Sivu 1/2

Öhkö museossa: Viikinkiajan löydöt museolle!

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 19:05
Kirjoittaja Öhkömönkijä
Hei,

Piipahdin näiden kanssa vajaa parin tunnin sessiossa museossa:

Kuva

Arkeologit olivat innoisaan löydöistä ja lahjoitin ne heidän haltuun. He arvelivat pronssisen ketjunjakajan olevan viikinkiajalta (vuodelta 800-1050). Tällaisia ketjunjakajia on löydetty kuulemma todella vähän, ja he ihmettelivät löydön hyväkuntoisuutta! Pientä liukumaa saattaa ajoituksessa olla, sillä täysin samanlaista emme saksankielisestä ja rautakautisisten esineiden kuvia pursuavasta opuksesta löytäneet. Kuprusoljen palanen ajoittuu samalle tai todennäköisemmin myöhemmälle ajankohdalle. Nämä selviävät tarkemmin esineiden päädyttyä jatkotutkimukiin Helsinkiin. Esine, jossa on palopatinaa saattaa olla myös lehtimallinen solki, mutta tämä selvinnee myöhemmin.

Mikä mielenkiintoisinta, hehkutin tietenkin harrastustamme ja saattaa olla että tästä voisi poikia jotain. Olivat aika avoimia metallinpaljastusharrastukseen, kunhan tietää mitä tekee ja missä. Itsekin he käyttävät paljastinta lähinnä jo seulotun maa-ainesmateriaalin metallidetektiossa. Itse esineiden etsintään tutkimuksessa, laite ei heidän mukaan sovellu riittävän hyvin, koska on turhan selektiivinen ja jättää arvokkaita metallittomia löytöjä ym. kohteita havainnoimatta. Löytöpelloista pidin tietenkin kynsin ja hampain kiinni ja tiedustelin, että voiko harrastusta jatkaa heti lumien sulettua. Tässä kohden jouduin/joudumme kuitenkin hieman pettymään, ainakin Pälkäneellä sijaitsevan pellon osalta - pelto odottaa maastokartoitusta tai inventointia, joten piippailu siellä on jäissä vaikka lumet olisivat sulaneetkin. Lupasivat kuitenkin heti lumien sulettua ottaa maastokartoituksen yhteydessä yhteyttä, jolloin pellon piippailuoikeudet MV:n osalta selviää tarkemmin. Maatalouttahan saa silti edelleen pellolla harrastaa... : :? Sain itsekin arkeologin yhteystiedot, johon voin ottaa yhteyttä.

Mitä ketjunjakajan löytöpeltoon tulee, niin tämän pellon piippailuoikeudet ovat mielestäni turvallisemmalla tolalla, vaikka pellolla ei löydöstä johtuen enää saakkaan kaivaa ennen lumen sulamisen jälkeistä inventointia. Toin asian varsin hyvin esille, että kyseessä on irtolöytö erittäin tiheästi metallinetsijöiden haravoimasta heinäpellosta. Epäilimmekin sen tulleen ajan saatossa pellolle tuodun irtomaa-aineksen mukana kalmistosta tai entisaikojen asutusalueelta. Todennäköisempää mielestäni on, että pellolta rajataan vain esineen löytökohta suojavyöhykkein ja invennoinnin jälkeen pelto on taas käytössämme. Käsitykseni mukaan löytö oli heidän mukaan kohtuu merkittävä ja inventointi tullaan tekemään aikaisin keväällä. Samalla kysyin että voimmeko piippailla sen ajan esimerkiksi pellon alaosassa, mutta tähän hän ei osannut sanoa vielä mitään - pyysi ottamaan yhteyttä lähempänä kevättä, kun asiat ovat varmistuneet.

Pellolla oli muuten tehty hiljattain inventointi, eikä mitään merkittävää ollut löytynyt. Arkeologi lupasi lähettää terveisiä invenoinnin tehneelle virkamiehelle... Teki mieli huikata, että sano minultakin... :lol: Etsivä löytää vai miten se meni? :roll: Annoin yhteystietoni museolle ja ilmoitin halukkuuteni, jos eteen tulee tilanteita, joissa meistä etsijöistä saattaisi olla apua.

Kokonaisuudessaan käynti museolla oli onnistunut, vaikka lahjoitin löytöni (toivottavasti ihmisten ihailtavaksi) ja mikä harmillisinta, pellot menetettiin - ainakin talveksi. Lupaan vastineeksi nyt talvella kysyä lähistöltä vastaavan Miittipellon piipparointiin, jos jää luu keväällä käteen ja pellolla meidän sijaa häärää MV. Parhaintahan olisi jos siellä olisi piipparoijat ja MV.

Mitä tulee yhdistyksen perustamiseen, niin yhä enemmän ja enemmän olen yhdistyksen kannalla. Olisi vain niin paljon helpompi toimia esim. MV:n kanssa, kun olisi yhdistys takana. Helpottaisi kummasti molempien yhteistyötä. Itse sain arkeologilta kutsun liittyä Argeologian Harrastajat Sarsa yhdistykseen, johon saatan anoa jäsenyyttä. Esimerkiksi tällaisten tahojen kansa toimiminen olisi "metallin etsijät" yhdistyksenä huomattavasti helpompaa! :)

Jotenkin jäi noi peltojen menetykset hampaan koloon ja siitä tunne "pellon hävittäjän" maineesta, vaikka eihän se peltojen lopullinen menetys nyt varmaa vielä ole. Ehkä kuitenkin silti helpompi toimia näin päin. :wink: Lupaan informoida asiasta, kunhan siitä enemmän tiedän.

ps: Yritän kaivella vast' edes niitä örejä tai MV:n valtuuttamana "pyhällä maalla" reliikkejä, joita en silloin tietenkään löydä.

T: Öhkö

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 19:25
Kirjoittaja Hc.Ak
Älä Öhkis "pellon hävittäjän" maineesta murehdi!! Näin se asian kuitenkin kuuluu mennä ja me harrastajat tiedämme mitä tiettyjen löytöjen tullessa tuleman pitää. Nauti sinä löytöjen kunniasta 8) sen olet ansainnut. Jokainen meistä haaveilee moisista löydöistä ja kunniasta. Ja jälleen tuli museon poppoolle näytettyä mikä valjastamaton voima meissä metsästäjissä piilee ja ennenkaikkea, että ei tässä "haudanryöstöä" harrasteta!!

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 19:41
Kirjoittaja JK
Odotan suurella mielenkiinnolla sitä hetkeä, kun pääsette taas ko. pellolle (joka arvatenkin on siinä vaiheessa tuomittu tyhjäksi) ja toimitatte lisää tuon ikäisiä löytöjä museolle. :wink:

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 20:00
Kirjoittaja Leijona
Hieno juttu, Öhkömönkijä :D
Kun löysin kesällä 2009 kupurasoljen ja tasavartisen soljen, niin MV:sta arveltiin kartoittajien/koekuoppien tekijöiden tulevan jo samana syksynä, mutta nyt on mennyt jo toinenkin syksy, eikä vielä ole näkynyt :wink:
Ei sen puoleen, kyllähän niitä kiireitä varmaankin riittää..... itse kullakin :roll:

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 20:07
Kirjoittaja Öhkömönkijä
JK kirjoitti:Odotan suurella mielenkiinnolla sitä hetkeä, kun pääsette taas ko. pellolle (joka arvatenkin on siinä vaiheessa tuomittu tyhjäksi) ja toimitatte lisää tuon ikäisiä löytöjä museolle. :wink:
Sähän sen sanoit! :lol: Itse yritän pitää huolta, että pellolle myös pääsee nopeasti, vaikka Leijonan edellä mainittu viittaus byrokratian rattaiden nopeutesta saattaa museon väellä olla joskus hieman ruosteessa ja näin ollen hitaan puoleista. :roll:

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 20:12
Kirjoittaja raiban
Onnittelut vielä hienoista löydöistä.Oliko pellon omistaja myös kuulemassa MV suunnitelmia?Osa kunniasta kuuluu myös luvan antaneelle bundelle. :lol:

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 20:36
Kirjoittaja Öhkömönkijä
raiban kirjoitti:Oliko pellon omistaja myös kuulemassa MV suunnitelmia?Osa kunniasta kuuluu myös luvan antaneelle bundelle. :lol:
Peltojen... Ei ollut. Toisena bundena olisi täytynyt olla Mansen pormestari.. :D

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 20:55
Kirjoittaja Etsijä82
Olipas mielenkiintoista luettavaa öhkis ja onnittelut vielä kerran hienoista löydöistä, jospa sitä meikäläistäkin joskus lykistäisi. :roll:

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 21:19
Kirjoittaja patti
On se Öhkö vaan kone, kun löytää samana päivänä kahdelta eri pellolta 1000 vuotta vanhaa tavaraa :D Eikä kantsi murehtia noita peltoja, niitä tulee ja menee ja kartat on täynnä uusia.

Oliko sen arkeologin nimi muuten Vadim Adel?

t. patti

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 21:26
Kirjoittaja Öhkömönkijä
patti kirjoitti:On se Öhkö vaan kone, kun löytää samana päivänä kahdelta eri pellolta 1000 vuotta vanhaa tavaraa :D Eikä kantsi murehtia noita peltoja, niitä tulee ja menee ja kartat on täynnä uusia.

Oliko sen arkeologin nimi muuten Vadim Adel?

t. patti
Akrologina oli Ulla. L., ja oli tyytyväinen, jos laitan museon yhteystiedot yleiset keskustelut palstalle. Oli muuten juttua tästä palstasta ja ovat satunnaisesti täällä käyneetkin. Tiedossa siis oli.

Niin ja Miittipellolla ehdin olla sen puolituntia ennen kuin rupesi satamaan. Sen jälkeen sateella ei enää ollut mitään merkitystä... :lol:

Lähetetty: 01 Joulu 2010, 21:40
Kirjoittaja NÄÄTÄ
Jees, hieno homma vaikka pellot ehkä meneekin nyt pakettiin vähäksi aikaa. Ihan hykerrytti, kun luki, että pelto on inventoitu vasta. Laitetaan yhdistystä pystyyn niin saadaan vähän voimaa taakse. Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun ja odotellaan plussakelejä. :wink:

Re: Öhkö museossa: Viikinkiajan löydöt museolle!

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 00:01
Kirjoittaja Öhkömönkijä
Öhkömönkijä kirjoitti: Pientä liukumaa saattaa ajoituksessa olla, sillä täysin samanlaista emme saksankielisestä ja rautakautisisten esineiden kuvia pursuavasta opuksesta löytäneet. Kuprusoljen palanen ajoittuu samalle tai todennäköisemmin myöhemmälle ajankohdalle.
Jeba jee!

Satuin muuten surffaillessani löytämään PDF -tiedoston juuri samaisesta kirjasta, josta tarkastelimme ko. löytöjäni. Kannattaa tutustua tähän sivustoon, jos haluaa itselleen wanhan (edelleen kuitenkin hyvän) opuksen suomen rautakautisesta esineistöstä.

Linkki: http://www.archive.org/details/diealtereeivol1pt1hack

Voi ladata PDF:nä, tekstitiedostona ym.

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 00:09
Kirjoittaja patti
Hieno opus, täytyy lisätä tuonne piippailijan kotikirjastoketjuun!

t. patti

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 01:26
Kirjoittaja Keseppa
Hieno homma ja varsinkin kiitokset kaikkien puolesta hyvin hoidetusta hommasta. Uskoisin kaikkien olevan sitä mieltä että näin se homma pitää mennäkki eläkä ole yhtään huollissas pelloista. Niitä riittää tässä maassa eikä paikat lopu vaikka me kaikki etsittäis hamaan hautaan saakka.

Mukavaa kun hokasit tuon yhdistysasianki. Sulla on varmaan ollu ihan samat tuntemukset kuin mullaki museoväen kans asioidessa. Joutuu puhumaan kuin ruuneperi ennenku saa edes vähän uskottavuutta heidän silmissään. Yhdistyksen tukemana tämä ensimmäinen porras yhteistyössä ois lähes käyty saman tien. Tuota Sarsa yhdistystä olen miettinyt itsekkin eikä varmaan ois huono idea olla sielläki jäsenenä, jos ottavat. Siitä pitää ottaa selvää ainaki pitäis saada aikaseks yhteistyötä heidän kanssaan.

Onnittelut vielä kerran mahtavista löydöistä ja toivottavasti tulevaisuus tuo niitä lisää :D

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 07:45
Kirjoittaja Veem
Taisi olla aikalailla "oppikirjan mukaan" hoidettu tämä keissi, hieno homma. Ei hullumpaa tosiaan, samana päivänä kaksi ~1000v vanhaa esinettä, eri pelloilta joista kumpaakin oli jo haravoitu varsin tiheästi aiemmin.

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 13:30
Kirjoittaja patti
Sanoikos museovirasto muuten ottavansa yhteyttä maanomistajiin (etenkin Värilän tapauksessa)? Miittipelto kun on Ahlmannin maatalousoppilaitoksen (tai ainakin vuokralla niillä) mutta Värilän pelto on talon oma.

t. patti

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 13:38
Kirjoittaja Öhkömönkijä
patti kirjoitti:Sanoikos museovirasto muuten ottavansa yhteyttä maanomistajiin (etenkin Värilän tapauksessa)? Miittipelto kun on Ahlmannin maatalousoppilaitoksen (tai ainakin vuokralla niillä) mutta Värilän pelto on talon oma.

t. patti
Tuosta ei tainnut olla erikoisemmin puhetta. Käsitykseni mukaan ottavat yhteyttä, etenkin jos invennoinnin tai kartoituksen yhteydessä jotain kummallista löytyy.

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 14:01
Kirjoittaja patti
Öhkömönkijä kirjoitti: Tuosta ei tainnut olla erikoisemmin puhetta. Käsitykseni mukaan ottavat yhteyttä, etenkin jos invennoinnin tai kartoituksen yhteydessä jotain kummallista löytyy.
Täytyy siis soittaa heille ja vihjata etukäteen mitä museovirastolta on tulossa heidän pelloille.

t. patti

Lähetetty: 02 Joulu 2010, 14:23
Kirjoittaja smacine
Koskissa jo kasataan lynkkausporukkaa pellontuhoajan pään menoksi :twisted:

Ei vaan, Todella hienot löydöt ja todella hienosti hoidettu homma! Onnittelut!
Kyllähän tuommoiset löydöt ovat tämän harrastuksen suola. Ja yhdistyksen kannalla ollaan vahvasti täälläkin.

Onhan se totta että pelkällä metallinetsimellä ei voida kattavaa arkeologista tutkimusta tehdä, koska kyseinen ala sisältää paljon paljon muutakin kuin pelkät kupurasoljet. Mutta, etteikö se tosiaan voisi olla arkeologiaa omalta osaltaan tukeva laite, ei olisi ollenkaan mahdoton juttu.

Tämä asiahan on paljolti harrastajista kiinni ja yhdistys oli hyvä äänenkannattaja tähän hommaan. Miksei museovirasto voisi jopa järjestää koulutustilaisuuksia, tämmöisetkin olisi helpompia järjestää yhdityspohjalta. Aina väitetään että tieto lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa se varmasti helpottaisi niin metallinetsijäin kuin museovirastonkin oloa. Metallinetsijät oppisivat oikean lähestymistavan kohteisiin ja oppisivat paremmin tunnistamaan vanhat esineet ja jättämään paikan rauhaan tuhoamatta yhtään enempää löytöpaikkaa.. OFFtopic.. :oops:

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 14:17
Kirjoittaja honkha70
Ella Kivikosken Suomen Rautakauden Kuvasto osassa 2 spiraalikuvioista esinettä sanotaan ketjunkantajaksi.
Kuva

Lähetetty: 27 Joulu 2010, 18:41
Kirjoittaja Öhkömönkijä
honkha70 kirjoitti:Ella Kivikosken Suomen Rautakauden Kuvasto osassa 2 spiraalikuvioista esinettä sanotaan ketjunkantajaksi.
Kuva
Selkeä muinaispuvun ketjunjakajahan se on. Yhtään täysin samanlaista ketjunjakajaa ei museollakaan saksankielisestä opuksesta havaittu (Saattaa Ella Kivikosken kuvastokin perustua osin myös tuohon saksalaiseen teokseen).

Edit: Saksankielinen opus on myös Kivikosken kirjoittama. Käväsin tänään museolla ja tutkin ko. opusta. :)

Tuo linkittämäsi kuvakaan ei ole täysin samanlainen, vaan esim. ylälenkin syvyydessä on eroa ja siinä että keskeltä ylälenkin alta puuttuu kravatin mallinen kuvio. :)

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 19:44
Kirjoittaja honkha70
Ella Kivikosken kirjassa on toinenkin melko lailla samanlainen ketjunkantaja, esine nro 1044 joka on löytynyt Mikkelistä. Tuo sinun löytämäsi ketjunkantaja jossa on kravatti tekee siitä aika harvinaisen mallin varmaan. Länsi-Suomessa tunnettiin samantyyppinen malli ilman kravattia jo viikinkiaikana. Ketjunkantaja jonka kuvan laitoin on löytynyt Nokialta. Sinne maahan on saattanut jäädä lisää osia kaulaketjusta.

Lähetetty: 28 Joulu 2010, 21:26
Kirjoittaja Öhkömönkijä
honkha70 kirjoitti:Ella Kivikosken kirjassa on toinenkin melko lailla samanlainen ketjunkantaja, esine nro 1044 joka on löytynyt Mikkelistä. Tuo sinun löytämäsi ketjunkantaja jossa on kravatti tekee siitä aika harvinaisen mallin varmaan. Länsi-Suomessa tunnettiin samantyyppinen malli ilman kravattia jo viikinkiaikana. Ketjunkantaja jonka kuvan laitoin on löytynyt Nokialta. Sinne maahan on saattanut jäädä lisää osia kaulaketjusta.
Puhutko samasta saksankielisestä kirjasta? Arkeologin kanssa tuli opusta selattua ja törmättiin kirjassa noihin Mikkelin ja Nokian ketjunjakajiin. Missään muissa saman tyyppisissä ketjunjakajissa ei kravattia ole ilmeisesti ollut. Lisäksi osassa ketjunjakajista pyöreät kuviot kahdessa "pallurassa" on joko renkaita tai spiraaleja, joten pieniä variaatioita on. :)

Saas nähdä onko pellossa muuta. En kyllä oikein usko, mutta kuka tietää? Pelto nimittäin oli miittipelto, joka oli suhteellisen piippailtu pelto koko kevät- ja syyskauden. Tosin nyt ennen inventointia pelto on piippailukiellossa, kunnes toisin todistetaan... Yhtenä teoriana saattaakin olla, että ketjunjakaja on tullut pellon täyttömaan mukana läheiseltä Vihusenharjulta, jossa on ollut esihistoriallista aktiviteettia. :) Arkeologin mukaan tuo ketjunjakaja ajoittuu myös tuonne viikinkiajalle, todennäköisesti myöhäisempään jaksoon.

Lähetetty: 31 Joulu 2010, 19:49
Kirjoittaja honkha70
Minulla on kirjastosta lainassa Ella Kivikosken Suomen Rautakauden kuvasto I ja II josta skannasin lähettämäni kuvan. A.Hackman on tehnyt kaksi saksankielistä teosta joihin Kivikosken teokset perustuu. Ja ketjunkantaja on eri asia kuin ketjunjakaja.

Lähetetty: 31 Joulu 2010, 20:23
Kirjoittaja Öhkömönkijä
honkha70 kirjoitti:...Ja ketjunkantaja on eri asia kuin ketjunjakaja.
Tuota en tiennytkään. Ketjunjakajaksi he tuota museossa useankin arkeologin toimesta nimittivät. Ketjunjakaja on looginen nimi ainakin sille, että muinaispuvun kupurasoljesta lähtevä yksi paksumpi ketju jakaantuu kolmeksi ketjuksi tämän jakajan avulla... ?

Tuolla rekonstruktio muinaispuvusta ja ketjunjakajasta: http://www.kolumbus.fi/janne.hovi/muinaispuku.htm

Itse en ainakaan tirdä mikä on ketjunjakajan tai -kantajan ero? :lol: