Sivu 1/2

Jokamiehenoikeuksista yms....

Lähetetty: 13 Tammi 2007, 16:27
Kirjoittaja jehu1
Juuh, elikkästä ajattelin laittaa tämmöisen keskusteluntyngän tähän kohtaan.

Missä saat liikkua ja mitä saat tehdä. Maanomistajan luvalla tahi ilman.

http://koti.mbnet.fi/mipe/metalli/lainsaadanto.html <--- mipeltä lainataan heti alkuun sivun lainsäädäntöosaa.

Ja seuraavaksi ne jokamiehen oikeudet:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?con ... 145&lan=FI löytyvät esim. tuolta pääpiirteissään.

Toki pitää muistaa hyvän tavan mukaan, ettei mitään kraatereita kaivella, eikä maita jätetä miten sattuu, vaan tulisi peittää omat jäljet pois maastosta. Näihin toki tarvinnee maanomistajan luvan.

Tähän voisi lisäillä huomion arvoisia asioita liikkumisesta ja etsimisestä.

Lisää vinkkejä hyvään maastokäyttäytymiseen

Lähetetty: 13 Tammi 2007, 18:09
Kirjoittaja Panda
Ainakun löydät, kaivat ylös roskan esim. rautanaulan, pullonkorkin, säilykepurkin pidä muovipussia tms. mukana johon tämän voit laittaa ja arkistoida lähimpään roskikseen. Pullotkin voi kerätä ja muuttaa patterirahaksi :D

Tärkeintä muistaa että jokainen meistä edustaa metallinpaljastinharrastusta ja yksi "huonokäytöksinen" leimaa heti koko homman vandalismiksi tms., koska Suomen mittakaavassa harrastus toistaiseksi aika marginaalinen ja tuntematon.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 00:24
Kirjoittaja manfex
lupien kyselystä mietityttää juuri tuo että oletteko kaupungilta kyselleet lupia (ja keneltä) kun kaupungin alueella (rannat poislukien) olette kaivaneet? itselläni on kysely aiheesta keravan kaupungille lähetetty mutta vielä ei ole ainakaan minkäänlaista vastausta tullut. yksityismaille luvat nyt ainakin pitäisi kysyä.

Lähetetty: 16 Tammi 2007, 00:47
Kirjoittaja mipe
Helsingissä muistaakseni rakennusviraston puisto-osasto, joten jos vastaava löytyy... Sitten jos kaupungin omistuksessa on vaikka joku tila, niin vaihteen kautta tilanhoitajalle.

Ja kysykää oikeesti ne luvat kuntoon... Ja varmaan turhaa kysellä lupia mihinkään kaupungin hoitamalle nurmikolle...:)

jokamiesoikeus

Lähetetty: 21 Tammi 2007, 22:09
Kirjoittaja Eki
Retkeiliänä olen kokenut asialliseen toimintaan perustuvan maastossa oleva toiminan olevan vapaata.
Leirytyessäkin asettuu kotirauha teltan alueelle, vaikka toisen maalla onkin yötä.
En juurikaan kuvittelisi jos vie yksityisen metsästä rautaa pois maastosta olevan haitantekoa. Maisemointi aina tärkeää vaikka missä olisikin.

Re: Lisää vinkkejä hyvään maastokäyttäytymiseen

Lähetetty: 08 Huhti 2007, 13:46
Kirjoittaja manfex
Panda kirjoitti:Tärkeintä muistaa että jokainen meistä edustaa metallinpaljastinharrastusta ja yksi "huonokäytöksinen" leimaa heti koko homman vandalismiksi tms., koska Suomen mittakaavassa harrastus toistaiseksi aika marginaalinen ja tuntematon.
vandaalejakin tietysti jo löytyy, kuten jo varmaan muutama on törmännyt tähän

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0021504605

Re: Lisää vinkkejä hyvään maastokäyttäytymiseen

Lähetetty: 08 Huhti 2007, 17:13
Kirjoittaja Panda
manfex kirjoitti:
Panda kirjoitti:Tärkeintä muistaa että jokainen meistä edustaa metallinpaljastinharrastusta ja yksi "huonokäytöksinen" leimaa heti koko homman vandalismiksi tms., koska Suomen mittakaavassa harrastus toistaiseksi aika marginaalinen ja tuntematon.
vandaalejakin tietysti jo löytyy, kuten jo varmaan muutama on törmännyt tähän

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi? ... 0021504605
Joo taman on varmaan kaikki nahnyt. Todella holmon oloinen koko juttu :roll:

Lähetetty: 08 Huhti 2007, 21:29
Kirjoittaja Pegu69
No ei kaveria kannata viela vandaaliksi julistaa, kun ei tullut selville oliko ollut muinaismuistoalueella.
Tosin myyntiin laittaminen taisi sitten olla vikatikki.
Itse loysin samanoloisen kirveenpaan aikoinaan meidan saunan takaa, mutta ei kylla tullut mieleenkaan etta se olisi 100 vuotta vanhempi.
Juu ja paikalla on varmaan noudatettu edesmenneen laulaja suuruuden ohjeita. :wink:

Niin ehka kaveri on ollut vaikka omilla poromaillaan etsimassa(eika toivotavasti siis missaan muinaismuistoalueella) ja tosiaan noilla on ikaa tuo melkein 1000 vuotta niin ehka tassa tuli suorastaan tehtya palvelus museovirastolle. Koska ei noita kirveenpaita kukaan olisi ikina keskelta eramaata loytanyt.

Tai sitten kaveri vedattaa ja vastailee toisen nimimerkkinsa alla, etta saa hyvauskoiset mutta eparehelliset kerailijat liikkeelle tarjoamaan huimia summia.

t.pekka

ps. alkaa paa taalla etelan auringossa pehmeta ja jutut hiukka levottomia joten antakaa anteeksi. Lampoa hieman alle 40 astetta, niin siis ei mulla vaan ulkona varjossa.
Juu ja sormet syhyy ihan vietavasti kun katselen teidan paivanloyto kuvia. Mutta ei oo viela uskaltanut ostaa etsinta ja lahtee Sheikkien aarteita kaiveleen, etta ei vaan joudu paa kirveen paan alle.....
-ja mitahan toikin taas tarkoitti-

Lähetetty: 08 Huhti 2007, 23:05
Kirjoittaja manfex
yhdessä viestissä luki että oli käynyt kuusamosta tunnetulta saamelaisten muinoin asuttamalta kiinteältä muinaisjäännökseltä nuo kaivamassa

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 08:00
Kirjoittaja Pegu69
Tuon tunnetun saamelaisalueen taisi mainita joku muu palstalainen ei itse etsija.
Mutta tottakai on arveluttavaa ruveta myymaan tamankaltaisi esineita netissa, tosin jotenkin jai mielikuva etta kaveri teki sen ihan tietamattomyyttaan(kun oikein mainosti etta on loytanyt ne etsimella), varsinkin kun alkoi tulla kommentteja etta ilmoittaudu kissalanpojille jne. Niin meni poika hiljaiseksi.

Vaara voi tietty olla etta joku innokas arkeologiopiskelija ottaa metallinetsijat silmatikuksi ja alkaa ajaa tayskieltoa oman eduskuntaedustajansa yms. kautta :-(
No toivotaan etta ei kuitenkaan.

Tosin tiedan myos tapauksen, missa eras vanhempi kaveri metallinetsimen kanssa tavattiin Hameen suunnassa eraalla hyvin tunnetulla muinaismuistoalueella (paikka on tunnettu pitkaan esihistoriallisista hautaroykkioista). Hyvan ystavani perhe omistaa maan ja tosiaan yhtena aamuna ystavani aiti sattui olemaan kavelylla rannassa ja eikos siella ollut ukkeli piippailemassa. No siita sitten seurasi hyvin lyhyt keskustelu ja kaveri haipyi paikalta hanta koipien valissa. Ukko oli kuulemma kovin pahoillaan ja tosiaan haipyi kylla aika vikkelaan, mutta harmillisiahan nama tamankaltaiset tapaukset ovat siis tama ja tuo Kuusamon tapaus.

Toistan tassa joskus aikaisemmin kirjoittamaani, etta kuten missa muussakin asiassa avoin palkitseva linja on moniverroin parempi kuin tays/ehdoton kieltolinja ja en nyt mielestani veda yhtaan edes kotiin pain.
Kylla mun mielesta Englanti on tasta paras esimerkki. Uskomattomia loytoja ja varmasti suurin osa on paatynyt viranomaisten kasiin eika yksityisten kerailijoiden kassakaappeihin!

Ehka Suomenkin valtion olisi aika siirtya palkitsemislinjalle. Tosin eipa noita kultakatkoja taida meilta loytya.

t.pekka

ps. toissa on talla hetkella tylsaa niin on aikaa kirjoitella. :roll:

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 09:14
Kirjoittaja JaNo74
Ite olen havainnut tuon "Kansalaisen karttapaikan" hyväksi paikaksi, koska sinne on merkitty rauhoitetut muistomerkki- ym. alueet.
Itselläni kävi tuolla saaristossa piippaillessani niin, että siellä metsäpolkua kuljin ja piipparoin, kunnes polku nousi kalliolle. Kallion päällä oli sitten ns. viikinkihauta, eli iso kiviröykkiö, joten vaihdoin sitten maisemaa. Tuolta alueelta ei kyllä mitään löytynytkään, ei edes korkkeja.

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 09:35
Kirjoittaja kiinnostunut
järjenkäyttöä vain siihen mistä kaivelee.Ei ainakaan kannata mennä tunnettuja ja rauhoitettuja alueita tonkimaan sehän on selvä. Mutta liekö kuitenkaan kiellettyä pitää ilmaisinta mukana ja tutkailla jos esim.kuljet tällaisen alueen läpi...Kun vain et kaiva! Vai onko sama asia kun sorsametsällä ollessa lyijyhaulit piipussa ja tulee tarkastus...

Eli Sellainen pieni epäilys jää sivullisilla kytemään. Voi olla,mutta tietääkseni vain kaivaminen ja kajoaminen maastoon ja esineisiin muinaismuisto alueellakin on vain kiellettyä.

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 09:55
Kirjoittaja manfex
JaNo74 kirjoitti:Ite olen havainnut tuon "Kansalaisen karttapaikan" hyväksi paikaksi, koska sinne on merkitty rauhoitetut muistomerkki- ym. alueet.
ei sinne varmaan kaikkia ole merkitty mutta jotain ainakin, ellei sitten eri alueilla ole eri merkinnät eli siellä turussa esim tarkemmin merkitty nuo, mutta ainakin täältä keravan kohdalta se näyttää vain muutamat paikat eikä niitäkään mitenkään kovin selkeästi.

tein keravasta itse kartan mihin merkitsin kaikki kiinteät muinaismuistopaikat ja myös irtolöytöjen paikat, ja ajattelin panna sen jakoon muita piipittäjiä varten mutta tulin toisiin ajatuksiin kun löysin tuon kirveenterämiehen postaukset, en tiedä tekisikö se enemmän hyvää kuin pahaa julkaista se. onko parempi ettei kukaan tiedä mistä ei saa kaivaa kun että pari vandaalia tietää mistä 'pitää' kaivaa :)

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 10:53
Kirjoittaja mipe
kiinnostunut kirjoitti:Mutta liekö kuitenkaan kiellettyä pitää ilmaisinta mukana ja tutkailla jos esim.kuljet tällaisen alueen läpi...Kun vain et kaiva! Vai onko sama asia kun sorsametsällä ollessa lyijyhaulit piipussa ja tulee tarkastus...
Tuo on nyt typerää toimintaa. Ei siinä vaiheessa kukaan ole kiinnostunut, kaivatko vai et, jos siellä kumminkin etsimen kanssa heilut. Älkää nyt menkö sössimään noilla rauhoitetuilla alueilla tuolla tavalla. Minkä ihmeen takia siellä pitäisi etsimen kanssa heilua, jos et kuitenkaan voi siellä kaivaa?

Manfex, ei kannata julkaista noita karttoja. Uskon, että tätäkin foorumia lukee jos jonkinlaista kalastelijaa. Pari tommosta tapausta ja museoväen mielestä tämä foorumi yllyttää penkomaan muinaismuistopaikkoja. Ja ne vandaalit tuskin itse jaksaa nähdä vaivaa tietojen etsimiseen, joten paikat säilyvät koskemattomina.

Keravalle kaivuita suunnittelevat varmaan saavat sulta tiedon kielletyistä alueista.

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 11:05
Kirjoittaja kiinnostunut
joo en sitä tosiaa tarlkoittanut että kukaan yllyttäisi.
Enkä tosin ole itse kyseisesti toiminutkaan,esimerkkinä kerroin ja puhuin vain lakiin liittyvistä asioista.
Eli tämä toiminta ettemme tällaisilla alueilla kulje etsinten kanssa liittyy vain puhtaasti maineen puhtaana pitämiseen.Eli toisinsanoen laki ei kiellä kävelemästä esim.etsin mukana alueella,Mutta kaikki muu onkin kiellettyä eli mihinkään kajoaminen kyseisillä alueilla.Tämä selvä.
Mutta ei tosiaan kannata ns. kepillä muurahaispesää tonkia :)

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 11:13
Kirjoittaja mipe
Joo, olet oikeassa. Laki ei kiellä, mutta maineen puhtaana pitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Tuntuu kuitenkin olevan aika herkässä noi negatiiviset ajatukset harrastajista isolla osalla museoväkeä. Enkä joskus tulee vielä se päivä, kun harrastajat auttavat kaivauksilla ja heitä jopa pyydetään osallistumaan niihin. Sitä päivää odotellessa, pidetään matalaa profiilia ja toimitaan lakien, asetuksien ja terveen järjen mukaisesti.

Lähetetty: 09 Huhti 2007, 16:59
Kirjoittaja Panda
mipe kirjoitti:Joo, olet oikeassa. Laki ei kiellä, mutta maineen puhtaana pitäminen on ensiarvoisen tärkeää. Tuntuu kuitenkin olevan aika herkässä noi negatiiviset ajatukset harrastajista isolla osalla museoväkeä. Enkä joskus tulee vielä se päivä, kun harrastajat auttavat kaivauksilla ja heitä jopa pyydetään osallistumaan niihin. Sitä päivää odotellessa, pidetään matalaa profiilia ja toimitaan lakien, asetuksien ja terveen järjen mukaisesti.
:!: :!: :!:

Lähetetty: 08 Touko 2007, 01:01
Kirjoittaja mipe
Rupesin tuossa vanhoja tarinoita päivittelemään ja tutkin tarkemmin jokamiehenoikeutta. Käykääs katsomassa...

http://www.ymparisto.fi/default.asp?con ... 865&lan=fi
Saako järvestä ottaa kiviä ilman vesioikeuden haltijan/maanomistajan lupaa? Saako kiviä ottaa peräkärryyn yksityismaalta, joka on jo hyödynnetty?

Maa-aineksia kuten kiveä ei saa ottaa toisen maalta ja vedestä. Vähäisessä määrin voi ottaa kiviä, jos siitä ei ole vähäistä suurempaa haittaa. Toisen maata ei saa kaivaa. Geologista tutkimusta varten saa ottaa näytteitä.
Vedetäänkö tossa nyt raja sitten mihin? Jos ei juuria katko ja jättää paikat samanlaiseen kuntoon kun saapuessa, niin ei luulisi haittaavan...?

Kaikkihan tietää seuraavan kikan. Lapparilla siisti 'luukku' pintamaahan, joka käännetään sivulle. Luukun alta kaivettua maata muovipussin tai kankaan päälle, kunnes esine löytyy. Sitten maa-aines pussin päältä takas monttuun ja luukku keikautetaan takas paikalleen. Ei jää mitään jälkiä maastoon.

Sen verran jäin miettimään, että laitoin kyselyn ko. tekstin julkaisijalle.

Lähetetty: 08 Touko 2007, 18:46
Kirjoittaja RVPS
1. Liikkuminen luonnossa
Jalan, hiihtäen, pyöräillen ja ratsain liikkuminen on yleensä sallittua luonnontilaisilla tai siihen verrattavilla alueilla, jos siitä ei aiheudu vahinkoa. Liikkumisoikeutta on rajoitettu pihamailla, pelloilla ja istutuksilla.

Kesällä pellot on ylitettävä teitä tai ojan pientareita pitkin. Talvella sitä vastoin pellon yli voi hiihtää. Porteista kuljettaessa ne on muistettava sulkea.

Toisen pihamaata ei saa käyttää kulkutienä. Toisen maalle ei saa rakentaa eikä kaivaa sitä niin, että se muuttuu ulkonaisesti alkuperäisestä. Jos pihamaata käytetään toistuvasti kulkutienä, voidaan siitä rangaista. Rangaistavaa toisen pihamaan käyttäminen on myös silloin, jos rikotaan kotirauhaa. Peltoa, niittyä tai istutusta ei saa käyttää kulkutienä, jos siitä aiheutuu vahinkoa.

Liikkumista on usein rajoitettu luonnonsuojelualueilla. Lintujen pesimisaikana tulisi liikkumista välttää sellaisilla lintujen pesimä- ja oleskelualueilla kuin lintuvesillä ja ulkosaarilla.

Kulkua eri alueilla voidaan rajoittaa vain viranomaisen päätöksiin perustuvin kielloin. Kieltotauluissa mainitaan usein tämä viranomainen, joka useimmiten on lääninhallitus, alueellinen ympäristökeskus tai puolustusvoimat.

Luonnonsuojelulaki 1096/1996, 36 § 3 mom.

Lähetetty: 15 Kesä 2007, 06:49
Kirjoittaja Scope
Tässä keskustelussa on jo käyty hieman siellä off-topicin puolella, ja ehkä se olennaisin kysymys on vielä vastaamatta. Eli saako kaupungin alueella etsiä ja kaivaa ilman lupia?

Vastaus on mielestäni tietyin ehdoin, että saa!

Oletetaan että peittää kaivuussa syntyneet kuopat maa-aineksella, eikä esim. katko puita tai kasvillisuutta turhaan, tässäkin järjen käyttö sallittua. Kuuluuhan esimerkiksi onkiminen, marjojen poiminta ja sienien kerääminen jokamiehen oikeuksiin, miksei siis myös luonnossa liikkuminen heilutellen miinaharavaa? Mitä tulee itse esinen löytämiseen, niin löytötavarahan se on. Yleiseltä paikalta (ei yksityiseltä maalta) löydettynä ja jos siinä ei erikseen ole selkeää merkintää omistajasta voi esineen pitää itsellään. Tietenkin oletettavasti yli 100 vuoden ikäisistä esineistä asialliset ilmoitukset museovirastolle mahd. tarkoin kuvauksin ja kysymystä josko heillä olisi esineelle käyttöä!

Me kansalaiset myös maksamme veroja tästä kaikesta lystistä ja luulisi vain
museovirastonkin olevan tyytyväinen jos meidän kauniista tuhannen järven maasta joskus jotain muutakin joku löytäisi.

Tälläiseen päättelyyn minä päädyin, ettei kaupungin maille tarvitse erikseen lupia kysellä. Yksityisessä omistuksessa oleville alueille toki lupa itse maanomistajalta ja löydettyjä esineitä näytille jos maanomistaja niin haluaa :) mahdollisen historiallisen aarteen löytymisestä saatu palkkio jaettaisiin sitten maanomistajan ja löytäjän kesken.

Lähetetty: 15 Kesä 2007, 17:55
Kirjoittaja mipe
Kuuluuhan esimerkiksi onkiminen, marjojen poiminta ja sienien kerääminen jokamiehen oikeuksiin, miksei siis myös luonnossa liikkuminen heilutellen miinaharavaa?
Niin, yksikään mainitsemistasi toimista ei jätä jälkiä maastoon. Sen sijaan kun lapioon tarttuu, niin tilanne on mielestäni jo toinen. Esim. Helsingissä sijaitsee eräs pieni metsänpalanen, joka on kaavassa merkitty puistoalueeksi. Lähitalojen asukkaat ovat raijanneet sinne maantuvaa puutarhajätettä vuosien ajan, mutta nyt sille on tullut loppu. Ovat kuulemma kehoittaneet paikallisia asukkaita tarkkailemaan tilannetta ja käräyttämään mahdolliset ekoterroristit kyseisestä toiminnasta. Mene sitten tuonne lapiolla kaivelemaan...

Toisaalta taas vuosia sitten sain luvan kaivella tietyillä paikoilla (metsiä ja metsittyneitä raunioita) kun soitin ja kysyin luvan. eli eroja tuntuu olevan käytännöissä.

Kyllä lämpimästi suosittelen kaupunkialueella kysymään luvan ennen kaivuita, pl. uimarannat. Jokainen tietenkin tyylillään, mutta toivottavasti kukaan ei toimi ajattelemattomasti ja aiheuta hallaa harrastukselle.

Lähetetty: 15 Kesä 2007, 19:13
Kirjoittaja Scope
Juu, pitänee laittaa kapungin puisto-osastolle kyssäriä aiheesta, kun juuri tuohon lähistön "puisto-alueelle" ajattelin suunnata ja ekat kaivaukseni harjoittaa. :roll:

Edittiä:

Eli luokitellaanko uimarannat yleisiksi paikoiksi, vai mikä niitä erottaa jos niihin ei lupia tarvitse kysellä? Mitä muita tälläisiä paikkoja on?

Lähetin aiheesta kysymyksen nyt Vantaan kaupungille, saa nähdä millon tulee vastaus. Ja siinä kun näytin isälle lähettämääni sähköpostia, hän vain nauroi ja sanoi että "täähän on vaan leikkiä, mihin sä lupia tarvitset..." :roll:
Ovat kuulemma kehoittaneet paikallisia asukkaita tarkkailemaan tilannetta ja käräyttämään mahdolliset ekoterroristit kyseisestä toiminnasta. Mene sitten tuonne lapiolla kaivelemaan...
Sen verran vielä tuohon että luonnon kuormittaminen kaikenmaailman moskalla, joka saattaa haista lähiasukkaiden neniin on kuitenkin mielestäni eri asia kuin siistien kuoppien kaivaminen, lähes jälkiä jättämättä, ja sen ylimääräisen moskan kerääminen sieltä maaperästä pois :)

Mutta siihen asti kun suomen laki ei muutu näiltä osin, luvat täytyy tietenkin hoitaa aina ja joka kerta kuntoon!

Niin ja mape, tuo sinun linkki-saittisi on todella kätevä. Suora linkkisi, joka on signaturessa, ei kuitenkaan toimi vaan viittaa väärään paikkaan.

Lähetetty: 16 Kesä 2007, 16:24
Kirjoittaja mipe
Sen verran vielä tuohon että luonnon kuormittaminen kaikenmaailman moskalla, joka saattaa haista lähiasukkaiden neniin on kuitenkin mielestäni eri asia kuin siistien kuoppien kaivaminen, lähes jälkiä jättämättä, ja sen ylimääräisen moskan kerääminen sieltä maaperästä pois
Ööö... eihän se leikattu nurmi tai oksankappaleet varmaankaan lisää ko. alueen hajuhaittoja... taitaa olla samanlaista tavaraa omasta takaa... no niin, off topic...

Uimarannalla ei varmaan kukaan puutu kuoppien kaivamiseen. Muutenhan se pitäisi kieltää nappuloiltakin.

Korjasin tuon linkkiviittauksen, kiitoksia huomiosta.

Lähetetty: 16 Kesä 2007, 16:28
Kirjoittaja McSeeker
mipe kirjoitti:Uimarannalla ei varmaan kukaan puutu kuoppien kaivamiseen. Muutenhan se pitäisi kieltää nappuloiltakin.
Niinpä, olisi se nyt niin väärin jos isot miehet eivät saisi kaivella kuoppia rannalla ja nauttia elämästä :) Eipä ole minulle ainakaan tullut vielä yhtään negatiivista palautetta kaivelusta. Paikallisen lehden toimittaja yllätti minut piipparoimasta ja pitihän siinä sitten jotain aiheesta kertoa kun ihmetteli kovin että mitä puuhasin vedessä :D

Lähetetty: 16 Kesä 2007, 19:34
Kirjoittaja Scope
Ymmärsin väärin, pahoitteluni. Eli tässäkin taitaa olla kyse siitä miten tiukasti sitä ohjekirjaa tulkitaan, mitä saa tehdä, mitä ei. Noniin, ensi kertaan...To the Bat Mobile!