
Tässä ponsi vähän löytämisen jälkeen:

ja tässä röntgenkuva joka paljasti ponnen vallan upean hopeakoristelun:

Ponsi ajoittuu viikinkiajan lopuille ja on Peterssenin typologian tyyppiä T1.J@rvis kirjoitti:On se hieno! Saatiinko tälle kuinka tarkkaa ajoitusta?
Oletko sattumoisin ruotsalainen?Astalo kirjoitti:Olet käsittänyt aivan väärin sen väitöskirjan. Osa suomesta löytyneistä miekoista oli kurjia kopioita, mutta moni miekka myös oikein laadukasta jälkeä. Sehän on ihan vain sepästä kiinni minkälaista jälkeä syntyy ja osa luultavasti arveli saavansa paremman hinnan aseesta jos siihen laittoi jonkun kuuluisan frankki- tai germaanisepän tai asepajan nimen, kuten legendaarinen Ulfberht.
Se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että Suomessa olisi taottu esimerkiksi semmoisia huippulaatuisia Wootz-teriä kuin bysantissa tai Reininmaalla, mutta täällä tehtiin varmasti kuitenkin omanlaisia kahvoja ulkomailta tuotuihin laatuteriin ja niin edelleen. Esimerkiksi tuommoinen monimutkaisen hopealankaupotuksen tekeminen ponteen vaatii mielestäni jo enemmän taitoa kuin pelkän terän takominen, joten kyllä siitäkin kannattaa olla ylpeä.
Terärakenteitakin on ollut hyvin monenlaisia silloin aikoinaan ja suomesta on löytynyt myös aika monimutkaisia ahjohitsaamalla valmistettuja kuvioteriä. http://www.tf.uni-kiel.de/matwis/amat/i ... inland.jpg Tämäkin säilä on mielestäni vähintään yhtä hieno kuin joku wootzista taottu Ulfberht tai Ingelrii loistomiekka.