Viron tilanteesta

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
Jussi
Kunniajäsen
Viestit: 1178
Liittynyt: 29 Marras 2009, 13:11
Paikkakunta: Mäntyharju

Viron tilanteesta

Viesti Kirjoittaja Jussi »

Osui Artefaktan uutisissa tekstinpätkä missä kerrotaan tuosta Viron nykyisestä systeemistä, niin ajattelin kopioida tänne.

"Aarteenetsintä houkuttelee


Metallinilmaisinharrastus on Virossa hyvin suosittua. Pahimmillaan seurauksena on niin sanottu musta arkeologia: luvattomia kaivantoja ilmestyy muinaisjäännöksille ja mm. metalliesineitä päätyy kaupallisille markkinoille.

Kiellot ovat tehoton keino ja ne lisäävät eripuraa kulttuuriperinnön suojelijoiden ja yleisön välillä. Viron arkeologit eivät halua kieltää metallinilmaisimen kanssa maastossa liikkujia etsimästä ja löytämästä muinaisjäännöksiä. Tärkeää on, että tiedot löydöistä saadaan nopeasti ja luotettavasti muinaisjäännösrekistereihin. Tämän vuoksi metallinilmaisinetsijöille on alettu järjestää kursseja ja heille myönnetään nyt vuoden mittaisia maastolupia.

Luvan saaja sitoutuu ilmoittamaan havainnoistaan ja vanhoista tai muinaisesineistä museoon tai muulle viranomaiselle. Harkinnan mukaan maksetaan löytöpalkkio ja löytäjä voi saada kunniakirjan. Vuonna 2011 Virosta löydettiin useita esinekätköjä, joista eräissä oli mm. keskiaikaisia rahoja.

Kokeilu on uusi. Alkuvaiheessa se näyttää herättävän kiinnostusta ja toiveet ovat korkealla. Parin vuoden kuluttua tiedetään, miten uusi järjestelmä toimii käytännössä. Olisiko se sovellettavissa myös Suomeen?"


http://www.artefacta.fi/uutiset/virossa ... vuosi.html
garrett ace 250
GM3
XP Deus
Avatar
smacine
Kunniajäsen
Viestit: 1038
Liittynyt: 15 Marras 2009, 23:41
Paikkakunta: etelä-pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja smacine »

Virossa ollaan nyt sillä linjalla mitä mun ajatusmaailmassani pyörii. Tuo vuosilupa voitaisiin kyllä suosiolla muuttaa vaikka viideksi vuodeksi..
Ihminen on omien ajatustensa vanki.
Rehtori
Innostunut Etsijä
Viestit: 65
Liittynyt: 10 Joulu 2009, 17:18
Paikkakunta: Jämsä

Viesti Kirjoittaja Rehtori »

Tere. Jussin kopiointi pitänee paikkansa. Virossa tosiaan on ns. pikkasen lähteny mopo käsistä, mutta luulen että rauhottuu toi kaivaminenkin ajan saatossa. Sillä jokainen villitys kestää aikansa ja jos mitään ns. "uutista isosta löydöstä" tule niin homma hiipuu. Mutta tämä niin sanottu "äkkirikastuminen" kuitenkin houkuttaa ihmisiä yrittään saada lisätienestejä, se ei kuitenkaan ole ihan jokapojan huvi sillä laitteet maksaa. Historiaa riittää kyllä Virolla ja ties mitä sieltä löytyy.

ps. Onkohan siitä tietoo jos ns. Poro menee piippaileen nii pääseekö siitä pelottelulla siperiasta....vai säikäyksellä :wink:
Suve Hiidlane

Ace Garrett 250 + Garret pro-pointer
Kultaseppä
Raavas Tonkija
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Loka 2011, 12:12
Paikkakunta: Itä-Uusimaa – Kymenlaakso

Viesti Kirjoittaja Kultaseppä »

Pelkästään Virumaalla on tuhottu kymmeniä sekä aikaisemmin tuntemattomia että sikäläisen muinaismuistolain piirissä olevia kalmistoja piipparien toimesta. Kyläilin jokin aikaa sitten Virumaalla, jossa eräs hemmo kaatoi kolme isoa pahvilaatikollista viikinkiaikaisia koruja pöydälle. Kasassa oli mm. sormuksia, kupurasolkia, rannerenkaita, käätyjä ym. ym. Hän oli saanut tai todennäköisemmin ostanut kaman sikäläisiltä piippareilta ja kyseli, paljonko Suomessa maksettaisiin kilosta pronssia:lol: :lol: :lol:
Kultaseppä
Raavas Tonkija
Viestit: 997
Liittynyt: 02 Loka 2011, 12:12
Paikkakunta: Itä-Uusimaa – Kymenlaakso

Viesti Kirjoittaja Kultaseppä »

Tuossa aihetta liipaten pari linkkiä etelärannan heimopiippareiden harrastuksesta,
leiud- kohdasta näkee kuvia löydöistä ilman rekisteröintiä:

http://edk.pro-forums.com/
http://detektorist.pro-forums.com/
Avatar
Pekka Muikku
Raavas Tonkija
Viestit: 585
Liittynyt: 12 Elo 2011, 22:29
Paikkakunta: Iisalmi

Viesti Kirjoittaja Pekka Muikku »

Kiitti linkeistä, Kultaseppä.. äkkimulkaisulla näyttivät hyvin mielenkiintoisilta nuo leiud-otsikon alta löytyvät ketjut. Kovan luokan löytöjä.
Vastaa Viestiin