Maverick kirjoitti:Onko jotain metalleja joille oliiviöljy ei sovi? Putsailin yhtä 1900 -luvun kolikkoa jossa oli kaunis vihreä patina tuolla öljyllä ni nyt kuukautta myöhemmin se on ihan rupeentunut. Tosin huuhtelin sen ensin vedellä mutta eikös öljyn pitäsi syrjäyttää kosteus? Raha oli penny eli jotain kupariseosta vissiin.
Oliiviöljy on hieman hapanta, että tämänkin käytössä saa olla tarkkana, itse käytän oliiviöljyä roomalaisten(maalöytö) kolikoiden kanssa. Täytyisi tietää tarkasti onko kolikon pinnassa hometta, likaa(savea tms) tai syöpymää ja valita sen mukaan paras tapa puhdistaa raha. Itse käytän kuitenkin vain vesipesua kolikoihin joihin on kehittynyt kaunis luonnollinen patina. Tällöin voin olla varma etten vahingoita rahaa.
Kolikoihin tulee ilman vaikutuksesta kolikkoa suojaava oksidikerros se luo varsinkin hopearahoille kauniin ilmeen, jota ei kannata poistaa, Jos poistaa kolikkoa suojaavan oksidikerroksen varsinkin kiillottamalla tai kemiallisesti on vain ajan kysymys koska patina palaa. Jokainen pöytähopeiden omistaja on varmaan huomannut asian, hopeita saa puhdistaa jatkuvasti.
Museoissa olleet huippukuntoiset hopea ja kupari rahahoista on aina se puoli joka on näkyvillä saanut patinan kiitos ilmansaasteiden, kun taas toinen puoli kiiltää kuin naantalin aurinko. Maaperässä hapan maa syö kolikkoa enemmin joilloin syöpynyt pinta kuluu pestessä pois,varsinkin kuparikolikoissa.
Joka kerta kun peset/puhdistat patinan tapahtuu kemiallista "höyläämistä" rahan pinnasta poistuu aina pieni kerros. Pitää siis muista patina suojaa rahaa, lika ja karsta kannattaa poistaa.
Tän takia en suosittele muutaa kuin vesipesua
XP Deus
___________________________
Saksalaisen 900-1000-luvun rahan fragmentti.
Tallinna 1400-luku
Kustaa Vaasa klipping 1521.
Gotland, Søren Norby, skilling (Christian II, 1518 - 1523), Lyöty Kuusistonlinnassa
http://www.numismaatikko.fi