Tammikuista piippailua toimittajan kanssa

Olipa löytämäsi aarre sitten pieni tai suuri, nappi tai kolikko, tämä on paikka missä voit siitä kertoa mahdollisen kuvan kera.
Avatar
Tri Tuonela
Metallinetsijä
Viestit: 369
Liittynyt: 26 Touko 2011, 17:48
Paikkakunta: Satakunta

Tammikuista piippailua toimittajan kanssa

Viesti Kirjoittaja Tri Tuonela »

Viikko sitten YLE:n toimittaja halusi tehdä jutun metallinetsinnästä ja lähteä kanssani piippailemaan. Olihan sitä mentävä kun kerran pyydettiin. Ottaen huomioon ajankohta eli tammikuun puoliväli olisi normaalisti ollut pakko valittaen kertoa että keskellä talvea maa on jäässä eikä homma oikein onnistu. Mutta ei tänä vuonna. Huittisissa maa oli täysin sula ja likomärkä. Routaa ei yhtään. Sääennuste näyttää siltä että ensi viikonloppuna ehkä vielä pääsee pellollekin ja näin ollen olisi mahdollista harrastella pellolla yli tammikuun helmikuun puolelle.
Kuva

Alla pari maisemakuvaa Huittisten keliolosuhteista etsintäpäivän tienoilta. Ylemmän kuvan peltoa on tullut aiemmin piipattua. Alemman kuvan jokivarsi taas on tiukasti suojelurasteroinnin piirissä.
Kuva

Kuva

Tässä sitten löydöt jotka toimittajan silmien eteen maasta loihdin. Ei me siellä pellolla kauaa oltu joten siihen nähden ihan perus läjä. Toisinaan olen tunnistellut noita jotakuinkin tuhoutuneita kuparirahoja. Kolikkolöydöt:
- 1 daler 1718 versiona "flink och färdig"
- 2 kopeekkaa 1840
- 5 penniä 1867
- 1 penni 1963

Kuva

Nuo tutut dalerit ovat mielenkiintoisia tapauksia. Ne ovat hätärahaa ja versioita on paljon. Idea oli sama kuin valtionoblikaatioissa: Valtio pyrki kattamaan sotakulujaan noilla pahaisilla lanteilla, joiden haltijoiden toivottiin luottavan siihen että valtio myöhemmin maksaa omistajalle niiden nimellisarvon verran kuparia tai hopeaa. Ei olisi kannattanut luottaa.
Kuva
Kuva

Oulun numismaatikot ovat laittaneet jakoon todella hyvän jutun hätärahoista:
http://www.oulunnumismaatikot.fi/tietop ... alerit.pdf

Löytöjen ilmoittelufilosofiastani sen verran, että ilppari on tehnyt helpoksi tällaisen vaatimattomankin kokonaisuuden ilmoittamisen. Kun olen käynyt tietyn paikan läpi yhdellä tai useammalla reissulla eikä mitään erityisempää ole löytynyt, tuuppaan tuollaisen löytökuvan mukaan lukien kolikot ja lyhyen sanallisen kuvauksen siitä mitä kuvassa varmasti on tunnistettuna. Tästä on muutamia etuja:
- Lain kirjain tulee täytettyä.
- 25.1.2020 Vapriikissa pidetyssä SME:n seminaarissa Sami Raninen (MV) kertoi, että muitakin kuin rautakautisia on hyvä ilmoittaa, koska sekin on tärkeää tietoa että etsitty on mutta rautakautta tms. erityistä ei ole löytynyt.
- Kolikkolöydöt tulee samalla raportoitua ilpparin kautta löytöpaikkoineen, jolloin erillistä vuosilistausta ei ole tarpeen tehdä.

Se YLE:n juttu löytyy alla olevasta linkistä. On myös "Aarteet & Kätköt Uutisissa"-osiossa.
https://yle.fi/uutiset/3-11166282
Avatar
Kompassi
Metallinetsijä
Viestit: 385
Liittynyt: 29 Heinä 2016, 21:26
Paikkakunta: Pori

Re: Tammikuista piippailua toimittajan kanssa

Viesti Kirjoittaja Kompassi »

Juttu oli asiallinen vaikka aina joku asiavirhe pääseekin painettuun sanaan.

Olitko Vapriikissa? Olis ollut kiva morjestaa!
Vanhin ruåtsalainen Kristian II klippinki v. 1513 - 1523
Vanhin venäläinen 3kpl tipparaha n. 1700-luku

SME Satakunta
2017 Deusia ulkoilutettu yhteensä 164km (sports tracker)
Avatar
Tri Tuonela
Metallinetsijä
Viestit: 369
Liittynyt: 26 Touko 2011, 17:48
Paikkakunta: Satakunta

Re: Tammikuista piippailua toimittajan kanssa

Viesti Kirjoittaja Tri Tuonela »

Tätä juttua ei lähetetty etukäteen tarkistettavaksi ennen julkaisemista. Sinällään melko tavallinen käytäntö mutta poikkeuksetta poikii erinäisiä virheitä ja väärinymmärryksiä.

Olin Vapriikissa mm. ruksimassa osallistujien nimiä listaan auditorion ovella. Varmaan tilaisuuksia törmäilyyn vielä tulee. Ja pellollekin kuka ties kohta taas pääsee. Sääennuste näyttää jo ensi viikolle lämpenevää eikä maa tämän viikon aikana ehdi kovin syvään routaan kun lähtötaso viime viikonloppuna oli tasan nolla.
Vastaa Viestiin