Sain yllättäen pahan tulehduksen heti edellisen postauksen jälkeen ja jouduin sairaalaan saamaan muutaman pussilisen antibiotteja pariksi päiväksi. Samalla unohtui pitkäksi aika tämä ketju. Jatketaan.
Linkaan tähän omat vanhat juttuni joissa käsiteltiin E-tracin toimintaperiaaatetta ja Smart find koordinaatistoa.
viewtopic.php?f=7&t=2282&p=28381#p28381
viewtopic.php?f=7&t=1096&p=29256#p29256
Muistan hyvin nämä ketjut. Oli niitä harvoja keskusteluja missä joku yritti hieman enemmän kaivaa tietoja ja mitata mitä koneessa tapahtuu. Nuo kolme taajutta mitä Keseppa mainitsee tuossa taitaa olla itse asiassa ne kolme "kanavaa" mitä on ainoastaan ohjelmana tietokoneessa. Koska harmooninen aalto kuolee pois nopeasti tai maa ei sovi niin tietokone kompensoi lisäämällä tai vähentämällä herkkyyttä niillä alueilla tarvittaessa. Näin saadan mahdollisemman tasavertaisia signaaleja. Manuaalisessa tilassa herkkyys on kaikilla keskenään sama. Löytyy myös ohjekirjasta.
Uskosin että Maticore on edelleen jatkokehitetty näistä. Systeemi oli hyvä jo E-tracissa, mutta sen aikaiset prosarit ja niiden laskentateho toivat etsimeen hitautta jota jotkut moitiskelivat. Nykyään tilanne on toinen ja uskoisin että Manticore tulee olemaan hyvä laite.
Kyllä ja ei. Nox ja Manticore toimii siniaalloilla ja kanta-isä on X-Terra (2005). Siinä oli maailman ensinmäinen esivahvisettu kela missä signaali lähtee digitaalisesti suoraan kelasta. Minelabilla on kauan ollut esivahvistimia kelassa, mutta ennen sitä siiro oli analooginen. X-Terra käytti myös eri taajuuksia, mutta ainoastaan kelaa vaihtamalla. Manticoren ohjelmisto taas on tehty muistuttamaan FBS-konetta lähinnä käytökseeltään. Äsken ilmestyi uusi X-Terra Pro. Neljä taajuutta yhdessä kelassa, yksi taajuus kerralla ja samassa tässä uudessa pystyssä olevaan näytön formaatissa.
Siniaalloilla toimivia koneita on tehty kymmeniä vuosia ja niissä on vähän komponentteja. Ace-sarja on hyvä esimerkki siitä miten vähän komponenttejä siihen tarvitaan. Samoin Nox, mutta tiivimmässä muodossa. Kaikki komponentit ovat yhdellä piirilevyllä joka mahtuu näytön taakse. CTX taas on täynnä päällekkäisiä piirilevyjä ja nekin ovat täynnä moderneja pintakomponentteja. Tästä löytyy linkki sen kaksipuolisista piirilevyistä:
https://md-hunter.com/opening-the-minel ... er-supply/. Kun CTX-akut on tyhjät niin siinä on n. 6,4v, täytenä 8,2v. En löytänyn tietoja Manticoren akusta, mutta se on melko varmasti sama kun Noxin. Mitään isoa ei siihen kahvaan ei enään mahdu. Noxin akku on 3,7v 5000mAh. Tämä tarkoittaa että LiIon-kenno on ladattuna 4,1v ja tyhjänä noin 3,2v. Koska siinä on jännitteensäädin niin käyttöjännite on siinä 3,2 voltin hujakoilla että voima on sama alusta loppuun. On mahdotonta kuvitella että kone pystyisi moneksi tunniksi tekemään mitään muuta kuin siniaaltoja sillä volttimäärällä. FBS-koneet taas ovat syöppöjä kuten pulssikoneet. Lähdin tähään ketjuun vaan mukaan todistamaan että Manticore ja CTX ovat tekniikaalta täysin erinlaisia laitteita ja Manticore on Nox mihin on lisätty jonkin verran Smartfindin ominaisuuksia, en mollaamaan laitteita. CTX/E-Tracin ja Manticoren aaltotyypit eivät kertakaikkiaan ole keskenään vertailukelpoisia.
Sitten kelojen suurimmat koot. Nyrkkisääntönä kaikissa VLF-koneissa, sini- ja kanttiaaltokoneissa, on ollut ettei suurempaa kuin pyöreä 15" kokoa tehdä koska kone ei jaksa syöttää suurempaa ja syvyys kärsii nopeasti. Pulssikonessa taas raja on niin suuri kuin itse haluaa. VLF-kela voi olla vaikka 17"x13" kunhan ympäryysmitta on sama kuin 15" pyöreä. Soikea DD pyyhkäisee enemmän, mutta kapeuden puolesta se menettää syvyyttä. Jos lähehetysteho on heikko niin kukaan ei tee suuria keloja niihin. Kohta nähdään miten käy.
Katsotaan Noxin suurin Minelabin brändattu kela ensin: 15" x 12" soikea DD. Ympäryysmitta pyöreänä on silloin noin 13,5" ja 1,5" pienempi kuin nyrkkisääntö.
Sitten Coiltekin suurin Noxiin: Tässä se nyt on, 15" pyöreä DD
https://coiltek.com.au/product/15-nox/. Musta versio vanhasta oranssisesta WOT (Wild Orange Thing) legendaarisesta Coiltekin syvyyshirviöstä. Hieno homma, ainakin Noxin omistajat voi huokaista helpotuksesta että se jaksaa ruokkia täysikokoista kelaa. Mutta on eräs ongelma. Kela painaa 836 gramma kun taas vakiokela 510 grammaa. Sellainen käyttäjä joka joutuu olemaan sisällä kun tuulee ja joutuu juoksemaan oravia karkuun etteivät syö, niin se on aivan liian painava. Kokonaispainoksi koneelle tulee 1596 gramma 1270 gramman sijasta. 326 grammaa ylimääräista vakiokelaan nähden, ja se kaikki paino varren päässä. Muistaka se jos meinaatte tilata.
Minelabin suurin kela Manticorelle on se sama 15"x12" kuin Noxiin. Manticore ei vielä löydy Coiltekin sivuilta, mutta olisi pieni ihme jos samat kelat ei kohta ala ilmestymään sinne.
Toisaalta itse vetelen vieläkin 14 vuotta vanhalla E-tracilla enkä ole nähnyt mitään syytä päivittää laitetta.
Niin, onko mitään syytä vaihtaa? Vertailaan keskenään kaikki neljä Noxit, Manticore, CTX ja E-Trac.
Kaikki Minelabin kelat ovat Coiltekin valmistamat, myöskin Minelabin brändäämät vakiokelat. Koko on kaikissa vakiokeloissa pyöreä DD 11" ja valettu valuhartsiin. Kaikissa on kelassa säädettävä signaalivahvistin ja digitaalinen sarjaliikenne kaapelissa. Kaikissa on tietokone missä on säädettävä äänen kynnys, "Threshold", millä kuulee kaikki pienimmätkin anomaaliat maassa ennenkuin mitään varsinaista signaalia edes kuuluu. Mikä tekisi E-tracista huonon normaalikäytössä verrattuna muihin?
E-Tracissa on signaalivahvistin kelassa jonka voi säätää valikosta. Tätä monet omistajat eivät tiedä tai välitä siitä koska se on äänenvoimmakkuuden napissa ja ehkä luulevat että se on samatekevää vaikka se on eräs tärkeimmistä säädöistä. Sen nimi on "Volume Gain" vaikka se ehkä kuuluisi olla "Coil Gain" tai "Coil Amplifier". No, me tiedämme mille markkinoille se on suunnattu.
E-Trac osaa myös säätää äänen syvyyden mukaan, eli syvä kohde on hiljainen ja pinnassa kohde on kova. Kun etsit oikean syvältä niin vetää kelan signaalivahvistimen tappiin asti niin löytää vieläkin syvemmältä ja kovalla äänellä myös ne mitä ei ennen kuulunut. Tämän lisäksi on vielä koneen varsinaiset herkkyysäädöt eri napissa. Jos E-Trac olisi hävittäjäkone niin tämä signaalinvahvistin olisi sen jälkipoltin.
E-tracissa ei ole varsinaista volume-säätöä. Siinä on äänikompressori joka estää äänenkorkeuden nousemasta liian suureksi, "Volume Limit" (Volume Limiter). Ääni pysyy säädetyssä ylärajassa ja kelan matalat signaalit tulevat vieläkin kovana.
Nyt vihdoinkin päästään siihen miksi Manticore on "yksi tuuma syvempi" tai ainakin voisi näyttää siltä. Koska FBS-koneita otettiin Smartfind ja sen valikosta ilmeisesti myös sen miten signaali käyttäytyy. CTX-valikosta löytyy neljä Response-vaihtoehtoa: Normal, Long, Smooth ja Pitch Hold. Manticoren valikosta löytyy Audio Theme mikä on erittäin laaja. Siinä missä Noxissa tuijotettiin sokeasti palautusnopeuteen niin Manticore kikkailee äänen kanssa. Se on kaikki manuaalissa jos hilaa sen alas. Näin videon missä Nox ja Manticore testattiin syvään kohteeseen. Nox räiskii hiukan, mutta selvä osuma. Manticoren ääni oli taas päinvastainen, aivan liian puhdas. Ehkä sen signaalia oli saatu softalla rauhoitettua ja se olisi jaksanut mennä sen tuuman enemmän ennenkun magnettikenttä irtaantuu?
Muistaako joku vielä tuon testivideon missä Deussi löysi pienen hopeakolikon alemmalla tasolla kuin naulat, mutta CTX ei? Tein sen testin kun video ilmestyi. 1800-luvunkun 50 hopeapennillä ja naulat olivat 50mm korkeudella ja kyllä CTX sen löysi, mutta heräsi vasta puolivälistä signaalia ja ei aina antanut ID. Vaihdoin Response normaalista pikään niin johan alkoi kukkumaan. Siinä on taas todiste miten tietokone näperöi signaalia. Totuus on että näissä kallimman luokaan koneissa ei mitään ole oikeaa ollut moneen vuoteen, kaikki suodatetaan tietokoneen lävitse. Yksi kysyi Minelabilta että löytyykö CTX'ään joku "raaka tila" missä ei tietokone prosessoi. Vastaus oli ei. Tottahan se on, miten ihmeessä joku voi luulla että se olisi enään mahdollista kun ainoastan kelan käämi on analooginen enään. Katsokaa vaikka "vanha E-Trac". Siinä on kaikkea mitä tarvitaan ja paljon enemmän. Sekin on niin uusi että se on kokonaan ihan oikean tietokoneen varassa. Siinä pyörii ARM-pohjainen Red Hat Linux, kela käyttää USB-protokolla, nappulat ja muut lisälaitteet samoin. Teknisesti aivan moderni kone vieläkin. CTX'än USB-ajuri on kirjoitettu E-Tracille koska ajurin signeeraus lukee siinä. E-Trac on kauan vielä kova luu, ainoastan käyttäjät ovat hylännet sen paremman toivossa. Aivan turhaan. Melko surullista.
Voit vaikkapa tehdä hyvän signaalin jos kela menee yli kolme kerta piennessä ajassa. Jos ne kolme toistuu hyvin niin kone voi rakentaa tyhjästä loput kun se uskaltaa luvata että siellä on jotain. Softalla kaikki on mahdollista. Jopa CTX, E-Trac ja Manticore piirtää jälkikäteen miten se on hyppinyt kahden kohteen välillä ja joka uusi pyyhkäisy täydentää kuviota. Jo nyt CTX osaa myös piirtää näytölle raudan sinisenä ja sähköäjohtavan punaisena samanaikaisesti. Vaikka suuren sinisen raudan ääni dominoisi niin voi kuitenkin pinpointata toista punaista pienempää kohdetta. Äänellä voisi tulevaisuudessa tehdä saman. Tietokoneen äänen voi puskuroida ja vertailla niitä keskenään ja vakka hylätä 20% huonnoimmat ja sen pinota kaiken päällekkäin yhdeksi ääneksi realiajassa. Näin tehdään valokuville astrokuvauksessa. Kohina poistuu lähes kokonaan ja jäljelle jää oikea data mikä muuten ei saisi esille.
Kuten sanoin jo aikaisemmin, kaikki taikuus on softassa ja tulevaisuus oli jo eilen.