Pyhäselän saaret

Kertoiko isovanhempasi tarinoita saareen haudatusta aarteesta? Onko levottomina aikoina kätketty metsiin rahaa? Tarinoita aarteista.
Teutori
Metallinetsijä
Viestit: 237
Liittynyt: 09 Touko 2018, 11:55

Pyhäselän saaret

Viesti Kirjoittaja Teutori »

Joensuun hallitseva järvi on pyhäselkä joka kuuluu saimaan vesistön latvoihin.
Olen pohtinut mistä tuo nimi pyhäselkä tulee ja yhdistin sen jotenkin mielessäni pielisjoen suulle kuhasaloon 1500 luvulla perustettuun ortodoksiseen luostariin.
Törmäsin myös tarinaan, voisiko sanoa perimätietoon, jonka mukaan 1600 luvulla alueelle muuttaneet savolaiset "ruotsit" polttivat luostarin ja Kukkonen niminen savolainen otti luostarin maat itselleen ja perusti sinne itselleen maatilan. Siitä tulee kuhasalon toinen nimi Kukkosen saari.
Mutta mitä kävi luostarin munkeille? Osa varmasti ajan tavan mukaan tapettiin, mutta em. perimätiedon mukaan yksi munkeista olisi päässyt pakenemaan veneellä järvelle ja kertoman mukaan olisi haudannut luostarin kultaisen ristin johonkin saareen nykyisellä pyhäselällä. Kartasta löytyy mm. pyhäsaaret, olisiko siellä potentiaalisia piipparointipaikkoja?
Homma vaatisi kyllä hyvän veneen, sillä useampi aika isolla järvellä tuulee ja aaltoaa...
Avatar
Patsku
Metallinetsijä
Viestit: 167
Liittynyt: 28 Kesä 2012, 22:27
Paikkakunta: Karjala

Re: Pyhäselän saaret

Viesti Kirjoittaja Patsku »

Pyhäjärven pohjassa kuulemma upotettu aarre jossain saaren rannassa. Vanhat tarinat kertoo.
hhzewski
Viestit: 31
Liittynyt: 13 Heinä 2019, 09:16
Paikkakunta: joensuu

Re: Pyhäselän saaret

Viesti Kirjoittaja hhzewski »

Kirkkovuori nimisellä paikalla rääkkylässä lienee ollut nimensä mukaan kirkko.tarinoiden mukaan hopeiset kellot on upotettu pyhäselkään ja alttarihopeat on kätketty louhisaareen.enempi juttua joko rääkkylän kyläyhdistyksen tai niemisen ja sintsin kyläyhdistyksen sivuilla.
Xp deus2+xp orx+garrett pointer
Vastaa Viestiin