Kiviröykkiö ja polku

Olipa löytämäsi aarre sitten pieni tai suuri, nappi tai kolikko, tämä on paikka missä voit siitä kertoa mahdollisen kuvan kera.
villevaittinen
Viestit: 25
Liittynyt: 17 Heinä 2017, 20:42

Kiviröykkiö ja polku

Viesti Kirjoittaja villevaittinen »

Sipoon Tallholmenista (Kaunissaaresta länteen) löytyi kuvien mukainen kivikasa ja polku. Kivikasa ei muistuta röykkiöhautaa mutta on muuten mielenkiintoinen. Olisiko kyseessä vanha kummeli? Laitoin näistä tietoa Porvoon maakuntamuseoon kun kyppi.fi:stä ei löytynyt mitään. Lähisaarissa on röykkiöhautoja.

Metallinilmaisimella ei tullut signaaleja kohteiden ympäriltä. En kyllä tiedä, olisiko edes voinut kaivaa vaikka olisi piipannut?

Kuva

Kuva


Kuva
villevaittinen
Viestit: 25
Liittynyt: 17 Heinä 2017, 20:42

Re: Kiviröykkiö ja polku

Viesti Kirjoittaja villevaittinen »

Museovirasto vastaili seuraavasti:

-------
HEI!

Museoviraston puolesta kiitän lähettämästänne viestistä koskien Sipoon saaristossa olevaan Tallholmenin saarta ja siellä olevaa ladottua kiviröykkiötä.

Kuvien perusteella röykkiö näyttää oudon puhtaalta. Yleensä vuosisatoja koskemattomana olleet muinaisjäännöksiksi luokitellut röykkiöt ovat verrattain paksun sammaleen peitossa. Vähän samaan tapaan kuin lähtemässänne kuvassa 1 on kuvaajaan päin oleva sivu röykkiöstä ja etenkin sen alaosa. Kohteen sijaintokorkeuden vuoksi (noin 5 m mpy) se ei voi olla kovin vanha eli kohdetta ei voi tulkita hajotetuksi varhaismetallikautiseksi (n. 1800/1500 eKr. – 200/400 jKr.) hautaraunioksi, niin kuin helposti tekisin, jos röykkiö olisi korkeammalla meren pintaan nähden.

Todennäköisimmin se voisi olla muinaisrantaa, jota on koottu tilapäisasumuksen seinäkkeeksi tai esim. tilapäissaunaksi. Tilapäisasuntoja ovat käyttäneet kalastajat ja ainakin Kotkan saaristossa tiedetään vielä viime vuosisadalla käytetyn saunoina röykkiötä, joiden ylle on tehty jonkinlainen telttarakenne. Mahdollista myös on se, että kohde on merimerkki, mutta sen muoto mereltä päin katsottuna ei oikein tue tätä oletusta. Saaren sisäosaan päin oleva syrjä joka tapauksessa näyttää olevan ihmisen muokkaama, joten laitan sen muinaisjäännösrekisteriin mahdollisena muinaisjäännöksenä historialliselta ajalta. Jos joku arkeologi jossain vaiheessa sattuu liikkumaan siellä päin, hän voi käydä tarkastamassa kohteen.

Viimeisessä lähettämässänne kuvassa näkyvä muinaisrannan halki kulkeva polku näyttää myös ihmistekoiselta. Vähän samantapainen rakenne näyttäisi kuvauksen perusteella olevan lähistöllä olevassa
Musta-Hevonen nimisessä saaressa rekisterin kohteessa Yhteismetsät 2 1000008158.

Ystävällisin terveisin
Teija Tiitinen, Museovirasto

---
Vastaa Viestiin