Uusi täällä, kyselee ruosteisen lusikan puhdistuksesta

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Avatar
Martsu
Viestit: 39
Liittynyt: 18 Loka 2010, 16:15
Paikkakunta: Turku

Uusi täällä, kyselee ruosteisen lusikan puhdistuksesta

Viesti Kirjoittaja Martsu »

Heippa!

9-vuotias tyttäreni innostui taannoi paikallislehti Aamusetissä olevan arkeologisen artikkelin kautta aarteen etsinnästä :) . Sanoi, että mennään äiti metsään etsimään aarteita! No, mentiin metsään. Kaiveltiin puutarhalapioilla kuoppaa ja kas! Uskomatonta, löysin vanhan lusikan! Ehkei se mikään kovin vanha ole, mutta on ainakin kovin ruosteinen ja meille oli hieno löytö. Nyt sitten ollaan jo innolla hankkimassa semmoista "piipparia" vai miksi te nyt sitä täällä kutsuttekaan! Kiitos muuten hienosta foorumista. Ollaan haltioissamme katseltu teidän erilaisista löydöistä kuvia.

Mutta sitten kysymykseen. Miten saamme aarteemme puhdistettua ruosteesta? Onnistuuko se jotenkin ruokasoodalla? Kokeilimme yhden neuvon mukaan: lusikka folioon ja lillumaan veteen, jossa on suolaa ja ruokasoodaa. Oli siinä vuorokauden, harjattiin kynsiharjalla, mutta eipä tuosta juuri mitään lähtenyt pinnasta. Aineksien suhteesta kylläkään ei ollut mitään tietoa. Olisiko suola, vesi ja sooda pitänyt laittaa sinne folion sisään jotenkin tahnana tai miten?

Ohessa kuva ensimmäisestä aarteestamme :). Kiva jos joku antaa puhdistukseen vinkkejä. Suurta aarrettammekin saa kommentoida ;).


Kuva
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Ihan ensin tervetuloa mukavan harrastuksen pariin ja foorumille.

Tuo lusikka näyttää kuvasta katsoen olevan rautaa eli kuvailemasi puhdistustapa ei sillon toimi. Se toimii vaan hopealle/hopeoidulle esineelle.

Hellävaraisin ja turvallisin puhdistustapa tuolle ois sitruunahappo. Apteekista sitä saa ostettua mutta ihan sitruunamehukin toimis tuohon. Siihen vaan likoon ja kerran vuorokaudessa ottaa sen ylös huuhtelua/hrjausta varten. Prosessi voi kestää päivästä viikkoon. Lopputuloksena on puhdas rauta joka pitää suojata jollain ettei taas ruostu. Esim vaha käy hyvin.

Toisaalta mun mielestä lusikkaa ei tarvis välttämättä puhdistaa ollenkaan. Kiiltävän hienoa siitä ei saa jolloin tuo siinä nyt oleva "patina" kertoo vaan sen iästä joka on noin 50-100 vuotta.

ps. Laitatko ens kerralla kuvaa liittäessäsi ruksin kohtaan perheturvallinen. Tulee aika paljo nättejä naisten kuvia mukana kun klikkaa kuvan isommaks :lol:
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10562
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Tuohan on mukava löytö :D
Että ihan tuosta vaan kaivoitte kukkalapiolla metsässä montun ja tuollainen löytyi. Mitähän löydättekään, kunhan hommaatte metallinpaljastimen/piipparin :shock:
Onneksi olkoon teille molemmille ensimmäisestä aarteesta. :D
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Avatar
Akke65
Raavas Tonkija
Viestit: 605
Liittynyt: 29 Elo 2007, 20:35
Paikkakunta: Vaasa

Re: Uusi täällä, kyselee ruosteisen lusikan puhdistuksesta

Viesti Kirjoittaja Akke65 »

Hieno löytö ja erityisesti hieno kun se on löydetty ilman metallinetsintä :) Tervetuloa koukuttavan harrastuksen pariin!
GoldenMask 4
Tesoro Vaquero


* Kaikki saa mutta komiat ensin*
Avatar
Martsu
Viestit: 39
Liittynyt: 18 Loka 2010, 16:15
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Martsu »

Keseppa kirjoitti:
ps. Laitatko ens kerralla kuvaa liittäessäsi ruksin kohtaan perheturvallinen. Tulee aika paljo nättejä naisten kuvia mukana kun klikkaa kuvan isommaks :lol:
Ok, kiitos. :D Huh sentään. Ruksasin jotain summa mutikassa.. katsoin vaan että kuva näkyy. Hyvä, seuraavalla kerralla sitten tiedän ;).

Waude! 50-100 vuotta vanha lusikka! Kuulostaa mahtavalta meille aloitteleville aarteen etsijöille! Tosiaan, en odottanut mitään edes löytäväni, joten lusikka oli tosi yllätys.

Kiitos vinkistä. Hmm, mieli tekisi tuo kuitenkin puhdistaa että näkisi paremmin paljastuuko siitä jotakin leimoja. Toisaalta ruosteisena se on hieno myös. Etupuolella näyttäisi olevan auringonsäteet tai kukan terälehdet siinä yläosassa.
Avatar
Martsu
Viestit: 39
Liittynyt: 18 Loka 2010, 16:15
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Martsu »

Moi taas!

Ollaan puhdistettu lusikkaa nyt pikku hiljaa. Sitruunaa oon puristanut pieneen muovipussukkaan, jossa lusikka lilluu. Vielä on vaiheessa, mutta voisko tuosta lusikan aikakaudesta, eli miltä vuosikymmeneltä lienee, päätellä jotain? Näyttää kuin taustapuolella ois jotkut kirjaimet, mut vielä ei saanut tarpeeksi selvää. Tuossa lusikan suuhun menevässä osassa on muuten tiukassa punertava, kuin poltetun saven näköinen klimppi.
Heittipä tuo kuvan pieneksi.. ei siitä varmaan paljoa näe.


Kuva

Ai niin, ja nyt on saatu lainaan c.scope cs1220xd laite. Kai ihan hyvä aloittelijalle?
Käytiin kokeilemassa siellä metsässä, mutta rutisi niin paljon joka puolella ja maa oli suht.kovaa, että meni hermot nopeesti ;). Rautaromua siellä oli ainakin paljon. Täytyy etsiä joku hyvä peltopaikka! Eli kaupungin joutopeltomaillako saa piippailla?
Vastaa Viestiin