Hawker Hurricane ja Iljušin Il-2 Šturmovik

Kertoiko isovanhempasi tarinoita saareen haudatusta aarteesta? Onko levottomina aikoina kätketty metsiin rahaa? Tarinoita aarteista.
Avatar
Kossu
Metallinetsijä
Viestit: 193
Liittynyt: 08 Heinä 2013, 14:34

Hawker Hurricane ja Iljušin Il-2 Šturmovik

Viesti Kirjoittaja Kossu » 31 Heinä 2013, 11:50

Oskajärven rannoille Ilomantsiin on tippunut jatkosodan torjuntataisteluissa 1.8.1944 tienoilla brittiläinen Hawker Hurricane - taistelukone.

http://mekri.uef.fi/sotahistoria/hurrica.htm

Perimätiedon mukaan pilottina toiminut venäläinen Majuri on haudattu koneen lähistölle. Tämän hetken tietojen mukaan pilotin hautapaikkaa ei ole löydetty jälkeenpäin. Mikä tekee itselle mielenkiintoisen tästä paikasta on se että ko. järvi sijaitsee vain n. 2km päässä appivanhempieni kotoa. Tällä hetkellä yritänkin nyt selvittää paikallisilta sotahistorian tuntijoilta tarkempaa putoamispaikkaa. Jossain vaiheessa syksyä, mikäli tarkempi putoamispaikka selviää, tarkoitus olisi mennä kahden piipparin voimin tutkimaan aluetta.

9.8.1944 tippui Ilomantsin Longonvaaraan venäläinen Iljušin Il-2 Šturmovik.

http://mekri.uef.fi/sotahistoria/longon.htm

Tätä putoamispaikkaa ei ilmeisesti ole koskaan tutkittu sen tarkemmin. Viimeisimmät havainnot putoamispaikasta ovat 70-luvulta. Putoamispaikan sijainti on rajavyöhykealueella, joten se tekee siitä melko neitseellisen. Tällä hetkellä alustavat tiedustelut menossa rajavyöhykeluvan saamiseksi.

Lähteet: Mekrijärven tutkimusasema. http://www.uef.fi/fi/mekri

Itärajan ihme
Metallinetsijä
Viestit: 360
Liittynyt: 05 Marras 2011, 10:30
Paikkakunta: Kainuu

Re: Hawker Hurricane ja Iljušin Il-2 Šturmovik

Viesti Kirjoittaja Itärajan ihme » 17 Elo 2013, 20:40

[quote= Tällä hetkellä alustavat tiedustelut menossa rajavyöhykeluvan saamiseksi.

Miten meni, saitko vyöhykeluvan?
KAINUUN METALLINETSIJÄT
XP ORX

Avatar
Kossu
Metallinetsijä
Viestit: 193
Liittynyt: 08 Heinä 2013, 14:34

Viesti Kirjoittaja Kossu » 11 Syys 2013, 18:34

No niin, päivitystä tähän sen verran, että sain tietooni Hurricanen tarkan tippumispaikan ja lähden sitä tutkimaan tämän viikon lauantaina, samalla kanalinnun metälle. :) Rajavyöhykelupaa en ole vielä sen ihmeemmin kysellyt, kun tutkimusprojekteja on useampi niin ei kiirusta. Jos joku haluaa tietää tuon Hurricanen tarkan tippumispaikan niin voi laittaa mulle YV:tä.

Avatar
Kossu
Metallinetsijä
Viestit: 193
Liittynyt: 08 Heinä 2013, 14:34

Viesti Kirjoittaja Kossu » 30 Syys 2013, 16:08

No niin, kävin etsimässä tuon putoamispaikan pari viikkoa sitten metsästysreissulla ja helposti löytyi. Piippailtiin vaimon ja appiukon kanssa paikalla n. 1,5 tuntia ja n. hehtaarin alueelle on levinnyt koneen osia. Putoamis ja räjähdyspaikan tunnistaa n. 2m * 2m kuopasta, syvyydeltään n. 0,5m. Kuoppa täynnä metallisilppua. Alueelle jäi vielä meidänkin jäljiltä runsaasti metallitavaraa tuleville piippailijoille.

Tässä yleisilmettä alueesta, havumetsää jossa tehty raivuuta ihan äskettäin:
http://sdrv.ms/15Fwgcr

Kuva putoamispaikasta:
http://sdrv.ms/15FwoZg

Löytöjä alueelta:
http://sdrv.ms/16YPpXc

Alueeltahan löytyi runsaasti isompaa ja pienempää aluuminipalaa, kuten myös moottorin (lohkon) osia, kupariletkun paloja, mittariston kehyksen puolikas, räjähtäneitä 20mm kranaatteja vielä vyössä kiinni (nalli iskemätön. Ruuti, räjähdeaine ja luoti räjähtäneet), sekä myös yksi räjähtämätön kranaatti. Räjähtämättömän kranaatin kävi hakemassa pois Ilomantsin poliisi, joka samalla kävi katsomassa alueen. Noita 20mm kranuja on varmasti vielä tuolla maastossa, joten jos joku menee vielä piippailemaan niin kannattaa olla varovainen.

Corsair
Viestit: 1
Liittynyt: 15 Syys 2019, 13:12
Paikkakunta: Pirkkala

Re: Hawker Hurricane ja Iljušin Il-2 Šturmovik

Viesti Kirjoittaja Corsair » 15 Syys 2019, 20:50

Terve,

kiinnostaisi tietää, onko tähän tullut mitään uutta tietoa?

thebeet
Metallinetsijä
Viestit: 275
Liittynyt: 17 Loka 2013, 11:34
Paikkakunta: ilomantsi

Re: Hawker Hurricane ja Iljušin Il-2 Šturmovik

Viesti Kirjoittaja thebeet » 05 Loka 2019, 04:42

longonvaaran putoamispaikka on tyhjennetty kauttaaltaan. hawkerista kerätty myös osat jemmaan, siis ne josta vähänkin jotain tunnistaa. ryhmän yksi jäsenistä on tehnyt näistä haastattelut ja kuvannut yms merkannut kaikki yksityiskohdat. jos lentokone kamaa halajaa löytää niin enemmän värtsiläänpäin. hoilonsuolle tippui pommikone. itse tippumiskohdasta ei löydä mitään. tämä kone sai ilmeisesti osuman joko joensuussa tai koverossa. lähti tippumaan ja rysähti tienvarteen. apukuski kuoli viimestään silloin. paikalla vielä puinen risti ja kaatunut pilotti ryöstetty haudastaan. sanon näin kun kukaan ei ole ottanut kantaa siihen että hauta on kaivettu auki. koneesta on kerrottu että sieltä heitettiin tavaraa ennen tippumista joten lähdimme siitä tippumiskohdasta koveroon päin. oli ottanut 200m päässä mahakosketuksen harjun päällä ja kyydistä lentänyt kaasunaamaria, panosvyön palaa yms yms. teimme kartoituksen mistä suunnasta kone siis saapui.
ilomantsin sotahistoriallisen seuran jäsen 2015->
nyt minelab x-terra 705 +at pro, xp orx +mi-6 pinpointer.
toka 350 garret ace+at pro
eka 250 garret ace+ pro pointer

Vastaa Viestiin