Sivu 1/1

Arkun risti

Lähetetty: 28 Joulu 2019, 11:46
Kirjoittaja goldknight
Hiekassa kätkössä ollut arkun risti on siirtynyt hautausmaalta maa-ainesten siirron myötä toisaalle. Olen nähnyt sivuilla ennenkin jollakin vastaavanlaisia. Kuvioinnit ja koristelut voisivat viitata 1800-luvun puolelle. Kirkon alle hautauksista luovuttiin monissa pitäjissä 1700-luvun lopun jälkeen. Ollaanko samaa mieltä?


Kuva

Re: Arkun risti

Lähetetty: 28 Joulu 2019, 12:18
Kirjoittaja iipe
Ollaan! :)
Tänne paikalliseen kirkkoon (Ulvilan keskiaikainen) liittyy "hauska" tarina.
Jossain vaiheessa kaupungin kasvettua ja vainajien lisäännyttyä, käytiin äänestys, että kirkossa saisi polttaa tupakkaa. Haju lattian alta oli käynyt niin voimakkaaksi, että tupakan savulla sitä olisi saanut peitettyä.
Äänestystulosta tai muutenkin jutun paikkansapitävyyttä saa kukin arvella.

Re: Arkun risti

Lähetetty: 28 Joulu 2019, 17:44
Kirjoittaja goldknight
Mietin vielä arkussa ollutta vainajaa. Oliko kyseessä ylempään säätyluokkaan kuulunut henkilö vai haudattiinko kaikki kunnon seurakuntalaiset samoilla rituaaleilla ja arvokkuudella? Ristin molemmin puolin on Jeesus ristiinnaulittuna. Kiinni oleva ruuvi on suhteellisen hyvin säilynyt hiekassa tähän päivään asti.

Re: Arkun risti

Lähetetty: 29 Joulu 2019, 11:59
Kirjoittaja Hank da Silva
Löysin itsekkin kesällä. Etsin ekuja suht uudesta leikkipuiston hietikosta ja löysin ristin. Mistähän hiekka oli ajettu? Mielestäni erikoinen paikka arkun ristiksi.

Re: Arkun risti

Lähetetty: 30 Joulu 2019, 20:52
Kirjoittaja HPiippari
Kas, hienoa! Ollaan ajankuluksi taidettu kuokkia samoja leikkipuistoja kesällä. Eipä niissä taida ainakaan ecuja olla enää jäljellä meille, mutta tuo risti on kyllä hieno! Jostain ne sitä täytemaata kerää kun kiväärinhylsyjäkin löytyy leikkipuistosta; eikä vaan yhdestä puistosta.

Re: Arkun risti

Lähetetty: 10 Tammi 2020, 08:26
Kirjoittaja SteelShot
goldknight kirjoitti: 28 Joulu 2019, 17:44 Mietin vielä arkussa ollutta vainajaa. Oliko kyseessä ylempään säätyluokkaan kuulunut henkilö vai haudattiinko kaikki kunnon seurakuntalaiset samoilla rituaaleilla ja arvokkuudella? Ristin molemmin puolin on Jeesus ristiinnaulittuna. Kiinni oleva ruuvi on suhteellisen hyvin säilynyt hiekassa tähän päivään asti.
Ainakin vielä siihen aikaan kun vainajat haudattiin kirkon alle niin korkeampiarvoiset haudattiin paremmille paikoille, lähemmäs alttaria jne. Tilattomat ja muut vähempiarvoiset kirkon eteiseen tai jopa kirkon ulkopuolelle kirkkomaalle. Myös hautaus seremoniassa oli eroja, käsittääkseni esimerkiksi ainoastaan "paremmille vainajille" soitettiin kirkonkelloja. Kuvittelisin että tuon kirkon alle hautaamisesta luopumisen jälkeen korkeampiarvoiset vainajat olisi haudattu lähemmäs kirkkoa kuin vähempiarvoiset. Tämä on tosin ainoastaan omaa spekulaatiotani.

Re: Arkun risti

Lähetetty: 10 Tammi 2020, 09:41
Kirjoittaja Pitkäkärsä
Terve

Löysin samanlaisia ristejä vanhan kyläkoulun yläkerrasta purujen joukosta, koulun vanha oppilas tiesi kertoa että siellä on järjestetty -40 - -50 luvuilla ruumisarkun valmistuskursseja, jossa valettiin myös ristejä, eli risti voi olla melko uusikin.