Missä:
- Ei saa rikkoa kotirauhaa
- Metallinpaljastimen käyttöä ei ole suoranaisesti kielletty kiinteillä muinaisjäänteillä, mutta kaivamista ja ympäristön muuttamista (esim. esineen ottamista) ei saa siellä tehdä ilman museoviraston lupaa (muinaismuistolaki(295/1963))
- Voi käyttää metallinpaljastinta ja kaivaa pelloilla vain maanomistajan ja vuokranhaltijan luvalla, sillä pelloilla liikkumisoikeuksia on rajoitettu. Peltoa, niittyä tai istutusta ei saa käyttää kulkutienä, jos siitä aiheutuu vahinkoa. http://www.ymparisto.fi/download.asp?co ... 5601&lan=f
- Voi käyttää metallinpaljastinta metsissä jokamiehen oikeudella, eikä kaivamiseen tarvita maanomistajan lupaa, mutta toisen maalle ei saa rakentaa eikä kaivaa sitä niin, että se muuttuu ulkonaisesti alkuperäisestä tai aiheuttaa vahinkoa.
- Voi käyttää metallinpaljastinta ja kaivaa yleisillä paikoilla kuten rannoilla ilman erillistä lupaa
- Voi käyttää metallinpaljastinta luonnonsuojelualueilla, mutta kaivaa ei siellä saa ilman erillistä lupaa
- Löydetyt tavarat ovat löytötavaroita tai muinaismuistoja ja löytäjällä on oikeus niihin. Kuitenkin jos maanomistajalta tarvitaan lupa olisi hyvä jo pelkästään väärinkäsitysten välttämiseksi sopia saaliinjaosta tai siitä että sitä ei jaeta.
- Yli 100 vuotta vanhasta irtaimesta muinaisjäänteestä on otettava yhteyttä ensisijaisesti maakuntamuseoon, esim. sähköpostilla jossa löydetyn esineen kuva liitetiedostona. Jos museo tai museovirasto ei halua lunastaa esinettä, niin löytäjä saa pitää esineen. Jos esine lunastetaan, on löytäjälle maksettava siitä kohtuullinen korvaus, jonka muinaistieteellinen toimikunta määrää ottaen huomioon esineen laadun. Milloin esine on jalometallia, on korvauksen vastattava vähintään esineen metalliarvoa korotettuna kahdellakymmenelläviidellä sadalta. Muinaistieteellinen toimikunta voi, jos katsoo syytä olevan, suorittaa löytäjälle erityisen löytöpalkkion.
- Löytötavaralain (778/1988) mukaan löytäjä saa pitää alle 100 vuotta vanhan esineen jos sen arvo on vähemmän kuin 20 euroa tai jos sillä ei ole ilmeistä tunnearvoa (esim. kaiverrus)
- Löytötavaralain mukaan periaatteessa kaikki alle 100 vuotta vanhat ja arvoltaan yli 20 euroa esineet on toimitettava Poliisin löytötavaratoimistoon, ja löytäjä on oikeutettu saamaan löytöpalkkion tai lunastamaan esineen 3kk kuluttua säilytyskuluja vastaan. 6kk päästä omistajuus siirtyy valtiolle.
- Kultahippujen ym. malmien hyödyntämistä varten tarvitaan uudessa kaivoslaissa kaivoslupa tai kullanhuuhdontalupa. http://www.edilex.fi/tukes/fi/lainsaadanto/20110621
- Räjähde on merkittävä maastoon ja ilmoitettava siitä poliisille. Räjähteeseen ei kannata koskea enempää sillä lämpö, tärinä ja magneettikentän (esim. panssarimiinat) vaihtelut voivat räjäyttää sen.
Huom! Kaikessa kaivamisessa pitää huomioida kuoppien oikeaoppinen täyttäminen, eli päällyskerros takaisin päälle.
Huom! Muinaisjäänteistä saan tietoa http://fba.evvk.com/geo/kulttuuriymparisto ja http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsov ... fault.aspx
Huom! Metallinetsijän olisi ainakin hyvä olla tietoinen kaivoslakiin kirjatusta etsintätyön rajoitteista ja malminäytteenottoprotokollasta. Kaivoslakihan ei koske metalliesineidenn etsintää, mutta on olemassa vaara että joku tulkitsee tahattomasti tai tahallaan malminetsintätyöksi esim. metsässä tai asutuksen lähellä tehdyn metalliesineiden etsinnän.
Etsintätyö uudessa kaivoslaissa:
Jokaisella on toisenkin alueella oikeus kaivosmineraalien löytämiseksi tehdä geologisia mittauksia ja havaintoja sekä ottaa vähäisiä näytteitä, jos toimenpiteistä ei aiheudu vahinkoa eikä vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä (etsintätyö).
Etsintätyötä ei saa maan pinnalla tehdä:
- hautaustoimilaissa (457/2003) tarkoitetulla hautausmaalla eikä yksityiseen hautaan kuuluvalla alueella eikä 50 metriä näitä lähempänä;
- puolustusvoimien käytössä olevalla alueella tai sellaisella Rajavartiolaitoksen hallitsemalla alueella, jossa liikkumista on rajoitettu tai se on kielletty, taikka 100 metriä lähempänä tällaista aluetta;
- alueella, jolla liikkumista on rajoitettu tai jolle sivullisilta on pääsy kielletty;
- yleisessä käytössä olevalla liikenne- ja kulkuväylällä;
- 150 metriä lähempänä asumiseen tai työntekoon tarkoitettua rakennusta tai muuta näihin rinnastettavaa tilaa ja niihin liittyvää, yksityistä piha-aluetta taikka tällaisen rakennuksen paikkaa, jota varten on myönnetty maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettu rakentamiseen tarvittava lupa ja rakentaminen on aloitettu;
- puutarhatalouden käytössä olevalla alueella;
- 50 metriä lähempänä yleistä rakennusta tai laitosta taikka yli 35 000 voltin jännitteistä sähkölinjaa tai muuntoasemaa;
- muulla 1–7 kohtaa vastaavalla erityiseen käyttöön otetulla alueella.
Etsintätyötä saa kuitenkin tehdä 2 momentin 2–8 kohdassa tarkoitetulla alueella asiassa toimivaltaisen viranomaisen tai laitoksen taikka asianomaisen oikeudenhaltijan suostumuksella.
8 §
Ilmoitus etsintätyöhön liittyvästä näytteenotosta
Etsintätyöstä vastaavan on ennen 7 §:ssä tarkoitetun näytteenoton aloittamista tehtävä kirjallinen ilmoitus etsintätyön kohteena olevaan alueeseen (etsintäalue) kuuluvan kiinteistön omistajalle ja haltijalle, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea.
Ilmoituksessa on esitettävä etsintätyöstä vastaavan yhteystiedot, etsintäalueen tiedot ja näytteenottoa koskeva suunnitelma. Suunnitelman tulee sisältää tiedot käytettävistä välineistä ja menetelmistä, näytteenoton aikataulusta ja tutkimuksen kohteena olevasta kaivosmineraalista.
Tarkempia säännöksiä ilmoitusmenettelystä voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.
Kysymyksiä:
- Jos pelto julistetaan suojelluksi museoviranomaisten toimesta, minkälaiset korvaukset maanomistaja saa siitä että ei voi viljellä peltoa? Onko suojelluksi julistaminen maanomistajan kannalta katastrofi?
- Missä vanhoja kolikkoja kannattaa yleensä myydä? Ovatko nettihuutokaupat esim. huuto.net ja ebay oikeita paikkoja? Eikö noiden örejen kohdalla jokin ruotsalainen paikallinen huutokauppa olisi parempi?
- Huomattavan arvokkaan esineen kyseen ollessa on mainittu Hagelstamin huutokauppa ja ilmeisesti tuo ainakin lähialueen historiaan liittyvän esineen kannalta olisi kannattavampi paikka kuin jokin nettihuutokauppa?
- Menevätkö korut parhaiten kultasepille ja romukullan ostajille?
- Ilmeisesti kolikot, korut ym. tulkitaan sijoituskohteiksi ja niistä on maksettava luovutusvoittoveroa (vain jos henkilöllä erilaisia luovutuksia on verovuonna yhteensä yli 1000€)?
- Miten olette yleensä tuon saalinjaon järjestäneet maanomistajan kesken?
- Oletteko kiikuttaneet alle 100 vuotta vanhat yli 20 euron arvoiset esineet löytötavaratoimistoon vai oletteko pyytäneet luvan säilyttää niitä itsellä (ilmeisesti tuollainen lupa voidaan myöntää)?