Fisher F5

C- Scope, Garrett, Minelab, Viking, Whites, Fisher, Tesoro, Bounty Hunter ja muut metallinilmaisin merkit. Kerro kokemuksista, kirjoita arvio. Oletko hankkimassa uutta laitetta. Motion vai non-motion ilmaisin? Kaikkea metallinpaljastimista.
Avatar
ZyrTech
Kunniajäsen
Viestit: 1200
Liittynyt: 17 Huhti 2009, 22:20
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Fisher F5

Viesti Kirjoittaja ZyrTech »

Kuva

No niin, Fisher F5:n tuli postista kotiin pari viikkoa sitten ja ensimmäinen testireissu on takana. Ilma oli tuulinen ja kolea sekä sadettakin alkoi tippua loppuvaiheessa. Flunssa iski myös päälle sopivasti, joten vielä jäi paljon testailtavaa. Paikkana oli erään asuin-alueen vieressä oleva joutomaa mikä on joskus ollut peltoa. Potentiaalia paikalla kyllä on, sillä alueen historia ulottuu ainakin 1400-luvulle.

Eli F5:n oli siellä ensikertaa tositoimissa ja alunperin oli ajatuksena myös ottaa ennen kaivausta paperille ylös ID-luvut sekä syvyyslukema. Tämä jäi täysin tekemättä kylmän ilman takia koska oli lämpimämpää pysyä kokoajan liikkeessä. Ensi kerralla yritetään paremmin.

Fisherin säätönuppeja ei ole turhaan kehuttu eri foorumeilla. Käyttö onnistuu erittäin helposti peukalolla ilman ongelmia ja kaikki säädöt onnistuvat ilman piipparoinnin keskeyttämistä.

Ensimmäisenä aloitin maahäiriön poistamisella, joka on yksinkertainen ja nopea toimenpide. Se onnistui ilman ongelmia ja sitä voi myös säätää lennosta. Tosin meikäläiselle koko määhäiriö on vielä jonkin verran kysymysmerkki.

Laitteen näyttö on erittäin selkeä ja isot numerot helpottavat nopeaa vilkaisua. Näytön edessä oleva suojapleksi on kuitenkin melko heikon oloinen ja sen paksuus vaikuttaisi olevan piirtokalvon luokaa. Siitä menee helposti jokin vähänkin terävämpi esine läpi, joten vehkeen pakkaamisessa kassiin kannattaa varoa ettei näyttö saa iskuja missään vaiheessa.

Ääniä on neljä vaihtoehtoa kun käyttää diskriminointia ja toiset neljä kun käytössä on allmetal, ne myös toimivat hyvin. Miinuksena syvällä tai muuten heikkojen signaalien kohdalla ääni on niin hiljainen ettei sitä tahdo kuulla, varsinkin jos on taustamelua, niin kuin nyt oli tuulista. Käytännössä kuulokkeita on pakkokäyttää jos nämä heikot äänet haluaa kuulla.

Pinpointtaus vaikuttaa varsin tarkalta jonka johdosta kuopat jäivät pieniksi syvissäkin kohteissa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

ID-luvut toimivat pääsääntöisesti hyvin mutta syvällä olevien kohteiden kohdalla luvut alkavat hyppiä enemmän. Myös pystyssä olevat litteät esineet, kuten kolikot hypyttävät id-lukua.

Syvyyttäkin on tullut muutama sentti lisää verrattuna ace 250:seen ja muutaman kolikon kaivoinkin jo sen verran syvältä, ettei enempää viittisikään kaivaa.

Fisher F5 ja Delta 4000 eivät siedä toisiaan. Jos laitteet ovat noin viiden metrin säteellä toisistaan, alkaa melkoinen huuto ja kirkuna. Aivan vierekkäin ei siis kaverin kanssa välttämättä voi piipparoida. Ace 250 ja Delta taasen tulivat hyvin toimeen keskenään ja sietivät jopa kosketuksia toisiinsa. En tiedä johtuuko siitä, että Fisherillä ja Deltalla on sama valmistaja.

Laite vaatii jo melko paljon opiskelua, että ymmärtää kaikki toiminnot ja itsellänikin on vielä paljon opittavaa. Gain:n ja threshold:n sympioosi on itselle vielä pikkasen hakusessa mikä on ehkä tärkein ominaisuus laitteessa. Samoin frequency namiskan kolme vaihtoehtoa on jäänyt vielä ymmärtämättä.

Fisher haistoi reissulla ensin pari alkon korkkia jonka jälkeen nostin rimaa enkä kaivanut alle ID-60 olevia kohteita. Sen jälkeen nousi kuusi Ruotsin vallan aikaista kolikkoa sekä muutamia kuparin ja alumiinin paloja. Kolikot oli kaikki aika pahoin hapettuneet ja yksi oli jo täysin tunnistamaton joten otin kuvat näistä viidestä vähemmän huonoista vielä muiden nähtäviksi.

Daler:
Kuva

Öret:
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

Moro, toinen Fisher F5 omistaja ilmoittautuu. Kävin tänään koestamassa uutta piippariani ensimmäistä kertaa uimarannoilla. Oletko itse etsinyt uimarannoilta/nurmikoilta eurokolikoita ja jos niin millaisilla asetuksilla olet saanut parhaita tuloksia? Mun tämänaamuinen reissu oli 30+ pullonkorkkia ja kymmenkunta kolikkoa joissa yhteensä 1.5 € käypää valuuttaa. Samaan aikaan kaveri 15 vuoden kokemuksella "poimi" 8.50 €. Kesti hetken ennenkuin luulen keksineeni sopivat säädöt uimarantojen kolikkojahtiin eli gain ~30 ja threshold -9, discrimination 49, jolloin syvemmällä olevat pullonkorkit tuntuivat jäävän vähemmälle huomiolle ja osumat alkoivat olemaan pinnassa olevia käypiä kolikoita. Näillä säädöillä löysin sitten puolessa tunnissa vähän yli euron, kun sitä ennen olin kaivanut vain pullonkorkkeja pari tuntia

Peltohommissa en ole vielä käynyt mutta ensi viikko on varattu siskon miehen 1700-luvun peltojen kaiveluun. Laittelen sieltä sitten tietoja jos jotain löytyy, joko löytöjä tai hyviä asetusideoita. Täytyy kokeilla noita sun löytämiä asetuksia/tekniikoita heti ekaksi.

t. patti
Avatar
ZyrTech
Kunniajäsen
Viestit: 1200
Liittynyt: 17 Huhti 2009, 22:20
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ZyrTech »

En ole vielä F5:lla käynyt rannoilla kokeilemassa, lähinnä metsissä ja entisillä pelloilla. Uimarannat on yleensä laitteella kuin laitteella suhkot haastavia juuri noiden korkkien ja tölkkien klipsujen osalta. Itse jos menisin niin luultavasti menisin perusasetuksilla, eli discrimination 26, threshold -3 ja gain olisi 80, tosin gainia voi pudottaa reilustikin jos vain etsii mahdollisimman pinnasta. Discriminationia kun pitää 26:ssa se ei vielä plokkaa kultasormuksia pois joiden ID-luku on siinä 30:n paikkeilla.

Rantapiippailuvinkkinä kannattaisi ehkä etukäteen opetella eri eurokolikoiden ID:t vaikka laittamalla maahan eri kolikoita ja kirjaamalla niiden ID:t ylös. Myös rannalla kaivaessa kannattaa pistää muistiin mitä minkäkin ID:n alta nousi, näin oppii nopeasti tuntemaan todennäköiset roskat ja jättää ne kaivamatta. Ja niin kuin varmaan kaikilla laitteilla, alkon korkkeja joutuu välillä kaivamaan sen hyvästä singnaalista johtuen. Tölkin klipsut saattavat myös olla ongelmallisia sillä ainakin Garrettilla niiden signaalit ovat kullan kohdalla, Fisheristä en muista mutta luulisin silläkin menevän siihen paikkeille.
Kuva
Avatar
Etsijä82
Kunniajäsen
Viestit: 6255
Liittynyt: 27 Touko 2008, 14:26
Paikkakunta: Siilinjärvi

Viesti Kirjoittaja Etsijä82 »

Hyvin kirjoitettu juttu ja näytön päälle kannattaa ehdottomasti pistää näytönsuojamuovi, niin johan on paljon turvallisempaa heilua.8)
Xp Deus.
11" dd kela.(207,7e)
Golden mask 5+ 9x10 kelalla.(374,55e)


Vanhin kolikko: Gotlantilainen skilling vuodelta 1523.
Vanhin metalliesine: kammanpuolikas 800-1250 luvulta.

Top 60 kolikot: 25 penniä 1871 ja 25 penniä 1867.
Avatar
McSeeker
Raavas Tonkija
Viestit: 945
Liittynyt: 20 Touko 2007, 12:50
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja McSeeker »

Eipä sitten kannata aina luottaa noihin ID lukemiin, mulle on tullut samalla ID:llä markka ja pullonkorkki X-terralla :)
X-terra 70 + Excalibur II 8" Detector Pro Jolly Rogers kuulokkeet.

Piippailuvideoita
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

McSeeker kirjoitti:Eipä sitten kannata aina luottaa noihin ID lukemiin, mulle on tullut samalla ID:llä markka ja pullonkorkki X-terralla :)
Joo ID:t ei kyllä kerro totuutta, se tuli tänään opittua kun kaikki hyvät aiemmin kolikon antaneet ID:t olikin korkkeja :)

Tuli tässä samalla kaivellessa mieleen, että tuleekohan joskus sellainen piippari, jota voit opettaa tunnistamaan eri esineitä. Eli homma menisi niin, että laitat koneen muistiin vaikka pullonkorkin ja aina kun kaivat sellaisen ylös merkkaat viimeisen signaalin pullonkorkille ja sitten kun olet kaivanut n-kappaletta korkkeja laite alkaa tunnistaa pullonkorkit jo etukäteen jollain hienolla algoritmillä samaan tapaan kuin bayesilainen roskapostisuodatus. Vaikka ID:t näyttääkin samaa niin varmasti esim. saman ID:n antavassa pullonkorkissa ja kolikossa on jonkinlainen ero signaalissa kun sitä tarpeeksi analysoidaan.

Ihan vaan ajatus...

t. patti
Avatar
NÄÄTÄ
Kunniajäsen
Viestit: 1530
Liittynyt: 26 Huhti 2010, 12:52
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja NÄÄTÄ »

Hieno ois ajatus. Tuntuu vaan utopialta. Korkkikin antaa niin monenlaisen signaalin riippuen syvyydestä, ruostumisasteesta, asennosta kelaan nähden ja materiaalista, että on näillä käytetyillä tekniikoilla aivan mahdoton tehdä erehtymätöntä laitetta. Kaivettava on ja vaikka välillä ketuttaa kaikki roska, nousee sitten yllättäen vanhaa ja hienoakin.
Toivotaan, toivotaan, että semmoinen prosessori löytyis näihinkin, että ei tarttis turhaa kaivaa :P
Golden Mask 4W Pro + Garrett ProPointer
(Entisiä vehkeitä: ACE250, Blisstool LTC48 ja 64 v1, AT Pro, XP Deus)
MK
Metallinetsijä
Viestit: 159
Liittynyt: 29 Huhti 2009, 22:45

Viesti Kirjoittaja MK »

Mitäpä tuohon muuta enää sanomaan kuin että tuolla varastossa sellainen lojuu...eipä ketään kiinnostanut kyseinen värkki niin antaapa olla jatkokehitys. Aprillipilaksikin sanottiin.

Esittelin kyllä paripäivää sitten kaverille kyseistä laitetta. Tunnistaa sitä ja sitä jne. Heiluttelin sitä hieman maassa. Laite sanoi parin heilutuksen jälkeen, Repäistävä pullonkorkki, syvyys 5cm.

Kaverini potki maata ja mikäs muukaan sieltä löytyi kuin vanha alumiininen repäistävä pullonkorkki....

Löytyy nimimerkkini alta täältä foorumilta jotain kuviakin..
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Kyllä tuota on moni valmistajaki ajtellu MK:n lisäks. Kustannukset vois vaan nousta sen verran korkeaks ettei kukaan ole uskaltanu ottaa ensiaskelta lukuunottamatta joitaki uskaliaita yksityisiä kehittelijöitä. Kyllä tuolle MK laitteellekki löytyis varmaan ottajia mutta tuotteistaminen ois aika kallis ja aikaa vievä projekti. Tulevaisuudessa tuo kuitenkin on kun prosessointiteho kasvaa koko ajan laitteissa kuten esimerkiksi Deussissa nähdään.

Tuosta huolimatta se paras prosessori on jo meillä kaikilla. Oli etsin sitte mikä tahansa niin lopullinen ratkaisu on parempi tehä oman kokemuksen ja päättelyn perusteella. Eilen viimeks kävin tekemässä kokeiluetsinnän muitten hommien lomassa minulle uudella uimarannalla. Kolikoiden ja roskien joukosta tuli sellanen signaali että aluks olin ihan varma että pulltabi. Id luku oli just sama jopa joka suunnasta ja äänikin melkeen sama. Tuo melkeen sama ääni tarkoittaa että se oli jotenki pehmeämpi. Kokemuksista viisastuneena kaivan yleensäki kaikki pulltab signaalit ja kannatti se nytkin. 18K naisten kultasormus pienellä rubiinilla.
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

MK kirjoitti:Mitäpä tuohon muuta enää sanomaan kuin että tuolla varastossa sellainen lojuu...eipä ketään kiinnostanut kyseinen värkki niin antaapa olla jatkokehitys. Aprillipilaksikin sanottiin.

Esittelin kyllä paripäivää sitten kaverille kyseistä laitetta. Tunnistaa sitä ja sitä jne. Heiluttelin sitä hieman maassa. Laite sanoi parin heilutuksen jälkeen, Repäistävä pullonkorkki, syvyys 5cm.

Kaverini potki maata ja mikäs muukaan sieltä löytyi kuin vanha alumiininen repäistävä pullonkorkki....

Löytyy nimimerkkini alta täältä foorumilta jotain kuviakin..
Älä ihmeessä luovuta tuon projektin kanssa. Tuo on tulevaisuus vaikka laitevalmistajat eivät sitä vielä tajuakaan. Tekisin itse saman jos osaisin mutta ehkä joku päivä, muitakin alunperin mahdottomia projekteja on tullut toteutettua kovalla halulla ja apinan raivolla ;)

t. patti
Avatar
McSeeker
Raavas Tonkija
Viestit: 945
Liittynyt: 20 Touko 2007, 12:50
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja McSeeker »

Näen jo mielessäni applen seuraavan aluevaltauksen = iDetect for iphone 4. Applen valmistama ( omenan muotoinen tietty ) kela kiinni ja iphone tulee control boksiksi :D No teho ei ainakaan loppuisi laitteesta kesken...
X-terra 70 + Excalibur II 8" Detector Pro Jolly Rogers kuulokkeet.

Piippailuvideoita
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

ZyrTech kirjoitti:Discriminationia kun pitää 26:ssa se ei vielä plokkaa kultasormuksia pois joiden ID-luku on siinä 30:n paikkeilla.
Testailin kultasormuksia ilmatestinä ja ne antoi kyllä ID:tä 40-42. Yksi sormus oli ilmeisesti valkokultaa ja se antaa tuota 26:tta, koska siinä on muitakin metalleja mukana.

t. patti
f5digger
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Syys 2010, 23:30
Paikkakunta: Turun saaristo

Viesti Kirjoittaja f5digger »

Onko kesän aikana tullut lisää hyviä asetusideoita? Aloitin rantapiippailut eilen ja ensi viikolla on tarkoitus jatkaa, ehkä myös metsässä...
Avatar
patti
Kunniajäsen
Viestit: 3089
Liittynyt: 01 Heinä 2010, 20:37
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja patti »

f5digger kirjoitti:Onko kesän aikana tullut lisää hyviä asetusideoita? Aloitin rantapiippailut eilen ja ensi viikolla on tarkoitus jatkaa, ehkä myös metsässä...
Joo, no nuo aiemmin tässä ketjussa mainitsemani minimi gain ja minimi threshold antaa kyllä pintakolikot mutta jättää heikommat syvemällä olevat signaalit huomiotta ja lisäksi ne vähentävät kelan etsintäaluetta mikä on huono juttu.

Olen nyt siirtynyt rannoilla niin maksimiasetuksiin kuin maaperä vain sallii. Eli ensin säädät ground balancen pumppaamalla ja phase lock painikkeella. Sitten säädä diskriminaatio haluamaasi asetukseen, esim. minä laitan kolikoita hakiessani sen 44:ään jos haluan vain käypää valuuttaa (= eurot ja vaihtokelpoiset 90-luvun markat). 10 markan kolikko kun antaa ID:n 46, joten 44:ssä on parin pykälän verran maaperän vaikutukseen varmuusvaraa. Diskriminaation jälkeen säädä threshold arvoon 8 (9 vähentää laitteen hakusyvyyttä!) ja gain maksimille 99:ään. Sitten laita kela maahan ja jos laite antaa jatkuvasti häiriöpiippauksia niin vähennä ensin thresholdia pykälä kerrallaan kunnes häiriöt katoavat tai jos ne ei katoa thresholdin ollessa 0 niin vähennä gainia pykälän verran ja etsi suurin threshold minkä maaperä kestää antamatta häiriöitä.

Yleensä ajelen nykyään gain 90:ssä ja threshold jossain 5:n kieppeillä, koska näillä asetuksilla näkee syvälle ja heikotkin signaalit ja yleensä nurmikot kestää nämä asetukset, Loppu on sitten kiinni laitteen käyttäjästä miten hyvin tuntee laitteen antamat ID:t.

Vihjeenä voisi vielä antaa sen, että mitä syvemmällä esine on sitä huonomman confidence arvon laite antaa. Ja sen olen huomannut pienemmistä hopeasormuksista, että niiden antamat ID:t tuppaavat hyppimään eli ne eivät anna yhtä ID:tä kuten esim. kolikot antavat. Eli kaikki hopeaan viittaavat yli 70:n pomppivatkin ID:t kannattaa kaivaa.

Hope this helps :)

t. patti

ps. kannattaa myös lukea tämä: http://www.aarremaanalla.com/foorumi/vi ... php?t=2823
Fisher F5
Excalibur 2
GM3

- Gold found is four times as sweet as gold bought 8)
Vastaa Viestiin