Sivu 1/1
Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 22 Syys 2016, 20:56
Kirjoittaja Roskaharava
Tuollainen löyty vanhasta rantapellosta n. 60cm syvyydestä. Oli sen verran syvällä että on saattanut päätyä maahan jo kauan kauan sitten. Puolikuun mallinen metallilaippa on ilmeisesti ollut kiinni tuossa laudanpalassa, jota en jaksanut kaivaa esiin kuin tuon n. metrin pätkän. Vierestä löytyi myös noita n. 7cm pitkiä "kynsiä", jotka vaikuttais olevan tehty puunjuuresta.
Liekö jokin vanha maataloustyökalu tai tuleeko mieleen muita vaihtoehtoja?
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 23 Syys 2016, 20:10
Kirjoittaja Leijona
Melkoisen erikoinen tapaus. Onko tuo puu siis lautamainen, vai pyöreä poikkileikkaukseltaan, kun tuli mieleen heinäseipään pätkä, kun kuvaa katsoo, mutta jos siihen on kiinnitetty tuo metallilätkä, joka näyttäisi värinsä perusteelta lyijyltä......vai onko sitä? Ja näkyykö puusta, että tuo lätkä on ollut upotettuna siihen ja katkennut sitten irti siitä. Reuna näyttäisi kyllä saman muotoiselta kuin puun osa.
Joskus esineitä löytyy kylläkin erittäin syvältä, etenkin rantapellon alareunasta, kun usein maita on työnnetty, tai siirretty kyntämällä alarinteeseen.
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 23 Syys 2016, 21:30
Kirjoittaja Bruin
Hämeenlinnasta löyty just 3000 vuotta vanhoja puuseipäitä. Samaa näköä??
Amerikassa ajoitettuja.
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 23 Syys 2016, 22:53
Kirjoittaja Roskaharava
Tässä pari lisäkuvaa, joista näkyy metalli- ja puuosien muodot paremmin toisista erillään. Aiemmassa kuvassa metallilätkä siis jatkui tuon lautamaisen toiseen päähän kapenevan laudan alle (olivat siten löytäessä). Metalliosa on mielestäni rautaa ja siitä on lohjennut jo reunasta ruosteisia paloja.
Metalliosassa kiinni vielä savea/silttiä ja löytösyvyydessä savi/silttikerros oli tosi kova ja tiivis (selittänee myös sen että tuo lauta on säilynyt lahoamattomana ja on sisältä vielä tervettä ja lujaa puuta. Lautaosan pinnassa näkyvissä hiiltymää paikoitellen pinnassa...
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 23 Syys 2016, 23:16
Kirjoittaja kollikko
Voisko olla vaikka hilpari ase?
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 24 Syys 2016, 07:35
Kirjoittaja Roskaharava
Hilpari...hmm...eipä tullut mieleenkään tuo vaihtoehto. Tässähän alkaa mielikuvitus jo laukkaamaan...pitäisköhän se kuitenkin ottaa vielä iso pistolapio matkaan ja käydä kaivamassa loputkin tuosta esille, jotta mysteeri saisi hieman lisävalotusta. Tuon lautaosan kokonaispituushan varmaan valottais asiaa hieman lisää?
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 24 Syys 2016, 09:57
Kirjoittaja Kiukaisten Paroni
Hilpari olisikin hieno löytö näiden "perus"miekkojen rinnalla
käyhän tonkasemassa loputkin mitä ylös saat, niin saadaan mysteeriä eteenpäin
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 24 Syys 2016, 10:11
Kirjoittaja Leijona
Kannattaisikohan kuitenkin ensin mainita asiasta vaikka paikallismuseolle ennen omatoimista kaivamista. Siellähän voi olla vaikka kuinka hieno ja erikoinen löytö.
Puukin taitaa melko nopeasti tuhoutua kun nostaa suojaavasta maakerroksesta ilman vaikutuksen alaiseksi, saati sitten rauta. Ei muuten, mutta ettei tule tehtyä peruuttamatonta vahinkoa, kun ikivanhat puuesineet maalöytöinä taitavat olla melkoisia harvinaisuuksia.
Jos museota ei kiinnosta, niin lienee sitten sama kuka sen sieltä ottaa esille.
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 24 Syys 2016, 23:02
Kirjoittaja Roskaharava
En oikein usko että tuo on mitään ihmeellistä mutta kysäistäänpä museon kantaa ennen jatkokavontoja...
...oikestaan toivon että ei ole mitään ihmeellistä kun kerran tuli tuo lapiointilaiskuudessa jo katkaistuakin
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 25 Syys 2016, 00:52
Kirjoittaja Astalo
Ainakaan vastaavia "kynsiä" ei löydy eurooppalaisista hilpareista ja muistakaan sauva-aseista. Korkeintaan jonkin kiinnitysniitin kanta saatettiin jättää lyhyeksi metallipiikiksi. Puuosakaan ei mielestäni oikein vaikuta siihen tarkoitukseen sopivalta.
Kun miettii tyypillisen hilparin varren rakennetta vähän tarkemmin, niin ne oli yleensä veistetty kahdeksankulmaisiksi, jotta vartta vahvistavat lattaraudat saisi tukevammin kiinni ja asetta käyttäessäkin on aina vain hyvä asia että soturi tuntee jo varren muodosta, että millä laidalla terä on. Esimerkiksi vartiomiehen piti pystyä toimimaan vaikka yön pimeydessä ja niin edelleen.
Tuossa sekalaisia sauva-aseita malliksi.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 000544.jpg Rivin ensimmäistä vähän yksinkertaisempaa asetyyppiä nimitetään voulgeksi ja rivin viimeisenä on Partisan. Kaikki muut ovat erilaisia hilpareita.
Re: Maataloushärpäkekö?
Lähetetty: 25 Syys 2016, 10:21
Kirjoittaja Roskaharava
Noita linkin versioita kun katsoo niin tuo löytämäni on kyllä melko karskia talonpoikaismallia, jos on hilparina käytetty. Myös teräpiikki seipään päästä puuttuu (ellei ole vielä maassa). Varsi on poikkileikkaukseltaan jokseenkin elliptinen.
Löytöalueen metsästyshistoriasta pälkähti mieleen että voisikohan tämä olla jokin alkeellinen metsästysase, jota on käytetty esim. hylkeen metsästyksessä? Evoluutioversio kivikautisesta ryhmynuijasta rautaterällä?
Pitänee konsultoida museota joka tapauksessa ennen jatkokaivantaa....