3d-tulostus

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Englannista tuon tilasin, ja UPS lupailee vehkeen saapuvan tiistaina...

Lankaa tulee tuon vehkeen mukana kaksi kilon rullaa, ja viisi kiloa lisää odottelis jo noutoa Fedexin terminaalissa. Ostin lähinnä ABS muovia, koska sitä aion alkaa enemmän käyttämään, ja sen tulostukseen tuon umpinaisen kotelonkin pitäisi olla omiaan, ettei lämpö karkaa.

Onkos sulla Kessu kokemusta noiden elastisten materiaalien tulostuksesta, kuten Ninja flex yms? Ja mistä olet lankaa tilaillut? Itse tilasin ruotsista 3DPrimalta, ja Fedexin kuriiri soitteli jo melko tarkkaan vuorokauden kuluttua että olis pakettia tuomassa, mutta en ollut kotona just silloin, joten täytyy käydä langat noutamassa kunhan kerkeää...

Ja mitä sliceria käytät? Tuo Flashforge toimii makerbotinkin ohjelmistoilla, jotka vaikuttais helppokäyttöisiltä, mutta tulostuslaatu ei ilmeisesti ole ihan niin hyvää kuin muilla ohjelmilla. Simplify3D:tä monet kehuu, mutta siitä ei ole kokeiluversiota. Eipä sillä tosin hintaakaan ole kuin $140, joten voishan sen hankkimista harkita kunhan ensin vauhtiin pääsee. :)
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Kessu
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Marras 2011, 12:25

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Kessu »

No se on hyvä ettei kauaa joudu odotteleen ja pääsee heti tulostuksen makuun.
Ite oon tilaillu reprapworld:sta lankaa. Ei kannata lähteä euroopan ulkopuolelta tilailemaan materiaalia kun alv:n jälkeen hinta on vähintään sama ellei korkeampi jos kauempaa ostaa.
Ohjelmana oon nyt käyttänyt Repetier-hostia. Siinä on sisäänrakennettuna Slic3r. Vaihtoehtoisena Skeinforge mutta se on sen verran epäselvä ohjelma käyttää etten ole edes viitsiny perehtyä sen tarkemmin. Muista slicereista ei juuri kokemusta.
Sen verran paljon on tarjontaa ilmaisohjelmien puolella että suosittelen ensin kokeilemaan niitä ja jos ei miellytä niin vaihtamaan maksulliseen. Enemmän tarkkuuksiin taitaa kuitenkin vaikuttaa itse kone kuin softa. Repetier on kyllä ollu hyvä ohjelma. Siitä en tiedä miten toimii minkäkin laitteen kanssa kun taitaa olla enemmän reprap-pohjasille suunniteltu.
Materiaaleista ikävä kyllä vähän kokemusta. Mieli tekisi kokeilla jos jonkin näköstä. Kaikki flexit kiinnostaa esim. uistimen teossa. Puupohjasista vois tehdä vaikka kuksan. Onhan niitä hiekkapohjasiakin. Sähköä johtavista olis hieno tehdä virtapiirejä. Kun vaan olis satoja euroja niin ostais kunnon varastot erilaisia materiaaleja ja alkais testailla. Itellä synty ongelma jo siinä että abs:ia oli jo liian monta väriä. Heti synty ideoita tehdä monivärisiä kappeleita.
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Joo, oikeastaan mitä vaan kun tilaa, niin täytyy yrittää EU:n sisältä etsiskellä ennen kuin lähtee kauempaa tilailemaan. Tuolla 3DPrimalla on peruslangat 24.90€ kilo, ja yli 100€ tilauksiin ilmainen toimitus, joten ei vaikuttanut kovin pahalta, mitä nyt pikaista hintavertailua tein ennen tilausta. Plussana vielä 24h toimitus! :D

Noita slicereita olen jonkin verran yrittänyt opiskella, ja eroja kuulemma saattaa vähän olla laadullisesti, kun jotku pilkkoessaan meinaavat hiukan "oikoa" joissain kohdissa aina kuin mahdollista, mutta sittenhän sen näkee kun itse perehtyy. Myös infill ominaisuuksissa tuntuu olevan eroja, jos haluaa erilaisia rakenteita tulosteen sisään, sekä itse viipalointinopeudessa isojakin eroja, ja mahdollisten tulostuksen aikaisten tukirakenteiden teossa. Mutta ilmaisilla lähdetään liikkeelle, ja katsellaan myöhemmin tuota Simplify3D:tä... :roll:

Tosi paljon tuntuis olevan mitä ihmeellisempiä aineita mistä tulostaa, ja ainakin noita elastisia juttuja täytyy ostaa testiin. Vaatii ehkä pieniä päivityksiä langansyöttöön että se toimii sulavasti venyvän langan kanssa, mutta onneksi päivitysosia voi tulostaa itse. :mrgreen:

Tuo Flashforge on kahdella suuttimella varustettu, joten pääsee kaksvärisiä kappaleitakin harjottelemaan jossain vaiheessa. :)
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Kessu
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Marras 2011, 12:25

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Kessu »

Näytti olevan 0,4mm molemmat suuttimet. Tollasella vois olla hyvä jos toinen suutin olis 0,5mm ja toinen pienempi. Tekis pienemmällä reunat ja isommalla täytöt. Sitä en sitten tiedä miten se käytännössä tapahtuu, mutta tulostusnopeutta sillä tavalla sais lisää. Tietty kahdella suuttimella olis mielenkiintosta muutenkin tulostella. Tulee kappaleisiin aivan uutta ilmettä.
Ton slicereiden nopeuseron oon joo itekin havainnu. Mut kannattaa varmaan valita ohjelma missä se on sisäänrakennettu ja alottaa sillä. Jos laatu ei miellytä niin sitten käyttää erillistä sliceria ja haluamaansa host softaa. Luulisin kyllä että jos ei ala taskukellon rattaita tulostaan niin ilmaset all-in-one ohjelmat riittää.
Tarvis saada tuo oma vehjes kanssa toiminta kuntoon ja hankkia noita erikoisempia materiaaleja. Niitähän kyllä jotkut firmat myy metritavaranakin ja näytteinä joten ei tarvis heti ostaa kilon rullaa kalliilla.
Sitä kapton-teippiä muuten kannattaa olla tarpeeks. Joskus lähtee tulosteen mukana pala teippiä tai alkaa joku sauma repsottaa. Reprapworld:sta saa arkkinakin sitä niin ei tarvii rullasta vetää montaa pätkää. Tarvis vähän teippeihinkin tutustua. 3M:n jotain sinistä teippiä moni ilmeisesti käyttää. Mikään ei ota päähän yhtä paljon kuin kahden tunnin tuloste mikä menee reisille loppumetreillä.
Ei muuta kuin heti vaan infoo kun saat koneen laulamaan. Kiinnostava laite tuo Flashforge.
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Joo, tuolta 3DPrimalta näytti saavan noita näytteitä metritavarana myöskin, jos sitä vaikka seuraavaan tilaukseen laittaisi jotain kummallisempaakin ainetta mukaan...

Tuota kapton-teippiä pitää kyllä hommata, mutta kiinalaiset on jo Flashforgen mukaan pakanneet tuota sinistä 3M maalarinteippiäkin. :lol:

Kaksiväritulostamisesta mulla ei toistaiseksi ole mitään hajua että miten se tapahtuu, mutta eiköhän siihenkin selvyys tule aikanaan... :roll:

Täytyy polkaista homma käyntiin ens alkuun vaikka tuolla Makerbotin Makerware ohjelmalla, kun tuntuu olevan niin yksinkertainen, ja sitten alkaa perehtymään noihin vähän monipuolisempiin ehdokkaisiin, kunhan on ensin saanut vähän tuntumaa laitteeseen!
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Kessu
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Marras 2011, 12:25

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Kessu »

Parempi joo testailla monia ja saada selvyys mikä tuntuu parhaalta. Jos tuo Repetier-host vaan toimii Flashforgen kanssa niin voin suositella. Simppeli ohjelma ja toimii hienosti.
Kyllähän sulla kuuluis sitten olevan kaikki asiat huomioon otettu. Ei muuta kun tulostukset käyntiin.
Minkälaista kikkaretta meinasit ensimmäisenä koneen laittaa tekeen? Vai alkaako olemaan niin paljon tulostettavaa että tulee jo valinnan vaikeus?
Kessu
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Marras 2011, 12:25

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Kessu »

Miten muuten tuo 3d-mallinnus? Joko oot omia kappaleita paljon piirrellyt ja jos niin millä ohjelmalla? Ite käyttäny tosiaan Google Sketchup:ia. Helppo ohjelma sitten kun alkaa ymmärtää paremmin sen metkut, mutta todella helppoa päästä alkuun.
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Sketchupilla minäkin piirtelen, ja riittää omiin tarpeisiin ihan hyvin, kun kaikkea mekaanista palikkaa tulee suurimmaksi osaksi piirrusteltua. Autohommia varten tulee monesti jotain palikoita piirreltyä, kun saa helposti mittakuvat tulostettua. Ja loppupeleissä tuo Ketsuppi venyy aika vaativiinkin juttuihin jos tarve vaatii, että ei se ihan huono ohjelma ole, vaikka onkin noiden "oikeiden" ohjelmien varjossa pahasti. :roll:

Mutta 3D-tulostusta silmällä pitäen olen RC-autoihin vähän osia piirrellyt lähinnä, ja tiedän kyllä tulostustekniikan rajoitteet, joten on ihan selvää että mitä tahansa noilla vehkeillä ei voi tehdä, koska tulostettujen osien kestävyys on mitä on. Ja samaten rc-puolelle olisi tarkoitus pieniä scale-yksityiskohta osia tehdä toimivien osien lisäksi, mutta onhan mulla kaikkea muutakin suunnitelmaa, ja varmaan lisää alkaa tulemaan lisääntyvään tahtiin! :mrgreen:

Ja muutenkin kun olen innokas rakentelemaan kaiken näköistä, niin tulostamalla on helppo tehdä kaikkea pientä spaceriä sun muuta nippeliä kun tarvetta esiintyy.
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Muutamia testikappaleita on nyt tulosteltu suht menestyksekkäästi, ja täytyy kyllä sanoa, että olen hiukan yllättynytkin kuinka hyvälaatuista osaa tuolla vehkeellä saa aikaiseksi, vaikka olen vasta testaillut 0.2mm kerrospaksuudella! :shock:

Olen nyt lähinnä tulostanut koneen mukana tulleella valkoisella abs-muovilla, joka tarttuu oikein hyvin siniseen teippiin, mutta mustan värinen ei meinannut tarttua millään, mutta todennäköisesti olisi pitänyt vaan vielä muutamaan kertaan ajaa tuota petiä vaateriin, niin olisi saattanut alkaa pysymään... Ainakin nyt pukkaa hopean väristä osaa, joka myös tarttui oikein hyvin teippiin, mutta joutui tiputtamaan aika paljon tuota pedin lämpötilaa ettei alkanut nostelemaan kulmia. Eli materiaaleissa on selvästikin eroja, ja jopa saman materiaalin eri värien kanssa.

Samaten olen nyt testin vuoksi tulostanut kappaleen joka tarvi paljon tuentoja, niin sellaisen kanssa selkeästi pitää laittaa pintaan enemmän kuin kolme solid layeria, ja infilliä saa olla reilusti enemmän kuin 20%, ettei hajoa kun raksii tukirakenteita irti.

Testailut jatkukoon, mutta todella hämmästynyt ja tyytyväinen olen kyllä hankintaan! Täytyy laittaa jotain kuvia jossain vaiheessa, kun saa enemmän onnistunutta käikälettä uunista ulos. Tai no sen perus pöllö modelin kyllä tulostin, ja se ei paljon paremmin oikeastaan olisi voinut onnistua. 8)
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Kessu
Viestit: 33
Liittynyt: 12 Marras 2011, 12:25

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Kessu »

Erot materiaalien välillä oon kanssa karvaasti saanu kokea. Välillä saa säätää oikein urakalla että saa tulostuksen onnistumaan.
Säädettävää kuitenkin riittää kun alkaa hakemaan optimi asetuksia kulloisellekin kappaleelle. Ja tulostusasentoakin saa välillä pähkäillä.
Yrittäny välttää tukien tulostamista. Ei jaksa kalvaa sitä ylimääräistä pois niin paljoa. Alkuun käytin rafteja paljonkin mutta kun pääsi tutummaksi koneen ja materiaalien kanssa niin jättänyt ne pois. Jos jotain ylimääräistä tukea haluan niin tulostan leveämmän kauluksen ensimmäiseen kerrokseen.
Hienoa että ensimmäiset tulostukset onnistuneet ja kone ei pettänyt odotuksia. Se innostaa tekemään enemmän kun kone tekee sen mitä pitääkin.
Joko uskalsit testata kaksiväristä tulostusta?
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Kessu kirjoitti:Joko uskalsit testata kaksiväristä tulostusta?
En ole vielä perehtynyt siihen, mutta eiköhän siihen tule lähiaikoina paneuduttua hiukan, kunhan saa nämä perusasiat ensin hallintaan.

Todella helppoa on tulostaa jotai ihmeellisiä örkkejä, mutta koitappa saada mittatarkkaa osaa aikaiseksi, niin onpahan haastetta! Onhan noita valmiita juttuja kiva tulostella näin alkuun ja ihmetellä, mutta itselle olis vähän tärkeempää jatkossa saada mitoitukset ja toleranssit kohdilleen.

Mutta eiköhän tämä tästä, kunhan aikansa tulostelee noita kalibrointikuutioita, ja tönärin kanssa mittailee, ja tulostusten välissä säätelee vähän lämpötiloja ja muita asetuksia pikkuisen johonkin suuntaan, että jos seuraava palikka olis vähän parempi. :mrgreen:
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Ja mitä noiden tukirakenteiden tekoon tulee, niin joissain tapauksissahan niitä on vähän pakkokin käyttää, mutta lueskelin juuri, että toisella suuttimella voi tukirakenteet tulostaa eri materiaalista, kuten vaikka vesiliukoisesta PLA:sta, joten sellainen helpottaisi varmaan paljon kun voisi vain vedessä liuottaa tuet pois. Että on tuosta kahden suuttimen järjestelmästä hyötyä monissa hommissa.

Tässä kun opiskelen kahden suuttimen käyttöä nyt vähän, niin törmää uusiin asioihin. :)
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Avatar
OlvinJanoisin
Raavas Tonkija
Viestit: 510
Liittynyt: 18 Syys 2009, 12:33
Paikkakunta: U̵̶̵u̵̶̵s̵̶̵m̵̶̵u̵̶̵a̵̶̵ ̵s̵e̵k̵ä̵ Hartolan kuningaskunnan kaakkoinen piiri

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja OlvinJanoisin »

Mulla on 3D nyrsin, Kiinasta tilattu ~700€, ehkä paras ostos hyvin pitkään aikaan, teen piirilevyt+kotelot+sunmuut mitä mieleen juolahtaa niin tuolla koneella nykyään, ihq <3 etc :)
)_-'-----/ o
Sig
Raavas Tonkija
Viestit: 524
Liittynyt: 16 Maalis 2008, 22:44

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Sig »

Tuossa olis setti millä scannaisi löydöistä tiedoston mistä voisi sitten tulostaa kopion itselle esim: museovirastolle lähetetystä löydöstä.

http://www.ebay.com/itm/IMPRIMANTE-3D-S ... 20ea06d760
Minelab Excalibur II, Underwater robot ROW, underwater cameras, fishing magnets etc..
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

3D-skanneri olis kyllä kiva, ja voi olla että joskus tulee jonkun näköinen hommattuakin, mutta vaikka skannaus onnistuisikin tarkasti ja hienosti, niin ei kyllä näillä kotitulostimilla onnistu vielä tänäpäivänä aivan pikkuiset yksityiskohdat, joita tuossa löytöjen tulostuksessa vaaditaan... Ellei sitten skaalaa kikkaretta isommaksi, mutta sitten se ei välttämättä enään kaikille kelpaisi väärän kokoisena. :mrgreen:

Tosin shapeways sun muut vastaavat tekevät kyllä tulosteita huippu koneilla, täydellisellä laadulla, ja vaikka metallista, mutta saa niistä sitten maksaakin jonkun verran. Eli jos omistat skannerin tai löydät netistä jonkun kivan 3d-mallin, niin shapeways tulostaa sen ja lähettää kotiin korvausta vastaan.

Jotkuthan ovat piirrelleet jopa omia "kolikoita" ja tulostuttaneet niitä metallisena shapewaysilla, että kaikkea sitä nykyään voi tehdäkin! :mrgreen:

EDIT: tulikin vielä mieleen, että onhan niitä jotain sovelluksia olemassa, mitkä yhdistelee ihan tavan kameralla otetuista kuvista 3d-malleja, ja ihan hienolla menestykselläkin vielä. Tarpeeksi monta kuvaa joka suunnasta, ja ohjelma hoitaa loput noin niin kuin karkeasti. Täytyy varmaan joskus perehtyä asiaan...
Viimeksi muokannut Pauli, 04 Elo 2014, 11:42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Avatar
Pauli
Metallinetsijä
Viestit: 220
Liittynyt: 27 Joulu 2007, 16:16
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Pauli »

Putkahti metallinpaljastinprojektikin just thingiverseen: http://www.thingiverse.com/thing:416163

Miten lie toimii mallikuvien metallinen kelankiinnityspultti? :mrgreen:
Minelab E-Trac / Garrett ACE250 / Garrett Pro-Pointer
Avatar
Tirehtoori
Kunniajäsen
Viestit: 1115
Liittynyt: 08 Touko 2012, 19:51
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Tirehtoori »

Laittakaa vähän kuvia mitä ootta saanu aikaaseksi....

Ittiäki kiinnostais kovasti ostaa tulostin, mutten oo viälä malttanu. :oops:
Spes Sibi Guisgue

Minelab Excalibur 2
Xp
Garrett AT Pro

Kuva

vanhimmat löyröt lintuneula ja dirhem noin 800-1000luvulta yms....
Avatar
Desibeli
Viestit: 2
Liittynyt: 21 Marras 2016, 13:21
Paikkakunta: Uurainen

Re: 3d-tulostus

Viesti Kirjoittaja Desibeli »

Kuva

Tein tuommoisia pultteja, jos menee rikki. Kelan kiinnitykseen.
Garrett AT Pro
Garrett Pro pointteri
Otsalamppu, taskulamppu Led
Puukko, lapio ja ämpäri

Paras löytö tähän mennessä: 5 centtiä vuodelta 2011
Vastaa Viestiin