Viikinkejä Hämeessä?

Kertoiko isovanhempasi tarinoita saareen haudatusta aarteesta? Onko levottomina aikoina kätketty metsiin rahaa? Tarinoita aarteista.
Avatar
brosse
Kunniajäsen
Viestit: 1702
Liittynyt: 28 Syys 2008, 15:08
Paikkakunta: Janakkala

Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja brosse » 29 Touko 2015, 15:19

Toki oli ja kävi viikinkejä Hämeessä :)
http://seura.fi/2015/05/28/mita-arkeolo ... 80571689-1
Vanhimmat löydöt rautakautta 300 - 1150/1300, vanhin kolikko dirhemi lyöty ennen v.833
XP Deus
Garrett Pro-Pointer
Kanta-Hämeen Menneisyyden Etsijät

https://www.facebook.com/khmeweb?ref=bookmarks


Kuva

Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 9320
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 23:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Leijona » 29 Touko 2015, 17:57

Olipas mielenkiintoinen juttu.
Osa Hämäläisistä on varmaan siirtynyt tänne Karjalaan saakka ja tuoneet tullessaan tuttuja paikannimiä, josta Häme-alkuiset nimet täälläkin kertovat.
Onkohan elämä Karjalaisten kanssa sujunut melko rauhallisesti, kun sotaisia esineitä ei ole täältä ihmeemmin löytynyt, kuten Hämeestä.
Hämeen useat taistelukirves, keihäänkärki ja nuolenkärki-löydöt viittaisivat moniin taistelutoimiin, joissa viikingit ovat voineet olla toisena osapuolena.
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.

Avatar
P.Aholainen
Kunniajäsen
Viestit: 3417
Liittynyt: 20 Syys 2010, 20:09

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja P.Aholainen » 29 Touko 2015, 19:14

Brosselta todellakin mielenkiintoinen linkki.
Aina oppii jotain uutta kun lukee. :)
moderaattori

Avatar
Silverado
Metallinetsijä
Viestit: 375
Liittynyt: 15 Touko 2013, 22:50
Paikkakunta: Utajärvi

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Silverado » 29 Touko 2015, 20:56

Onhan siellä pirkkalassa elämää ollut kautta aikojen... :D
https://www.youtube.com/watch?v=mE38aGCZRr4
Sori oli pakko :oops:
Mutta joo mielenkiintoinen artikkeli.
Mittää mistää tiijä...

Avatar
raiban
Kunniajäsen
Viestit: 4091
Liittynyt: 26 Joulu 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja raiban » 30 Touko 2015, 22:29

Mielenkiintoista mutta jos ei ole vielä mitään ihmeellistä löytynyt :? ....toivotaan" zäkpottia",sitä Suomi tarvitsee.
Vanhimmat kolikot:Saksalainen Penning v.1075,Kuningas Stephen v.1135.Dirhem v.754
Viikinkiaikainen hevosenkenkäsolki,kupurasolki,rannerengas ja ketjunkantaja ym.Ruotsalainen tippa.
Ja kaikki vasta alussa...........Minelab X-Terra 705 GoldPack

Aatami

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Aatami » 01 Kesä 2015, 18:00

raiban kirjoitti:Mielenkiintoista mutta jos ei ole vielä mitään ihmeellistä löytynyt :? ....toivotaan" zäkpottia",sitä Suomi tarvitsee.
Naulankantaan! Ja tulee löytymään. Aion kantaa omat vähäiset korteni tähän kekoon :D

Hc.Ak
Metallinetsijä
Viestit: 355
Liittynyt: 22 Maalis 2010, 20:39
Paikkakunta: Tampere

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Hc.Ak » 19 Kesä 2015, 00:58

Hieno juttu! On se ihmeellistä miksi suomi on aina sivuutettu tyystin kun puhutaan viikingeistä ja niiden levinnäisyydestä. Ovat vallanneet ja tehneet kauppaa niin idässä, etelässä kuin lännessä, mutta Suomi on jäänyt siihen väliin pirun kokoisena alueena joka ei ole kiinnostanut yhtään. Silti Suomesta löytynyt mitä upeimpia esineitä niin asujien toimesta kuin vieraiden (esim. ulfhbert miekkoja enemmän kuin mistään.) puhumatta "paikallisten" käsityön taidon näytteistä joita me piipparoitsijat jatkuvasti löydetään. Kyllä minä uskon, että viikinki ajan historiassa on Suomen kokoinen aukko. Kunhan kiinnostus ja valuutta saadaan tänne niin saadaan kyllä historiaakin kirjoitettua uudestaan varmasti. Johan viron laivahauta löydöt on siirtänyt viikinkien aikaa 100v. Yksi merkittävä kiistaton löytö joka toivottavasti pirkanmaalta löytyy avaa varmasti paljon kiinnostusta Suomen historiaa kohtaan.
Teknetics Delta 4000

Avatar
raiban
Kunniajäsen
Viestit: 4091
Liittynyt: 26 Joulu 2009, 16:20
Paikkakunta: Espoo

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja raiban » 20 Kesä 2015, 21:44

Hc.Ak kirjoitti:Hieno juttu! On se ihmeellistä miksi suomi on aina sivuutettu tyystin kun puhutaan viikingeistä ja niiden levinnäisyydestä. Ovat vallanneet ja tehneet kauppaa niin idässä, etelässä kuin lännessä, mutta Suomi on jäänyt siihen väliin pirun kokoisena alueena joka ei ole kiinnostanut yhtään. Silti Suomesta löytynyt mitä upeimpia esineitä niin asujien toimesta kuin vieraiden (esim. ulfhbert miekkoja enemmän kuin mistään.) puhumatta "paikallisten" käsityön taidon näytteistä joita me piipparoitsijat jatkuvasti löydetään. Kyllä minä uskon, että viikinki ajan historiassa on Suomen kokoinen aukko. Kunhan kiinnostus ja valuutta saadaan tänne niin saadaan kyllä historiaakin kirjoitettua uudestaan varmasti. Johan viron laivahauta löydöt on siirtänyt viikinkien aikaa 100v. Yksi merkittävä kiistaton löytö joka toivottavasti pirkanmaalta löytyy avaa varmasti paljon kiinnostusta Suomen historiaa kohtaan.
Samaa mieltä,kyllä Suomi on ollut jonkinlainen sotatanner koska tuota aseistusta on ollut ja löytynyt paljon.Ruottalaiset riimukivet ovat myös kertoneet (3kpl) miten veli tai poika oli kuollut Suomessa,ei näistä puhuta tai oteta otsikoihin...MIKSI.....no varmaan sen takia koska historia on jo kirjoitettu koulukirjoihin,eli ruotsalaiset ristiretkeläiset tulivat 1200-luvulla auran kanssa suomeen ja toi sivistyksen...samaanaikaa suomalaiset putoilivat puusta ja suomalaisten elämä alkoi. :D

http://www.guteinfo.com/?id=2879

Kuva

ps.Niinkuin näkyy josta olen puhunut niin Viron Saarenmaan porukka oli myös kovaa porukkaa,muutama miekka sieltäkin.
Kuva

Kuva
Vanhimmat kolikot:Saksalainen Penning v.1075,Kuningas Stephen v.1135.Dirhem v.754
Viikinkiaikainen hevosenkenkäsolki,kupurasolki,rannerengas ja ketjunkantaja ym.Ruotsalainen tippa.
Ja kaikki vasta alussa...........Minelab X-Terra 705 GoldPack

Ukonvakka
Metallinetsijä
Viestit: 136
Liittynyt: 11 Helmi 2017, 14:41
Paikkakunta: Kanta-Häme

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Ukonvakka » 01 Maalis 2017, 19:47

No kertokaa nyt ihmeessä mitä sieltä löytyi :shock: tai selvisikö tutkimuksissa mitään...onhan tuosta jo pari kesää melkein :?
~ deussilainen ~

piipparta
Innostunut Etsijä
Viestit: 87
Liittynyt: 01 Heinä 2016, 16:42

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja piipparta » 24 Huhti 2017, 23:34

brosse kirjoitti:Toki oli ja kävi viikinkejä Hämeessä :)
http://seura.fi/2015/05/28/mita-arkeolo ... 80571689-1
Tuossa artikkelissa tulee taas ilmi ns. arkeologien ja historioitsijoiden täydellinen tietämättömyys historiasta ja suomen kielestä sekä sen suhteesta gootteihin ja muihin arjalaisheimoihin. Taivastellaan vaan, että ei ole hautoja ja että miksi viikingit jättivät Suomen rauhaan. En ymmärrä ihmisiä, jotka lukevat ns. arkeologiaa ja historiaa vuositolkulla ja tiedon taso on tuo.

Ensinnäkin, viikingit olivat riimujen mukaan uikeja tai uikingeja. U muuntui v:ksi indoeurooppalaisvaikutuksen vuoksi. Viikingit olivat alkuaan finnoarjalaisia, ruseja ja katteja eli gootteja, jotka kutsuivat itseään nimellä vesi ym. Siis finnoja.
Viikingit, ts. finnoarjalaiset eivät hyökänneet Suomen alueelle, koska he ensisijaisesti kostivat Kaarle Suuren suorittaman 4500 saksonin massamurhan tuhoamalla ja ryöstämällä luostareita ym. Miksi viikkarit olisivat panneet matalaksi omaa paikkaansa? Suomea asuttivat finnoarjalaiset aina Isovihaan asti, jolloin erinäisistä syistä tsaarin siperiankasakat polkivat naiset, joita siihen aikaan pullonkaulailmiössä oli enää murto-osa hengissä. Nykysuomalaisten N1c:n Y-dna johtaa turkinsukuisia kieliä puhuviin siperialaisiin. Vaikka heitä pidetään originaaleina finnougreina, niin näin ei suinkaan ole.

Turso ja Tursas oli goottien riimuissa turisas. Viikingit eivät "pelänneet" Tursaan kylää, vaan tursaalaiset olivat heidän omaa porukkaansa. Suosittelen tuttustumaan riimuihin, ei siis riimuselityksiin vaan miten ne on alkuperäisesti kirjoitettu. Linkissä on nopea johdanto riimuihin ja magyaarien historiaan sekä vainoon finnoarjalaisine skyyttiriimuineen. http://www.sinikivi.com/keskustelu-sini ... ?start=135

Samaa mieltä,kyllä Suomi on ollut jonkinlainen sotatanner koska tuota aseistusta on ollut ja löytynyt paljon.Ruottalaiset riimukivet ovat myös kertoneet (3kpl) miten veli tai poika oli kuollut Suomessa
Ensimmäinen "ristiretki", tosin huolella sensuroitu kouluhistoriasta, tapahtui Baltian ristiretken yhteydessä v.1050, kun paavi värväsi 30 000 teutonia, Englannin ja Tanskan laivaston ja pyyhki Ahvenanmaan sekä Vinlandin satumaisen rikkaan alueen temppeleineen maantasalle, toki vei temppelikullat ym. Oletteko koskaa miettineet, miksi viikkareiden Vinland Amerikoissa nimettiin Vinlandiksi? Jenkeistä on löytynyt viikinkilaivoja, jotka on ajoitettu n. 1050 eli juuri silloin kun Uudenmaan finnoarjalaisväestö tuhottiin. Erik Rauthi (Punainen) oli alkuaan samoja finnoarjalaisia, jotka olivat perustaneet Vinlandin sen tuhouduttua Suomen alueella.

Paavit yrittivät tuhota jo aiemmin Vinlandin, mutta se onnistui vasta 1050. Tavastia ilmeisesti pystyi torjumaan teutonit Uudenmaan tuhouduttua, mutta he menettivät idän yhteydet paavin joukkojen ja ns. kristittyjen norskien valloitettua kaupan. Timerevoon jäi satumaiset aarteet, suurimmat Pohjois-Euroopan kolikkolöydöt ja ne varmaan olivat kuuluneet finnoarjalaisille Uudenmaan uikeille, jotka olivat hallinneet idänreittejä. Suomen finnoarjalaiset olivat olleet suuressa määrin ortodokseja ennen paavin ryöstömurharetkeä.

Avatar
Ivar of Rasa Bol
Viestit: 5
Liittynyt: 14 Heinä 2019, 00:07
Paikkakunta: Länsi-Uusimaa

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Ivar of Rasa Bol » 20 Heinä 2019, 02:08

Tervehdys ryhmään aloittelevalta, sarvipäiseltä aarteenetsijältä :wink:

Ohessa toinen linkki samaan otsikon aiheeseen. Kiinnostaa erityisesti se, ovatko alan harrastajat magneettikalastelleet ahkerasti paikoissa, joissa viikinkiveneitä tuhottiin ja upotettiin?

http://blog.kansanperinne.net/2011/11/v ... a.html?m=1

Esim: "Paras väijytyspaikka oli Kyllönkoski Pinteleen ja Ilmoilanselän välissä. Myös viikingit tiesivät sen.

Nykyisellään Kyllönkoski on jokseenkin tasainen virta, mutta 950 vuotta sitten putousta oli lyhyellä matkalla pari metriä. Uoma oli kapea. Siihen lähitalojen miehet kaatoivat kuusia tukkeeksi, työnsivät teroitettuja seipäitä piiloon veden alle ja vetivät niiniköysiä joen poikki. Yläjuoksulta vieritettiin koskeen tukkeja hidastamaan Egilin uiskojen kulkua."
Y-DNA I1-M253 / "Viikinkihaploryhmä"

Avatar
Astalo
Raavas Tonkija
Viestit: 732
Liittynyt: 02 Loka 2012, 04:23
Paikkakunta: Rautjärvi
Viesti:

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Astalo » 20 Heinä 2019, 18:57

Kyseisen blogin kirjoituksilla on melko vähän tekemistä aidon historian kanssa. http://mullanalta.blogspot.com/2013/06/ ... eista.html

Jos joku haluaa saada realistisemman kuvan viikinkiaikaisten suomalaisten ja ruotsalaisten väleistä, niin suosittelen katsomaan tuon kaksiosaisen dokkarin aiheesta. https://areena.yle.fi/1-4471207

Avatar
Ivar of Rasa Bol
Viestit: 5
Liittynyt: 14 Heinä 2019, 00:07
Paikkakunta: Länsi-Uusimaa

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja Ivar of Rasa Bol » 02 Elo 2019, 21:14

Astalo kirjoitti:
20 Heinä 2019, 18:57
Kyseisen blogin kirjoituksilla on melko vähän tekemistä aidon historian kanssa. http://mullanalta.blogspot.com/2013/06/ ... eista.html

Jos joku haluaa saada realistisemman kuvan viikinkiaikaisten suomalaisten ja ruotsalaisten väleistä, niin suosittelen katsomaan tuon kaksiosaisen dokkarin aiheesta. https://areena.yle.fi/1-4471207
Katsoin alkuun ykkösjakson, erittäin opettavainen ja mielenkiintoinen olikin :) Mutta oli niin tai näin, kyllähän paikka on tutkimisen arvoinen, on siellä muinaisina aikoina saattanut kaatua vene, jos toinenkin. Oletan kuitenkin edelleen, että on siellä joku käynyt magneetin kanssa ko. historiallisella vesireitillä, olisi mukavaa kuulla asianosaiselta vesiperästä tai mahdollisista löydöistä...
Y-DNA I1-M253 / "Viikinkihaploryhmä"

alexxx
Viestit: 9
Liittynyt: 16 Heinä 2017, 16:15

Re: Viikinkejä Hämeessä?

Viesti Kirjoittaja alexxx » 13 Helmi 2020, 14:18

on kyllä outoa että jäänyt niin vähälle suomen viikinkiaika tutkimus ja lähes kaikissa asiaa kartoittavissa ohjelmissa/teksteissä vähätellään kuinka köyhä maa ei ole kiinnostanut mutta turkikset kylläkin. kuitenkin täälä on linnavuori järjestelmät, viikinki armeijat saanut selkään, mahdollisesti tehty vastahyökkäyksiä ruotsiin ja oltu mukana idän viikinkiretkillä ja hyökkäilty jopa sinnekkin. kaikki mahtavuus täälä heikentynyt idän ja ruotsin puristuksessa, osa varmasti sulautunut novgorodiin, osa ruotsiin, sitten ollutkin ruotsin helpompi valloittaa jäljellejäänyt. olisi kiva jos tulisi joskus joku kunnon dokumentti suomen muinais-ajasta, jossa ei olisi vain sitä tavallista hiljaiselämää kylissä, kaupan tekoa ja turkisten myyntiä, on kyllä naurettavaa että kaikki muu jollain oudolla tavalla sivuutetaan ja ne kaikkein kiinnostavimmat asiat jäävät uupumaan.
kun jokin mehevä asiaa käsittelevä paikka esim kalmisto löytyy, niin sinnehänse myös jää. hyvänä esimerkkinä se täälä foorumilla ollut kalmisto löytö jossa olise "odin" sormus ja muut dirhem kolikot yms. sielähänne edelleenkin loikoilis elleise jannu ois sinne eksynyt. monia paikkoja täynnä tavaraa mutta antaa löhöillä, ehkäne joskus joku baltialainen karhukopla käy hakemassa. olis kiva jos valtio kiinnostuis ja vaikka testimielessä kustantais jonkun olemassa olevan kalmiston täydellisen kartoituksen ja tavaroiden ylöskaivuun. näkis ainakin mitä tällä maalla on tarjota jos haluaa.

Vastaa Viestiin