Sivu 1/1

1/6 öre 1666

Lähetetty: 15 Syys 2009, 01:18
Kirjoittaja meteakj
Tänään löytyi ehdottomasti vanhin kaivettu rahani: vuoden 1666 1/6 öre.

Raha jälleen melko huonossa kunnossa mutta kruunut erottuvat (3 kpl), vuosiluku 1666 sekä kirjaimet R ja S, C kruunujen yläpuolella ei erotu. Toiselta puolelta erottuvat kruunu sekä merkintä 1/6, sen alapuolelta heikosti S, oikealta OR sekä sen alapuolelta kirjain M. Leijona ei kunnolla erotu vaikka viitteitä siitä olen näkevininäni.

Kolikkon halkaisija 25 mm, vähän kulahtanut koska koillinen lounas suunnasta mitattuna halkaisija 24,94 mm. Yksityiskohtia kuvaan en kunnolla saannut (toiselta puolelta vielä vähemmän, siksi ei kuvaa) mutta luonnonvalossa kolikon ollessa oikeassa kulmassa valoon nähden yllä mainitut merkinnät näkyvät selkeästi. Painoa en tiedä koska minulla ei sen mittaamiseen soveltuvaa vaakaa.


Kuva

Löysin netistä samanlaisen kolikon kuvan, jopa vuosilukuineen; tälläiseltä se on siis näyttänyt kolmisensataa vuotta sitten :D


Kuva

Akj

Lähetetty: 15 Syys 2009, 08:59
Kirjoittaja Etsijä82
Tuo kolikko tuppaa olemaan ehdottomasti yleisin 1600 luvun raha,joita nousee pellosta,mutta aina yhtä kiva löytö,tästä on hyvä jatkaa. :)

Lähetetty: 15 Syys 2009, 09:09
Kirjoittaja Akke65
Etsijä82 kirjoitti:Tuo kolikko tuppaa olemaan ehdottomasti yleisin 1600 luvun raha,joita nousee pellosta,mutta aina yhtä kiva löytö,tästä on hyvä jatkaa.:)
Löysin samanlaisen kolikon pari päivää sitten pellosta, kolikon "takapuoli" stanssattu ylösalaisin "julkisivuun" nähden...muutenkin takaosan stansssaus tehty vähän sinnepäin, ei osunut lainkaan keskelle.

Lähetetty: 15 Syys 2009, 09:20
Kirjoittaja meteakj
Joo niin on lyöty ylösalaisin, unohdin mainita asiasta. Vähän niin kuin jenkki kolikoissa. Löytyyköhän tähän mitään selitystä ja onko muuten kenelläkään tietoa lyöntimääristä ? ilmeisesti jonkin verran kerran pellosta niitä vieläkin ylös nousee :D

Lähetetty: 15 Syys 2009, 09:41
Kirjoittaja Etsijä82
meteakj kirjoitti:Joo niin on lyöty ylösalaisin, unohdin mainita asiasta. Vähän niin kuin jenkki kolikoissa. Löytyyköhän tähän mitään selitystä.
Varmaan siksi lyödään ylösalaisin,jotta kolikon kääntöpuoli tulee automaattisesti oikeinpäin kolikkoa pyöräyttämällä,aika nerokasta. :wink:

Lähetetty: 15 Syys 2009, 12:25
Kirjoittaja Karmes
Tere piippailijat!

Noista ylösalaisuuksista. Ainakin parikymmentä vuotta vanhemmissa kolikoissa, siis Kristiinan kolikoissa, tavataan runsaasti erilaisia muunnelmia etu- ja takasivujen kohdistuksista. Puoliskot eivät läheskään aina ole samaan suuntaan tai edes vastakkaisiin suuntiin. Myös erilaisissa kulmissa niitä tavataan, esim. 45 astetta tai 55 astetta jne. Tällaisia kolikoita on runsaasti Antellin kokoelmassa, joka nykyään on Kansallismuseon hallussa.

Joskus tuo kolikon heikko löynti saattoi johtua myös leimasimen kulumisesta, esim. ruosteisesta leimasimesta. Peltoa ei siis AINA voi syyttää kolikon heikosta kunnosta, toki useimmiten (99,9%?).

Karmes