Sivu 1/1
Löytöjen puhdistaminen
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 01:06
Kirjoittaja S.o.F.
Aikani etsin ja päädyin avaamaan uuden aiheen löytöjen puhdistamisesta. Kuinka puhdistatte löytönne? Metalliromut? Kolikot? Muut, mitkä ja miten? Tunnistamattomat mikättimet? Vanhemmalta vaikuttavat "jutut"?
Saisiko tästä jonkinlaisen "niksipirkka" -osaston? Myös huomiot: EI koskaan näin! - tulisi monella aloittelijalle tarpeeseen...
Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.
Over and out.
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 01:44
Kirjoittaja pee tee
ite puhdistelen aika simppelisti.
Alkuunsa kaikki löydöt saa vesi + saippua kylvyn ja hammasharjalla putsailen.
Sen jälkeen kiinnostava rauta menee elektrolyysiin, etikkakylpyä taas joillekkin roippeille ihan vaan fiiliksen mukaan.
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 09:35
Kirjoittaja Cockle
Ainakin seuraavista keskusteluista löytyy vinkkejä löytöjen puhdistamiseen.
KOLIKON PUHDISTUS
http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... ght=#38113
Metallien jälkikäsittely - mitä puhdistuksen jälkeen?
http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... ght=#38119
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 10:07
Kirjoittaja Jussi
Esineille kevyt huuhtaisu hanan alla ja kolikoille oliiviöljykylpy, jolla lähinnä liotan hiekan/saven/mullan pois ja samalla öljy sitoo patinan kiinni niin ettei se rapise kuivuessaan pois.
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 10:58
Kirjoittaja UrsusArctos
Minulla kulkee 50ml ruoka/oliiviöljyllä täytetty labratuubi mukana etsiessä. Sinne voi sujauttaa kolikot saman tien heti löydön jälkeen. Näin liottaminen alkaa jo kentällä eikä tule taskussa tai pussissa kuljetusvaurioita.
Tässä vastaavasta tuubista netistä haettu kuva.
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 11:09
Kirjoittaja P.Aholainen
UrsusArctos kirjoitti:Minulla kulkee 50ml ruoka/oliiviöljyllä täytetty labratuubi mukana etsiessä. Sinne voi sujauttaa kolikot saman tien heti löydön jälkeen. Näin liottaminen alkaa jo kentällä eikä tule taskussa tai pussissa kuljetusvaurioita.
Tässä vastaavasta tuubista netistä haettu kuva.
Mikä tuon tuuubin halkaisia on?
Mahtuuko 2öre purkkiin?
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 13:52
Kirjoittaja UrsusArctos
P.Aholainen kirjoitti:UrsusArctos kirjoitti:Minulla kulkee 50ml ruoka/oliiviöljyllä täytetty labratuubi mukana etsiessä. Sinne voi sujauttaa kolikot saman tien heti löydön jälkeen. Näin liottaminen alkaa jo kentällä eikä tule taskussa tai pussissa kuljetusvaurioita.
Tässä vastaavasta tuubista netistä haettu kuva.
Mikä tuon tuuubin halkaisia on?
Mahtuuko 2öre purkkiin?
Tuon käyttämäni tötterön halkaisija on muistaakseni 28mm. 2öreä en ole vielä löytänyt.
Toki eri kokoisia labrapurnukoita löytyy paljon. Taskujen kokokin voi vaikuttaa asiaan. Laatikollinen (100-1000kpl) purkkeja riittää aika pitkälle...
Purkkiesimerkkejä
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 14:50
Kirjoittaja Hytinärhi
Osan löydöistä pilaan uä-pesurilla ja loput sitruunahapolla.
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 15:08
Kirjoittaja patti
Vedessä patinoituneiden hopeiden puhdistus: Laitan hopeat ensin lasiastiaan kiehuva vesi+alumiinifolio+ruokasooda kylpyyn yöksi, mikä pehmentää korujen patinan. Sitten ruokasoodalla hinkkaan korut kiiltäviksi seuraavana päivänä. Jos on kiire saada korut puhtaiksi niin pidän koruja yo. menetelmällä puolisen tuntia kuumalla hellalla mikä nopeuttaa mustan moskan irtoamista. Ohuille ketjuille tai muuten vain hankaamalla vaikeasti puhdistettaville hopeille käytän Silver Quick puhdistusainetta, johon dippaan esineet.
Tummuneet hopeakolikot putsaan pitämällä niitä yön yli Felix ketsupissa huoneenlämmössä mikä irrottaa liiat mustat mutta jättää kolikon kuvioihin sopivasti patinaa korostamaan kuvioita.
Lähetetty: 05 Heinä 2012, 21:11
Kirjoittaja villimies
Hytinärhi kirjoitti:Osan löydöistä pilaan uä-pesurilla ja loput sitruunahapolla.
Huuhtelu haalealla vedellä ja vähän pehmeää hammasharjaa joskus kaveriksi. Kannatan tällaista kevyttä linjaa.
T: villimies
Lähetetty: 11 Heinä 2012, 00:26
Kirjoittaja Metallikokki
UrsusArctos kirjoitti:Minulla kulkee 50ml ruoka/oliiviöljyllä täytetty labratuubi mukana etsiessä. Sinne voi sujauttaa kolikot saman tien heti löydön jälkeen. Näin liottaminen alkaa jo kentällä eikä tule taskussa tai pussissa kuljetusvaurioita.
Tässä vastaavasta tuubista netistä haettu kuva.
Tämä UrsusArctosin oivallus on nerokas, ollut nyt itsellä viikkoja käytössä ja ilman purkkia ei ole tonkimaan enää tullut lähdettyä.
Ja yömyöhään jos tulee, löydöt voi jättää rauhallisin mielin purkkiin öljyyn likoamaan ja palata löytöjen tutkailuun vaikka seuraavana päivänä...
Purkkiin tulee laitettua lähinnä kolikoita, isommat löydöt menevät omaan taskuunsa reppuun ja hauraammat löydöt tietty kans erikseen.
Suosittelen kaikille kolikkoja enemmän kaiveleville!!
Lähetetty: 11 Heinä 2012, 21:31
Kirjoittaja joni
Löysin netistä yhden vinkin jossa metalliesineet putsattiin hellävaraisesti pyyhekumilla.
Sitruunahappo toimi ainakin auton entisöinnissä. Käytin Jaguaarini tankkien putsaukseen viinitarvikkeena myytävää viini-hapoketta joka on puhdasta sitruunahappoa.
Lähetetty: 15 Heinä 2012, 22:11
Kirjoittaja UrsusArctos
Markkojen tai muiden "arvottomien" kolikoiden puhdistukseen voi käyttää dremeliä + huopalaikka + vahaa. Tämä siis silloin, kun ei meinaa puhdistaa mahdottomia määriä kolikoita. Lähinnä, jos haluaa puhdistaa esim. yhden kutakin kolikkotyyppiä löytömuistoksi.
Välineet siis näyttävät about tältä, 5000-8000 kierrosta on aika sopiva alue. Kolikko kuumenee sitten reippaasti eli varokaa näppejänne.
Samasta kolosta kaivetut esimerkkimarkat. Kiillotetusta on hieman vaikea ottaa kunnolla kuvaa, kun se peilaa kaikkea. Tuossa kuvassa oikean alareunan väri on heijastus kamerakädestä.
Toinen esimerkkikuva. Samat markat toiselta puolelta ja muutaman minuutin välein löytyneet kympin veljekset.
Lähetetty: 18 Elo 2012, 17:37
Kirjoittaja spwaw
Täytyykin kokeilla koneella huovalla ja vahalla.
Lähetetty: 20 Elo 2012, 11:28
Kirjoittaja hamarapuoli
Markkojen tai muiden "arvottomien" kolikoiden puhdistukseen voi käyttää dremeliä + huopalaikka + vahaa.
Kolikko kuumenee sitten reippaasti eli varokaa näppejänne.
Vanha kultaseppäkonsti estää näppejään palamasta, on käyttää vanhoista nahkasormikkaista irti leikattuja "sormenpäitä". Kiillottamiseen käytetty vaha kun "puree" kaikkein parhaiten silloin, kun käsiteltävä kikkare on niin kuuma, että kiillotusvaha sulaa sen pintaan. Älä leikkaa liian isoista hanskoista, sopivan kokoiset pysyvät paremmin sormissa ja kiillotuksen tarkkuusote säilyy.
Lähetetty: 22 Elo 2012, 20:49
Kirjoittaja Kultaseppä
Ja muistakaa kääntää koko ajan suuntaa, ettei kiillotusvaha syö kolikkoa ruvelle eli "appelsiinipinnalle", sellaista pintaa kutsutaan myös "perunapelloksi"
Ennen kiillotusta laimeaan ja lämpimään 3–6% sitruuna-, tai rikkihappokylpyyn 20 minuutiksi ja sen jälkeen kotikalja-astian kautta kevyt messinkiharjaus...!
Lähetetty: 22 Elo 2012, 21:48
Kirjoittaja ilsaarin
joni kirjoitti:Löysin netistä yhden vinkin jossa metalliesineet putsattiin hellävaraisesti pyyhekumilla.
Sitruunahappo toimi ainakin auton entisöinnissä. Käytin Jaguaarini tankkien putsaukseen viinitarvikkeena myytävää viini-hapoketta joka on puhdasta sitruunahappoa.
Sitruunahappo kannattaa osta jostakin maatalouskaupasta, vaikka Agrimarketista. Kilohinta on jotakin aivan muuta kuin noissa pikkunyssäköissä. Sillä on sitäpaitsi hyvä putsata myös pesukonetta zeoliittijämistä silloin kun se rupeaa haisemaan.
Lähetetty: 30 Elo 2012, 02:27
Kirjoittaja pee tee
kysymys :
onko öljykylvyn päätarkotus pehmentää esineessä oleva lika?
onko öljyssä uittamisessa haittapuolia?
Joku tais puhella että oliiviöljykin on happo joka syövyttää kolikkoa.
Kuinka kauan on sopiva uintiaika?
huomasin vain että pari esinettä on pulikoinnu nyt viikon öljypurkissa ja metallin pinnassa näkyy muutoksia. Aivan kuin ruostetta, karhea pinta. Vihreitä, keltasia ja punasia laikkuja.
Uteliaana vois antaa olla vaikka jouluun asti ja kattoa mitä tapahtuu.
Lähetetty: 31 Elo 2012, 08:27
Kirjoittaja ZyrTech
Päivän niksi!
"Unohda" rannalta löytämäsi eurokolikot housujesi taskuun ja pese housut pyykinpesukoneessa.
En ole itse kokeillut tummuneille rantakolikoille mutta ainakin käytössä olleet kolikot kiiltävät kuin uutena pyykinpesun jälkeen.
Lähetetty: 31 Elo 2012, 08:30
Kirjoittaja hamarapuoli
Toi pyykkikonevinkki pitää testata. (Mulla on kokemusta muistakin esineitten pesusta hienopyykissä: muistitikku, puhelin, kaikennäköistä taskunpohjalle unohtunutta... Muistitikku ei ollut moksiskaan, mutta puhelin oli pesun jälkeen ihan dööd.)