Sivu 1/1

Matkaikonin puolikas.

Lähetetty: 30 Syys 2011, 18:41
Kirjoittaja spwaw
Pesty saippuavedellä ja suojattu Renaissance vahalla jälkipolville.
Kysely myös lähettey Kuopioon Ortodoksi museolle.

Kuva


Kuva

Lähetetty: 30 Syys 2011, 20:22
Kirjoittaja beson
Hienosti hoidettu homma spwaw, ja todella komea löytö.

Lähetetty: 30 Syys 2011, 20:37
Kirjoittaja P.Aholainen
Toivottavasti tuo edes kiinnostaa Kuopion ortodoksimuseota.
Ihan on kysymysmerkki mitä vastaavat kun museo on Savossa.:wink:

Ei kiinnostanut Konekaivajan hopea ristit kun ei ollu kokonaisia.
Tuokin ikoni vaikka on puolikas niin luulis kelpaavan.

Laita tänne tietoa miten asialle kävi.
Hieno löytö jollaisen minäkin haluaisin. :P

Lähetetty: 30 Syys 2011, 22:19
Kirjoittaja Leijona
Mahtava löytö :shock:
Kyllä tuollainen säväyttää aina. Onnittelut :P

Lähetetty: 01 Loka 2011, 08:27
Kirjoittaja spwaw
Kiitos ja en toivokkaan että museo vie löytöni vaan haluan vain historian tietoani lisätä :)

Vuosi sitten löytämäni hopearistin postitin museoon tutkimuksia varten ja sain mielenkiintoiset tiedot siitä ja ristin onneksi takaisin eli hyvä palvelu ja mukava tutkija Kuopion ortodoksi museossa. Kiitokset myös sinne näin jälkikäteen.

ja jotain kiinnostaa niin linkitän hopearistin kuva osoitteen tänne. Admin voi sitten poistaa jos on hyvän tavan vastaista, en jaksa nyt sitä kuvaa alkaa repimään "irti" foorumista.

http://www.foorumi.info/wiking/viewtopi ... c&start=30

Lähetetty: 01 Loka 2011, 09:00
Kirjoittaja Keseppa
Suora linkittäminen on aina parempi kuin kuvan "lainaaminen". Sillon samalla selviää tiedon lähde eli mennään varmalla pohjalla.

Uskoisin että tieto riittää museolle. Erittäin hieno ikonin osa kyllä, onnittelut.

Lähetetty: 03 Loka 2011, 18:00
Kirjoittaja spwaw
Tässä vastaus Ortodoksi museosta:

"Kyseessä on osa kaksiosaisesta metalli-ikonista. Sen molemmin puolin on kuva-aiheet, mikä osoittaa sen olleen metalli-ikonin kansiosana. Ikonin risti-aihe on kansipuoli. Siihe on kuvattu 8-päinen risti, sen vasemmalle puolelle keihäs ja oikealle iisoppiruoko. Keihäs symboloi keihästä, jolla ristiinnaulitun Kristuksen kylki puhkaistiin ja iisoppiruoko ruokoa ja sientä, jolla Kristukselle tarjottiin joutavaa. Ristin alapuolella on luolaan sijoitettu pääkallo. Se symboloi paitsi Golgataa, pääkallon paikkaa, myös Aadamin hautaa. Perimätiedon mukaan Aadamin hauta sijaitsi paikalla, jolla Kristus ristiinnaulittiin. Kuvan ympärillä on kyrillisiä sanalyhenteitä, jotka selittävät kuvaa: ylinnä ЦРЬ СЛАВЫ = Kunnian Kuningas, keskellä pitäisi olla Kristuksen monogrammit IC XC (Jeesus Kristus). Hahmotan kuvasta IC mutta oikealla olevat kirjaimet ovat epäselvät, en saa niistä selvää. Samoin on ristin poikkipuun alapuolella olevan sanan kanssa. Siinä pitäisi lukea NIKA = Voitto, mutta en pysty hahmottamaan sanasta kuin loppuosan KA. Teksteissä saattaa olla virheitä, koska muotin tekijät eivät aina välttämättä tienneet mitä merkit tarkoittivat. Kristuksen monogrammien alapuolella olevat kirjaimet М Л Р Б selittävät Kristuksen ristinkuoleman pelastushistoriallista merkitystä: "Pääkallonpaikasta tuli paratiisi". Alinna kuvassa ovat kirjaimet K (KOПIЕ = Keihäs) ja T (TPOCTЬ =ruoko).

Kääntöpuolelle on kuvattu Jumalanäiti Kristus-lapsi sylissään. Kyseessä on luultavasti Tiennäyttäjä-ikoneihin kuuluva Smolenskin Jumalanäiti. Jumalanäidin ikonin molemmin puolin on esitetty puolivartalokuvana Jumalanäitiin päin kääntyneet pyhät, joita en pysty tunnistamaan.

Ikonin ajoitus on kuvan perusteella melko mahdotonta. Metalli-ikoneita on valmistettu Venäjällä 1600-luvulta aina vallankumoukseen 1917 saakka. Niitä valmistettiin samoilla muoteilla pitkiä aikoja, joten metalli-ikoneiden ajoittaminen on aina haasteellista. Uskallan antaa ikonille hyvin "väljän" arvioinnin: 1700-1800-luku."

Lähetetty: 03 Loka 2011, 19:55
Kirjoittaja P.Aholainen
No tuohan oli hyvä ja asiallinen vastaus.
Olivatko kiinnostuneet tuosta löydöstä sinne Kuopion museoon?

Lähetetty: 03 Loka 2011, 20:08
Kirjoittaja spwaw
Eivät olleet onneksi :shock: