Sivu 1/1

Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 08 Kesä 2020, 20:54
Kirjoittaja karikoo
Tämmönen kuula, n.40 mm halkaisija, löytyi keväällä sammaleen alta kivenheitonpäästä kotitalosta. Kansalaisen karttapaikasta koitin kattoa olisko joku rajapyykki, kiinteistöraja, mutta ei. Töissä joku ehdotti "korkeuspulttia", mutta kartassa ei ole mitään korkeuslukemaa.
Kuva

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 08 Kesä 2020, 21:09
Kirjoittaja HannuM
Terve. Asutko rannikolla? Täällä perämeren rannoilla olen joskus nähnyt vastaavan "kuulan" . Joku kertoi sen liittyvän maanpinnankohoamisen mittaamiseen. Tyyliin " pallukan korkeus merenpinnasta". Täällähän tuo ilmiö on kohtalaisen voimakas ja maamme pinta-ala kasvaa jatkuvasti ja merenpinta taas vastaavasti pakenee. Joten tuo "korkeuspultti" on mielestäni hyvä arvio ja olen siis työkaverisi kanssa samaa mieltä :D

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 08 Kesä 2020, 22:09
Kirjoittaja karikoo
Olisko kymmenkunta km linnuntietä merelle. Tuosta maanpinnankohoamisesta olikin työkaverin kanssa juttua. Kiitos vastauksesta!

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 09 Kesä 2020, 15:43
Kirjoittaja Fisherman
Kyllä noita löytyy sisämaastakin. Aika moneen olen piippailu-uran aikana törmännyt. Viimeksi viime viikolla. Yleensä ovat olleet kiintokallioilla mäkien korkeimmilla paikoilla sammaleen alla.

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 09 Kesä 2020, 16:52
Kirjoittaja Jasser

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 09 Kesä 2020, 17:09
Kirjoittaja dunnock
Fisherman kirjoitti: 09 Kesä 2020, 15:43 Kyllä noita löytyy sisämaastakin. Aika moneen olen piippailu-uran aikana törmännyt. Viimeksi viime viikolla. Yleensä ovat olleet kiintokallioilla mäkien korkeimmilla paikoilla sammaleen alla.
Hieman ohi aiheen...
Krh:ssa Intin aikaan noista korkopulteista, peruspisteistä, miksi kukakin niitä nimittää, lähdettiin merkitsemään tuliaseman tarkka paikka. Mittaryhmällä oli suuntakehä, mittavaijeri ja/tai et-mittari, merkkikeppejä ja mitta Au:lla millimetripaperitaso jossa oli X ja Y koordinaatit. Pultin tarkat koordinaatit oli kartalla ja siitä sitten vaaksottiin oikeat koordinaatit kolmiomittauksella tuliasemalle. Samalla tavalla teki tulenjohtoporukka tulenjohtopaikalle tarkan paikkamäärityksen, josta maalien koordinaatit saatiin suunnan ja etäisyyden perusteella. Nykyisin nuo taitaa olla jo museokamaa, sateliitit hoitaa paikannuksen.
Aika tiheässä noita on maastossa, voi olla myös iso kuusiokantapultti pieksetty kannan tasalle kallioon/isoon kiveen porattuun reikään ja maalattu punaiseksi.

Re: Kuula kalliossa, ei kallossa

Lähetetty: 22 Kesä 2020, 12:05
Kirjoittaja Paavo Peltorengas
Noita korkopollia on lyöty aika taajaan asutuille alueille sihen aikaan kun viemäröintejä alettiin rakentaa, ne kun virtaavat paremmin alamäkeen.