Sivu 1/1

Ansakuoppa ?

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 12:20
Kirjoittaja Mätskä
Museoviraston tyypit oli käyny tuolla meidän tontilla pyörähtämässä ja epäilivät ansakuopaksi, sieltäpäin ei ole toistaiseksi tullut varmennusta asiaan. Montun mitat on about 2m x 2m ja syvyys noin 1.5m..
Ehkä syvempi kun ottaa risut pois jotka sinne on mätetty ansakuopasta tietämättä :lol:

Itselläni on vahva kutina siitä että ansakuoppahan se on, lumeen jääneet eläinten jäljet (suorastaan polku) johtavat suoraan tuohon kyseiseen niemekkeeseen jossa ansakuoppa sijaitsee. :D Tässä kuvat, kamerassa jokin sininen suodin päällä siskon jäliltä :roll:

Lumen peittämä kuoppa
Kuva

Sinne kun tallasin jalka rojahti risujen läpi ja muistui mielee kuinkas syvä se olikaan :D
Kuva

Toisesta suuntaa
Kuva

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 12:30
Kirjoittaja JK
Ympäröivän maaston perusteella tuo voisi myös liittyä sotahommiin.
Joko tähystyspaikka tai kk-pesäke.
Onko lähistöllä juoksuhautoja tms?

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 12:41
Kirjoittaja Mätskä
Lähistöllä ei ole mitään sotaan liittyvää tietääkseni, ja paikkahan on Kuusamo --> Ruka --> Juumankylä, alueella tehty rauta/kivikautisia läytöjä joten en sitä sodanaikaiseksi kuopaksi mieltäisi.

-M

Edit
Lainaus kuusamon historiikista

"Ns. Salpalinja eli Lahtela-Vanttajan -polku: Polulla esitetään 1920-luvulla toimineen tukinsiirtolaitoksen vaiheita ja laitteita (toiminnassa vv. 1923-1929) sekä sotavuosien 1941-1944 varustelutöiden muistoja: sota-ajan puolustusasemien kohteita (yhdys-, juoksu- ja taisteluhautoja, romahtaneita konekivääripesäkkeitä, räjäytettyjä betonibunkkereita), saksalaisten jatkosodan aikana (vv. 1942-1944) ja rakentaman kenttäradan kohteita (rakennuaika vv. 1940 - 1941). Lahtela-Vanttajan -polun pituus on 4,5 km ja se kulkee Lahtelasta Vanttajajärvelle. Polun varrella on 16 opastetaulua (suomi, saksa, englanti). Ajo-ohje: Kuusamon keskustasta noin 5 km Kajaanintietä (5) etelään, josta vasemmalle Lämsänkyläntietä noin 8 km. "

Mutta tämä on noin 35k värässä suuntaa :roll:

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 12:50
Kirjoittaja kivi
Olen kanssa ihmetelly suunnilleen saman kokosta kuoppaa mettässä, kuopan pohjalla on poikittain todella järeä hirren pätkä. (siis ollu aikanaan, nyt jo pahasti lahonnut) Muistelen että olis ansakuopasta puhetta ollu kauan sitten pienenä. :)
Piipparilla löysin vierestä mystisen kattilan johon oli TEHTY pohjaan neliskulmainen iso reikä, taitaakin olla pontikka kuoppa tuli mieleen. :shock: :lol: :?:

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 12:59
Kirjoittaja Mätskä
Vai että pontikkakuoppa :lol: Paikka on niin syrjässä että sitä pontikkaa vosi keitellä vaikka etupihalla :D

Paikka on myös liian syrjässä pontikkakuopaksi, lähimpään asutukseen noin 1km ja nekin vasta äskettäin rakennettuja, kuopasta nykyiseen tiehen noin 30m.

Tässä alueen löytöjä

Klick!

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 13:23
Kirjoittaja Leijona
Tuollahan näkyy peltoa vaikka kuinka :shock:
Oletko kysellyt lupia :P

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 13:29
Kirjoittaja ihis81
Mun mielestä ylimmässä kuvassa näkyy vesistöä?
Muista kuvista en peltoa erota :)

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 13:38
Kirjoittaja Mätskä
Lupia en ole vielä kysellyt, kunhan sitten keväämäälä mennään taas kuusamoon niin kyselen mistä tavoittaisi maanomistajia, kun pari kyläläistä tunnen paremminkin :)
Joo kuvassa näkyy vesistöä mutta antamassani linkstä näkee karttakuvia ja peltoahan sillä on. :D

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 13:41
Kirjoittaja JK
Siellähän näyttää olevan mainiot mestat tälle harrastukselle!
Uimarannat ja leirintäalueet kannattaa käydä läpi ja vaikka koko karhunkierros :wink:
Rajalle on matkaa kymmenkunta kilometriä, joten kyllähän siellä luulisi sota-aikaan olleen jonkinlaista tähystystoimintaa. Vanhempi väki saattaisi noista asioista jotain muistaa.

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 13:42
Kirjoittaja ihis81
Mätskä kirjoitti:Lupia en ole vielä kysellyt, kunhan sitten keväämäälä mennään taas kuusamoon niin kyselen mistä tavoittaisi maanomistajia, kun pari kyläläistä tunnen paremminkin :)
Joo kuvassa näkyy vesistöä mutta antamassani linkstä näkee karttakuvia ja peltoahan sillä on. :D

Ai hitto, nyt tuli mun moka.
En huomannut tuota että viitattiin tuonne linkin kuviin :oops:

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 13:46
Kirjoittaja Mätskä
Niinhän sitä olisi tarkoitus, yhdelle leirintäalueista luvan olen jo saanut kun omistajan tunnen hyvin :) Mitenköhän tuo karhunkierroksen pipparointi onnistunee kun alue sattuu olemaan kansallispuistoa :?

Ja OT
-Tarviiko Kaupungin mailla piipparointiin luvat ?

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 14:07
Kirjoittaja JK
Eipä tuo kansallispuisto ole ongelma. Polulle pudonneita kolikoitahan sinä vaan etsit etkä mihinkään maansiirtohommiin ole ryhtymässä. Noilla teidän seuduilla tunnetaan jokamiehenoikeudet paremmin kuin ruuhkasuomessa :wink:
Kyllähän maanomistajan lupa pitäisi olla, kannattaa harkita tarkkaan miten asian esittää jollekkin harrastusta tuntemattomalle puisto-osaston päällikölle. Kaivamisesta ei ehkä kannata sanoa mitään, koska saavat vaan väärän mielikuvan tai ainakin korostaa että kaivuvälineenä on kukkalapio. Samoin kannattaa tutustua tuohon muinaismuistolakiin ja mainita sen rajoituksista harrastuksessamme.

Siis kaivamista kun on niin monenlaista:
http://www.kuusamo.fi/Resource.phx/sivu ... /kaivu.htx

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 22:25
Kirjoittaja kivi
Mätskä kirjoitti:Vai että pontikkakuoppa :lol: Paikka on niin syrjässä että sitä pontikkaa vosi keitellä vaikka etupihalla :D

Paikka on myös liian syrjässä pontikkakuopaksi, lähimpään asutukseen noin 1km ja nekin vasta äskettäin rakennettuja, kuopasta nykyiseen tiehen noin 30m.
Tarkotin lähinnä tota omassa mettässä olevaa kuoppaa, kun tulin sohlaamaan väliin. :oops:
No olkoon mikä on, se vaan on outo se jumalaton hirsi mikä on kaivettu sinne pohjalle. :shock:

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 23:14
Kirjoittaja JK
Ja mitäköhän sen hirren alla on...?

Lähetetty: 09 Tammi 2011, 23:34
Kirjoittaja kivi
Ilmaa on "hirren" alla noin puoli metriä, täytyy kesällä mennä lapion kanssa tutkimaan miten pitkä puu sinne on kaivettu aikanaan. Pienellä mäen kumpareella on toikin monttu, ja aina ihmettelen tarkotusta kun ohi tulee kuljettua. :roll: Tuskin nyt kuitenkaan pontikkatehdas. :wink:

Lähetetty: 10 Tammi 2011, 00:30
Kirjoittaja JK
Laitetaanpas taas tämä linkki esille kun aihetta niin sopivasti sivuaa:
www.nba.fi/tiedostot/1430953f.pdf

Lähetetty: 10 Tammi 2011, 01:24
Kirjoittaja JK
kivi kirjoitti:Ilmaa on "hirren" alla noin puoli metriä, täytyy kesällä mennä lapion kanssa tutkimaan miten pitkä puu sinne on kaivettu aikanaan. Pienellä mäen kumpareella on toikin monttu, ja aina ihmettelen tarkotusta kun ohi tulee kuljettua. :roll: Tuskin nyt kuitenkaan pontikkatehdas. :wink:
Ettei olisi romahtanu kurkihirsi jonkintapaisesta korsusta tai muusta metsäasumuksesta?

Lähetetty: 10 Tammi 2011, 10:09
Kirjoittaja kivi
Ei siinä mitään muita puurakennelmia ole näkynyt. Ja niin suorassa kaikinpuolin puu on siellä pohjalla ja päät jatkuu maan alle, näyttää ainakin siltä että olis oikein tollaseksi tehty.
Perhana kun olis tienny muutama vuosi sitten että oli museoviraston mies kun käveli "inventoimassa" paikkoja, olis voinu kysyä samalla totakin ihmeellisyyttä. :?

Lähetetty: 10 Tammi 2011, 11:29
Kirjoittaja amantyki
Olisikohan tervahauta.

Lähetetty: 10 Tammi 2011, 11:41
Kirjoittaja Lepanovski
Mr Göögle anto tällasen pienen infon, kun kyseli herralta.

Ansakuoppa on metsästyksessä käytettävä ansa, maahan kaivettu kuoppa, johon eläimen on tarkoitus pudota. Ansakuopilla on metsästetty Suomessa jo kivikaudella. Suden kuoppapyynti on viimeinen ansakuoppametsästyksen perinne Suomessa, ja sekin päättyi viimeistään 1900-luvun alkupuolella. Suden ansakuoppia kutsuttiin sudenkuopiksi tai hukanhaudoiksi. Sudenkuoppiin on usein laitettu keskelle paalu, jonka päässä on syötti. Muita kuin lihansyöjiä on peloteltu ansoihin, tai ansat on tehty eläinten toivotuille kulkureiteille

Lähetetty: 10 Tammi 2011, 13:19
Kirjoittaja Mätskä
JK kirjoitti:Laitetaanpas taas tämä linkki esille kun aihetta niin sopivasti sivuaa:
www.nba.fi/tiedostot/1430953f.pdf
Hyvä linkki :) Sivun 89 sodan aikainen majoittumis kuoppa on kuvista lähimpänä, mutta myös hyvin samanlainen sudenkuopan muodon/kokoluokan kanssa.

Re: Ansakuoppa ?

Lähetetty: 17 Tammi 2016, 12:03
Kirjoittaja Metallimies00
Se on peurahauta olen nähnyt niitä täälläkinpäin kuusamoa lappalais aikainen.

Re: Ansakuoppa ?

Lähetetty: 18 Tammi 2016, 08:27
Kirjoittaja iron maden
Myös täälpäinkin on tollasia kuoppia useita. Osa kaukana metsän kätköissä ja osan on arveltu olevan piilopaikkoja, siis maan alle kaivettuja asumuksia kansalaissodan ajoilta. Täälläkin valkoiset lahtaripartot etsivät ihmisiä, jotka olivat kuuluneet työväenliikkeisiin ja joita ei oltu tavoitettu. Tuona aikanahan jos et liittynyt valkoisiin, etkä halunnut sotia niin olit silloin punikki. Ja niitä ns punikkeja jahdattiin kuin eläimiä. Paikallisissa sukutkimuksissa esiintyykin mainintoja noista piilopirteissä, maakuopissa ,jopa perunakellareissa piileskelevistä.
Sitten kun henkilöt löydettiin saattoi käydä kalpaten kuten näille neljälle: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokolaisten_muistomerkki
Osa täkäläisistä kuopista on ilmeisen hyvin pyyntikuoppia koska 2 niistä on kaivettu ns noron pohjalle, joiden sivustoilla on jyrkät rinteet...ilmeisesti hirviä ym on ajettu kuoppia kohden, jonka pohjalla odottaa teräitetut seipäät ja kuoppa peitetty risuilla, sammaleella tms.