Nyt voi laittaa kuvia koska museovirastokin on jo julkistanut. Tässä se nyt on koko komeudessaan. Taisi olla huhtikuun loppua kun alkoi näkymään pontta ja väistintä. Eilen museoviraston ammattilaiset kävi nostaan ylös. Kyseessä yksiteräinen miekka ja vastaavia on ainoastaan yksi Suomesta löydetty.
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
iipe kirjoitti: ↑18 Heinä 2019, 07:52
Kuinka pitkä tuo on? Erikoinen kombinaatio, kun tuon malliset Ponsi ja väistin on tuollaisessa yksiteräisessä kiinni..
Pituus 85 ja teräleveys 3cm. Erikoinen oli arkeologinkin mielestä.
Vanhimmat kolikot:Saksalainen Penning v.1075,Kuningas Stephen v.1135.Dirhem v.754
Viikinkiaikainen hevosenkenkäsolki,kupurasolki,rannerengas ja ketjunkantaja ym.Ruotsalainen tippa.
Ja kaikki vasta alussa...........Minelab X-Terra 705 GoldPack
En ole kuitenkaan ikinä nähnyt semmoista juuri tuolla kahvavaihtoehdolla ja kyseinen ponsi/väistiyhdistelmä edustaa muutenkin ihan viikinkiajan loppupuolelta. Esimerkiksi 2011 löytyi erityisen komealla kahvalla varustettu versio norjalaisesta kalmistosta. https://www.khm.uio.no/english/research ... ngeid.html
Onhan tuo juu harvinainen kokonaisuus, mutta yksiteräiset miekat ei mitään tuntemattomia ole ja tiedetään myös että ponsia ja väistimiä on uudelleen istutettu eri teriin. Käsittääkseni väkipuukoissa ja yksiteräisessä ei tainnut usein olla edes väistintä, niin olisiko viikinkiajan lopulla joku yksinkertaisesti soveltanut tälläisen hybridin.
Selvähän tuo oli. Tuota väistintä on tavattu vain 1000 luvulta eteenpäin ja viikinkiaika käsitetään loppuneen 1025ad. Eli saattaa olla keskiaikainenkin säilä, johon löydetty jostain vanhat kahvan osat..
iipe kirjoitti: ↑23 Heinä 2019, 00:49
Selvähän tuo oli. Tuota väistintä on tavattu vain 1000 luvulta eteenpäin ja viikinkiaika käsitetään loppuneen 1025ad. Eli saattaa olla keskiaikainenkin säilä, johon löydetty jostain vanhat kahvan osat..
Kiitos tiedosta. Ihmettelen vaan mitä keskiaikainen säilä tekee rautakautisessa polttokenttäkalmistossa?
En tiedä mistä tuo mun heittämä 1025 tuli, mutta koko viikinki-, ja rautakauden loppumisen ajoituksessa taitaa olla asiantuntijoillakin epäselvyyksiä.
Kyllä kyllä.
Miekan iälle saadaan varmasti varmistus ja koko kalmistolle, kunhan se tutkitaan. Eihän siellä vielä mitään tutkimuksia ole tehty, missä se olisi vain rautakautiseksi varmistunut?
Nätti..komea sormus..kin..JUMANKAUTA! mitä löysitte.
Kerran elämässä löytö tai keskimäärin ei sitäkään.
Kiitos kun jaat uutta tietoa, keväästä asti tasaseen innostanu ja askarruttanu.
Minen ainakaan laske yhtään hehkutuksen volyymiä vaikkeivät ihan tuhatvuotiaita olisikaan.
Saiskohan tuommosen sormuksen tehtyä rullaamalla levystä "reunat", en oo tullu aiemmin jostain syystä ajatelleeksi. Menenkin tästä rauhoittumaan.