Sivu 1/1

Viimeaikaisia löytöjä

Lähetetty: 14 Syys 2011, 14:19
Kirjoittaja Jedward
Kuluneet kuparikolilkot jätin (klippingiä lukuunottamatta) pois kuvista. Alimman kuvan katkelmat olivat muutaman metrin etäisyydellä toisistaan:

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Lähetetty: 14 Syys 2011, 16:01
Kirjoittaja ilkkap
Ensimmäisen kuvan ylin, onko korkkiruuvi? Toisen kuvan esineessä myös rautatappi. Partaveitsikö?

Lähetetty: 14 Syys 2011, 19:04
Kirjoittaja Jedward
ilkkap kirjoitti:Ensimmäisen kuvan ylin, onko korkkiruuvi? Toisen kuvan esineessä myös rautatappi. Partaveitsikö?
Se on ainakin varmaa, että toiseksi alimmassa kuvassa on 1700-luvun solkia ja myös iältään tarkemmin määrittelemätön karjalaisen ristikkosoljen katkelma. Mitähän Itä-Karjalassa valmistettu solki tekee paikassa, joka on vähintään 1300-luvulta lähtien ollut täysin Ruotsista muuttaneiden ihmisten asuttamaa aluetta...sitä voi vain arvailla.
En tiedä mitä sanoa noista muista, mutta minua kyllä vähän askarruttaa nuo alimmassa kuvassa olevat kovin ajan ja pellonmuokkauskoneiden käsittelyssä siipeensä saaneet hapertuneet esineen kappaleet, jotka ovat vielä puhdistamattomina hieman savikerroksenkin peitossa. Niissä on vähän tapinkin tapaisia, kuvioitakin erottuu, ja niiden aines on pronssin oloista metallia.

Lähetetty: 14 Syys 2011, 21:07
Kirjoittaja sylom
Löysit taas tuollaisen tutunnäköisen itä-karjalaisen ristikkosoljen puolikkaan :)
Niitä on täällä etelässä enemmänkin kun löysin samanlaisen viimevuonna. Ajoitustakin silloin arvuuteltiin, mutta ei tainnut tulla museovirastolta tietoa siitä? Hyviä löytöjä ja iso solki on hieno.

Lähetetty: 15 Syys 2011, 08:20
Kirjoittaja Jedward
sylom kirjoitti:Löysit taas tuollaisen tutunnäköisen itä-karjalaisen ristikkosoljen puolikkaan :)
Niitä on täällä etelässä enemmänkin kun löysin samanlaisen viimevuonna. Ajoitustakin silloin arvuuteltiin, mutta ei tainnut tulla museovirastolta tietoa siitä? Hyviä löytöjä ja iso solki on hieno.
Niinpä. Se tosiasia että tällaisia ristikkosolkia on nyt löytynyt jo useampia näiltä "svealaisten" 1200-luvulla asuttamilta Itä/Keski-Uudenmaan rannikkoalueilta alkaa kyllä viitata siihen, että karjalaiset ovat asuneet täällä pysyvästi ympäri vuoden jo ruotsalaisten muuton aikoihin keskiajan alussa, eivätkä vaan osaa vuodesta metsästellen ja kalastellen.
Esim. Itä-Uudellamaan rannikollahan on alunperin aika lailla suomensukuistakin paikannimistöä kuten vaikkapa Emäsalo (Emsalö), Pernaja (Pernå), tai Riihijoki (Rike. Ike-loppu viittaa jokeen).

Museovirasto ei taida enää joutaa vastailla meidän kysymyksiin, mutta osataan kai me vissiin pikkuisen ajatella omillakin aivoillamme :roll:
Itselläni on kyllä löytöjeni kanssa edelleen ongelmana, että meillä ei ole täällä Porvoon Museossa Arkeologia virassa.

Lähetetty: 15 Syys 2011, 09:57
Kirjoittaja Jedward
Huuhtelin hieman savea pois tuosta suurimmasta palasesta, mutta eipä tuosta voi kyllä mitään varmaa sanoa. Tosiaalta palasessa on kyllä havaittavissa vanhan soljenkin piirteitä, mutta tuo metalliseos ei nyt oikein täsmää:
Kuva

En oleta, että kysymyksessä olisi kupurasoljen palanen, mutta toisaalta Museon sivuilta löytyi tällainenkin kuva, jossa solki on ilmeisesti samaan tapaan rikottu jo ennen sen hautaan panoa: http://suomenmuseotonline.fi/fi/kuva/Ar ... 093_82.jpg

Lähetetty: 15 Syys 2011, 22:14
Kirjoittaja soulost
Kolmannen kuvan vasemman alakulman solki.. itseltä löytyy myös samanlainen kahdessa osassa. Onko tuo se solki mistä puhutte ristikkosolkena vai kuvan keskimmäinen?

Lähetetty: 15 Syys 2011, 22:23
Kirjoittaja Jussi
soulost kirjoitti:Kolmannen kuvan vasemman alakulman solki.. itseltä löytyy myös samanlainen kahdessa osassa. Onko tuo se solki mistä puhutte ristikkosolkena vai kuvan keskimmäinen?
Se vasen alhaalla juurikin.

Lähetetty: 15 Syys 2011, 22:28
Kirjoittaja Leijona
Eipä noita Itä-Karjalaisia ristikkosolkia löydy kovin usein täältäkään. Olen löytänyt tasan yhden :wink:

Lähetetty: 20 Syys 2011, 09:41
Kirjoittaja Jedward
Lähetin löydöistäni muutamia kuvia Esa Mikkolalle ja sain häneltä myös heti vastauksen. Luultavasti ensi kuussa päästäneen selvittämään mistä näissä löydöissä on kyse. (Lähetin Mikkolalle kuvia myös viime syksynä samalta alueelta joen varresta löytämästäni kielettömästä kellosta, jonka olen jo aiemmmin Museovirastolle postitse lähettänytkin, mutta josta en ole lähettämisen jälkeen enää mitään kuullut). Löytämästäni ristikkosoljesta en lähettänyt vielä kuvia, enkä maininnutkaan mitään, mutta sitäkin asiaa kannattanee tutkailla sitten siinä samassa yhteydessä, koska näitä on jo löytynyt Uudeltamaalta useampiakin.