Sivu 1/1

Aloittelijan ihmettelyä maan omistajuudesta

Lähetetty: 26 Touko 2010, 23:02
Kirjoittaja michael
Olen lueskellut ajan kanssa monta threadia täältä ja innostuin hankkimaan oman piipparin vast'ikään. Harrastuksen sisältö ja "piippailun etiikka" on tullut melko hyvin selväksi tältä foorumilta.

Menneiden tonkiminen kiinnostaa kovasti ja haluaisinkin noudattaa hyviä toimintatapoja ettei tule turhia kähinöitä, mutta se vaikuttaa osin aika hankalalta. Muinaisjäännökset osaan kyllä jättää rauhaan, netistähän löytyy niiden koordinaatit, vaikka työlästä kaikkien tarkan paikan tsekkaus voikin olla, niitä on enemmän kun luulinkaan.

Enemmän mietityttää tuo maanomistajan luvan kysyminen. Mistäs ihmeestä tiedän tuolla erämaassa kulkiessa, kuka minkäkin metsän lämpäreen omistaa? Varminta voisi olla piippailla vain valtion metsissä mutta mistäs sen käytännössä tietäisi kenen metsässä kulloinkin on.

Olen käsittänyt foorumilta että oikeasti tuo luvankysyminen on enemmänkin suositus. Aion myös liikkua vain metsissä ja kaukana pihoista ja pelloista. Mahdolliset kaivuut on tarkoitus suorittaa siististi, hyviä vinkkejä olen foorumilta siihenkin löytänyt.

Lähetetty: 27 Touko 2010, 00:38
Kirjoittaja JK
Jokamiehenoikeudet on tällä kohdin varsin vapaa/tulkinnan varainen juttu.
Metsissä (varsinkin valtion/kunnan/metsäyhtiön yms.) kohdalla asiallinen käytös jälkien suhteen ja toimiminen kauempana asutuksesta on käsittääkseni ihan OK. Yksityis metsien kohdalla yrittäisin kysyä lupaa.
Pelloille ei saa mennä ilman maanomistajan lupaa.
Sakkoja et saa, etkä käräjille joudu toimitpa miten vaan, mutta hölmöileminen voi pilata maineen suuremmaltakin harrastaja joukolta.
Näin minä tämän tulkitsen, joku toinen on varmaankin toista mieltä.

Lähetetty: 27 Touko 2010, 10:05
Kirjoittaja Miihkali
Samaa itsekkin miettinyt, että mistä niitä lupia kyselemään, esim. jos pellon laidalla ei ole mitään asutusta. Onko olemassa jotain maakarttaa/tietokantaa, mistä selviää omistaja?

Lähetetty: 27 Touko 2010, 18:49
Kirjoittaja michael
Käsittääkseni tiedot pystyy kaivamaan kiinteistörekisteristä, mutta jokainen lainhuutotodistus (siitä löytyy maan omistaja) maksaa sen parikymppiä. Ja todistuken saadakseen pitää tietää kiinteistön tunnus. Tietojen kaivelusta tulisi pian kokopävätyö...

Lähetetty: 27 Touko 2010, 20:56
Kirjoittaja Leijona
Tuosta metsäpiipparoinnista on ollut paljon puhetta ja niin monta mieltä kuin miestä. Onhan se täysin mahdotonta tietää metsässä, mistä alkaa ja mihin loppuu kenenkin maat.
Esimerkiksi nuotion tekoa varten toivotaan, että pintamaa kuoritaan pois palovaaran takia.
Ainakin Museoviraston immeinen oli sitä mieltä, että metsäpiipparointi kuuluu jokamiehan oikeuksiin. Tietenkin peitämme aina kaivamamme montut, vai mitä :wink:

Lähetetty: 27 Touko 2010, 21:57
Kirjoittaja JK
Juu samaa tulkintaa sain kunnan viranomaisilta.
Tuon tulentekoasian suhteen olen erimieltä Leijonan kanssa, avotulen teko vieraallemaalle ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, mutta Grilli tai Trangia ei ole avotulta.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=836

Lähetetty: 27 Touko 2010, 22:14
Kirjoittaja Leijona
JK kirjoitti:Juu samaa tulkintaa sain kunnan viranomaisilta.
Tuon tulentekoasian suhteen olen erimieltä Leijonan kanssa, avotulen teko vieraallemaalle ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, mutta Grilli tai Trangia ei ole avotulta.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=836
Aivan, ilmeisesti tuo pintamaan kuorinta tarkoittaa yleensäkin paikkaa, jossa tulen saa tehdä. Kiitos JK.

Lähetetty: 28 Touko 2010, 21:35
Kirjoittaja RJR
Metsäpiipparoinnista on ollut täälläkin puhetta ja lopputulos on ollut että kyseessä on sienien-, marjojen-, ja juurien kokoamiseen verrattava jokamiehenoikeus. (Kunnes EU sen jokamiehenoikeuden kieltää). Edellä onkin mainittu että turhaa kasvillisuuden vaurioittamista on vältettävä niin pitkälle kuin voi ja luonnollisesti metsässä olevat historiallisesti merkittävät ja merkityt alueet on syytä jättää rauhaan.