aar1pne kirjoitti:Tuo lupa-asia on mielenkiintoinen. Jokamies oikeus lupaa yksityisen kuin myös valtion maalta ottaa näytteitä jossa melkein aina käytetään lapiota tai kivivasaraa. Näytemäärää ei ole tarkoin määritelty,mutta olettaisin repullisen tai ämpärillisen. Tämä kyllä pätee lapin kultamaillakin. Tietenkään toisen omaisuuta ei saa tärvellä ja onhan muitakin rajoituksia,valtaukset,suojelualueet, ymm...
moro löysin tällaisen tekstin.
4. Mitä on kaivoslain tarkoittama yleinen etsintäoikeus?
Kyseessä on kaivoslain 3 §:n mukainen yleinen etsintäoikeus. Lainkohdan mukaan kuka tahansa voi suorittaa etsintää - ja myös toisen alueella. Oikeus rinnastetaan usein jokamiehenoikeuteen, vaikka tarkasti ottaen siitä ei aivan ole kyse.
Yleinen etsintätyö tarkoittaa geologisten havaintojen, mittausten ja vähäisen näytteenoton tekemistä. Näytteenotosta on ilmoitettava etukäteen. Mieluummin ilmoitus tulisi tehdä maanomistajalle. Mitään valmista lomaketta tai muutakaan määrämuotoa ei ilmoitukselle ole vaan se voi olla hyvin vapaamuotoinen. Suosittelen kuitenkin kirjallista ilmoitusta. Jos maanomistajaa ei ole tiedossa tai kyse on hyvin laajasta, useita kiinteistöjä koskevasta alueesta, voi ilmoituksen tehdä myös maistraattiin. Tällöin ilmoituksessa olisi hyvä yksilöidä alue myös kartan avulla.
Ilmoitukseen tulisi liittää ainakin seuraavat tiedot:
tarkoitus eli yksilöinti siitä, että kyse on kaivoslain mukaisesta etsintätyöstä, jossa tarkoitus on tehdä vähäistä näytteenottoa
ilmoittaja eli näytteenottaja ja yhteystiedot
toimenpiteiden yksilöinti
ajankohta
kartta
muut asiaan liittyvät mahdolliset seikat
Muuhun kuin vähäiseen näytteenottoon tarvitaan maanomistajan lupa.
Kaivoslain 3 §:
Jokaisella on toisenkin alueella valta suorittaa kaivoskivennäisten löytämiseksi tarpeellisiksi katsottavia geologisia havaintoja ja mittauksia sekä vähäistä näytteenottoa (etsintätyö). Ennen näytteenottoa on siitä annettava ilmoitus maanomistajalle tai paikkakunnan rekisteritoimistolle. (17.2.1995/208)
Etsintätyötä ei kuitenkaan saa ilman viranomaisen lupaa tai omistajan taikka nautintaoikeudenhaltijan suostumusta maan pinnalla suorittaa:
1) alueella, jolla liikkumisoikeudesta on erikseen säädetty tai jolle sivulliselta on pääsy kielletty;
2) valtausalueella tai kaivospiirissä;
3) asuinrakennuksen yhteydessä olevan pihan, tontin, puutarhan tai puiston alueella;
4) pellolla tai muussa kuin 3 kohdassa tarkoitetussa puutarhassa, jos siitä ilmeisesti aiheutuu vahinkoa;
5) yleisessä käytössä olevalla liikenne- tai kulkuväylällä, jos työt tuottavat haittaa liikenteelle; eikä
6) kirkko- tai hautausmaalla.
Sen, joka etsintätyön yhteydessä aikoo vahingoittaa tai kaataa kasvavia puita, on ilmoitettava siitä etukäteen maanomistajalle tai, milloin tätä ei voida tavoittaa, sen paikkakunnan rekisteritoimistolle, missä työ suoritetaan. Etsintätyöstä aiheutunut vahinko ja haitta on täysin korvattava.
tuo vielä hieman hämmentää että jos löytää niin saako sen myydä, tämänhetkisen käsityksen mukaan ei, mutta pitää vielä tarkemmin selvittää.