otin minäkin vähän kantaa

Muinaismuistolain lunastuspykälä koskee kaikkia irtaimia muinaisjäännöksiä. En tarkoittanut, että laki kieltäisi lunastusmaksujen maksamisen hakemalla haetuista löydöistä. Lakia laadittaessa 1963 sellaista ilmiötä ei ollut, joten sitä ei tarvinnut huomioida. Huom: piipparointi harrastuksena alkoi vasta 1970-luvulla.Taurus kirjoitti:Mielenkiintoinen tosiaan.
"Monet piippariharrastajat lähettävät löytämiään muinaisesineitä Museovirastolle löytöpalkkion toivossa."
Kannattaisiko lunastus vaihtoehto sitten ottaa pois jos se niin hiertää eikä ole varaa maksaa korvausta löytäjälle?
"Palkkio on kuitenkin säädetty sattumalta tehtyjä löytöjä, ei tarkoituksella metsästettyjä, varten, eikä Museovirastolla ole resursseja syytää loputtomasti rahaa harrastajille."
Missäs tällainen pykälä seisoo muinaismuistolaissa? Meikäläiseltä mennyt jotain ohi?
"eikä Museovirastolla ole resursseja syytää loputtomasti rahaa harrastajille."
Nykyinen käytäntö: Jätetään maksamatta ja jos löytäjä kyselee muutaman vuoden päästä korvauksen perään niin kerrotaan asian unohtuneen pöydälle? Eikä siltikään mitään tapahdu. Jos museovirasto itse haluaa noudattaa lakia, niin esine palautetaan löytäjälle jos lunastukseen ei ole resulsseja.
Jonkinnäköistä tietokantaa ollaan tietääkseni tekemässä tai ainakin suunnittelemassa. Harrastajia on sitä varten jo haastateltu, jonka pohjalta kyseinen henkilö tekee Gradua. En tiedä oliko haastatteluissa mukana Museoviraston väkeä, vai pelkkiä harrastajia. En viitsi suoraan laittaa kyseisen henkilön tietoja tähän, mutta lisätietoa ja yhteystiedot saanee SME Ry:stä. Tuossa kuitenkin olisi nyt mahdollisuus yliopistojen ja Museoviraston osallistua tietokantaprojektiin, jossa ainakin harrastajien mielipiteitä on kyselty. Niiden pohjalta toteutuskin voisi olla sellainen, mikä olisi harrastajille mahdollisimman vaivatonta käyttää ja Museovirastolle erinomainen työkalu aluetutkimuksiin, harrastajien tekemiin löytöihin sekä parempaan yhteydenpitoon suoraan esineen löytäjän kanssa.Muinaisjäänne kirjoitti: Tärkeintä olisi Englannin malliin kirjata löytöjen tiedot ylös tietokantaan. Näin kaikki voittaisivat.