Sivu 1/1

Minkähän ikäinen hylsy?

Lähetetty: 03 Loka 2013, 19:39
Kirjoittaja AnaBob75
Tuommonen kiväärin patruunan hylsy löyty vanhan talon pihamaalta noin 5 cm syvyydestä. Leima on selvästi E.S.A. en löytäny netistä millää tietoa iästä tai valmistajasta. mukava olis tietää onko iha uus vai vanhaki? :)
Kuva

Kuva

Lähetetty: 03 Loka 2013, 20:19
Kirjoittaja ärkoo
Patinasta päätellen ei ole montaa vuotta maassa ollut. Sinänsä mielenkiintoinen leima. Saisitko hylsyn strategiset mitat? Vaikuttaisi näillä näkymin 7,62x53R hylsyltä jota tuollaisella kantaleimalla ei meillä käytetty ainakaan ennen 1945.

Näyttää myös että hylsyssä tai aseen patruunapesässä on ollut mittavirhe kun on tuolleen revennyt.

Lähetetty: 03 Loka 2013, 20:26
Kirjoittaja AnaBob75
ärkoo kirjoitti:Patinasta päätellen ei ole montaa vuotta maassa ollut. Sinänsä mielenkiintoinen leima. Saisitko hylsyn strategiset mitat? Vaikuttaisi näillä näkymin 7,62x53R hylsyltä jota tuollaisella kantaleimalla ei meillä käytetty ainakaan ennen 1945.

Näyttää myös että hylsyssä tai aseen patruunapesässä on ollut mittavirhe kun on tuolleen revennyt.
Joo kyllä näyttäs nuo mitat pitävän paikkansa mitä nyt tommosella raksamitalla mittasin. :) Itte kans aattelin että ei ehkä hirveen vanaha mutta tosiaan kantaleimasta ei löytyny mitää tietoo netistäkää. Tuskin nyt mistään ulkomailta tuotu tai? :) ja tosiaa hyvä ettei oo räjähtäny silmille ku tollen revenny.. :o

Lähetetty: 03 Loka 2013, 21:01
Kirjoittaja möykäri
Onko välttämättä ammuttu aseesta ollenkaan ? Onko selvä iskurinjälki? Onko laitettu johonkin rautaputkeen ja ammuttu sillä ? Kuvasta en oikein saa selvää onko nallissa ylipaineen merkkejä ?

Lähetetty: 03 Loka 2013, 21:04
Kirjoittaja ärkoo
Kyllä tuo aseella on ammuttu, jos rautaputkeen työntää ja laukaisee niin koko hylsy turpoaa ja repeää.

Itsellä on useamman kerran vanhoja patruunoita ampuessa hylsy revennyt tuolleen ja joskus pahemminkin. Siksi suojalasit ovat aina paikallaan.

Kantaleima rupesi sen verran kiinnostamaan että kysyin asiantuntijalta, jos jotain selviää niin postaan tänne.

Lähetetty: 03 Loka 2013, 21:07
Kirjoittaja AnaBob75
möykäri kirjoitti:Onko välttämättä ammuttu aseesta ollenkaan ? Onko selvä iskurinjälki? Onko laitettu johonkin rautaputkeen ja ammuttu sillä ? Kuvasta en oikein saa selvää onko nallissa ylipaineen merkkejä ?
No kyllä mun mielestä selvä iskurinjälki on keskellä nallia.. selevä nätti monttu.. :) siitähä ei tiijä millä ammuttu mutta eihä ne yleensä kyllä nui repiä kyljestä..

Lähetetty: 03 Loka 2013, 21:32
Kirjoittaja AnaBob75
ärkoo kirjoitti:Kyllä tuo aseella on ammuttu, jos rautaputkeen työntää ja laukaisee niin koko hylsy turpoaa ja repeää.

Itsellä on useamman kerran vanhoja patruunoita ampuessa hylsy revennyt tuolleen ja joskus pahemminkin. Siksi suojalasit ovat aina paikallaan.

Kantaleima rupesi sen verran kiinnostamaan että kysyin asiantuntijalta, jos jotain selviää niin postaan tänne.
joo kiitos.. ja hyvä jos selviää ja mukava jos ois joku harvinaisempi tappaus.. =)

Lähetetty: 03 Loka 2013, 23:26
Kirjoittaja JK
Ettei olis jäätyvä vesi halkaissut?

Lähetetty: 04 Loka 2013, 11:39
Kirjoittaja Toriseva
Yks kotilatauskerta liikaa. :wink:

Lähetetty: 05 Loka 2013, 15:53
Kirjoittaja Sarjis
hylsyn halkaissut todennäköisesti tuommoinen ilmiö, kuin sinkinkato, jota tapahtuu messingissä. Erityisesti kuumamuokatussa, jota kiväärien patruunoiden hylsyt ovat.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sinkinkato

Olen törmännyt asiaan usein, koska keräilen kaikenlaisia vanhoja patruunoita sekä hylsyjä. Joskus on tullut vastaan vanhahkoja tykinhylsyjä, joiden suut ovat olleet kuin pitsiä syöpymisestä johtuen. Myös ampumattomissa kiväärinpatruunoissa asia selvästi ilmenee siten, että hylsynsuu repeää halki, mikäli luoti on ollut tiukasti niipattuna hylsyyn kiinni. Lopulta metallissa olevien sisäisten jännitysten paine repäisee syöpyneen hylsyn halki.

Hylsymessinki sisältää usein noin 25-30% sinkkiä, ja tuo sinkinkato käynnistyy jo messingissä, jossa on yli 15-20% sinkkiä seoksesta riippuen.
Tämänvuoksi usein päällepäin hyväkuntoiset vanhat ampumatarvikkeet ovatkin syöpyneet sisältäpäin piloille, koska myös ruuti sisältää helposti korroosiota aiheuttavia ainesosia, kuten nitraatteja.

Vesijohtopuolella on erittäin tarkat määräykset messinkiosille, jotta tuolta sinkinkadolta vältytään.

Kantaleimasta ei löytynyt mitään valaisevaa.

Hylsy on arvioni mukaan vanha, mutta ampumisesta ei liene ole kulunut paljoakaan aikaa.

Lähetetty: 05 Loka 2013, 19:50
Kirjoittaja otva
Jostakin syystä noissa British Small Arms and Metall Co.nyn valmistamissa patruunoissa näyttäisi lukevan ESA mutta tutumpi kirjainlyhennys on tietenkin BSA.Onkohan B kirjain stanssattu niin huonosti että ammunnan jälkeen näyttää E:ltä.

Lähetetty: 08 Loka 2013, 08:13
Kirjoittaja AnaBob75
otva kirjoitti:Jostakin syystä noissa British Small Arms and Metall Co.nyn valmistamissa patruunoissa näyttäisi lukevan ESA mutta tutumpi kirjainlyhennys on tietenkin BSA.Onkohan B kirjain stanssattu niin huonosti että ammunnan jälkeen näyttää E:ltä.
Ei tuosta E kirjaimesta kyllä mitenkää saa B tä.. =) mutta tais jäähä arvoitukseksi tämä kirjainyhdistelmä.. ??? ;)

Lähetetty: 08 Loka 2013, 17:30
Kirjoittaja Pataniityn Tehvaani
Voisiko olla Enfield Small Arms Company?

Eräällä nettisivulla oli esillä useita tuntemattomia kantaleimoja, joiden tunnistamiseen tekijä pyysi apuja ja joukossa oli myös tuo E.S.A.

Lähetetty: 08 Loka 2013, 21:00
Kirjoittaja ärkoo
Kysyin eräältä Suomen johtavalta patruuna-asiantuntijalta joka vastasi näin:

"Kantaleima on tuttu. Olen tavannut saman leiman myös 7 x 57 Mauser-hylsyssä. En kuitenkaan tiedä, mitä konklaavia, valmistajaa, firmaa yms. ko. kantaleima edustaa. Yksi valistunut arvaus on, että kyseessä on jonkun suomalaisen alan toimijan Belgiassa ennen talvisotaa ns. omalla kantaleimalla valmistuttama hylsy, joita on koti-Suomessa ladanneet Suojeluskunta, pikkulataamot, ampumaseurat ja/tai urheiluampujat. Tai sitten ei. Varmuutta asiaan ei ole toistaiseksi saatu."

Elikkä tässä vaiheessa jäänee arvoitukseksi.