Sivu 1/1

Punertava painava magneettinen esine

Lähetetty: 20 Marras 2021, 22:28
Kirjoittaja Löytäjät
Hei! Poikani löysi pihaltamme maan alta kuvassa näkyvän esineen. Väri on punaharmaa. Esine on toisesta päästä katkennut ja punaista väriä irtoaa pinnasta. Paino on 279 g ja mittasimme tiheydeksi 4,73 g/cm3. Esine on magneettinen. Mitat: 60 mm x 80 mm, paksuus vaihtelee 10 - 20 mm:n välillä.

Mikä voisi olla? Säikähdimme, että olisikin arseenia ja veimme esineen ulos.

Kiitos paljon, jos olisi neuvoja tähän!
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Kuva

Kuva

Re: Punertava painava magneettinen esine

Lähetetty: 21 Marras 2021, 15:28
Kirjoittaja Vesku-457
Terve, jos vedät sulakkeen kuoreen viirun kivestä, nin minkä värinen se on?

Lainaus Somerikon sivulta: http://www.somerikko.net/meteoriitit/tunnistus.html:

Paino

Meteoriitit sisältävät aina runsaasti rautaa, paitsi eräät akondriitit ja hiilikondriitit. Akondriitit ja hiilikondriitit voivat olla varsin keveitäkin kiviä. Eräät hiilikondriitit ovat paljon keveämpiä (ominaispaino jopa 1,7 - 2,2) kuin tavanomaiset kivet. Kivimeteoriitit eli kondriitit ovat useimmiten yhtä painavia kuin samankokoiset tavalliset tummat kivet. Kondriittien ominaispaino on yleensä 3,0 - 3,5, kun esimerkiksi graniitin ominaispaino on 2,7, diabaaseilla noin 2,9, mutta esim. peridotiitilla jo 3,3. Eroa ei juurikaan ole malmilohkareeseen tms. luonnostaan korkean ominaispainon omaavaan kiveen. Luonnollisesti kiviraudat ovat jo huomattavan painavia (ominaispaino ~5,5) ja rautojen suuren ominaispainon (~7.8) huomaa kyllä heti kiven käteen otettaessa ilman vertailujakin. Pieni rautameteoriitti voi painaa yli kaksi kertaa enemmän kuin samankokoinen tavallinen kivi.

Viirun väri
Malminetsijöille on opetettu katsomaan malmikiven mineraalista viirun väri lasittamattoman posliinin palalla kuten sulakkeella tai lautasen kappaleella (myydään esim. askarteluliikkeissä lautasen maalaajille). Viirun värin saa näkyviin myös naarmuttamalla mineraalia esim. teräspiikillä. Omat testini ovat osoittaneet että viirua voi käyttää apuna myös meteoriittien yhteydessä. Meteoriittien metallin viirun väri on vaalean lyijyn- tai teräksenharmaa. Lisäksi viiru on aina ns. kova eli viirun saa kun viiruttaessa käyttää hiukan enemmän voimaa.

Paitsi rautameteoriitin sisustan metallista ja kondriittien metallipirotteen rakeista viirun saa aikaan, mutta myös meteoriitin tuoreesta sulamiskuoresta saa saman viirun värin. Tärkein havainto on ollut, että meteoriitin metallin tai sulamiskuoren viirun väri on selvästi vaaleampi kuin yleisimpien malmimineraalien kuten magneettikiisun, rikkikiisun ja arseenikiisun. Nuo malmimineraalit on helpointa tulkita väärin meteoriitin metallipirotteeksi värinsä ja pirotteisen esiintymistapansa perusteella.

Varovaisen testin perusteella myös akondriitteihin kuuluvien eukriittien sulakuoresta saa heikon lyijynharmaan viirun. Joten on mahdollista että myös howardiittien kuoresta saisi heikon viirun. Sitä en ole päässyt testaamaan. Ilmaston vaikutuksesta jossain määrin jo ruostuneen meteoriitin viiruun ilmestyy ruosteenruskeita viiruja lyijynharmaiden viirujen sekaan. Näin sekä sisustan metallissa kuin sulamiskuoressa.

Nyrkkisääntönä siis voi sanoa: Jos meteoriittiehdokkaan metallista tulee mustia tai lähes mustia viiruja kyseessä ei todennäköisesti ole meteoriitti. Myös muun väriset kuin lyijyn/teräksenharmaat viirut viittaavat muuhun kuin metalliseen rautaan. Kuitenkin on hyvä muistaa että meteoriiteissa esiintyvän troiliitin (rautakiisu) viirun väriksi mainitaan lähteissä musta, joten meteoriitistakin voi satunnaisesti saada aikaan mustankin viirun, mutta useimmat eri kohdista näytettä saaduista viiruista tulisi olla lyijynharmaita.

Saapahan ainakin suljettua tai vahvistettua yhden vaihtoedon...

Re: Punertava painava magneettinen esine

Lähetetty: 21 Marras 2021, 15:33
Kirjoittaja aar1pne
Rautapalanen kun ottaa magneettiin jostakin irronnut . Ominaispaino kevyt raudalle mutta näyttää kovasti huokoiseta siinä lienee syy. Väri on tyypillinen poltetulle raudalle kuten myös Hematiitti (Verikivi) joka on rautamalmia mutta sitä tuo ei ole.