Sivu 3/5
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 18 Touko 2014, 17:23
Kirjoittaja Etsijä82
Nyt on kasvari hommat hyvällä mallilla ja odotan nyt aika hyvää satoa vuoden lopuksi.
Pistin äsken yhden ison Chocolate habaneron(about 425 000 scovillea) pizzan päälle makua antamaan. Meinas karvat kärähtää kainaloista, rupes totta tosiaan makua tulemaan.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 18 Touko 2014, 17:43
Kirjoittaja Quikka
Ilmottaudun myös näihin chilinkasvattajiin kuuluvaksi.
Tosin mun puskat on vähän pienempiä lukumäärältään.
Tällä hetkellä parvekkeelta löytyy kolmet chilit ja ainakin itselle on tuo määrä puskia ollut riittävä.
Yksi puska kun tuottaa useamman kymmenen chilin määrän ja kolmesta puskasta riittää talven ajaksi syötävää yllin kyllin.
Mahtaa teillä olla joka ruuassa chiliä, kun noin monta puskaa tarvitte
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 18 Touko 2014, 18:03
Kirjoittaja Etsijä82
Quikka kirjoitti:
Mahtaa teillä olla joka ruuassa chiliä, kun noin monta puskaa tarvitte
Minä työntäisin joka ruokaan chiliä hullun kiilto silmissä, mutta kun porukat eivät oikein arvosta sellaisia ruokia ja minähän en mausta pelkästään ruokia chilillä, vaan suorastaan syön niitä siltään.
Edellisenä vuonnakin oli chilipuskia monta kappaletta, mutta kaikki niiden tuottamat vähähköt podit tuli syötyä jo aikoja sitten. Nyt katsotaan, josko tällä kertaa tulisi yli oman kulutuksen.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 11 Kesä 2014, 21:51
Kirjoittaja Etsijä82
Chilit voivat viileähköistä öistä huolimatta ihan mainiosti ja viikonloppuna vois omista chileistä pyöräyttää vuoden ensimmäiset chili con carnet.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 11 Kesä 2014, 21:59
Kirjoittaja P.Aholainen
Täällä jo miedoimmasta chilistä kastuu pää kun hieman maistaa.
Aika ytykkää ainetta mutta hyvän makuista.
Onko tuon syöntiin mtään siedätys hoitoa vai se joko soveltuu tai sitten ei?
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 11 Kesä 2014, 22:11
Kirjoittaja Etsijä82
P.Aholainen kirjoitti:Täällä jo miedoimmasta chilistä kastuu pää kun hieman maistaa.
Aika ytykkää ainetta mutta hyvän makuista.
Onko tuon syöntiin mtään siedätys hoitoa vai se joko soveltuu tai sitten ei?
Mulla ei enää paljon otsa kastu, jos ei vähintään ole luokkaa habaneron tulisuus ja siitä ylöspäin. Chilin hedelmän keskustaosa, missä ne siemenet sijaitsee on se tulisin osuus. Sen kaapii vaikka lusikalla pois, niin jäljelle jäävä hedelmäliha on huomattavasti siedettävämpää naposteltavaa.
Toleranssi kasvaa vain chilejä syömällä ja olen syönyt tulisempia chilejä esim. sulatejuuston sekaan sotkemalla, tulisuus pyöristuu mukavasti ja pääsee enemmän nautiskelemaan varsinaisesta chilin mausta.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 27 Heinä 2014, 21:32
Kirjoittaja Etsijä82
Tässäpä pientä päivitystä tämän hetken tilanteesta:
Tulisuudesta puheen ollen, söin tuossa viikko sitten itse kasvattamani 7 pot burgundy(n. 800 000 scovillea) hedelmän puolikkaan ja ei ollut sen syömisen jälkeen mitään paikkaa, josta ei olisi nesteet tullut valtoimenaan ulos.
Hoitui pieni nenän tukkoisuus samalla oikein näppärästi, kun siinä rykiessäni onnistuin ihmeen kaupalla vetämään jokusen palasen suoraan nenäkäytävään.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 27 Heinä 2014, 21:40
Kirjoittaja ärkoo
Tykkään itsekin joskus syödä varsin tulisesti maustettua ruokaa. Mutta kun ikää on jo kertynyt aika paljon, muistelen kun 60-70 lukujen vaihteessa Suomeen tuli valkosipulibuumi. Silloin valkosipulia työnnettiin tolkuttomasti kaikkeen , niin ettei mikään muu maistunut kuin valkosipuli. Nyt näyttää ainakin valmiiksi maustetuissa tuotteissa olevan sama buumi chilin kanssa - chili maistuu eikä mitkään muut maut.
Chili on hyvä mauste asiallisesti ja oikeassa paikassa käytettynä mutta se ei saa olla ruuan ainoa maku.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 27 Heinä 2014, 21:57
Kirjoittaja Etsijä82
ärkoo kirjoitti:Tykkään itsekin joskus syödä varsin tulisesti maustettua ruokaa. Mutta kun ikää on jo kertynyt aika paljon, muistelen kun 60-70 lukujen vaihteessa Suomeen tuli valkosipulibuumi. Silloin valkosipulia työnnettiin tolkuttomasti kaikkeen , niin ettei mikään muu maistunut kuin valkosipuli. Nyt näyttää ainakin valmiiksi maustetuissa tuotteissa olevan sama buumi chilin kanssa - chili maistuu eikä mitkään muut maut.
Chili on hyvä mauste asiallisesti ja oikeassa paikassa käytettynä mutta se ei saa olla ruuan ainoa maku.
Tuntuu olevan chilinkasvatus aika äijä touhua, koska suurin osa vakavissaan kasvattajista ovat miehiä. Oikeasti suurimmassa osassa valmiiksi chilillä maustetuissa ruuissa ei maistu chili juuri ollenkaan ja eikä varsinkaan poltetta ole nimeksikään.
Valkosipulista en älyttömästi tykkää, mutta siinä chilin kaverina ruuassa se menee oikein hyvin.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 05 Elo 2014, 10:14
Kirjoittaja Reino Raappahousu
Tässä pieni kuvasarja omista kasvatuksista:
Aji Cristal
Trinidad Moruga Scorpion taimia, myöhässä kesän kannalta kasvatettu, mutta kasvivalo saa hoitaa näitä sitten syksymällä.
"Maustepaprika", joku capsicum annuum-lajike. Todella tulisia pikkunaperoita
Naga Morich täynnä pikku raakileita
Cayenne Long slim
Summer Heat F1 hybrid, viime vuotinen kasvi hyvässä voimassa. Oma suosikki, todella herkullinen jalapeno-tyyppinen, käy pitsan päälle tai grilliin vaikka tuorejuustotäytteellä.
Tuossa vielä vähän tomaattirivistöä.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 03 Syys 2014, 20:39
Kirjoittaja Etsijä82
Tässä lähipäivinä kerätty läjä chiliä. Kohta rupeaa piisaamaan tavaraa talven ajaksi ja vielä puskissa on vaikka kuinka vihreää raakiletta:
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 06 Syys 2014, 00:27
Kirjoittaja OlvinJanoisin
Jopas on läjä! Onko Ajeja nuo isommat ja habaneroja nuo pienemmät.. ja pari negroa?
Työpaikalla tuli meillä puskasta vain muutama Aji kun kasvoivat ilman aurinkoa mutta olivatpa kyllä erittäin mehukkaita ja
tosi-imellyksiä, en tiedä vaikuttiko kun kaatelin muutamat kahvinjämät juurille
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 06 Syys 2014, 01:03
Kirjoittaja Serafiina
Onpa söpöjä. Mielestäni paras chili on Fazun patukassa
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 06 Syys 2014, 08:05
Kirjoittaja Etsijä82
OlvinJanoisin kirjoitti:Jopas on läjä! Onko Ajeja nuo isommat ja habaneroja nuo pienemmät.. ja pari negroa?
Ei ole yhtään Ajia kuvassa vielä. Isommat punaiset ovat risteymän tuloksena syntyneitä, ymmärtääkseni Fataliin ja jonkin punaisen annuumin kanssa. Muut kuvassa olevat ovat kesäkuun kiusaamia habaneron sukuisia minipodeja, eli chocolate habanero, Petenero, 7 pot burgundy, Bonda ma jacques.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 15 Syys 2014, 17:42
Kirjoittaja Etsijä82
Tuossa pikku setti chiliä, jotka keräsin ulkona olevista puskista sisälle kypsymään..kuvassa n. 35 litraa tavaraa.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 15 Syys 2014, 18:20
Kirjoittaja sapi
Kunnioitettava määrä chilejä.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 16 Syys 2014, 17:52
Kirjoittaja Etsijä82
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 16 Syys 2014, 20:06
Kirjoittaja Reino Raappahousu
Tulipahan juuri hetki sitten syötyä elämäni ensimmäinen Naga Morich. Olipa kokemus, ensipuraisu antoi todella hyvän hedelmäisen maun, joka hyvin nopeasti muuttui infernaaliseksi poltteeksi suussa, joutui hetkeksi heittäytymään polvilleen sängyn reunaa vasten ja miettimään vetisin silmin viimeisiä sanoja. Reilu 15 minuuttia on nyt mennyt ja alkaa olo helpottamaan. Suosittelen!
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 16 Syys 2014, 21:43
Kirjoittaja Etsijä82
Ei ole kyllä etäisestikkään Naga, tuo sinun kuvassa oleva.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 16 Syys 2014, 22:16
Kirjoittaja Arska77
Itse useampana vuotena pelkästään nagaa kasvattanut ja uskallan väittää että kuvassa oleva ei ole naga.
En ainakaan ikinä ole törmännyt tuon näköiseen ja paljon olen nagoja nähnyt.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 17 Syys 2014, 07:48
Kirjoittaja Reino Raappahousu
Etsijä82 kirjoitti:Ei ole kyllä etäisestikkään Naga, tuo sinun kuvassa oleva.
Voin väittää, että on. Voin kyllä ottaa kuvan koko puskasta tänään. Tuo podi on kyllä pieni verrattuna muihin puskassa oleviin, eikä niin ruttuinen, tuo oli vain eka punertunut.
Toukokuussa vasta omat nagat idätetty, kaikki puskat kärsivät myös hieman kylmästä kesäkuusta, kun olivat osittain ulkona. Joten satokin hieman myöhässä. Kasvarista ja sisältä kasvatuskaapista löytyy myös Trinidad Moruga Scorpionia, Red Habaneroa ym....
Tuossa myös nagoja, eikä kaikki ole niitä "mansikanmuotoisia"...
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 17 Syys 2014, 10:11
Kirjoittaja Arska77
Onko varmasti puhtaita siemeniä joista olet kasvattanut, ettei vaan olis risteytynyttä nagaa. On kyllä sen verran oudon näköisiä muutama noista.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 17 Syys 2014, 10:29
Kirjoittaja Reino Raappahousu
Arska77 kirjoitti:Onko varmasti puhtaita siemeniä joista olet kasvattanut, ettei vaan olis risteytynyttä nagaa. On kyllä sen verran oudon näköisiä muutama noista.
Tuo ei ole minun ottama kuva, jossa on neljä rivissä. Havainnoillistin vain sitä, että ei nagat ole aina identtisen näköisiä mollukoita, johtuen vaikkakin juuri turhan vaihtelevista kasvuolosuhteista. Omat kasvini saivat kylmää usean viikon ajan kesäkuussa ja ovat vielä kohtalaisen pieniä pensaita podeineen (korkeutta ehkä noin 30cm). Ihanne tuloksen saa varmasti tasaisessa valossa ja lämmösssä.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 17 Syys 2014, 10:43
Kirjoittaja Arska77
Olen kyllä törmännyt jos vaikka minkälaisiin podeihin, mutta tuo laittamasi kuva näyttää niin siltä että olisi risteytynyt jonkun kanssa. Tuo podin paksuus ja kuitenkin niin säännöllinen pitkänmallinen kasvutapa epäilyttää.
Re: Chilinkasvatus
Lähetetty: 20 Syys 2014, 20:36
Kirjoittaja raiban
On kyllä upeasti kasvanut sato,voiko noita pakastaa?Säilyykö kylmiössä pitkään?Näyttää hyvältä