Sivu 1/2
Minelab Explorer
Lähetetty: 26 Helmi 2007, 11:44
Kirjoittaja mipe
Muutaman kerran multa on kyselty ko. laitteista, joten avataanpa ketju tällekin keksinnölle. Itse en ole koskaan kyseisiä laitteita omistanut, mutta muutamia kertoja olen päässyt laitteita kokeilemaan. Tiedän, että foorumin lukujoissa on Explorerin omistajia, joten kertokaa tekin kokemuksianne.
Eli siis laitteesta löytyy eri variantteja S, SX, II ja viimeisin SE.
S ja SX ovat ensimmäisen sukupolven laitteita, joista S on huomattavan pelkistetty ominaisuuksiltaan. II oli pitkään monen etsijän unelmien täyttymys ja nyt sitten on uusin SE vienyt tämän paikan.
Ensimmäisen sukupolven laitteissa oli hiukan ongelmia laitteen muoviosien kanssa, joten niistä saattaa löytyä virityksiä ja paikkauksia. Toisessa sukupolvessa ongelmat taisi tulla pääosin korjatuksi. XS-malli ainakin omasta mielestäni tuntuu aika muoviselta ja hontelolta ottaen huomioon laitteen varsin suolaisen hinnan.
Ainakin mainoksien mukaan laite käyttää 28 taajuutta, joten korkeat mineraalipitoisuudet, suola yms. haittatekijät eivät hetkauta laitetta. Tämä on todettu myös käytännössä. Laitteen käyttö on myös mielestäni suhteellisen yksinkertaista, mahdollisesti ironmaskin ja herkkyyden säädöt tehdasasetuksien lisäki ja olet valmis etsimään. Laitteessa löytyy säätömahdollisuuksia kyllästymiseen saakka, joten viilaamisesta pitävät henkilöt varmaankin ihastuvat laitteeseen. Tässä piilee sitten se toinen miina, kun kentällä veivataan asetuksia jatkuvasti, kun ei löydy mitään jännää. Koskaan et voi olla varma, että sulla on laitteessa 100% parhaat asetukset ja jos se kalvaa mieltä...
Laitteen etsintäsyvyys taitaakin sitten olla omaa luokkaansa. Itselläni ei mitään järkyttävän syviä löytöjä ole sillä tullut, mutta etsintäkavereiden mukaan tarkasti mitatut syvyydet ovat kyllä vakuuttavia. Samojen kavereiden mukaan laitteen yksi (pienistä) ongelmista on hidas 'toipuminen' raudasta. Eli kun laitteella pyyhkäisee raudan yli, menee laite hetkeksi tukkoon. Jos tämän 'tukkoajan' kuluessa kela kulkee kolikon yli, ei siitä saada signaalia. Tuota aikaa voi säädellä ironmaskin asetuksella. Itse en ole kokenut tuota millään tavalla ongelmaksi, esim. mun Elite on paljon kehnompi rautaroskaislla paikoilla. Mutta en ala väittelemään kavereiden kanssa, joilla on kokemusta harrastuksesta saman verran kuin mulla on ikää.
Suurin ongelma mulle on ollut laitteen paino. Tunnin tai kaksi heiluttelee ihan ok, mutta jos vetäset semmosen 6-7 tuntia päivässä, niin ainakin mulla särkee käsivartta ja olkapäätä pari päivää koettelemuksen jälkeen. Tähänkin varmasti tottuu, mutta juuri tuo ko. ominaisuus on estänyt itseäni tilaamasta ko. laitetta. Myönnän kyllä, kovasti se polttelee... vieläkin.
Ja sitten hyvät Herrat, omakohtaisilla kokemuksilla koristamaan tätäkin ketjua...
Lähetetty: 27 Helmi 2007, 19:48
Kirjoittaja osku
Ok, mulla on ollut Explorer XS vuodesta 2003 lähtien, sitä ennen oli Whites Eagle. Kaikki mitä Mipe kertoi etsimestä pitää ehdottomasti paikkansa, eipä siihen ole paljon lisättävää...
Painavahan se kieltämättä on ja erittäin rautanaulapitoisessa maassa osa kolikoista sattaa jäädä raudan pimentoon. Pienempi etsinpää saattaisi tosin auttaa siinä asiassa, itselläni on useimmiten käytössä 15" kela ja koneen alkuperäinen kelakin on 10,5tuumaa.
Etsintäsyvyys on selvasti parempi kuin Whitesin Eaglella, etenkin suuret ja keskisuuret esineet löytyvät syvemmältä. Pientkin esineet sillä kyllä löytyy, esim Aleksanterien ja Nikolaiden aikaiset pennit. Yksi asia jota Mipe ei tainnut mainita on, Explorerin melko huono pinpointing toiminto. Se kyllä toimii mutta tarkka paikantaminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä kuin useimmilla muilla laitteilla. Uusimmassa versiossa (Explorer SE) se ongelma on ilmeisesti korjattu.
Kovasti polttelee uusi Explorer täälläkin, mutta niin tekee moni muukin etsin... esim. Pulse Devil
Opetusvideo
Lähetetty: 08 Maalis 2007, 16:40
Kirjoittaja Panda
Jos kiinnostaa katsoa tunnin mittainen Explorer esittely/ opetusvideo niin tassa sellainen. Kannattaa katsoa varsinkin jos laitteen ostamista on suunnitellut.
osa 1
http://www.youtube.com/watch?v=V2sul0o_ ... ed&search=
osa 2
http://www.youtube.com/watch?v=0LdWLir4 ... ed&search=
Lähetetty: 12 Maalis 2007, 01:40
Kirjoittaja mipe
Löyty netistä oikein emulaattori ML Explorerille.
Mielestäni aika hyvä...
http://www.minelabowners.com/forum/view ... hp?t=15281
emu
Lähetetty: 12 Maalis 2007, 07:47
Kirjoittaja Panda
Tama oli jo uutta. Aika onnistunut esitys ja rupeaa kylla miettimaan etta josko kuitenkin tama etsin... Monipuoliset on nuo saadot. Varmaankin loistava laite, ne miinuspuolet se paino, ja hieman muoviseksi ja hauraaksi tuota elektroniikkalaatikkoa on sanottu. Monelle tuo kohtuuttomalta tuntuva hinta tulee olemaan se este hankkimiselle. Itsekkin tyydyn kylla toistaiseksi halvempaan, tulevaisuudessa tuonkin hinnan on pakko tulla reilusti alas.
Lähetetty: 12 Maalis 2007, 11:24
Kirjoittaja osku
Olipas hieno! ja tulossa on on vielä emulaattori SE mallista. Kiva nähdä paljonko muutoksia on tullut vanhaan nähden.
Re: emu
Lähetetty: 17 Maalis 2007, 14:22
Kirjoittaja mipe
Panda kirjoitti: tulevaisuudessa tuonkin hinnan on pakko tulla reilusti alas.
Jännä tosiaan nähdä, miten hintakehitys menee tulevaisuudessa. Extraa noista ML laitteista saa kyllä maksaa, mutta se onkin piippareiden mersu. Tilanne menee mielenkiintoiseksi, jos T2:sen tapaisia kohtuuhintaisia ja suorituskykyisiä laitteita alkaa tippumaan markkinoille enemmänkin.
Lähetetty: 11 Touko 2007, 16:20
Kirjoittaja Velsku
Tilasin juuri käytetyn Explorer XS:n Detecnicks Ltd:ltä. Hintaa tuli postikuluineen 310£, (467e) joka ainakin itsestäni näytti todella kilpailukykyiseltä hinnalta ko. laitteesta.
Katselin kovasti noita myynnissä olevia Explorereja ja kommentteja etsimestä. Tulin siihen tulokseen, että >700€ maksamaan tuleva Explorer II tai 1290e maksava Explorer SE ei ole hintansa takia tuon parempia etsimiä, eli parasta hyötysuhdetta rahalle hain. Tuskin oli muutenkaan huono valinta toiseksi etsimeksi. Monet vielä kommentoivat ettei ole hyötyä vaihtaa omistamaansa XS:ää SE:n, koska parannukset eivät anna rahalle vastiketta.
Nyt vain lukemaan manuaalia ja opiskelemaan laitteen käyttöä etukäteen, jottei heti mene sormi suuhun.
Osaako joku antaa Explorer aloittelijalle suoraan joitan neuvoja, jotta vältän pahimmat sudenkuopat?
- Velsku
Lähetetty: 11 Touko 2007, 17:44
Kirjoittaja mipe
Älä koske aluksi muihin säätöihin kuin herkkyyteen. On jo sen luokan kiikotin, että kannattaa tietää mitä mikin säätö oikeasti tekee ennen veivaamista. Väärillä säädöillä tod. näk. suorituskyky on tehdasasetuksia heikompaa.
Mistä katselit noita Exp II -etsimiä, eli saako niitä jostain alle 700€ paitsi ebaysta?
Lähetetty: 11 Touko 2007, 20:04
Kirjoittaja Velsku
Tuon käsityksen säädöistä olen itsekin saanut. Monet tuntuu myyneen Explorerinsa myös kohtuu nopeasti pois, kun eivät ole malttaneet opetella, tai sitten ovat alkaneet säätämään väärin ja huonoin tuloksin.
Sain pyytämällä kaupan päälle tuohon XS:n kirjan "Mastering the Minelab Explorer XS & S" jota tunnutaan suositeltavan opettelemaan, ennenkuin alkaa säädöillä pelaamaan.
Mukaan tulee myös toinen vakiokela, koska oli kuulemma kulunut kelan kiinnike ohueksi tuossa paikallaan olleessa. Olivat huomanneet purkaessaan sitä lähetyspakettiin, joten olivat laittaneet toisen mukaan jos paikallaan ollut hajoaa nopeasti. (Valokuvista, joita lähettivät useita, kun pyysin ei tuota huomannut)
Tähän mennessä ainakin on kyllä tuntunut poikkeuksellisen hyvältä palvelulta. eli olen ollut tyytyväinen tuohon Detecnicksiin, josta tilasin. Vielä, kun sais etsimen tänne, niin asia hyvästä palvelusta varmistuisi. (ei passaisi nuolaista, ennenkuin tipahtaa)
Tässä pari paikkaa, joista käytetyn saa aika lähelle 700e kotiin kannettuna:
(Tais muuten olla tuossa alemmassa linkissä vielä vähän aikaa sitten 25£ halvemmat hinnat noille jokaiselle explorerille...)
http://www.metaldetectorshop.co.uk/used_detectors.htm
http://www.staffsmetaldetectors.co.uk/secondhand.htm
EBaysta yrittelin huutaa Explorer II:sta, mutta huudot päätyivät korkeimmiksi, mitä käytettyjen hinnat on liikkeissä. Joten mieluummin ostan liikkeestä laitteen 3kk takuulla, kuin yksityiseltä kalliimmalla perävalo takuulla...
- Velsku
Lähetetty: 25 Touko 2007, 17:49
Kirjoittaja Velsku
Laite tuli sitten tänään. Eli UK:sta paketti kulkeutui kahdessa viikossa.
Kaikki oli, niinkuin liikkeessä luvattiinkin, lisäksi mukana oli kelansuojuskin, josta ei ollut puhettakaan myyjän kanssa. Eli kaikinpuolin erinomaista palvelua tuolta Detecnicksiltä!
Pitihän sitä välittömästi laittaa laite kokoon ja pihalle testaamaan.
Tässä ~1h pihatyypityksen ajatuksia:
Laite on muovisen tuntoinen. Varsi joustaa yms. ACE:n metallivarsi ja koko laite tuntuu huomattavasti tukevammalta. Lisäksi laite on aika painava, muttei niin painava, että hakua estäisi. ACE:lla tottunut tönimään kepit ja kävyt edestä, mutta tuolla pitää harkita, ettei jousta liikaa.
Pinpointtaus ei todellakaan ollut niin vaikeaa, mitä useassa paikassa lukee. Ohjekirjan tyylillä se sattui aina kohdalleen. Tosin ei ihan niin helppoakaan, mitä ACE:lla.
Pihallamme on tosi paljon rautaroskia... (ei acella tuntunut noin roskaiselta)
Yksi esine, minkä ACElla olin pinpointannut ei juuri ilmoittanut tuolla mitään, vain kohtuu hiljaisesti piti ääntä ja matalalta (folio?). Suoraan kyseisen kohdan päällä menee sähköjohto. Hakiko ACE syvemmältä, vai??? En sitten kaivanut sitä esiin. Pitää käydä ACE:n kanssa tutkimassa uudestaan.
Yksi kohta, jossa ACE ei elämöinyt mitenkään antoi signaalin ja niin laajalta alueelta, etten viitsinyt sitä kaivaa esiin. Todennäköisesti pellinpala, jollaisen jo yhden kaivoin esiin. tjsp. Eli tämän ainakin löysi, mille ACE ei ollut ilmoittanut.
Menut ja eri screenit sekä asetukset ei miltään vaikealta tunnu käyttää. On tullut luettua jo sen verran ohjekirjaa ja nettiä aiheesta. Tosin säätöjä ja niiden vaikutuksia en kokeillutkaan. (tai käytin Iron modella välistä, jonka laitoin -10:lle)
Pakko päästä testaamaan lisää. Vieläpä johonkin paikkaan, jossa viitsii pahemminkin kaivella, kuin omalla pihanurmikolla.
- Velsku
Lähetetty: 26 Touko 2007, 07:48
Kirjoittaja Tuoma SS
Ihan asialliselta vaikuttaa, tuota muovisuuden tuntua lukuunottamatta. Tuo paino on ollut varsin monella foorumilla valituksen aihe, mutta puutteista huolimatta, olen itsekin alkanut kallistua explorerin suuntaan seuraavaa laitetta hankittaessa. Oireet alkaa olemaan jo niin pahat, että siihen tuskin menee kovinkaan kauan, minelabowners.comiin on rekisteröidytty ja kauppojen nettisivuja selaillaan yötäpäivää... se nyt on vielä ilman lopullista päätöstä että mikä malli ja mistä. Laitahan taas testiraporttia kun saat testailtua lisää, näitä on aina mukava lueskella.
Lähetetty: 27 Touko 2007, 14:57
Kirjoittaja Pegu69
Olisitko Tuomas S ystavallinen ja pistat vahan vinkkia mista olet katsellut ja mita kustantaisi.
Kovasti itse haaveilen samasta laitteesta, mutta en ole viela raaskinut ostaa. Niin juu ja ostolupaanomus pitaisi pistaa myos vaimon suuntaa liikkeelle
.
t.pekka
Lähetetty: 27 Touko 2007, 16:06
Kirjoittaja Tuoma SS
Jos katsotaan SE -mallin hintoja niin:
Divepoint 1518eur !!!
Villenkello 1290eur
Saksa, Deep scan detectors, 1190eur
Noihin ei kuulu sitten muuta kuin itse laite (divepointista en tiedä, mutta...) esim. saksassa paketti johon kuuluu kossin kuulokkeet, akkua ym. lisärompetta maksaakin jo 1390eur!
Briteissä tuntuu standardi hinta olevan 899£ hujakoilla, sisältäen nuo extrat, eli päivän kurssin mukaan ~1327eur.
Jenkkilässä, esim:
www.kellycodetectors.com,
www.metaldetector.com,
www.tcmetaldetectors.com (tuolta tc:stä eivät vastanneet kyselyyn, vaikka Yki MXT:nsä sieltä käsittääkseni tilasi?) liikkeestä ja lisukkeista riippumatta, niitä on aina mukana enemmän tai vähemmän, hinta 1199,95$ euroissa 892 + rahti ~50eur + tullit ja alvit ~250, yhteensä vähän alle 1200eur, paljonko sitten laskee hintaa sille että pääsee kaikkitietävien tullimiesten ja naisten kanssa viettämään aikaansa... noh, kyllä sen kerran vuodessa ehkä jaksaa.
Itse en ole vielä omaani tilannut, mutta saattaa taas kääntyä tuonne jenkkilän suuntaan, toinen vaihtoehto tuo Saksa. varmaan tulevalla viikolla tilaus johonkin suuntaan lähtee, mikäli en enää järkiinny (käytetty vanhempi mallikin voisi olla ihan viisas valinta). pienempi kela olisi myös hyvä saada samasta paikasta, joten sekin voi vaikuttaa valintaan. esim kellyco:sta oli kaikki 4,5X7 ja 5" kelat loppu.
Lähetetty: 27 Touko 2007, 19:21
Kirjoittaja Yki
Tony siellä tcmetaldetector puljussa on kieltämättä joskus hidas vastaamaan sähköposteihin. Syynä lienee yhden miehen firman kiireet ja metallinetsintä
Yleensä vastaukset tulivat varsin nopeasti ja puhelimessakin sai mukavasti tietoa.
Yki
Lähetetty: 27 Touko 2007, 22:36
Kirjoittaja Velsku
Kokemusta on tullut nyt vähän lisää.
Kaksi kertaa vaimon ja vauvan kanssa pellolla, josta ei mitään kummempia löytöjä. Johtuen pääasiassa siitä, että kela ei saanut olla maatavasten riittävästi. No, yksi koru/merkki/pinssi löytyi, joka on kyllä outo. Pitää postittaa kuva jossain vaiheessa.
Rannalla kävin myös eilen harjoittelemassa, kun sain vaimon ja vauvan vietyä pellolta kotia. Ranta vaikutti tyhjältä. Todella vähän löytöjä, edes pullon korkkeja ei alkanut ilmaantumaan tavanomaiseen tahtiin (no, ranta on vähän kaukana kaikesta, joten se ehkä selittää tämän). Kolme irtokolikkoa löysin ympäri rantaa kiertäessäni, joista 2*10c ja yksi norjan kruunu. Poispäin kävellessä päätin vielä testata jatkaa yhtä polkua eteenpäin, jota olin jo mennyt, mutta jättänyt kesken. No, tuosta keskenjättöpaikasta heti seuraavalla kelanpyyhkäisyllä piippasi ja nätisti. Kuopasta löytyi 10c, pyyhkäisin uudestaan ja taas piippasi.. Kunnes kaivoin lähes käytännössä samasta kuopasta kuusi kolikkoa!!! Taisi olla uusi henkilökohtainen ennätys... Joku ilmeisesti kaatunut ja tyhjentänyt taskunsa samalla.
Uskoa loi tuohon laitteeseen se, kun kaivoin grandi purkin esiin ~30-40cm syvyisyydestä. Kuvittelin jo, että tavara onkin kuopan reunoilla, vaikka pinpointti näytti keskelle kuoppaa (ACE kokemuksesta, pinpoint ei toimi kuoppiin aina), kunnes seuraavalla kuopaisulla pohjalta pikotti pilli esiin... Kolikoita ei löytynyt syvältä, kaikki oli ihan matalla, mutta koska mehupurkkikin oli noin syvällä, niin kuinkahan syvällä vanhat kolikot on...
Menusysteemi ja discriminointi yms. ovat helppokäyttöisiä. En oikein tajua, kuinka yksinkertaisia niiden pitäisi olla, jotta jenkit niitä osais käyttää. (viitaten siihen, että monet vailittavat noita sekavaksi)
Laite on äänekäs. Monenlaista piippausta kuuluu, kun tuolla etsii. Mutta, kun sattuu hyvä kohde kohdalle, niin ääni on ihan erilainen. Ei mitään blib tai pop, vaan nätti "huilumainen" ja jatkuva ääni.
Discriminointi ja kohteiden tunnistus aivan ensiluokkaista. ACE:lla saa aina pyöritellä roskaisella paikalla jokaista piippausta ja "tunnistella" sitä. Tuo kertoo lähes heti, mitä on. Eikä liiemmälti turhia hälyyttele rautaroskille (korkeintaan noita epämääräisiä blib blob ääniä). ACE kiluuttaa kovastikkin ja aina välistä käyttää rauta-alueella. Huomattavasti nopeampi hakea roskaisella paikalla, kuin ACE:lla tästä syystä!
Useasti, kun vaimo ACE:lla pyöritteli ja mietti, mikä esine on kyseessä pystyin parilla pyyhkäisyllä sanomaan. Rauta. Paitsi kerran, kun vaimo sanoi sen olevan rauta. Minä totesin, että eipä muuten ole, kaivahan esiin. Ja kuopasta sitten vaimo löysi vanhan napin. Eli toimii se näinkin päin.
Tänään kävin pikareissun eräällä talonrauniolla. ACE:lla kerran yritimme, emmekä löytäneet käytännössä mitään hyvää, johtuen roskaisuudesta. (maa täynnä rautaa). Tuolla erottelin helposti kaksi signaalia (kiväärin 7.62 ja 22. hornetin) hylsyt. Kolmannen signaalin ylöskaivu jäi kesken, koska akut loppui... Kelan koon huomioonottaen vaikutti todella hyvältä roskaisella paikalla. Antoi myös signaalia, vaikka tresholdia ei kuulunutkaan (samaan aikaan rautaa lähellä). Eli ei tuo täysin kyvytön ole, vaikka discriminoikin saman aikaisesti rautaesinettä, eikä soita tresholdia! Vielä, jos olisi pienempi kela, niin toimisi varmasti entistä paremmin. (no, ACE:ssa on, mutta silti tuo tuntuu paremmalta roskaisessa)
Pullonkorkit ja foliot voi huoletta jättää kaivamatta. Laite kyllä tunnistaa ne niin hyvin. Tosin riski on, että foliosignaali voi olla myös kultakoru, joten kaivan itse foliot rannalta esiin. (omat sormukseni eivät osu kyllä tuolla folion alueelle, vaan selkeästi folion "yläpuolelle")
Laitteen hitaus ei haittaa. Jotain kun laitteesta säätää, huomaa hitauden, mutta siitä ei kyllä haitta ole ollut. Esim. kun volumea kasvattaa painamalla kolmesti tietää jo itsekin, että volume nousee esim. 5:stä 8:aan... Vaikka UI laahaisi vähän perässä. Samoin, koska pyrin etsimään kuulolla, enkä näöllä, niin SmartFindin (eli se 2D näyttö) ei tarvitse olla reaaliaikaista. Kun hyvä signaali ja toistuva, niin se kyllä näkyy näytöllä jo siinä vaiheessa, kun sitä katsoo.
Pyrin opettelemaan laitteen käytön siten, että kuuntelen mitä se sanoo. Eli enemmän kuuntelen laitetta, kuin yritän katsoa, mille alueelle rasti ruudussa osuu. Vasta, kun saan vakaan signaalin (eli ei häiriö), tutkin mihin se menee ruudulla ja päätän kaivanko. Käytännössä kaivan aina, oppiakseni mikä signaali oli kyseessä. Kuuntelamalla mm. pystyin erottamaan pihaltani rautanaulan vierestä paremman esineen. (jota en ole kaivanut esiin) Niiden etäisyys on ~5cm toisistaan. Naula kadottaa tresholdin ja toinen esine vierestä pitää ääntä. Nopeampaa niiden yli vedettynä laite ääntä siten, että tietää siellä olevan jotain, joka kannattaa tutkia tarkemmin.
Itsekin vietin muutaman viikon yöt netissä ja mietin, minkä laitteen ja mistä laitan meille toiseksi. Melkein heti päädyin Exploreriin, mutta en vielä mihin niistä. Noita uudempia malleja tietenkin katselin aluksi, mutta kommenteista, vertailuista ja arvosteluista päättelin, että tuo XS tarjoaa käytännössä samat käytännön ominaisuudet (etsintäsyvyys, esineen tunnistus, discriminointi yms. ), mitä uudemmat mutta uudemmissa joutuu maksamaan niistä huomattavasti enemmän. (jos ei lasketa mekaanisia, nopeudellisia, selkeytettyjä menuja yms. parannuksia, joilla ei kuitenkaan itse etsintään niin dramaattista vaikutusta ole. IMHO)
Painoa ja muovisuutta ei kannata pelätä. Ei ne ainakaan minua haittaa niin paljoa, että harmittaisi, miksen ottanut muita malleja. Edelleen valinta olisi tämä, johtuen hinnasta. Mulle oli loppujen lopuksi yllätys, kuinka kevyt tuokin on. Sen verran tuota painoa itketään ja peljätään netissä, että kuvittelin sen olevan paljon pahempi.
Hitauskin, mitä mainitaan monesti ei ole kyllä vielä mulle ilmennyt lainkaan etsinnässä. Testaillessa nopeaa kelan liikettä, laite kyllä aina reagoi metalliin. Ja jos tuo hitaus olisi ongelma, niin ei noita XS:ä ja II:sta (~saman nopeuksisia) olisi myyty ja kehuttu niin kovasti. Voi olla, että mulla on jo entuudestaan "hidas" etsintätyyli.
Pinpointtauksesta vielä. Ohjekirjan X-menetelmällä onnistuu hetkessä ja hyvin. Mainittavaa on, että pinpointtaus toimii myös silloinkiin, kun on kaivanut jo kuopan ja tahtoo tietää, missä kohdassa kuoppaa esine on. ACE piippaa tuossa tilanteessa yleensä maabalanssin säädön puuttumisen takia kuopan syvimmälle kohdalle, eikä esineelle, mutta tämä erottaa vielä kuopastakin oikean kohdan.
Tässä nyt jotain tarinaa. Sekavasti ja pitkästi (onkohan koko palstalla ainuttakaan näin pitkää viestiä?). Rivienvälistä voitte varmaan lukea, että olen ollut tyytyväinen ostokseeni. Ja tämän ominaisuuden kun vielä oppii hallitsemaan, niin...
- Velsku
Lähetetty: 28 Touko 2007, 09:00
Kirjoittaja Tuoma SS
Kiitokset infopläjäyksestä, oli myös kaiketi suomen pisin exploreria käsittelevä "artikkeli". Tuon perusteella voi kyllä sanoa että vaikuttaa juuri sellaiselta mitä haen, tilaukseenhan se on laitettava. Tuo kohteiden tarkka tunnistus ja discriminointi on kyllä varsin tärkeä ominaisuus, joskus meinaa kiehahtaa kunnolla kun ACEn kanssa ties monesko "hyvä" kohde osoittautuu kelan kääntelyllä rautaromuksi. tuon alumiinin kanssa on kaiketi vain opeteltava elämään. Onkohan kenelläkään kokemusta tuosta minelabin omasta 8" kelasta? jos tuo vakiokelakin toimii noin hyvin, niin ostaisi kokeeksi tuon ja mikäli ei toimi riittävän hyvin roskaisilla alueilla, niin hankkisi sitten kesäksi -09 esim. Sun Ray X-5 tms. pikkukelan. Tuo maksaisi extraa sen reilut 150eur.
Tuo painon valittaminen foorumeilla on kyllä aika outoa, jos minelabin sivuilla mainitaan shipping weight 1700g (SE) niin... noh, ei se nyt niin järkyttävältä ainakaan kuulosta, olisin huolestunut jos paketti painaisi 3kg. Tuota kelan heiluttelua joutuu kaiketi hieman hidastamaan, ACElla tulee yleensä pyyhittyä aika vauhdilla, kun en ole huomannut että siitä mitään haittaa olisi, mutta eiköhän sekin pienellä harjoittelulla luonnistu.
Lähetetty: 03 Kesä 2007, 16:16
Kirjoittaja mipe
Velsku kirjoitti:
Hitauskin, mitä mainitaan monesti ei ole kyllä vielä mulle ilmennyt lainkaan etsinnässä. Testaillessa nopeaa kelan liikettä, laite kyllä aina reagoi metalliin. Ja jos tuo hitaus olisi ongelma, niin ei noita XS:ä ja II:sta (~saman nopeuksisia) olisi myyty ja kehuttu niin kovasti. Voi olla, että mulla on jo entuudestaan "hidas" etsintätyyli.
Kokeile laittaa iso rautanaula ja kolikko vierekkäin. Sitten pyyhit etsimellä ja välillä kasvatat naulan ja kolikon etäisyyttä. Kun saat selvän signaalin, jonka kaivaisit, tee sama testi vaikka ACElla. Hitaudella varmaankin tarkoitetaan laitteen kykyä 'toipua' raudan maskaamisesta.
Lähetetty: 04 Kesä 2007, 19:45
Kirjoittaja Velsku
Tein testin, tässä tulokset mitä muistan vielä.
COINS discriminoinnilla ja NORMAL audiomodella tuo hyväksyi ison rautanaulan ja euron kolikon kaivettavaksi 3cm (FAST) ja 4cm (DEEP) etäisyydellä toisistaan. Tosin kelan nopeus oli jo aika nopea, kun ei ilmassa osaa vedellä niin hitaasti, mitä muuten tulee kun kelaan syntyy vastusta maasta (mietiskelin näin jälkeenpäin pihalta palatessa ja sama koskee jokaista testiä, mitä nyt kerron). Pienemmällä rautanaulalla piippasi aina kaivettavasti, joten hylkäsin sen naulan hyödyttömänä.
Eli rejectoinnin puolelle meni jos oli lähempänä tai päällekäin tuon ison naulan kanssa. Kaivamatta siis jäis ja raudaksi luulisi.
Samoin, jos heilutti kelaa naulan suuntaisesti, aina meni raudaksi, jos oli lähekkäin. Sama myös ACElla. (en testannut tähän suuntaan mitään etäisyyksiä. Olispa ehkä pitänyt)
Jos Audio moden käänsi joksikin muuksi, kuin normal (erityisesti AUDIO2 miellytti), niin antoi kaivettavan signaalin, vaikka naula ja kolikko oli päällekäin. --> Roskaisiin paikkoihin opettelen tuon audion. (tai testaan, josko sen oppisi käyttämään aina tästälähtien). Tuntui, että se vaikutti siihenkin, mille kohdalle tuo 2D ruutu signaalin näyttää???
Samoin, jos käytössä oli "IRONMODE -10":llä. Aina tuli kaivettava ja riittävän vakaa signaali, riippumatta muista asetuksista. Tällöin kolikko näkyi ferriittisen puolella 2D ruutua. (Tätä asetusta yleensä olen käyttänyt muualla, kuin rannoilla. )
ACE suoriutui mielestäni huonommin tuossa. Jos naula ja kolikko oli lähekkäin siten, ettei tullut kahta erillistä ääntä tai jopa päällekäin, oltiin välistä raudalla, välistä foliolla ja välistä kulta-alueella. Eli signaali ei ollut niin vakaa, joka saa minut yleensä ACElla hylkäämään esineen ruostuneena rautana. Tosin ei ihan niin kovasti hyppinyt raudan puolelle, kuin ruosteinen rauta --> Eron voi havaita jos on tarkkana! Eikä sointikaan ollut missään vaiheessa sellaista "kellojen" kaikua, kuin pelkällä kolikolla.
Se että ACE havaitsi kyseessä olevan kaksi eri esinettä vaati toistakymmentä senttiä etäisyyttä. En huomannut mitata, mutta kohtuu reilusti. Mutta Explorer tuolla muilla audio modeilla, kuin NORMAL erotutti (eteenkin MODE2) erotutti jo alle puolella etäisyydellä nuo kaksi toisitaan vielä siten, että tiesi siellä olevan kaksi esinettä. (ALL METAL modella molemmat, jotta ilmoitti myös raudalle)
Tästä uutta oppi ainakin seuraavat:
Audio mode 2:n käyttöä on opeteltava, ainakin roskaisilla alueilla. On se ainakin erikoisemman kuuloinen.
Koska tuo COINS Pattern hylkäsi jos oli liian lähellä tuo rautanaula --> ei sitäkään roskaisille alueille. (enpä ole tosin käyttänytkään, ja ei nuo rannat yleensä niin roskaisia ole, että paljoa menettää vaikka niissä pelkästään tätä käyttäisikin, kuten olen niissä tehnyt)
Kelan heilutussuunnalla on väliä. Eli 90 asteen kääntö ja signaali katoaa discriminointiin saattaakin tarkoittaa sitä, että siellä on rautaesine kelan pyyhkäisyn suuntaisesti tällöin ja laite ei niitä osaa hanskata. --> Jos jossain on kohtuu vakaa signaali, joka katoaa 90asteen käännöllä discriminointiin, niin kaivettava on jos tahtoo tyhjentää kentän kaikesta. (Jonkun kerran sattunut tuolla roskaisella pellolla, enkä tietenkään ole kaivanut.)
Pitää tehdä lisää näitä ilmatestejä, tuossahan oppi jopa ACE:sta uutta, laitteen jonka käytön luulin jo hallitsevani kohtuu hyvin!
Löytöjä on myös viimeaikoina tullut jokunen tehtyä. Musketin kuulasta, uudehkoihin kolikoihin ja leveään hopeasormukseen... Niistä laittelen tuonne toiselle osiolle.
Ai niin. Ilmatesteillä opittua myös, että ehkä ei kaikkia pullonkorkkeja kannata discriminoida vain ne mitä automaattisella asetuksella tulee estettyä, iskevät sen verran lähelle välistä kädessäni olevaa kultasormusta tuossa 2D näytössä, että alkoi hirvittämään. Tosin pullonkorkkien signaali on usein enemmän "oikealla" ja epävakaampi. Mutta samasta syystä kaivan foliotkin esiin...
Toinen havainto. Kun mennään äärisyvyyksille, niin löydöt kääntyy rautaan päin. --> Tein syviä kolikoita varten oman discriminointi patternin, hiekkarannoille joissa on ajettu uutta / aurailtu hiekkaa. Eli korkeus (induktanssi) pysyy signaaleilla aika samana, mutta rautaan päin siirtyy muuten.
- Velsku
Lähetetty: 05 Kesä 2007, 12:51
Kirjoittaja osku
Taas pitkä kirjoitus ja paljon hyviä havaintoja, hyvä Velsku!
Itse on tullut liian vähän testailtua Exploreria, aina on niin kova hinku tositoimiin ettei millään kerkee...
Naulan ja kolikon kanssa olen pari kertaa testaillut ja aivan samoihin johtopäätöksiin olen tullut. Käytän yleensä pellolla hieman modifoitua COINS diskriminointia, siihen kun olen tottunut. Audiomodet 2 ja 3 tuovat kyllä lisää löytöjä mutta ne myös hidastavat etsintää venyttämällä ääniä ja tuomalla lisää epävakauden tuntua koneeseen. Mulla on SENTTINGSeissä tallennettu USER B:lle ohjelma roskaisille paikoille , joka käyttää audiomode 2:sta.
Ironmodea eli Ironmaskia käytän vain kun haluan tarkistaa epävarman signaalin, tai koluan tosi roskaista paikkaa, tai haluan löytää rautaesineitä.
Ironmask mulla on muistaakseni asetuksella 13 jolloin se sensuroi vain naulat ja pienimmät rautaesineet.
Lähetetty: 05 Kesä 2007, 19:04
Kirjoittaja mipe
Hyvä raportti. Tuosta voisi päätellä, että explorerin väitetty hitaus roskaisessa maastossa ei aivan pidä paikkaansa. Enemmänkin kiinni säädöistä ja kokemuksesta. Täytyy yrittää kuulustella saaren kavereita, jos heiltä saisi lisää kokemuksia asiasta.
Lähetetty: 06 Kesä 2007, 10:09
Kirjoittaja Tuoma SS
Totanoinniin.... sain eilen tuon SE:n ja parin tunnin kokemuksella muutama kommentti. Ensimmäisenä kiinnittyi huomio siihen ettei enää -näytä- aivan yhtä muoviselta kuin edeltävät mallit, tällähän nyt ei paljoakaan merkitystä ole, mutta, hyvä näin. ylempi varsikin jopa jotain alumiinia ja alempi hiilikuitua, mikä positiivinen yllätys (odotin jotain muuta). noh se rannetuki mikä lie oikealta nimeltä onkaan, näyttää kyllä halvimman mallisesta kiinalaisesta muotista kiskaistulta. Lisäksi akkulaturi on jenkkimallia, mikä oli kylläkin arvattavissa tilauspaikka huomioon ottaen. Euromalli ostetaan tavattaessa, siihen asti mennään pattereilla.
Kasauksen kanssa ei mitään ongelmia ollut, kaikki loksahti paikoilleen mukisematta, hieman kohloltahan se ACEen verrattuna näytti. Tämän jälkeen alkoikin sitten päähän tulvimaan lähinnä positiivisia ajatuksia, laite ei ole painava! jos joku väittää että on, niin... noh, monihan väittää, itse en tätä ymmärrä. Tasapainostakaan ei mitään valittamista. Tässä huomasin varsin suuren eron ACEen verrattuna, se on huomattavasti etupainoisempi, eikä läheskään yhtä tukeva (liitoksien teippauksista huolimatta). Kelaa heiluteltaessa koko ACEn etupää heiluu ja hyllyy, exploreriin verrattuna jopa hervottomasti, siinä kun ei ole havaittavissa mitään vempuilua. Saa nähdä löystyykö sitten pitemmässä juoksussa, rakenteellisesta erosta johtuen, uskoisin että ei.
Flussasta johtuen maastotesti jäi varsin lyhyeksi pihalla hortoiluksi. Ensimmäisten metrien aikana alkoi tuntua kuitenkin siltä että, öö, ollaan hukassa.... tämä nyt ei hälyyttävää ole, sama tilanne oli ACEnkin kanssa. Pihan roskaisuudesta johtuen ei oikein tiennyt miten mihinkin plip-plop-plim-plom-pimpeli-tilulilu-tööt ääneen pitäisi reagoida, loppuvaiheessa alkoi löytyä jo hieman tuntumaa ja valmiiksi värimetalleista putsatusta pihasta alkoikin nousta hylsyä ym. jne... ei niin erikoista. Selkeästi kuitenkin havaittavissa että syvyyttä löytyi jo erimalliin kuin ACElla, koska suurin osa varsin pienistäkin kappaleista, oli n.20cm syvyydessä. Tänään olisi perehdyttävä hommaan hieman syvällisemmin, harmi vaan kun pelloille ei kehtaa mennä viljaa tallomaan, olisi hieman roskattomampi ympäristö. Uimaranta on kaiketi paras vaihtoehto, tai sitten jonkinlaisen testikentän väsäys tuntuman hakemiseksi. Tuo nurmikon tuhoaminen sen takia, ettei tiedä pitäisikö kaivaa vai ei, ja sitten kaivaa, saisi loppua...
Pitää laittaa lisää kommentteja kunhan saan testailtua lisää. Tämä ei sitten ollut mikään ACEn haukkumispostaus, siihen olen ollut hinta huomioiden enemmän kuin tyytyväinen ja antaa rahalle varmasti enmmän vastiketta kuin ylihinnoiteltu explorer... Muista kun vain ei ole kokemusta niin johonkinhan se on verrattava.
Edittiä vielä sen verran että: pinpoint tuntui hankalalta, ja kaivoin jatkuvasti liikaa kelan etupuolelta. Kaipa tuokin alkaa harjoittelulla sujua ja johtui kaiketi osittain myös siitä, että vieressä oli usein rautaroskia tms. mitkä häiritsivät olomassaolollaan tapahtumaa...
Selittäisikö joku thresholdin syvimmän olemuksen, tuo ei ole kokonaan vielä auennut...
Lähetetty: 06 Kesä 2007, 11:14
Kirjoittaja mipe
Selittäisikö joku thresholdin syvimmän olemuksen, tuo ei ole kokonaan vielä auennut...
Olemuksista en tiedä, mutta sen avulla tarkasti kuuntelemalla voi havaita pienet/syvät löydöt, joista etsimen elektroniikka ei ole varma. En tiedä kuinka pelaa explorerissa, mutta Elitessä ainakin menee kutakuinkin noin. Esim. siinä saattaa threshold nollaantua ja sen jälkeen palautuu aavistuksen aikaisempaa korkeammalla nuotilla. Silloin pitää kaivaa.
On myös tärkeää säätää thresholdin taso sopivaksi omalle korvalle, jotta mahdolliset vaihtelut äänessä erottaa. Viisaammat jatkakoot tästä.
Lähetetty: 08 Kesä 2007, 09:56
Kirjoittaja Tuoma SS
En tiedä mitä olen kuume tokkurassa hölmöillyt, mutta täytyy perua sanani koskien tuota pinpointtia. Nyt kun on hieman enemmän laitetta käyttänyt, niin sanoisin että on varsin helppokäyttöinen ja tarkka. Huomattavasti selkeämpi käyttää kuin ACEssa, jolla joutuu toisinaan suuremmissa/syvemmällä olevissa kappaleissa tekemään "välinollauksia" jotta tarkka sijainti selviää. Tuossa ei ole muuta kuin napin painallus, muutama pyyhkäisy ja homma on selvä.
Suht koht nopeasti tuonkin kanssa alkaa homma luonnistua. En ole koskenut muuhun kuin herkkyyden ja äänenvoimakkuuden säätöön, sekä recoveryyn. Luultavasti näillä mennään kesäkuu, tai sen aikaa että riittävä "tuntuma" saavutetaan. Ennen sitä on turha alkaa hieromaan mitään...
Lähetetty: 11 Kesä 2007, 10:58
Kirjoittaja Tuoma SS
Taas ajatuksia aiheeseen liittyen. Viikonlopun intensiivisten tonkimisten jälkeen alkoi epävarmuus erilaisia ääniä kohtaan kadota. Aikaisemmin hämmensi nuo kaikenlaiset äänet mitä laite päästelee, mutta kunnollisen kohteen sattuessa, ei tarvitse miettiä kaivaako vaiko ei. Ääni on useimmiten kaksiosainen, kun taas roskalla jne. tulee korkeampi ääni, jonka jälkeen "pudotus".
Lauantai iltana ennen puoltayötä kävin eräällä jo muutamaan kertaan putsaamallani uimarannalla, on muuten melkoisen rauhallista jo tuohon aikaan. Yksi oletettavasti läheisestä hoitolaitosta ulkoilemaan lähtenyt "antenniosaston" potilas tosin kävi kovasti neuvomassa sijaintia järveen upotetuille räjähteille,
mutta en nyt jaksanut niistä innostua, joten häipyi sitten jonkin matkan päähän seurailemaan tekemisiäni... Rannalta löytyikin sitten kohtuu helposti lisää kolikkoa, nappia jne. Sisähalkaisijaltaan 14mm hopeasormus n.30cm syvyydestä (lapionvarsimittaus) herätti kyllä ihmetystä, ACElla ei ole vastavista syvyyksistä löytynyt mitään noin pientä. Tuossa ei ääni ollut enää selkeä, mutta ylipyyhkäistynä antoi kyllä vaimean, korkealta tulevan äänen. Jalalla kun potkaisi maata tasaisemmaksi, niin ei ollut enää mitään epäselvää, alkoi antaa selkeää kaksiosaista huilumaista ääntä. Viimeisimmän mallin 10-penniset erottuvat ainakin noissa olosuhteissa 100% varmasti, antoi kaikista muista kolikoista/roskista erottuvan äänen, joten niitä saikin sitten kaivella ihan urakalla.
Rantavedessä kahlatessani tuli touhuun ääntä reilusti lisää, en tiedä onko siellä alumiinifolion palasia tms. mutta joka pyyhkäisyllä tuli useita tö tö tö -ääniä, eli näytön oikeasta alalaidasta "low ferrous/low conductivity", en uskaltanut kyseistä aluetta erotella poiskaan, kun en ollut varma että osuuko siihen mitään mielenkiintoisempaa, olettaisin että ei?
Eilen kävin erään autiotalon pihassa, josta olen ACElla kahdessa otteessa löytänyt 4 kolikkoa ym. roinaa. no eipä ollut mikään yllätys että sieltä nousi tällä kertaa kolikoita 6kpl, ei tosin 50-lukua vanhempia. Piha on erittäin pahasti roskainen, niin kuin yleensäkin tuppaavat olemaan, threshold katoaa pitkiksi ajoiksi, herkkyyssäädöistä riippumatta. Tässä on annettava kyllä pisteet tuolle minelabin 8" lisävarustekelalle (oikeasti 7,5") tuskin vakiokelalla olisin tehnyt sen parempaa tulosta kuin ACEllakaan. Voi olla että alan käyttää tuota pienempää vakiokelana, huomattavasti kätevämpi käsitellä ja kevyempi. Noiden muiden forumien juttujen perusteella, syvyys kapasiteetinkään ei pitäisi kovin radikaalisti kärsiä... Jos joku on exploreria ostamassa, niin suosittelen kyllä ottamaan tuon kelan samaan pakettiin.
Siinä taas vähän kommenttia aiheeseen liittyen, laitan taas lisää jos/kun aihetta ilmenee...