Tuo Keseppan kuvaus ko. laitteesta on melko hyvä. Deussista ei ole kokemusta – ja siitä syystä en näiden kahden vertailua osaa enkä lähde tekemäänkään. Sen sijaan voin kertoa V3i:stä omia kokemuksiani.
Yksi syy miksi valitsin Spectran, oli juuri tuo Keseppan mainitsema näyttöinformaatio. Sitä on aivan julmetusti – jos haluaa. Mitä enemmän laitetta käytän, sen paremmin alan oppia ymmärtämään laitetta ja mitä se haluaa kertoa maan alla olevasta kohteesta. Laitteessa pystyy säätämään KAIKKEA, optimaaliset/halutut asetukset/menut/värit/äänet kunkin mieltymysten mukaan.
Noviisikin pystyy laitteella harrastamaan – kiitos 9 esiasennetun ohjelman. Mutta koska laitteessa on aluksi miltei loputtomalta tuntuva määrä säätöjä, olisi laitteen hankkijan varmasti syytä tuntea perustoimintoja ja osata tehdä ainakin muutamia säätöjä, jotta saa laitteesta enemmän irti.
V3i toimii tosiaan kolmella omalla taajuudellaan yhtaikaa – mutta myös ainoastaan yksittäisellä taajuudella, jolloin saadaan lisää etsintäsyvyyttä. Laitteessa on myös TX Boost-toiminto, jolla saadaan lisäsyvyyttä heti nappia painamalla. Miinuksena tässä tietty lisääntynyt virrankulutus kun toiminto päällä. Syvyyttä kannattaa toki ensin hankkia normi herkkyysasetuksilla (RX Gain). TX Boostia käytettäessä saattaa tulla myös helposti emi-häiriöitä ja ylikuormitusta, koska herkkyys kasvaa exponentaalisesti. Tässä tulee jälleen esiin se, että syvyyttä saa oikeita asetuksia tekemällä – ja opettelemalla – laitteella kuin laitteella.
Vaikka laite tuo näytölle paljon informaatiota, myös äänimaailmaa täytyy osata kuunnella, kuten missä tahansa laitteessa. En usko, että on olemassa laitetta, joka osaa aina selkeästi ja varmasti kertoa mitä kelan alla piilee. Muistan lukeneeni jostain, että nimenomaan Spectraa olisi mainostettu tällaisena laitteena. Siihen on kuitenkin vaikea uskoa, vaikka muutamia samoja kohteita, mm. eurorahoja pystyykin jo ennustamaan kuopasta ennen kaivuuta. Myös pulltabit tunnistaa, eri aikakaudenkin sellaiset.
VDI ja laitteen ilmoittama kohteen prosentuaalinen target ID ikonilla, kohteen syvyys ja koko cm, eri taajuuksien palkit/käppyrät ruudulla ovat kaikki mielenkiintoista informaatiota, jota ei voi kuitenkaan ottaa itsestäänselvyytenä. Erilainen maaperä/mineralisaatio, kohteen kulma, maaperän roskaisuus, useat kohteet samassa kuopassa… Käyttötunteja, kuoppa kerrallaan ja kokeilemalla löytyy oikeat säädöt noviisillekin.
Laitteessa on sisäänrakennettu ohjekirja ja jokaisesta valikon valinnasta saa napin painalluksella lisätietoa puhekuplan muodossa. Säätöjä voi tallentaa on the fly – voi tehdä kokonaisia omia ohjelmia tai muutoksia esiasetettuihin ohjelmiin, rakentaa kokonaan oma VDI/Discrim. –taulukon ikoneineen tai tekstillä, äänimaailmaa voi muuttaa omalle korvalleen sopivaksi.
Spectrassa on hienoja muokattavia kohteen analyysitoimintoja, sweep-, vector- ja scan-moodeja, pinpoint palkkeja voi höystää erilaisilla äänitoiminnoilla mm. äänen korkeudesta kohteen syvyyden (joka näkyy myös näytöllä). Pinpoint-moodi päälle kytkimellä, joka on liipasimen kaltainen ja poistutaan moodista liipasin vapauttamalla. Erittäin fiksusti suunniteltu kytkin. Sama kytkin toiseen suuntaan napsauttamalla tuo ruudulle valitsemasi analyysitoiminnot.
En suosittelisi laitetta sellaiselle harrastajalle, joka haluaa heti olla sinut laitteen kanssa. Siinä voi pellolla mennä savinen sormi suuhun, kun kaveri vieressä kaivelee hopeakolikkoja ja sinä haamukuoppia ja Kallen Mätitahnaa. Eli ei kaikkihetimullenyt-persoonille…
Itse siirryin Ace250:stä V3i:n, enkä koe tehneeni huonoa valintaa. Toisaalta, harrastelen melko vähän ja olen alusta asti ottanut päämääräkseni laitteen opettelun ja harrastajana itseni kehittämisen tämän hienon harrastuksen parissa ja ajan kanssa naaaaaaatiskellen..
Langattomat kuulokkeet ovat todella laadukkaat, mutta suostittelen poistamaan paristot aina käytön jälkeen, muuten saattaa tulla ylläri seuraavalla reissulla. Signaalin vahvuutta pystyy myös säätämään, joka säästää taas itse laitteen akkua. Itse laitteessa ladattava akku/paristot. Kuulokkeiden taajutta pystyy muuttamaan toiselle, mikäli esiintyy häiriöitä ja laite soveltuu myös opetuskäyttöön – mahdollista käyttää useampia kuulokkeita. Stereo, all metal toisessa korvassa ja discriminoidut toisessa – ja tätäkin pystyy muokkaamaan. Näytöllä erottelu tapahtuu väreissä, vihreä ja punainen(disc.). Ja voi muokata..
V3i on ylihintainen. Parannusta edelliseen malliin on vain nimellisesti – olisikohan White´s yllättynyt laitteen suosiosta ensimmäisen version kohdalla…hmm. Jos hinta ei ole ongelma, voin omasta puolestani suositella laitetta aktiivituunaajalle, siihen tämä laite on yliveto!!
Jenkkilässä White´sin asiakaspalvelu ja takuuhuolto on legendaarisen nopea ja toimiva, kenties selittää laitteen hintaa siellä…mutta eipä lämmitä täällä pohjolassa. Omassa laitteessani ei ole ollut vikaa…kop kop. Kaikenkaikkiaan olen todella tyytyväinen laitteeseen! Tuota Patin mainitsemaa testiä voisi yrittää ehtiä kokeilla jossain vaiheessa.
Mikäli joku haluaa tutustua ko. masiinaan ja päästä kokeilemaan, niin viestiä tulemaan ja kutsua pellolle/miittiin, niin saavun laitteen kanssa mahdollisuuksien mukaan