Kannattaako metallinpaljastin ostaa?

Keskustelua kaikesta muusta aarteenetsintään liittyvästä ja vaikka säästä kuin jo otsikoiduista aihepiireistä. Täällä voit kertoa vaikka muista harrastuksistasi.
Kb24
Viestit: 2
Liittynyt: 11 Kesä 2010, 22:34

Kannattaako metallinpaljastin ostaa?

Viesti Kirjoittaja Kb24 »

Olen tässä parin päivän ajan lueskellut näitä foorumeita ja kyllä se kieltämättä kiinnostaisi aloittaa tämä harrastus. Yleensä tuota Garrett ACE 250:ä on suositeltu, joten todennäköisesti ostan sen.

Muttamutta, eniten tässä mietityttää se, riittääkö pk-seudun metsissä ja pelloilla etsittävää, onko edes todennäköistä että täältä voisi löytyä tuolla laitteella vanhoja kolikoita, luoteja, yms? Laitehan ei ole älyttömän kallis, noin 200 euroa, mutta vielä vähän epäilyttää tämä juttu.

Olisi kiva kuulla ihan kokemuksia pk-seutulaisilta, miten usein näiltä seuduilta löytyy kamaa, ja kuinka vanhaa esineistöä voi maksimissaan löytyä. Ovatko yli 100v kolikot yleisiäkin, ja löytyykö tavaraa vain tietyistä paikoista, vai voiko löytyä tavallisen metsänkin keskeltä.
Avatar
Etsijä82
Kunniajäsen
Viestit: 6255
Liittynyt: 27 Touko 2008, 14:26
Paikkakunta: Siilinjärvi

Viesti Kirjoittaja Etsijä82 »

No tottahan toki sieltä voi löytää vaikka mitä, koska onhan Pk-seudulla asuttu jo todella kauan, joten löydetyt tavarat voivat olla hyvinkin vanhoja.

Yli 100 vuotta vanhat rahat ovat minusta aika yleistä tavaraa ja niitä löytyy aika varmasti pelloista, joita on viljelty jo monta sataa vuotta. 8)
Xp Deus.
11" dd kela.(207,7e)
Golden mask 5+ 9x10 kelalla.(374,55e)


Vanhin kolikko: Gotlantilainen skilling vuodelta 1523.
Vanhin metalliesine: kammanpuolikas 800-1250 luvulta.

Top 60 kolikot: 25 penniä 1871 ja 25 penniä 1867.
Avatar
Schaza
Raavas Tonkija
Viestit: 600
Liittynyt: 08 Marras 2008, 20:20
Paikkakunta: Heinola

Viesti Kirjoittaja Schaza »

Itse ostin kanssa piipparin ihan tämän foorumin innoittamana. Vaikka en ole vielä kolikon kolikkoa löytänyt, enkä muutakaan mainittavaa niin kyllä se mielenkiintoista on. Vaikkei löytäisi kun jonkun ruostuneen rautamutikan, niin sekin pistää vaan pistämään tossua toisen eteen ja etsimään lisää parempien löytöjen toivossa.

Itse olen löytänyt omalta pelloltamme mm. hevosvaljaiden soljen, jota on kehuttu melko vanhaksi.

Keräilen rahoja pääharrastuksenani, ja mikä se mukavampaa olisi kun saada nuita kaikkia ikivanhoja rahoja nostella maasta ilman sen suurempia kustannuksia. :wink:
"I reject your reality and substitute my own."

Pulinaa plooturahoista: http://www.hjsc.org/fin/plootu.html
Vanhin piippiraha: 20c 1999. :D
Avatar
McSeeker
Raavas Tonkija
Viestit: 945
Liittynyt: 20 Touko 2007, 12:50
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja McSeeker »

Kyllähän sitä saattaa löytää vaikka mitä mistä vain :) Rannalta ehkä kannattaa aloitella kun sieltä siellä on helppo kaivella ja erilaisia kohteita on sanotaanko riittämiin.

Ehdottomasti kannattaa sijoittaa tuo 200€, tähän hommaan jää aika hyvin koukkuun kun alkuun pääsee :)
X-terra 70 + Excalibur II 8" Detector Pro Jolly Rogers kuulokkeet.

Piippailuvideoita
Avatar
Keseppa
Kunniajäsen
Viestit: 2951
Liittynyt: 18 Joulu 2008, 12:20
Paikkakunta: Kokkola

Viesti Kirjoittaja Keseppa »

Jos taloudellisesti ajattelet niin ei kannata. Olen toki yksinkertaiseti ajateltuna löytänyt euroja ja koruja että olen aikasemmat laitteeni niillä maksanut. Nykyista en koskaan tule sillä tavalla maksamaan. Jos sitte laskee arvoa käytetylle ajalle niin ei kannata vähääkää. 3 h uimarannalla ja jos on oikeen hyvä päivä niin löytää jopa yli kympin verran. Tuntikorvaus n. 3 euroa hyvänä päivänä siis mutta useimmiten pyöreä nolla.

Tuolta pohjalta jos ajattelee niin tämä harrastus ei kauaa jaksa kiinnostaa.

Jos taas on kiinnostunut historiasta ja yleensäki ulkoilusta, tutkimisesta, löytämisestä ym. niin parempaa harrastusta on vaikea keksiä. Minä oon vasta 43v, monet harrastajat tälläki foorumilla vanhempia mutta kuitenkin kun löydämme jotain erikoista tai saamme luvan jollekki mielestämme hyvälle pellolle niin nuorrumme ainaki 25 vuotta :D . Joskus, varsinki kun luulen ettei kukaan ole näkemässä, on tullu vetästyä aikamoiset polkat pellolla hyvän löydön jälkeen :oops: 8)
Avatar
McSeeker
Raavas Tonkija
Viestit: 945
Liittynyt: 20 Touko 2007, 12:50
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja McSeeker »

No ei taloudellisesti ole todellakaan kannattavaa, mutta harvat harrastukset on. Tämä on vähän kuin lottoamista, pientä "voittoa" tulee kun "pelaa" mutta aina sitä on sen suuremman potin toivossa liikenteessä :) Erittäin mukavaa ulkoilua tämä harrastus ainakin on. Kyllä minulle riittää palkkioksi mukava päivä rannalla, hyvä mieli kun saa jopa vaarallisia roskia kerättyä pois rannoilta ja jos vielä sattuu saamaan bensa ja kahvirahat samalla reissulla niin sehän on hyvin se :)
X-terra 70 + Excalibur II 8" Detector Pro Jolly Rogers kuulokkeet.

Piippailuvideoita
Avatar
Leijona
Kunniajäsen/Mestari/Vuoden foorumilainen
Viestit: 10562
Liittynyt: 04 Helmi 2009, 22:01
Paikkakunta: Etelä-Karjala

Viesti Kirjoittaja Leijona »

Keseppa kirjoitti: Jos taas on kiinnostunut historiasta ja yleensäki ulkoilusta, tutkimisesta, löytämisestä ym. niin parempaa harrastusta on vaikea keksiä. Minä oon vasta 43v, monet harrastajat tälläki foorumilla vanhempia mutta kuitenkin kun löydämme jotain erikoista tai saamme luvan jollekki mielestämme hyvälle pellolle niin nuorrumme ainaki 25 vuotta :D . Joskus, varsinki kun luulen ettei kukaan ole näkemässä, on tullu vetästyä aikamoiset polkat pellolla hyvän löydön jälkeen :oops: 8)
Tuohon on vaikea lisätä mitään :D Siinä tämä harrastus on kiteytettynä täydellisesti. Itse täytän kohta "jo" 56 v. ja olen harrastanut tätä lajia jo n.20 v. ja juuri noiden Kesepan mainitsemien asioiden vuoksi/ansiosta. :wink:

Ps. Kyllä yli 100 v. kolikot, etenkin pelloissa ovat hyvin yleisiä kautta koko Suomen maan.
XP DĒUS. Varakoneena XP GoldMAXX Power V4+WS1+ muuta tarvittavaa.
Vanhin esinelöytö Suomesta: Vyönsoljen katkelma 550-800 jKr Nappisolki v. 600 jKr. Vanhin kolikko Suomesta: Dirhem Viikinkiajalta v.942-950 jKr.
Kb24
Viestit: 2
Liittynyt: 11 Kesä 2010, 22:34

Viesti Kirjoittaja Kb24 »

Juu, en minä tuota laitetta rahan ansaitsemisen vuoksi osta, historia tässä enemmän kiinnostaa.

Mistä muuten saisi hyvän lapion halvalla? Tässä aivan lähellä on K-rauta, mutta en tiedä noista lapioista juuri mitään joten en viitsi suinpäin lähteä ostamaan.

Sitten on vielä kysymys tuosta vanhojen esineiden löytämisestä. Ymmärtääkseni yli 100-vuotiaat esineet kuuluvat Suomen valtiolle tai jollekin museolle, mutta tuskin he jokaista satavuotiasta tavaraa haluavat lunastaa? Minkälaisesta löydöstä kannattaisi/pitäisi jo ilmoittaa jonnekin?
Avatar
McSeeker
Raavas Tonkija
Viestit: 945
Liittynyt: 20 Touko 2007, 12:50
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja McSeeker »

Kb24 kirjoitti: Mistä muuten saisi hyvän lapion halvalla? Tässä aivan lähellä on K-rauta, mutta en tiedä noista lapioista juuri mitään joten en viitsi suinpäin lähteä ostamaan.
Fiskarsin kenttälapio taitaa olla aika monilla vakiovarusteena! Google löytää :) Ei ole kyllä siitä halvimmasta päästä mutta sen kun saa myös kuokaksi niin on todella käytännöllinen myös rannalla jne.
X-terra 70 + Excalibur II 8" Detector Pro Jolly Rogers kuulokkeet.

Piippailuvideoita
Avatar
teksako
Kunniajäsen
Viestit: 1985
Liittynyt: 23 Helmi 2008, 17:25
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja teksako »

Joo halbaa ei kannata ostaa,ainut hyvä on Fiskars ,ja se halb taitaa Eestiksikin olla huono.
Avatar
McSeeker
Raavas Tonkija
Viestit: 945
Liittynyt: 20 Touko 2007, 12:50
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja McSeeker »

teksako kirjoitti:Joo halbaa ei kannata ostaa,ainut hyvä on Fiskars ,ja se halb taitaa Eestiksikin olla huono.
Hehe, näinhän se on. Mulla oli fiskarssi jo ennen harrastuksen aloittamista kirppislöytönä ja en ole muita lapiota edes kokeillut/kaivannut. Nämä black ada:n lapiot vois olla kyllä todella näppäriä http://www.blackada.com/
X-terra 70 + Excalibur II 8" Detector Pro Jolly Rogers kuulokkeet.

Piippailuvideoita
ilkkap
Kunniajäsen
Viestit: 2158
Liittynyt: 16 Elo 2007, 16:35

Viesti Kirjoittaja ilkkap »

Kb24 kirjoitti: Sitten on vielä kysymys tuosta vanhojen esineiden löytämisestä. Ymmärtääkseni yli 100-vuotiaat esineet kuuluvat Suomen valtiolle tai jollekin museolle, mutta tuskin he jokaista satavuotiasta tavaraa haluavat lunastaa? Minkälaisesta löydöstä kannattaisi/pitäisi jo ilmoittaa jonnekin?
Korjaanpa taas tämän yleisen harhaluulon.

Suomen valtio ei niitä omista vaan sillä on lunastusoikeus.
Löytäjällä on kyllä ilmoitusvelvollisuus. Esimerkiksi jos rahassa on vuosiluku, vaikkapa 1864, niin yli sadan vuoden vanhana se lain mukaan tulisi lähettää M-virastoon.
Mutta tätä lakia emme enää noudata sen äärettömän epäkäytännöllisyyden vuoksi vaan lähetämme nykyisin kuvan esineestä tuonne tai paikallismuseoon ( tai käymme näyttämässä).
He ilmoittavat sitten halutuista jatkotoimista.
joosekoo
Metallinetsijä
Viestit: 195
Liittynyt: 15 Elo 2009, 05:56
Paikkakunta: jämsä (jämsänkoski)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja joosekoo »

isoista uimarannoista vielä sen verran että, ne saa kiertää useastikkin vuodessa, aina niistä jotain löytyy. minä ostin garretin viime syksynä ja olen löytänyt huimat 9 kolikkoa jo. vanhin 1940 25p. ja meneehän se hyvänä liikunta muotonakin, jos joutuu pitkänmatkan kävelee pellolle tai uimarannalle.
ground search metal dedector,,,, garrett ace 250 ,,,,TODELLA taittuva lapio,,,,,istutus lapio,,,, ja paljon aikaa. ja innostusta....
Avatar
Maverick
Raavas Tonkija
Viestit: 988
Liittynyt: 02 Heinä 2009, 14:08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Maverick »

Hehehe...

Anteeksi nauratti näin lauantain keskellä tuo "en tiedä lapioista juuri mitään".

-No siinä on kahva ja varsi ja...

Rehellisesti puhuen ja kysymykseen vastaten, taloudellisesti ajatellen metallinetsimen hankinta ei kannata, ellet sitten ole Karjalassa toimiva metsuri ja sahanomistaja. Mutta parempaa harrastusta saa hakea.

Tervetuloa historiasta kiinnostumisen pariin.
Vitae pars historia est.
Vastaa Viestiin