Sivu 1/1
Rautakautinen pora?
Lähetetty: 28 Joulu 2013, 20:57
Kirjoittaja raiban
Tämmöinen löytyi rautakautiselta alueelta pellosta,pituus 13 cm,aika mielenkiintoinen,mutta mikä voisi olla?
Samalla taisi löytyä uusi kuppikivi,4 kuppia Hämeen puolelta?Ei löytynyt ainakaan portaalista.
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 29 Joulu 2013, 01:44
Kirjoittaja Pluto
Muistuttaa jonkun verran sorvitalttaa, tuollaisia koukkumaisia on käytetty aiemmin paljonkin. Koverruspuukoissakin on tuollaisia kärkiä mutta ihan normisellaiselta ei vaikuta kun kahva jää noin kauas. Teroituksesta varmaan voisi päätellä lisää minkä sortin työkalusta on kyse.
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 30 Joulu 2013, 22:07
Kirjoittaja Mursu
mikä on kuppikivi?
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 30 Joulu 2013, 22:43
Kirjoittaja ilkkap
Mursu kirjoitti:mikä on kuppikivi?
Koita hakusysteemejä, avautuu ihan uusi maailma.
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 31 Joulu 2013, 18:45
Kirjoittaja P.Aholainen
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 01 Tammi 2014, 01:22
Kirjoittaja ZyrTech
Hyvin esimerkillisesti toimittu P.Ahoilaiselta. Kysyttäessä vältetään laittamasta legendaarista "google löytää" - kommenttia. Jos sen kuitenkin panee, niin samaan menoon jaksaa kuitenkin laittaa sen linkinkin. Autetaan toisiamme ja jaadaan tietoamme.
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 02 Tammi 2014, 22:53
Kirjoittaja kollikko
Pannaan vaikka kaverille näin: Kuppikiven olet varmaan jo selvittänyt taustoiltaan. Varmaan niitä vielä lukuisia löytyy kun silmä kovana kulkee maastossa. Voivat olla aivan maanrajassakin, jopa alla. Ihmeenpiä metallilöytöjä en ole noiden läheisyydestä löytänyt, mikä viittaisi kivikauteen. Itse olen pienen suojaetäisyyden vuoksi tutkinut lähiympäristöjänsä. Mitään ei ole kuiten ilmennyt. Varmaan piikiveä ym. iskoksia kannattaisi lähimaastossa silmäillä?
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 03 Tammi 2014, 22:00
Kirjoittaja raiban
kollikko kirjoitti:Pannaan vaikka kaverille näin: Kuppikiven olet varmaan jo selvittänyt taustoiltaan. Varmaan niitä vielä lukuisia löytyy kun silmä kovana kulkee maastossa. Voivat olla aivan maanrajassakin, jopa alla. Ihmeenpiä metallilöytöjä en ole noiden läheisyydestä löytänyt, mikä viittaisi kivikauteen. Itse olen pienen suojaetäisyyden vuoksi tutkinut lähiympäristöjänsä. Mitään ei ole kuiten ilmennyt. Varmaan piikiveä ym. iskoksia kannattaisi lähimaastossa silmäillä?
Onko Kemiönsarella yhtään kuppikiveä?
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 05 Tammi 2014, 07:07
Kirjoittaja Rakham Punainen
Ilman muuta kuppikivi, onnea raiban uuden muinaisjäännöksen löytämisestä. Muuten, jostakin takertui muistoon rapakiven merkitys muinaisuskoissa, en muista mistä, mutta itse etsin niitäkin tästälähin
raiban kirjoitti:Tämmöinen löytyi rautakautiselta alueelta pellosta,pituus 13 cm,aika mielenkiintoinen,mutta mikä voisi olla?
Samalla taisi löytyä uusi kuppikivi,4 kuppia Hämeen puolelta?Ei löytynyt ainakaan portaalista.
Kupit kallioissa ja kivissä; niillä
näyttäisi olevan aivan uskomattoman laaja levinneisyys sekä ajassa että paikassa; Fennoskandiasta Siperiaan, kivikaudelta keskiaikaan ja uuteenkin aikaan ehkä. Ihan totta.
Siksi toisekseen, kuppeja saattaa löytyä myös muilta pinnoilta kuin vaakasuorilta, esimerkkejä on saaristosta.
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 05 Tammi 2014, 21:36
Kirjoittaja raiban
Joo,oli hieno löytää ,museoon on mennyt tieto.
Mietin miten nuo kupit on tehty......luulen että metallia ei ole käytetty ,vaan kiveä ja vettä,jollain tavoin pyörittämällä?Mutta milloin?
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 06 Tammi 2014, 01:45
Kirjoittaja Astalo
Aluskallioon tai kiveen hakattiin ensin karkea kuoppa-aihio muilla sopivan muotoisilla luonnonkivillä, tarkoitukseen valmistetuilla kivitaltoilla tai puuvarren päähän kiinnitetyillä kiviterillä ja sen jälkeen kuopassa luultavasti vain pyöritettiin sopivan muotoista kiviterää joko paljaaltaan tai veden ja hiekan kanssa kunnes kuoppa oli hioutunut pyöreäksi. Myös puuseipäällä poraaminenkin voisi toimia siinä viimeistelyhionnassa, jos väliin kaataa samalla hiekkaa. Lisäapuvälineenä on voinut olla myös jousimainen kapine pyörittämään sitä puuseivästä tai kivitaltan puuvartta aivan samalla tavalla kuin muinaisissa "tuliporissakin".
Vastaavia menetelmiä on todistetusti käytetty ainakin kivikirveiden reikien poraamiseen, joten eiköhän isompiakin kiviä työstetty aivan samalla tavalla.
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 06 Tammi 2014, 09:38
Kirjoittaja Leijona
Kyllähän tuollaisen montun tekee, mutta näissä on ollut jo hiemen enemmän vaikeusastetta, kuten alimmainen kuva osoittaa, kun tehdään kartioreikä ja siitä jää vielä tappikin jäljelle.
Meikäläisellä ei onnistuisi edes sorvilla moinen
Nämä ovat vieläpä kivikaudelta.
http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo/ope ... vikausi/16
Re: Rautakautinen pora?
Lähetetty: 08 Tammi 2014, 17:44
Kirjoittaja kollikko
Eipä ole neljään vuoteen löytynyt kuin muutamia kalliohakkauksia rantalähiltä ja kauempaakin sisäsaaresta. Kivenpäällyset isommat on piipattu kulkiessa ohitsensa, tasalakisetkin. Kivikaudesta lähtien täältä on kuitenkin löytöja ja markkinoitu ulos Kemiön "piikiveä" Parhainta kvartsia Suomessa aikanaaan. Pellot paik`paikoin Tuommoista "iskemää" väärällään. F.D