yhdistystä ja sen vastuuhenkilöitä.
Golden Mask 4W Pro + Garrett ProPointer
(Entisiä vehkeitä: ACE250, Blisstool LTC48 ja 64 v1, AT Pro, XP Deus)
Avatar
Maverick
Raavas Tonkija
Viestit: 988
Liittynyt: 02 Heinä 2009, 14:08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maverick »

Voisiko ajatella liittymistä jaoksena johonkin olemassaolevaan historia tms yhdistykseen? Ajaisi asiaa yhtä tehokkaasti mutta hallinnollinen taakka jakaantuisi paremmin.
Vitae pars historia est.
Avatar
Maverick
Raavas Tonkija
Viestit: 988
Liittynyt: 02 Heinä 2009, 14:08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maverick »

Yki kirjoitti:Nonnih, saadaan keskustelua aikaan.


En muuten ole aivan samaa mieltä siitä että tämä harrastus olisi kovin vapaata Euroopassa. entiset 'kaalimaat' ovat olleet aika vapaita mutta mitä ole lueskellut niin aika monessa näissäkin alkaa tulla rajoituksia ja metallinetsimet mainitaan erikseen laeissa. Ruotsissa ei piippailla missään ilman lisenssiä, Espanjassa ja Kreikassa ollaan äkkiä linnassa jos piippailet muualla kuin hotellin uimarannalla..jne. Englanti taitaa olla se ainoa maa jossa on menty sivistyneempään suuntaan vaikka sielläkin yön hämärissä hippailevat piipparoijat ovat todellinen ongelma.



Yki
Tarkkana saa olla Britanniassakin että on lupa kunnossa. Tässä semmoinen yöhiippailija.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/engl ... 703790.stm
Vitae pars historia est.
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

NÄÄTÄ kirjoitti:Olen yhdistyksen puolesta, vaikka en välttämättä mitenkään aktiivinen ole ollut näissä järjestötouhuissa. Pelkään, että kun harrastaminen yleistyy, lainsäätäjätkin herää ja jotkut isosuiset saavat tämän homman näyttämään haudanryöstöltä. Silloin olisi parempi puhua yhdellä äänellä.
Toisaalta mietin voisiko saada helpommin yhteispiipparointi-alueita yhdistykselle, vaikkapa jotain korvaustakin vastaan, jos joku on semmoista vailla ja piippaajat ovat halukkaita maksamaan.
Edelleen, jos museovirasto/museo haluaisi joskus käyttää piippareiden palvelua, olisi helpompi ja jotenkin luotettavampi lähestyä yhdistystä ja sen vastuuhenkilöitä.
Nuo on minunki mielestä ne tärkeimmät asiat jotka puoltavat järjestäytymistä.

Kuten Yki totesi, tuo ainaisjäsen homma ei onnistu. Eikä se minun mielestä edes toimisi pienessä yhdistyksessä. Jäsenmaksuthan on tarkotettu toiminnan pyörittämiseen ja se ois aika lyhytnäköistä että muutaman vuoden jälkeen joku olisi edelleen jäsen mutta ei tarvisi maksaa jäsenmaksua.

Liittyminen johonkin muuhun historiaa harrastavaan yhdistykseen on tietysti yksi vaihtoehto. Itsekkin olen yhdessä tällasessa jäsenenä mutta en usko että mikään muu yhdistys lähtisi ajamaan meidän harrastuksen etua. Hyvin monet näistä on kans arkeologoa yhdistyksiä missä asenteet voivat olla jopa meidän harrastuksen vastaisia. Ihan toinen asia on sitte se että jos tulevaisuudessa jonkun historiaa harrastavan yhdistyksen kans tulisi paljon yhteistyötä niin voisimme yhdistyksenä liittyä siihen erillisenä jaoksena.
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Maverick kirjoitti:
Yki kirjoitti:Nonnih, saadaan keskustelua aikaan.


En muuten ole aivan samaa mieltä siitä että tämä harrastus olisi kovin vapaata Euroopassa. entiset 'kaalimaat' ovat olleet aika vapaita mutta mitä ole lueskellut niin aika monessa näissäkin alkaa tulla rajoituksia ja metallinetsimet mainitaan erikseen laeissa. Ruotsissa ei piippailla missään ilman lisenssiä, Espanjassa ja Kreikassa ollaan äkkiä linnassa jos piippailet muualla kuin hotellin uimarannalla..jne. Englanti taitaa olla se ainoa maa jossa on menty sivistyneempään suuntaan vaikka sielläkin yön hämärissä hippailevat piipparoijat ovat todellinen ongelma.



Yki
Tarkkana saa olla Britanniassakin että on lupa kunnossa. Tässä semmoinen yöhiippailija.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/engl ... 703790.stm
Noita erittäin hankalia maita joita Yki mainitsi on tietysti edelleen. Onneks englannissa asia on parmmassa jamassa ja se on monelle muulle maalle hyvänä esimerkkinä. Olispa suomellekki. Nuo yöhiippailijat on tietysti ongelma kaikkialla eikä niistä kokonaan pääse vaikka mitä tekis. Suomessa meillä on oikeestaan sen suhteen vielä huonompi tilanne. Juttelin kerran asiasta yhden poliisin kanssa joka tuli tarkastamaan mitä olin tekemässä puistossa. Pyysin häntä selvittämään mitkä lakipykälät koskisivat ns. luvatta etsimistä. Hän soitteli minulle parin päivän päästä ja sanoi ettei löydä mitään sellasta lakipykälää mikä suoranaisesti kieltää etsimisen paitsi tietysti muinaismuistolaki. Muutoin siinä tulee kyseeks vain ehkä yksityisen omaisuuden, viljelmien tärveleminen. Edes varkaudesta ei vois oikein syyttää kun ei ole lakia mikä määrittäis maan alta löytyvän vanhan roippeen kuuluvan maanomistajalle. Syyttäjältäki oli kysytty ja hän oli ilmoittanut että olis hyvin epätodennäköistä että syytettä sais aikaseks.
Vastaa Viestiin