Sivu 1/1
mikä kumman näyttörajoitettu
Lähetetty: 09 Tammi 2021, 11:02
Kirjoittaja tarhuri
Minä kun olen kiinnostunut varsinkin esihistoriasta selaan Kyppiä aika usein, siellä olen kohteen perustiedoissa törmännyt usein termiin näyttörajoitettu. Onko kukaan selvittänyt miksi on näyttörajoitettuja PDf-tiedostoja?
Re: mikä kumman näyttörajoitettu
Lähetetty: 10 Tammi 2021, 01:40
Kirjoittaja Kultaseppä
Kysyin tätä pari vuotta sitten eräältä yli-intendentiltä ja hänen mukaansa kyse on henkilösuojasta, eli virkailijan mukaan esineen tai kohteen löytäneen henkilön nimi ja paikkakunta ei tällä menettelyllä paljastuisi. Ristiriitaisesti omallakin kohdalla löytyy sekä näyttörajoituksellisia että luettavia dokumentteja, enkä ole keksinyt, mikä muu logiikka siinä voi olla takana kuin yksittäisen viranhaltijan erilaiset tulkinnat. Jos nyt oikein ymmärsin, niin kaikki uudet raportit ovat olleet näyttörajoitettuja jo parin kolmen vuoden ajan.
Kuvittelisi, että olisi helpompi keino sutata jollain pdf-editorilla löytäjän nimi ja paikkakunta piiloon, jolloin henkilö pysyisi suojattuna, eikä syntyisi sellaista mielikuvaa, että Museovirasto panttaisi EU-lainsäädännön vastaisesti julkisen tiedon saatavuutta.
Re: mikä kumman näyttörajoitettu
Lähetetty: 10 Tammi 2021, 18:32
Kirjoittaja tarhuri
Eikö julkisen asiakirjan laatijankin nimi pitäisi olla julkinen kyllä talonpoikaisjärki sanoo niin? Kyllähän noita nimiä vilisee inventointien yhteydessä Kypissä ja tarkastusten yhteydessä myös. Kestämätön peruste tuo intendentin selitys.
Re: mikä kumman näyttörajoitettu
Lähetetty: 11 Tammi 2021, 09:57
Kirjoittaja Kultaseppä
Aineiston ja tutkimuksiin liittyvän datan panttaamisen taustalla lienee arkeologien syvä harmistus siitä, että mm. "ulkopuoliset" luonnontieteilijät ovat alkaneet kirjoittelemaan arkeologian tieteenalaa koskevia artikkeleita omine tulkintoineen. Tanskassa onkin viime aikoina kirjoitettu just arkeologien harjoittamaa tutkimus datan ym. tiedon piilottelua protestoivia artikkeleita. Toki muitakin perusteita löytyy, eikä vähäisempänä pyrkimys muinaisjäännösten suojeluun piipparien aiheuttamilta tuhoilta.