Sivu 1/1

Geotracking.com -aarteenetsijöiden globaali yhteisöpalvelu

Lähetetty: 22 Maalis 2013, 11:00
Kirjoittaja geotracking
Hei ystävät,

Olemme kahden vuoden työn jälkeen päässeet pisteeseen, että Geotracking beta-versio on julkaistu. Osa teistä on varmasti jo tietoinen tästä hankkeestamme ja on ottanut osaakin siihen joko vastaamalla kyselyihin tai ilmoittautumalla parhaillaan meneillään olevaan ensimmäiseen käyttäjäkilpailuumme. Ohjeita käyttäkilpailuun osallistumisesta on nähtävissä tämän postauksen lopussa. Toivotamme tässä vaiheessa loputkin teistä tervetulleiksi kokeilemana palveluamme!

Lisäinfoa palvelusta saa Geotracking.com -kotisivuilta www.geotracking.com. http://geotracking.com/about - sivulla on listattu palvelun perustamisen taustalla olevia harrastuksen kehittämisen tavoitteita. Tiedot ovat toistaiseksi saatavilla vain englanniksi. Tästä syystä ajattelin suomentaa joitakin keskeisiä asioita Geotrackingistä tähän postaukseen.

MIKÄ ON GEOTRACKING?
Geotracking on aarteenetsijöille (kaikenlaiset, kuten: kolikonetsijät, amatööriarkeologit ja luonnossaliikkujat, jne) suunnattu yhteisöpalvelu ja peli, jossa tavoitteena on kannustaa ihmisiä taltioimaan löytöjään yhteiseen tietokantaan joko omaan käyttöön tai julkaistavasti laajemmalle yleisölle. Geotrackingin tavoitteena on mahdollistaa:

a. mielekäs löytöjen dokumentointi, taltiointi/jakaminen ja säilöminen
b. muiden harrastajien tavoittaminen globaalilla tasolla ja näin harrastajien välisen yhteisöllisyyden vahvistaminen
c. harrastakunnan järjestäytymisasteen parantaminen tarjoten harrastajille selkeän viitekehyksen harrastuksen tekemiseen
d. kulttuurihistoriallisesti merkittävää data-aineistojen kerääminen ja luokittelujen tekeminen, jotta tietoa voisi myöhemmin hyödyntää myös tutkimuksellisessa mielessä. Valtaosaa löydöistä ei nimittäin koskaan dokumentoida, eivätkä ne siis ole tutkimuksen käytettävissä.
e. lisätä aarteenetsintäharrastuksen tunnettuutta ja sen merkityksen tiedostamista yleisön keskuudessa, sekä vahvistaa sitä käsistystä, että aarteenetsijät toimivat vastuullisesti ja ovat yhteiseen hyvään pyrkiviä toimijoita.
f. lisätä yhteistyötä amatööriharrastajien ja ammattiarkeologien kesken, sekä rakentaa yhteistä työkalua kulttuurihistoriallisesti merkittävän datan keräämiseksi joukkoistamisen avulla.

Joidenkin lähteiden mukaan nykyään n. 80% kaikista merkittävistä löydöistä tehdään metallinetsinharrastajien toimesta. Geotrackingin avulla toivottavasti yhä useampi löydöstä dokumentoitaisiin ja saataisiin tallennettua tietokantaan standardimuotoisesti.

MITÄ VOIT GEOTRACKINGILLA TEHDÄ:
a. rakenna itsellesi aaretenetsijä-harrastajaprofiili täydentämään foorumiprofiiliasi
b. dokumentoi ja jaa löytösi ja kulkemasi reitit sopivilta katsomiltasi osin muille harrastajille ja tutkijoiden käyttöön. Jaa vain ne löydöt ja tiedot, jotka koet mielekkääksi. Sinun ei todellakaan tarvitse paljastaa muille parhaita etsintäpaikkojasi
c. verkostoidu muiden harrastajien kanssa alueellisesti tai globaalisti
d. näe alueellinen tai globaali tilannekuva meneillään olevista harrastajakokoontumista, uusimmista mielenkiintoisista löydöistä tai uusista käyttäjistä
e. etsi muita harrastajia alueilta, jotka sinua kiinnostavat
f. jaa, kommentoi, tykkää muiden tekemiä löytöjä. Palkitse parhaimmat löydöt antamalla niille lisää näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa. Lataa parhaimmat löytösi näkyvini palveluun ja hanki niille näkyvyyttä
g. seuraa muita käyttäjiä, jolloin saat erityisesti tietoa heidän tekemistään löydöistä
h. lähetä yksityisviestejä käyttäjille, joihin haluaisit tutustua, tai joilta haluaisit kysyä jostakin
i. osallistu vapaaehtoiseen tiedon tallentamiseen ja dokumentointiin ajatuksena, että sillä työllä tulee olemaan kulttuurihistoriallisesti merkittävä rooli kun asiantuntijat yrittävät mallintaa historian tapahtumia.

MITEN OSALLISTUT ENSIMMÄISEEN GEOTRACKING-käyttäjäkilpailuun:

1. rekisteröidy http://geotracking.com/register
2. lataa Android app: https://play.google.com/store/apps/deta ... eotracking
3. asenna appsi Android-kännykkääsi
4. lisää vähintään 10 löytöä, sekä 3 reittiä ja synkronoi ne palveluun
5. ilmoita info[at]geotracking.com osallistumisestasi kilpailuun

Palkintona mm Garrett ACE 150, sekä lahjakortteja FINNDETECTOR, sekä DETECTORLABS -kauppoihin.

PALVELUN JATKOKEHITTÄMINEN

Etsimme meneillään olevaan beta-testaukseen lisää testaajia. Beta-testauksella tarkoituksenamme on kartoittaa palvelussamme olevat ilmeisimmät bugit ja virheet, sekä korjata ne välittömästi. Testaajaksi pääsee osallistumalla käyttäjäkilpailuun ja antamalla meille mahdollisimman paljon ja tarkkaa palautetta palvelusta. Ja tällä kertaa etsimme nimenomaan kriittistä palautetta, älä siis epäröi kirjoittaa palautettasi meille! :-)

Lisäksi palvelun jatkokehittäminen, eli uusien toiminnallisuuksien kartoittamiseen, toivoisimme saavamme mahdollisimman monet teistä mukaan. Kehitämme Geotracking-palvelua toistaiseksi vapaaehtoisvoimin.

Geotracking hanke juontaa juurensa Jyväskylässä toimivaan PROTOMO-yrityshautomoon, jota mm. Jyväskylän kaupunki ja valtio rahoittaa. Ilman PROTOMOA Geotracking ei olisi olemassa. Usein mainitaan, että DetectorLabs tai Finndetector olisivat palvelun takana, joka ei aivan sellaisenaan pidä paikkaansa. Yhteys on lähinnä se, että projektiorganisaatio on joiltakin osin sama. Muuten Geotrackingilla ei ole juridista yhteyttä ko. yrityksiin. Ko. yritykset ovat sen sijaan kyllä sponsoroineet mm. palkinnot meneillään olevaan käyttäjäkilpailuun, kiitos siitä mm. Jyrille Finndetectorissa.

Tulemme jatkossa kehittämään palvelua yhtä tiiviimmin käyttäjäkunnan kanssa. Oletko kiinnostunut tulemaan mukaan palvelun kehittelyyn, uuden suomalaisen innovaation viemiseen maailmalle, sekä yhteiseen hauskanpitoon..? Voit aloittaa lataamalla appsi kännykkääsi, testaamalla sitä, ja antamalla meille sitten palautetta siitä.

Jos sinulla on erityisiä taitoja esim. php-koodauksessa, kuvankäsittelyssä, graafisessa suunnittelussa, sosiaaliessa mediassa tai nettiyhteisön moderoinnissa, ota ihmeessä yhteyttä meihin.

Vastaamme mielellämme kaikkiin kyselyihinne asiaan liittyen! :-)

-Geotracking Kehitystiimi
Niko Huttu
+358 44 333 2713

Lähetetty: 22 Maalis 2013, 11:26
Kirjoittaja iipe
Olisiko tätä mahdollista saada myös muihinkin, kuin Android luureihin?
Tätä kun nyt on käytössä vain noin 50% ihmisistä maailmassa ja suomessa luku lienee Nokian takia paljon vielä pienempi...

Lähetetty: 22 Maalis 2013, 12:13
Kirjoittaja Itärajan ihme
Täällä sama ongelma, ei taida toimia Lumioissa.

Lähetetty: 22 Maalis 2013, 16:32
Kirjoittaja geotracking
iipe kirjoitti:Olisiko tätä mahdollista saada myös muihinkin, kuin Android luureihin?
Tätä kun nyt on käytössä vain noin 50% ihmisistä maailmassa ja suomessa luku lienee Nokian takia paljon vielä pienempi...
Tällä hetkellä meillä on versio valmiina vain Androidille (2.2. tai uudempi) ja iPhone-versiota testataan. iPhoneen siis on piakkoin tulossa versionsa. Windows-version julkaisu ei ole ihan lähiaikoina näköpiirissä.

Sen sijaan olemme kyllä kehittämässä palvelua siihen suuntaan, että se palvelisi myös käyttäjiä, jotka eivät käytä älypuhelimia. Eli yksinkertaisesti tarkoitus on mahdollisimman pian tehdä löydön lisäys mahdolliseksi myös käyttäjän Dashboardista, selaimelta tietokoneelta. Tällöin palvelu toimisi sisällön lataamisen osalta kuten useimmat muut löytökannat tai kuten tämä foorumi.

Kuulostaisiko tuo sellaiselta ratkaisulta, jolla pääsisi asiassa eteenpäin? Monellahan teistä on rutkasti löytöjä, joita voisi kukaties kätevästi lisäillä palveluun myös tietokoneelta?!

erittäin hyvä sovellus

Lähetetty: 22 Maalis 2013, 18:03
Kirjoittaja kold dikker
Erittäin hyvä sivusto ja sovellus, käyttäjiä vain tarvitaan lisää jotta tulee mielenkiintoisemmaksi. Jostain syystä android sovelluksessa ei näy kartalla muiden löydöt, siinä olisi hyvä olla valintana että haluaako kaikki löydöt näkyviin, lisäksi löydöt olisi hyvä luokitella jotenkin että kartalla ei näkyisi esim. pullonkorkit. Luokittelu voisi olla ihan titlen mukaan, eli jos joku käyttäjä on löytänyt...

..kolikon niin te palvelun ylläpitäjät lisäätte löydökselle tagin "coin" ja tarkentavaksi tiedoksi "vuosiluku"

..sormuksen niin te palvelun ylläpitäjät lisäätte löydökselle tagin "ring"

..pullonkorkin niin te palvelun ylläpitäjät lisäätte löydökselle tagin "bottle cap"

..kirveen niin te palvelun ylläpitäjät lisäätte löydökselle tagin "axe"

..kuparinapin niin te palvelun ylläpitäjät lisäätte löydökselle tagin "copper button" jne.

ja android sovelluksessa käyttäjä voisi sitten suodattaa löydösnäkymää täppäämällä ruksin että mitä haluaa nähdä, esim. että haluaako että kolikot näkyy ja lisätarkentaa tarvittaessa vuosiluvulla että minkä ikäisiä kolikoita (kolikon vuosiluku) haluaa kartalla näkyvän tai vaihtoehtoisesti käyttäjä voisi suodattaa roskina pitämiään löytöjä siten että ottaisi täpän pois pullonkorkki kohdasta.




Muita parannusehdotuksia:

Olisi hyvä jos voisi ruksata sovelluksessa näkyviin layerin jossa näkyisi muinaisjäännökset, samaan tapaan kuin tuolla:
http://fba.evvk.com/geo/kulttuuriymparisto

mutta lähtökohtaisesti on sanottava android sovellus vaikuttaisi pelaavan ja englanninkielisyys lisää sovelluksen potentiaalia valtavasti, hyvää työtä ei muuta kuin lisää käyttäjiä ja suodatusominaisuuksia.

Re: erittäin hyvä sovellus

Lähetetty: 23 Maalis 2013, 11:14
Kirjoittaja geotracking
kold dikker kirjoitti:...siinä olisi hyvä olla valintana että haluaako kaikki löydöt näkyviin, lisäksi löydöt olisi hyvä luokitella jotenkin että kartalla ei näkyisi esim. pullonkorkit. Luokittelu voisi olla ihan titlen mukaan, eli jos joku käyttäjä on löytänyt... a.
Hyviä kehitysideoita, ja kiitos kannustavasta palautteesta! :-)

Mobiilisoftaan ei ole tehty löytöjen ja käyttäjien selailua mahdolliseksi sen takia, ettei toiminto rasittaisi liikaa datayhteyttä suuren ladattavan datamäärän takia. Eli sen on toistaiseksi ajateltu toimivan vain löytöjen syöttämisen työkaluna. Käyttäjähän voi avata mobiiliselaimeen Geotrackingin jos haluaa mobiilisti selailla löytöjä ja muita käyttäjiä. Se, kuinka moni haluaisi käyttää appsia myös muiden löytöjen selailuun, olisi kiinnostava tietää.

Tulevaisuus näyttää millaisia ulottuvuuksia mobiiliappsiin lisäksi tehdään. Yksi voisi olla viestintä oman harrastajaryhmänsä kanssa suoraan mobiilisoftasta, joka siis mahdollistaisi reaaliaikaisen viestittelyn suoraan softasta käyttäjien välillä, sekä mahdollistaisi profiilipäivitysten (ml. facebook/twtitter jne) tekemisen appsista.

Löytöjen luokittelu tulee olemaan yksi avain lisäyksistä palveluun (yksi näkökulma: ilman luokittelua dataan on vaikea tehdä mielekkäitä hakuja tai näkymiä). Kysymys kuuluu, tuleeko luokitelun tekemään löydön lisääjä, moderaattorit, vai muut käyttäjät? Itse näkisin että paras ratkaisu olisi jonkinlainen hybridi, että mahdollisimman monet tietoa omaavat henkilöt voisivat ottaa osaa luokitteluprosessiin. Pidän tässä potentiaalisimpana ratkaisumallina ns. joukkositamista (crowdsourcing). Tosin tarjottavien kategorioiden tekemisessä (löytöjen ylätyypit ja niiden alatyyppit), tarvitsemme kyllä inputtia harrastajakunnalta ja numismaatikoilta.

Hyvä idea näyttää muinaisjäännös-database ja muita relevantteja databaseja palvelussa. Yksi tällainen voisivat olla myös historialliset kartta-aineistot. Kysymys kuuluu, millaiset rajapinnat noiden tietojen käyttöön ko. tiedon haltija tarjoavat? Asiaa täytyy tutkia. Jos jollakin on tästä tietoa, olisi varmasti hedelmällistä keskustella asiasta.

Lähetetty: 28 Maalis 2013, 21:50
Kirjoittaja ZyrTech
geotracking kirjoitti:Eli yksinkertaisesti tarkoitus on mahdollisimman pian tehdä löydön lisäys mahdolliseksi myös käyttäjän Dashboardista, selaimelta tietokoneelta. Tällöin palvelu toimisi sisällön lataamisen osalta kuten useimmat muut löytökannat tai kuten tämä foorumi.

Kuulostaisiko tuo sellaiselta ratkaisulta, jolla pääsisi asiassa eteenpäin? Monellahan teistä on rutkasti löytöjä, joita voisi kukaties kätevästi lisäillä palveluun myös tietokoneelta?!
Tuo on itseasiassa melkeimpä välttämätön ratkaisu, vaikka Android tai iPhone taskussa olisikin, koska suhkot usein ne löydöt tunnistetaan vasta kotona pesun jälkeen. Toinen asia on myös se, että kaikki ei halua heti julkaista löytöpaikkojaan, vaan nauttia itse neitseellisestä piippailualueestaan. Myöhemmin porukka voisi näistä löydöistään varmaan mieluusti ilmoittaakin jos vaan jaksavat ja softasta on tehty helppokäyttöinen.

Lähetetty: 31 Maalis 2013, 11:54
Kirjoittaja geotracking
ZyrTech kirjoitti:Tuo on itseasiassa melkeimpä välttämätön ratkaisu, vaikka Android tai iPhone taskussa olisikin, koska suhkot usein ne löydöt tunnistetaan vasta kotona pesun jälkeen. Toinen asia on myös se, että kaikki ei halua heti julkaista löytöpaikkojaan, vaan nauttia itse neitseellisestä piippailualueestaan. Myöhemmin porukka voisi näistä löydöistään varmaan mieluusti ilmoittaakin jos vaan jaksavat ja softasta on tehty helppokäyttöinen.
Totta puhut. Toki jälkikäteen lisäily onnistuu myös tätä nykyä käyttäen appsia vaikka sitten kotosalta käsin, ensin puhdistettuaan löydön kuvattavaksi. Kuvanhan joutuu jokatapauksessa löydöstä ottamaan joko kameralla tai kännykällä. Siinä samalla tulee löytö dokumentoitua ja tallennettua ja säilöttyä. Tiedot voi sitten täydentää omasta Dashboardista selaimella, eli asettaa löydölle haluamansa sijaintitiedot, sekä lisätä lisää kuvia jne...

He, joilla ei älypuhelinta vielä ole, tarvitsevat kyllä ehdottomasti tämän mainitun toiminnon, käyttääkseen palvelua. Se on työlistalla ihan ensimmäisten toimintojen joukossa.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Geotracking-toimintaan liittyvä tiedote

Lähetetty: 19 Kesä 2013, 10:31
Kirjoittaja geotracking
Olemme avanneet järjestyksessään toisen käyttäjäkilpailun Geotracking-löytöjenjakopalvelussa. Kaikki vähintään yhden löydön palveluun päivittäneet osallistuvat kahden laadukkaan Fiskars-kaivuulapion arvontaan. Tutustu lisää Geotracking-harrastukseen, sekä kilpailuun vierailemalla Facebook-sivullamme osoitteessa: https://www.facebook.com/pages/Geotrack ... 39?fref=ts, sekä itse palvelussa osoitteessa: http://geotracking.com/beta. Sovellus on ladattavissa Androidiin osoitteessa: https://play.google.com/store/apps/deta ... eotracking. Sovellus toimii kaikissa Android-älypuhelimissa, joissa on käyttöjärjestelmä v. 2.2. tai uudempi.

Ystävällisin terveisin,
Niko Huttu & Geotracking kehitystiimi