Sivu 1/1
Isä ja poika löysivät viikinkiaarteen
Lähetetty: 20 Heinä 2007, 14:51
Kirjoittaja retune
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkom ... id=1406457
Isä ja poika löysivät viikinkiaarteen
20.7.2007 06:57
Metallinpaljastimen kera hosuneet isä ja poika osuivat melkoiseen jättipottiin Keski-Britanniassa Harrogaten kaupungissa. David ja Andrew Whelan kaivoivat pellolta kullatun ruukun, jossa oli yli 600 hopeakolikkoa, kultaisia ja hopeisia rannerenkaita sekä muita koriste-esineitä.
Kolikot oli taottu eri puolilla maailmaa, kaukaisimmat Afganistanissa saakka. Löytö paljastui 900-luvulle ajoittuvaksi viikinkiaarteeksi. 60-vuotias isä ja 35-vuotias poika kertovat harrastavansa aarteenetsintää joka viikonloppu.
- Päädyimme tälle pellolle, josta metallinpaljastin antoi todella vahvan signaalin. Lopulta löysimme kolikkoruukun ja ilmoitimme museoviranomaisille, Whelanit kertoivat BBC:n verkkopalvelulle.
Isä ja poika löysivät aarteen jo tammikuussa, mutta British Museum kertoi löydöstä vasta eilen.
Museon mukaan aarre on Britannian tärkein viikinkilöytö 150 vuoteen. Varovaistenkin arvioiden mukaan kolikkoruukku on 1,1 miljoonan euron arvoinen.
IS
Lähetetty: 14 Heinä 2008, 23:36
Kirjoittaja Tontsa
Saako tuollaisen löytämisestä jotain rahallista arvoa vai onko se vain lämmintä kättä ja kunniakirja ?
Lähetetty: 15 Heinä 2008, 01:07
Kirjoittaja Etsijä
Tontsa kirjoitti:Saako tuollaisen löytämisestä jotain rahallista arvoa vai onko se vain lämmintä kättä ja kunniakirja ?
Luulisin että ei mitään noista. Olemmehan Suomessa. Kannattaa tutustua Vrouw Maria aineistoon, esim.
http://www.nba.fi/tiedostot/f688cff6.pdf
ja muutenkin kun asiaa googlettaa niin museoviraston teksteistä esim.
http://www.nba.fi/fi/hylkytutkimukset_vm
jää sellainen vähän hapan maku, ei kiitosta tai mainintaa anneta oikeille löytäjille, ja lisäksi jätetty ilman mitään korvausta löydöstä.
Lähetetty: 15 Heinä 2008, 11:20
Kirjoittaja Hannu
Lainaus Museoviraston menettelytapaohjeista,
http://www.nba.fi/fi/menettely:
"Jalometallia olevista esineistä lunastussumma on vähintään jalometallin arvo 25 %:lla korotettuna. Jos löytäjä haluaa lahjoittaa löydön Kansallismuseon kokoelmiin, hän saa tästä kunniakirjan."
Onko kukaan foorumilainen saanut vielä löydöistään kunniakirjaa? Olisi hauska nähdä vaikka kuva sellaisesta.
Jos pohditaan rahallisia korvauksia, tuntuu tuo jalometalliesineen lunastus metallin arvon + 25 % korotuksen hinnalla aivan naurettavalta. Mutta Muinaismuistolaissa (1 luku, 17 pykälä) sanotaan asia vähän toisin:
"Jos 1 momentissa tarkoitettu esine lunastetaan, on löytäjälle maksettava siitä kohtuullinen korvaus, jonka muinaistieteellinen toimikunta määrää ottaen huomioon esineen laadun. Milloin esine on jalometallia, on korvauksen vastattava vähintään esineen metalliarvoa korotettuna kahdellakymmenelläviidellä sadalta."
Erikoista tässä on se, että laki on säädetty 1960-luvulla. Pykälässä mainittu "muinaistieteellinen toimikunta" on lakkautettu 1970-luvulla, kun Museovirasto perustettiin. Kuka sanoo nykyään, mikä on kohtuullinen korvaus, eli minkä hinnaston puitteissa toimitaan, on mielenkiintoinen kysymys.. Jos jollakulla on kokemusta lunastusmenettelystä ja korvauksista, olisi kiva kuulla mitä on pulitettu.
Harrogaten aarteen tapauksessa homma menee samalla tavalla kuin Suomenkin laki määrää. Briteissä laki vaatii, että Harrogaten kaltainen aarre on myytävä museolle, jos museo haluaa sen ostaa. Ohjeellisen kauppahinnan määrittelee kuitenkin riippumaton toimikunta, ja lopullinen rahasumma jaetaan löytäjien ja maanomistajan kesken.
Pitäisikö Suomessakin olla riippumaton toimikunta näitä hintoja määrittelemässä; tiedä, vaikka olisikin.. Briteillä on myös aika hyvä, aktiivinen systeemi löytöjen keräämiseen ja lunastamiseen "siviileiltä"..
Lähetetty: 15 Heinä 2008, 11:42
Kirjoittaja Hannu
Etsijä kirjoitti:Luulisin että ei mitään noista. Olemmehan Suomessa. Kannattaa tutustua Vrouw Maria aineistoon, esim.
http://www.nba.fi/tiedostot/f688cff6.pdf
ja muutenkin kun asiaa googlettaa niin museoviraston teksteistä esim.
http://www.nba.fi/fi/hylkytutkimukset_vm
jää sellainen vähän hapan maku, ei kiitosta tai mainintaa anneta oikeille löytäjille, ja lisäksi jätetty ilman mitään korvausta löydöstä.
VM:n tapaukseen en ota erityisemmin kantaa, mutta Suomessahan kaikki vanhat hylyt ovat kiinteitä muinaismuistoja, eikä niiden löytämisestä tai esineistä velvoiteta laissa maksamaan mitään.
Tavallaan (ja karkeasti ylidramatisoiden) tämä on rinnastettavissa siihen, että löytäisin metsästä kalmiston, kaivaisin sieltä ylös hopeakäädyn ja vaatisin museota maksamaan hautaesineistön lunastamisesta.
Kiinteät muinaismuistot ovat vaan erikoisasemassa, minkäs teet. Tämä erottelu kiinteiden kohteiden ja yksittäisten esinelöytöjen välillä mainitaan tuossa VM:aa koskevassa raportissakin.
Toivottavasti en ärsyttänyt mielipiteelläni hylkysukeltajia. VM ja vastaavat tapaukset saattavat olla vähän herkkä kohta joillekin foorumin lukijoille.
Lähetetty: 17 Heinä 2008, 08:25
Kirjoittaja JaNo74
Vähän offtopiccia:
Itse tunnen pari "pitkänlinjan" hylkysukeltajaa, ja kyllä näillä ainakin on komeat omat "merimuseonsa" kotonaan...
Lähetetty: 17 Heinä 2008, 08:38
Kirjoittaja ilkkap
Minä olen saanut joistain irrallisista esineistä korvauksena luokkaa 30€ olevan korvaussumman Museovirastolta. Kerran olen saanut luokkaa 150€ korvauksen, perusteena oli että oli kokonaan uusi muinaismuistoalue.
Nämä kaikki markka-aikaan.
Jos laittaa edes käytetyn bensan vastapuolelle niin kallis on harrastus.
Mutta se löytämisen ilo....
Maanantaina löysin viikinkiaikaisen tasavartisen soljen. Laitan kuvan näille palstoille jahka saan sen.