Sivu 1/1
Ruotsin ja Venäjän musketinkuulien kaliiberit eri aikoina?
Lähetetty: 28 Elo 2011, 16:17
Kirjoittaja patti
Mese mainitsi Päivän löydöissä (
http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... 4906#44906), että venäläiset ja ruotsalaiset käyttivät eri kaliiberisia musketteja ja tästä voisi päätellä kenen kuulia mistäkin löytyy. Onko aseharrastajilla tarkempaa tietoa näistä eri kaliibereista aikain saatossa?
t. patti
Lähetetty: 28 Elo 2011, 16:43
Kirjoittaja Jussi
Tuolta löytyy syvällisemmin Ruotsin käyttämästä kalustosta:
http://hww.fi/?s=aseet
Lähetetty: 28 Elo 2011, 17:24
Kirjoittaja Yki
Venäläiset käyttivät 7 linjan kaliiperia eli (linja = 1/10 tuumaa) eli n. 17,8mm. joskin noista vanhemmista musketeista puhuttaessa käytetään myös kaliiperia .69 eli n. 17,5mm. 1857 tuli sitten käyttöön kuuden linjan musketti eli n. 15,2mm. Siihen kun sitten lisätään ulkomailta ostetut ja sotasaaliit
Itse kuula on sitten hieman pienempi kuin tuo nimelliskaliiperi.
Näin äkkiä vastattuna.
Yki
Lähetetty: 28 Elo 2011, 18:35
Kirjoittaja patti
Kiitoksia vastauksista ja linkistä, ne selvensi asiaa.
t. patti
Lähetetty: 28 Elo 2011, 19:46
Kirjoittaja Kätkäläinen
Musketin kuulista vielä sen verran, onko muualle(ilmeisesti)venäläisten kuulassa "häntää" pistäisin kuvan mut en ole vielä perehtynyt asiaan.paitsi jos patti näppärästi viitsisi..
Lähetetty: 28 Elo 2011, 19:53
Kirjoittaja Yki
Kätkäläinen kirjoitti:Musketin kuulista vielä sen verran, onko muualle(ilmeisesti)venäläisten kuulassa "häntää" pistäisin kuvan mut en ole vielä perehtynyt asiaan.paitsi jos patti näppärästi viitsisi..
Tarkoittanet jotain allaolevan kaltaista?
Tällaisia viimeistelemättömiä kuulia syntyi aina silloin tällöin varmaan kaikille. tuonaikaiset muotit olivat vähän harkon tyyppisiä joissa oli keskellä kanava ja siitä sitten 'oksat' itse kuulille...nämä piti sitten käsityönä siistiä jälkikäteen..vaan aina ei ehditty. :9
Yki
Lähetetty: 28 Elo 2011, 20:30
Kirjoittaja Kätkäläinen
Kiitti yki näin olaan arveltukin
Lähetetty: 28 Elo 2011, 22:06
Kirjoittaja smacine
Olen jostain kuullut että nuo hännät saatettiin jättää tahallaankin ja sen hännän ympärille kiedottiin jotain tiivistämään kuula piippuun. ilmeisesti rasvalapun korvike tms?? Mahtaisikohan tuo häntä vakauttaa luodin lentoa niin että olisi mahdollisesti tarkempi??
Spekulointia vain, viisaammat kertokoot totuuden
Lähetetty: 28 Elo 2011, 23:34
Kirjoittaja JK
Minkähän muotoista on ollut se lyijy josta noita kuulia on sulateltu?
Onko se ollut tankoa vai jonkinlaisia harkkoja?
Löydöissähän on näkynyt erilaisia tunnistamattomia lyijykappaleita.
Lähetetty: 29 Elo 2011, 10:05
Kirjoittaja Kätkäläinen
Olen löytänyt kuulien seasta melki puolikkaan tykinkuulan kokoisen palan, tuskin tykinkuulia lyijystä? onkohan valuastian pohjalle jäänyt lyijjy?
Lähetetty: 29 Elo 2011, 18:14
Kirjoittaja Yki
En itse ole kuullut tuollaista juttua jotta tuo häntä olisi jätetty tahallaan...kun sotaväen hommissa tärkeintä oli lähinnä nopeus linjamuodostelmassa ammuttaessa ei moiseen nysväämiseen olisi ollut edes aikaa. Rasvalappuakaan ei sotaväessä juuri käytetty, ruuti oli paperikäärössä josta valutettiin sankki, kaadettiin ruuti piipun pohjalle ja tungettiin se paperi perään...kuula vaan sitten väljästi päälle. jos kuula oli ollut myös pakattuna ruudin kera niin puraistessa kuula irti 'patruunasta' sen ympärille jäi vähän paperia mikä tiivisti jonkin verran.
Mustaruutiase likaantuu niin paljon että jo muutaman laukauksen jälkeen ohuenkin rasvalapun tunkeminen mukaan voi olla täyttä tuskaa..vielä kun ottaa huomioon että tuolloin toleranssit ei olleet niin tarkkoja. Jos halutaan päästä esim 4 laukausta/min tasoon musketilla niin turhaa aikaa ei ole.
Ja varmaan osa noista epämääräisistä lyijyistä mitä on löydetty on peräisin luodinvalannasta, tai sitten on valettu painoja kalastuskäyttöön. Paha mennä muodottomasta möykystä sanomaan.
Vaikka tykinkuulia on lyijystäkin tehty niin todennäköisesti tuollainen puolikas lyijykuula on juuri valukauhaan/upokkaaseen jäänyt massa. Ellet sitten ole kaivanut esille jotakuta meikäläisen ampumaa lyijykuulaa, käytän niitä isommassa tykissäni
Yki
Lähetetty: 29 Elo 2011, 20:40
Kirjoittaja JK
Yki kirjoitti:
Ja varmaan osa noista epämääräisistä lyijyistä mitä on löydetty on peräisin luodinvalannasta, tai sitten on valettu painoja kalastuskäyttöön. Paha mennä muodottomasta möykystä sanomaan.Yki
Missä muodossa lyijy oli ennen hauliksi valamista?
Tanko, harkko, rae vai joku muu?
Lähetetty: 29 Elo 2011, 20:51
Kirjoittaja Yki
JK kirjoitti:
Missä muodossa lyijy oli ennen hauliksi valamista?
Tanko, harkko, rae vai joku muu?
Juu, tämän missasinkin. Ilmeisesti harkkoina, joskaan en osaa sanoa oliko niillä jokin vakiokoko. Isoja lyijyharkkoja on kaiketi aika pitkään kutsuttu porsaiksi
Kaivoksilta tuli isohkoja harkkoja, 60-80kg. Jos kuulia tehtiin jossain pajassa kai tuommoinenkin toimi mutta luulisi kentällä käytetyn vähän pienempiä murikoita.
Noita harkkoja löytyy aina joskus hylyistä joten pienellä etsiskelyllä voisi selvitä millaisia harkkoja käytettiin kansainvälisessä kaubassa.
Yki
Lähetetty: 31 Elo 2011, 20:22
Kirjoittaja honkha70
Kyllä minä olisin tositilanteessa ensin puraissut siitä silkkipaperi patruunasta kuulan suuhun, kaatanut ruudit piippuun, pannut silkkipaperin jossa ruuti oli perään, sylkäissyt kuulan suusta piippuun ja tiivistänyt piippunrassilla ja laukaissut. Kuulaa olisi ehkä hyvä vähän purra jotta tulisi vikoja ettei valu pois tähdättäessä. Kun se kaliiperi ei ollut niin tarkkaa. Bite the bullet.
Lähetetty: 13 Syys 2011, 01:28
Kirjoittaja mese320
Kätkäläinen kirjoitti:Olen löytänyt kuulien seasta melki puolikkaan tykinkuulan kokoisen palan, tuskin tykinkuulia lyijystä? onkohan valuastian pohjalle jäänyt lyijjy?
monesti tykinkuulat ovat onttoja rautakuorisia mutta sisälle valettu lyijyä ,saadaan painoa kuulalle tai vaihtoehtoisesti täytetty ruudilla siinä toivossa että rajähtää osuessaan myös lyijy täytteinen kuula pirstoutuu sopivaan paikkaan osuessaan.(oma mielipiteeni)