Sivu 1/1

Luolapeikon kaivuut 2013

Lähetetty: 26 Touko 2013, 22:29
Kirjoittaja luolapeikko
No Niin!

Uusi harrastus on sitten aloitettu GM3:lla. Kiljoonan rautanaulan, traktorinosan ja useamman hevosenkengän lisäksi muutamia vielä kiinnostavampiakin tavaroita on löytynyt:

Kuva

Elikkäs Siinä olisi 1935-vuoden suojeluskuntamerkkiä (ilman keskustaa), Minié-kuula (olenko oikeassa?, Tuntematon mahdollisesti hopeaa oleva esine, kiväärihylsyjä vuodelta -32, 20 markkainen vuodelta 53, 1/12 Skillinkiä vuodelta 1802-1812 (Kustaa IV Adolf), 25-penninen sota-ajalta , mahd 1800-luvun lasitettu nappi sekä 5-, 10-, 20-, ja 50 penniset -63 vuodelta.

Kuva

Kysymys: Mikä tuo oletettu hopeaesine on. Tuon pellon nurkan läheisyydessä ei ole ollut toimintaa 1800-luvun loppupuolen jälkeen. Oli tumma löydön aikoihin, mutta käsin hankaamalla kirkastui välittömästi. Alaosasta näyttäisi olevan katkennut, mutta kuitenkin koristekuvio rajoittuu samaan kohtaan. Elikkäs mikä olisi ja miltä ajalta?

Elikkäs tässä tämä meikäläisen aloitus.

T: Luolapeikko

Lähetetty: 26 Touko 2013, 22:38
Kirjoittaja Leijona
Olisikohan osa kääntöveitsen kahvalevystä. Jos on ollut yläosa ja alaosa hopeaa ja keskiosa esim. luuta tai helmiäistä tms. :roll:

Lähetetty: 28 Touko 2013, 21:49
Kirjoittaja luolapeikko
Pahus sentään.

Millä ilveellä oikein ihmiset niitä rahoja oikein tunnistaa. Tänään tuli löydettyä ohut kuparinen kolikko (2 cm halkaisijaltaan), mutta jälleen tunnistamattomaksi mennyt (vihreää ja mustaa syöpymää pinta täynnä).

Hetkellisesti olin erottavani numero 2:n kolikon keskilinjan alapuolella (numero oli koristelematon ja mielestäni suhteellisen nykyaikaisen näköinen ). Täällä sivustolla kaikkien killingit tuntuvat olevan oikein iloisessa kunnossa ja luettavissa, kun taas täältä päin löytämäni ovat syöpyneet joko tunnistamattomiski tai lähes tunnistamattomiksi. Onko kyse suolaisesta maaperästä (vaikka merenpinnan päällä jo 800+ vuotta ), vai onko kolikko vain niin rautaperäistä seosta että syöpyy nopesti.

Vesi ja saippua eivät auta himpunkaan vertaa ja hangata ei uskalla.

-Luolapeikko-

edit:

P.S. Talosta löytyy tuollainen Lidl:istä ostettu Ulltraäänipuhdistin johon voi upottaa korut +yms. puhdistumaan. Onko sen käyttö hyvä vai huono idea esim. kolikoiden kohdalla?

Lähetetty: 29 Touko 2013, 08:12
Kirjoittaja ärkoo
Minie-luoti näyttäisi olevan. Saatko siitä mitattua läpimitan?

Lähetetty: 29 Touko 2013, 08:42
Kirjoittaja luolapeikko
Ärkoo:

Mittaustulos oli muistaakseni jossain 10-11mm välissä. johtuen osuman aiheuttamasta vääristymästä kuulan rakenteessa. Alunperin todennäköisesti 10mm.

Onko kenelläkään hajua siitä kuinka kauan noita Minié-luoteja oikeasti käytettiin? Enkä nyt siis viittaa nykyaikaisiin mustaruutiharrastajiin jotka ovat uudelleen alkaneet ampumaan niitä. Eli koskas noita suurinpiirtein lakattiin käyttämästä?

-Luolapeikko-

Lähetetty: 29 Touko 2013, 12:40
Kirjoittaja ärkoo
Ei ole sitten sotilaskäyttöön tehty minie-luoti. Niiden läpimitta pitäisi olla jotain 15-18mm, eli on sitten joku muu saman oloinen.
Minie-luodit tulivat käyttöön joskus 1830-tienoilla ja jäivät pois jossain 1870 paikkeilla kun siirryttiin takaaladattaviin patruuna-aseisiin.

Pystytkö luodista vielä näkemään montako rihlanjälkeä siinä on?

Lähetetty: 29 Touko 2013, 14:02
Kirjoittaja luolapeikko
Ei näy muuta kuin nuo kaksi kiertävää rengasta.

Mitat:

pituus 13mm.
halkaisija 10-11mm



-Luolapeikko-

Lähetetty: 29 Touko 2013, 16:52
Kirjoittaja Dyykkari
luolapeikko kirjoitti: P.S. Talosta löytyy tuollainen Lidl:istä ostettu Ulltraäänipuhdistin johon voi upottaa korut +yms. puhdistumaan. Onko sen käyttö hyvä vai huono idea esim. kolikoiden kohdalla?
Itse testailin samanmoista erilaisilla kolikoilla joku aika sitten (löysin vehkeen takuukuitteineen paketteineen kaikkineen 10eurolla kirpparilta) ja aika sama taitaa olla kun sormilla pyöräyttelee käsitiskiaineen kanssa.. Eli ehkä ennemmin jättää käyttämättä sen laitteen. Toki jos kolikko on jo täysin tuhoutunut muutenkin niin sit oman maun mukaan :) Mitään parempaa en siihen pistäisi.

Joku muu voi olla ja varmasti onkin tästä eri mieltä.

Vihdoinkin muutakin kuin pullonkorkkeja.

Lähetetty: 24 Elo 2013, 22:45
Kirjoittaja luolapeikko
No niin. nyt tuli sitten löydettyä vahingossa oikea pelto! Enää ei tullut 100 pullonkorkkia per yksi 50-luvun tms kolikko, vaan vanhaksi meni heti.

Paikan pitäisi olla pelkkä normi pelto kahden kylän välissä, jossa ei olisi pitänyt mitään koskaan olla - Kummasti vain tuntui ainakin 1600-1820 lukujen pahasti hapettunutta kolikkoa pukkaavan + 1918 5-penninen. Käytännössä kolikkoa nousi enemmän kuin pullonkorkkeja. En meinannut uskoa tuuriani.

Tähän mennessä olin löytänyt muutamassa kuukaudessa vain kaksi ruotsin vallan aikaista kolikkoa., mutta nyt ne suorastaan hyppivät naamalle. Kamat olivat jakautuneet tasaisesti koko 70m x 120m alueelle. Vanhin kolikko näytti olevan vuodelta 1635.

Nyt kun kerran ei pahemmin kokemusta ole, niin pikkuisen tunnistusapua tarvittaisiin esineiden suhteen, varsinkin koskien alempaa kuvaa (ruottalaiset ja isovihan aikaiset venäläiset kolikot olen jo pääsääntöisesti tunnistanut).

Kaikki löydöt pellolta (paitsi yksi unohtunut solki joka alemmassa kuvassa):

Kuva

Lisää tietoa kaivataan seuraavista (pahoittelen kuvan huonoa värimaailmaa ja laatua)
Kuva

Ylärivi:
Mikä ihmeen solki tuollainen on? ja miksi kaksi kiinnitysrengasta?
onko keksimmäinen koru?
oikeanpuoleinen on totaalimysteeri myöskin.


Alarivi: Tuo järkyttävän iso kolikontapainen on outo. Se ei ole kuparia, kuten ei ole tuo AM tekstillä varustettukaan. Isommasta löytyy ainoana tunnistettavana osana iso S-kirjain jonka päältä lähtee kruunun säteet ylöspäin. AM-tekstisessä ei ole mitään tunnistettavaa tuon merkinnän lisäksi.
Voisikohan alaoikella oleva olla raamatun kannesta tai puukon tupesta tms? Sen takaosassa tapit joissa nahkaa jäljellä.


Näiden löytöjen jälkeen pelto tyrehtyi nopeasti jäljelle jääneen pellonpuolen osalta. Mutta tuo 70mx120m sisälsi kyllä kiitettävästi tavaraa.

"NICE PLACE"
-Luolapeikko-

Lähetetty: 24 Elo 2013, 23:04
Kirjoittaja DigDeep
Kuva

Komeita löytöjä tullut ja paljon, onnea :) Tuo kuvan yläkeskellä oleva on vaatteenhakanen, löysin samanlaisen alkuvuodesta:

Kuva

Yläoikea näyttää ihan rautakautiselta kaarisoljelta, mutta ehkä vaan kuvittelen :lol:

Iso kolikko voi olla ns. pipari.

Re: Vihdoinkin muutakin kuin pullonkorkkeja.

Lähetetty: 24 Elo 2013, 23:22
Kirjoittaja mörkö
luolapeikko kirjoitti:Kuva[/url]

Ylärivi:
Mikä ihmeen solki tuollainen on? ja miksi kaksi kiinnitysrengasta?
-Luolapeikko-
kyseessä on ihan vyönsolki ja käsittääkseni toiseen renkaaseen on kiinnitetty vastakappaleen hakanen ja toiseen puukko tahikka joitain muita killuttimia.

esim. tämä

Lähetetty: 24 Elo 2013, 23:38
Kirjoittaja luolapeikko
DigDeep kirjoitti:Kuva

Yläoikea näyttää ihan rautakautiselta kaarisoljelta, mutta ehkä vaan kuvittelen :lol:

Iso kolikko voi olla ns. pipari.

Kiitos vaatehakasen tunnistamisesta.
En kyllä oikein usko että kyseessä olisi kaarisolki kun on sen verran lätyskäinen tuo toinen pää. Olisi kiva kyllä löytää jotain rautakautista, mutta pelkäämpä etten ole :)

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

...Niin ja MIKÄ SE PIPARI OIKEIN ON???.... Siis kotosalla vaimon ollessa maisemissa kyllä tiedän/muistan, mutta näissä ympyröissä ei ole hajuakaan. Tell Me PLEASE!

-Luolapeikko-

Lähetetty: 24 Elo 2013, 23:41
Kirjoittaja Leijona
Hyviä löytöjä. Oikeassa alanurkassa on hevosvaljaiden osa.
Tässä piparia:
http://www.ebay.com/bhp/5-kopek-catherine

Lähetetty: 01 Syys 2013, 19:37
Kirjoittaja luolapeikko
No niin.

Paikan vaihto ja tulihan se eka peltohopiainen kolikkokin sieltä.

Kahden pikaisemman käynnin ja yhden pidemmän session kruunasi 5 Ör vuodelta 1699. Kyllä nosti tunnelman kattoon, kun alkoi kirkas kiilto näkyä mutaisesta kolikosta.

Kuva

Lisälöytöinä vähän kolikoita 1686-1803 väliltä sekä nappi + jonkinmoinen plommi tms.

Nyt se pakollinen kysymys: Kuinka paljon ostovoimaa on 5 örellä ollut aikanaan (yksi ateria?, kanan hinta? tuopillinen? puolen vuoden verot? mitä?.) että vähän pääsis mies kartalle. Mitä olisin tuohon aikaan saanut hommattua? ...kolikoiden nykyarvo on mulle se ja sama, ei kiinnosta, mutta sehän vasta jännää olisi kun tietäisi että kuinka suuren loven kukkaroon on tuon hukkaaminen tehnyt aikanaan.

" I like this hobby ... my wife does not :D "
-Luolapeikko-

Lähetetty: 08 Syys 2013, 09:58
Kirjoittaja luolapeikko
Vähän vähissä löydöt kun vaimo päästi vain tunniksi ulkoiluttamaan golden maskia :D

..Mutta siitä huolimatta:

Kuva

Saikskos vähän tunnistusapua noiden kahden vasemman laidan esineen suhteen. Ylimmäinen on pahuksen tutun näköinen, mutten osaa yhdistää. Alempi taas on oudon näköinen ja ajoituksista ei hajuakaan.

Lisäksi penni vuodelta 1866 sekä vähän ruotsin vallan aikaista kuparikolikkoa ilmeisesti 1600-luvulta (pahasti syöpynyt toiselta puolelta).

-Luolapeikko-

-Luolapeikko-

Lähetetty: 08 Syys 2013, 10:02
Kirjoittaja Leijona
Alempi on piipunhattu.