Sivu 1/1
Löytöjen toimittaminen museovirastolle
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 12:43
Kirjoittaja fizu
Miten tarkasti noudatatte tuota Museoviraston sivuilta löytyvää:
"Löydettäessä omistajaton ja vähintään 100 vuotta vanha esine on välittömästi otettava yhteys Museovirastoon ja/tai toimitettava esine sellaisenaan puhdistamattomana ja löytöpaikkaa koskevin tiedoin varustettuna Museovirastolle."
Eli tarkoitus on kysyä, jos löydätte 1800-luvun kolikon pellolta, lopetatteko siihen ja ilmoitatte Museovirastolle löydöstä? Pellolla tuskin on niin tarkkaa (kun siellä myllätään vuosittain), mutta missä menee raja? Ilmoitatteko kaikista kolikoista, vai kiinnostaako Museovirastoa vain tiettyä ajanjaksoa vanhemmat kolikot?
Pitäisi kasata itselle jonkinlainen matriisi oman käyttäytymisen suhteen löytöjen yhteydessä, tyyliin:
Löytö -> Toiminta
* 1800-luvun kolikko pellolta -> jatkan piippailua, ilmoitan MV:lle päivän päätteeksi koostetusti löydöistä
* 1700-luvun kolikko pihapiiristä -> lopetan piippailun ja ilmoitan MV:lle
Kokeneilta piippareilta olisi mukava kuulla, miten kirjaimellisesti tuota muinaismuistolakia on tarpeen noudattaa.
Itse meinaan toki kaikista löydöistä ilmoittaa ja tarvittaessa MV ne sitten lunastaa, mutta olisi hyvä saada tuntuma siihen, mitkä löydöt ovat sellaisia, jotka aiheuttavat sen, ettei piippailua kannata jatkaa (eli jos löydän esim. 1800-luvun kolikon, voinko olettaa ettei aiheuta toimenpiteitä jälkikäteen MV:lta ja voin jatkaa piippailua hyvin mielin?)
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 12:54
Kirjoittaja rauski
Ei noita 1800 luvun kolikoita tarvitse ilmoittaa
ehkä joku viikinkaikainen kolikko pitäis sitten ilmottaa
Mutta ei tosiaan noita perus 1600-> kolikoita ja tuskin mitään 1500 luvun klippinkejäkään kukaan mihinkään ilmottele.
Itse ilmottelen museolle sitten kun löytyy natsikultaa
Mutta kyllä ainakin rautakautiset ja viikinkiaikaiset jne. pitää ilmoittaa.
Tällaisen löydön sattuessa olisi varmasti hyvä ainakin vähän vaihtaa paikkaa kunnes MV ilmottelee miten asian kanssa edetään.
Korjatkaa jos meni ihan vidduralleen
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 13:05
Kirjoittaja fizu
HunsVotti kirjoitti:Helpoimmalla pääsee kun lättää kuvat löydöistä foorumille ja jos siellä on jotain ilmoittamisen arvoista niin kyllä siitä sitten joku mainitsee.
Tää on tietty hyväks todettu menetelmä! Kollektiivinen tieto hyötykäyttöön eikä rasiteta suotta MV:a. Pitää sit vaan mennä varovasti, eli jos epäilyttää, niin mieluummin selvittää MV:n kannan ennen jatkamista. Itsevarmuus tulee sit varmaan kokemuksen myötä tyyliin: "TAAS tällanen 1800-luvun kolikko. Löytyis nyt jotain kunnollista.."
Foorumia oon tutkiskellut, mutta selkeitä rajoja näille ei kait olekaan (paitsi laissa), niin sillä kyselin käytänteitä. Eiköhän tämä tästä sitten rupea sujumaan. Vielä odotellaan tilausta FinnDetectorilta tosin. Tulis jo! Ei malta odottaa!
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 13:23
Kirjoittaja appenzell
HunsVotti kirjoitti:Aiheesta löytyy jo paljon juttua foorumilta, kannattaa selailla.
Itse en ole koskaan ilmoittanut kolikoista, tosin vanhimmat on perus kamaa 1600-luvulta, ehkä 1500-lukulaisista laittaisin postia vaikkapa Tuukka Talviolle. Etsinnät lopettaisin jos löytäisin useamman hopeisen kerralla-->kätkö.
Helpoimmalla pääsee kun lättää kuvat löydöistä foorumille ja jos siellä on jotain ilmoittamisen arvoista niin kyllä siitä sitten joku mainitsee.
Tuukka Talvio ohjeisti minua kerran niin, että toivoo peltokohtaisen löytölistan osoitteineen kauden päätteeksi kolikoista. (
http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... E4n+pellon)
Jos tulee vastaan 1500-lukua vanhempia niin suora ilmoitus Talviolle. Nuorempia kolikoita ei kiinnosta ellei jotenkin eksoottisia. Muut kolikot voit siis ilmoittaa kauden päätteeksi kattavalla löytölistalla.
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 13:48
Kirjoittaja fizu
appenzell kirjoitti:Tuukka Talvio ohjeisti minua kerran niin, että toivoo peltokohtaisen löytölistan osoitteineen kauden päätteeksi kolikoista. (
http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... E4n+pellon)
Jos tulee vastaan 1500-lukua vanhempia niin suora ilmoitus Talviolle. Nuorempia kolikoita ei kiinnosta ellei jotenkin eksoottisia. Muut kolikot voit siis ilmoittaa kauden päätteeksi kattavalla löytölistalla.
Pitääpä painaa tämä ohje mieleen. Ja tuleepa samalla tarkasteltua löydettyjä kolikoita tarkasti (ja putsattua hyvin) kun kasaa niistä listaa kesän mittaan.
Ja juuri tulleen tiedon mukaan toimitus lähtee postiin FinnDetectorilta TÄNÄÄN! \o/
Eli ensi viikolla pääsee piipparoimaan jo
(ellei lunta tule enää lisää..)
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 20:36
Kirjoittaja Nasse-setä
Eli perjaatteessa itse näkisin enemmänkin kyse olisi historiallisesta arvosta eikä niinkään iällä koska museosta kyllä löytyy niitä esim. vuoden 1800-luvun kolikoita tukku kaupalla eli eivät kaipaa.
Raja on aika häilyvä kuten järvenpinta eli hyvinkin pitkälle riippuukin juuri tuosta historiallisesta arvosta.
Mutta perusperjaate on jos vähänkin epäilyttää ni kuvaa tai vienti mv:lle.
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 20:51
Kirjoittaja Tri Tuonela
Kaikkein paras olisi jos MV antaisi näistä asioista seikkaperäisen ohjeistuksen, eli miten lakia haluttaisiin sovellettavan eri tilanteissa (kuten Talviokin siis on tehnyt kolikoiden osalta). Tuota ilmoitettua nettisivua siis pitäisi laajentaa ja tarkentaa aika lailla. Valvova viranomainen ei tietenkään voi kumota lakia päinvastaisella ilmoituksella, mutta hyvin voisi ilmoittaa MV:n toiveen siitä, mitä varmasti ei tarvitse ilmoittaa ja mikä ehdottomasti täytyy.
Oma neuvoni on, että tapauksissa joissa esim. esinettä ei osaa itse tunnistaa tai lainkaan ajoittaa, kannattaa olla varovainen ja vähintään laittaa kuva tälle palstalle. Mutta tässäkin tapauksessa kyseessä ei ole asiasta vastaavan viranomaisen ohje, vaan omani, jolla ei ole mitään virallista painoarvoa.
ps. Löytöjen ilmoittaminen ja toimittaminen MV:lle ovat myös kaksi eri asiaa.
Lähetetty: 20 Huhti 2012, 21:19
Kirjoittaja P.Aholainen
Tri Tuonela kirjoitti:Kaikkein paras olisi jos MV antaisi näistä asioista seikkaperäisen ohjeistuksen, eli miten lakia haluttaisiin sovellettavan eri tilanteissa (kuten Talviokin siis on tehnyt kolikoiden osalta). Tuota ilmoitettua nettisivua siis pitäisi laajentaa ja tarkentaa aika lailla. Valvova viranomainen ei tietenkään voi kumota lakia päinvastaisella ilmoituksella, mutta hyvin voisi ilmoittaa MV:n toiveen siitä, mitä varmasti ei tarvitse ilmoittaa ja mikä ehdottomasti täytyy.
Oma neuvoni on, että tapauksissa joissa esim. esinettä ei osaa itse tunnistaa tai lainkaan ajoittaa, kannattaa olla varovainen ja vähintään laittaa kuva tälle palstalle. Mutta tässäkin tapauksessa kyseessä ei ole asiasta vastaavan viranomaisen ohje, vaan omani, jolla ei ole mitään virallista painoarvoa.
ps. Löytöjen ilmoittaminen ja toimittaminen MV:lle ovat myös kaksi eri asiaa.
Tähän ei ole paljon lisättävää joten samaa mieltä.