Löydettiin kaverin kanssa tänä kesänä vanhalta asuinpaikalta metsästä kahden ison kiven välistä pullojenhylkäyspaikka Kyllä oli jännittävä penkoa mitä kaikkea löytyisi. Muutamia hienoja ehjiä pulloja sieltä pelastettiin. Ikävä kyllä suurin osa oli rikki Muutamia posliinin palasia ja öljylamppujen osia löytyi myös.
Tämä iso purkki löytyi aivan eri paikasta. Olisin sen mielelläni ottanut, mutta siitä oli irronnut aika suuri palanen.
Siinäpä kotiini tuomat. (keskimmäinen vihreä "kalja"pullo on eri paikasta)
Kaivettiin joskus auki meidän 72 valmistuneen omakotitalon sokkelit (laitettiin patolevyt ja kunnos sora siihen). Löytöjä oli mm. komeasti ruostuneet peltisakset, 25 senttinen muovinen ford thunderbird - leluauto ja 1 kpl vasemman jalan spittari. Mutta kun tultiin viimeiselle nurkalle, niin sielläpä olikin kymmenittäin lasipulloja ja -purnukoita. Hämmästyttävää oli, että monessa korkillisessa pullossa oli paljon nestettä sisällä. ilmeisesti siis kondensoitunutta vettä. Mutta eikös se ole ikäänkuin kosteutta, joka sitten tiivistyy? Että mistä se kosteus sinne tulee, kun on korkkikin kiinni..?
Väline; Fischer F22, "porkkana", reppu ja rautalapio. Vanhin löytö; 1 öre 1627-1631
Löysin viime piippailureissulla samanlaisen vihreän Karhulan lasipurkin joka oli vielä ehjä, oli reissun paras löytö sillä en tuommoista vihreää ole ennen nähnyt ja noilla on kohtalaisesti arvoakin.
Kansi puuttuu.
Vihreä on hieno väri. En muista äkkiseltään että olisin ennen nähnyt missään vastaavia. Googlasin juuri, Huutonetissä joku myy 2 L vastaavaa 30 eurolla. Epäilen ettei kansi ole alkuperäinen.
Kotimaisista raaka-aineista tulee vihreää lasia. Värin kirkastamiseksi lasimassaan sekoitettiin rautaoksidia. Mikäli rautaoksidia lisättiin liikaa tuli vaaleanpunaista lasia kuten useissa 1800-luvun esineissä näkyy.
Tyypillisimmään kirkastamaton lasi näkyy tummanvihreänä Johannislundin esineissä.
Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa
ne hämmästyttää kummastuttaa
pientä kulkijaa
Entäs violetti väri? Aarteen tonkijat sarjassa sanottiin joskus että violetti väri tulisi hiljalleen vanhaan lasiin kun se ikääntyy kunnolla. Taisivat löytää siinä jaksossa villinlännen aikakauden kamaa. En kyllä muista tarkempia syitä värjääntymiseen.
Jotain paksuja vanhahtavia lasinkappaleita olen löytänyt joissa on vaalean haalea violetti sävy.
Mainitsemani ylikirkastettu lasi saattaa joskus näyttää myös vaalean violetilta.
Muita värimuutoksia lasiin ei tule paitsi pitkän ajan kuluessa n.s. lasisairaus jolloin pinta muuttuu sameaksi tai sateenkaaren värejä heijastavaksi. Tämä värimuutos syntyy kosteusolosuhteista riippuen ja varsin yleinen vedessä pitkään olleissa ( noin 100-200 vuotta ). Sameutta esintyy jo muutaman vuosikymmenen ikäisissä kukkamaljakoissa yms.
Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa
ne hämmästyttää kummastuttaa
pientä kulkijaa
Piti käydä sittenkin hakemassa purnukka turvaan Yritän liimailla palaset ennalleen, josko siitä vielä hienon koristeen saisi. Jos ei onnistu niin heitän mäkeen