Fragmentaario

Olipa löytämäsi aarre sitten pieni tai suuri, nappi tai kolikko, tämä on paikka missä voit siitä kertoa mahdollisen kuvan kera.
Avatar
Andave
Metallinetsijä
Viestit: 107
Liittynyt: 07 Kesä 2011, 13:26
Paikkakunta: Keski-Suomi

Fragmentaario

Viesti Kirjoittaja Andave »

Paljon palasia eikä yhtään ehjää. Ei muuten harmittaa, mutta olisihan se kiva esittää ainakin jotain kaunista katsottavaa.

Löydöt ovat peräisin neljästä pellosta. Ensimmäinen keskellä nykyasutusta - esineet olivat tiettyyn pellonkulmaan kasautunut ja siitä voi päättää että sen viereisen kerrostalon kellarisyvennyksesta olisi sitä rakentaessaan vuonna Kuuban ohjuskriisi löytynyt ties mitä kiinnostavaa.

Toinen ja kolmas pelto loistivat siitä, ettei perustavaraa - kuparilantteja, nappeja, härpäkkeitä eikä pellinpalaisia tai muuta roskaa juuri löytynytkään. Lähistöllä oli aiemmasta tunnettuja irtolöytöjä ja tarkoitukseni oli päästää selville rautakautisen asutuksen laajudestaan, josta olin varma. Kävi ilmiin, että molemmilla pellolla oli aiemmin vieraillut kolleekojani, mutta mitä ne löysivät ei tietänyt edes historiasta kiinnostunut maanomistaja, eikä museon suunalle ollut ilmoituksia tullut lainkaan. Olisi epäloogista ajatella että minä olisin ainut, joka jo tyhjäksi kolutusta pellosta löysi ne ainoat muinaiset artefaktat, joten vaihtoehtona on joko se, että ne on heitetty muun roskan kanssa metallinkeräykseen, tai se, että ne loistavat jossain komerolaatikossa. Tarkoituksella tai tietämättömyydestä, tämä ei tietenkään mielyttää, varsinkin historiankirjoittajia, ja aiheesta syntyi näköjään lehtijuttukin - http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... 12&t=15366. Onhan se suhteellisen stensiilia tekstia eikä varmaan ainakin paranna harrastuksemme julkista kuvaa, mutta mikäli joku lukee vain paperille painettua niin saattaa se jatkossa auttaa...

Viimeinen paikka sitten oli mielenkiintoisempi. Hajannaisten pronssisulakikkareiden seuraksi rupesi yhtäkkiä löytymään tunnistettavaa tavaraakin ja suhtellisen pienelta alueelta. Siinä vaiheessa vihelsin pelin poikki, koska maanperä oli erittäin kivikoista pelloksi ja vaaksan mittaisessa syvyydessä alkoi jo tiheämpi kivikerros, jota ei vältämätta ole paljon muokattu, ainakin alkeellisemilla auroilla. Koetin vain summitaisesti määrittää alueen rajoja ja pieni toivo siinä on, että jotain olisi vielä koskeematonta.

Mutta kuvat puhukoon nyt:

Kuva
palanen leveämpää tasavartista

Kuva
ketjunkantaja, malli jokamiehen

Kuva
rannerenkaan palanen

Kuva
todennäköisesti myös rannerengas, pahoin sulannut

Kuva
toinen mokoma

Kuva
pieni rannerenkaan palanen

Kuva
ja ketjunkantaja taas

Kuva
hevosenkenkäsoljen pääty

Kuva
pieni palanen kupuraa, oli muuten esineet enimmäkseen poikkeuksellisen voimakkassa tulessa olleet - olisiko paikkakunnan hautaustavat hieman erilaiset?

Kuva
kupura taas

Kuva
toistaiseksi tuntematon no 1

Kuva
toistaiseksi tuntematon no 2

Kuva
esimerkkejä sulaneesta pronsista

Kuva
rannerengas, joka on suoristettu ja josta on hakattu tavaraa pois - uusiokäyttöön?

Kuva
tinapronssinen ketjunjakaja, ainoa ns. ehjä esine:)

Kuva
lisää kupuraa

Kuva
soljen palanen

Kuva
tässä näen pienkokoisen rannerenkan palasta...

Kuva
ja tässä varsin sulaneen tasavartisen päätä

Kuva
täma on kenties hienoin löytö - kyseessä on nimittäin fragmentti hopeisesta miekanväistimestä. Ei varmaan jokamiehen asekaapista tuolloin.

Ok, siinä se. Ensi kevään asti sitten minun mahdollisten löytöjen kannalta, kuin ulkona on myräkkä ja kohta 20 senttia lunta.
Tesoro Cibola. Ja tässä -
http://www.arqentale.com
Avatar
raiban
Kunniajäsen
Viestit: 4244
Liittynyt: 26 Joulu 2009, 15:20
Paikkakunta: Espoo

Re: Fragmentaario

Viesti Kirjoittaja raiban »

Hienoja fragmentteja varsinkin nuo tinapronssiset ja miekanväistin.
Varmaankin jotain on löydetty aikaisemmin.Papinsaarestahan löytyi se huippu rautakautinen aarre 60 cm syvyydestä,varmaakin kätkö.Muistaakseen haudankaivaja?Tuossa kätkössähän oli kaikki korut ehjiä ja huippukunnossa.Esim tuon linkin linturiipus löytyi sieltä.
http://koti.mbnet.fi/freebird/Suomi/Pur ... riipus.jpg
Vanhimmat kolikot:Saksalainen Penning v.1075,Kuningas Stephen v.1135.Dirhem v.754
Viikinkiaikainen hevosenkenkäsolki,kupurasolki,rannerengas ja ketjunkantaja ym.Ruotsalainen tippa.
Ja kaikki vasta alussa...........Minelab X-Terra 705 GoldPack
Vastaa Viestiin